Kaos om forhadt fedtskat: Firmaer risikerer ekstraregning på en halv milliard kroner

Sagen om den forhadte fedtskat, som danskerne betalte fra oktober 2011 til december 2012, har taget en ny drejning. Danske virksomheder, der solgte blandt andet mælk, brød, æg og slik, risikerer at skulle betale over en halv milliard kroner til statskassen, tre år efter at produkterne blev langet over disken.

Fedtskatten var en afgift på i starten 16 kroner per kilo mættet fedt. EU-Kommissionen mener, at det var konkurrenceforvridende at fritage nogle produkter fra skatten, selv om de indeholdt mættet fedt.

EU har derfor sendt en såkaldt åbningsskrivelse til Danmark, som er det første, retslige skridt mod landet. Kommissionen holdning er, at de virksomhederne, som slap for skatten for over tre år siden, skal betale den nu.

Sagen blev indbragt for kommissionen af den lille brancheforening Margarine Foreningen. Den hævdede i det lange forløb op til indførelsen, at skatten var ulovlig, hvilket kommissionen nu giver medhold i.

Læs også: Fedtskatten er allerede indklaget for EU-Kommissionen

Brancheforeningen estimerer, at den manglende fedtskat løber op i 546 millioner kroner. Baggrunden for estimatet er oplysninger, som Skat fremlagde, op til at skatten blev vedtaget.

Arla risikerer den største fedtskatteregning med tilbagevirkende kraft. (Arkivfoto: Arla) Illustration: Arla Foods

Fedtskatten indbragte statskassen helt nøjagtig 1,414 milliarder kroner. Undtaget fra skatten var bl.a. brød, korn, grøntsager, fisk, æg, slik og mælk. De produkter er ifølge oplysningerne fra Skat kilde til 26 procent af danskernes indtag af mættet fedt.

Men da Skat underestimerede indtaget af mættet fedt i sine beregninger, så kompenserer Margarine Foreningen for fejlskønnet og når op på de 546 millioner kroner, hvis der skal betales skat med tilbagevirkende kraft af samtlige varegrupper.

Læs også: Analyse: Derfor slap vi alligevel af med fedtskatten

Foreningen estimerer, at mejerierne står til den største ekstraregning. Det skyldes, at reglerne var indrettet, så mælk og yoghurt med en fedtprocent som sødmælk eller lavere, sneg sig uden om skatten. Ifølge estimatet skulle de have betalt 167 millioner kroner.

De næststørste poster er brød og korn samt slik. Begge de to kategorier skal Danmark ifølge estimatet ud og efteropkræve godt 125 millioner kroner for, hvis EU-Kommissionen ender med at få sin vilje.

»Vi er glade for, at kommissionen tager det her alvorligt. Vi har hele tiden undret os over, at ingen lyttede til advarslerne. Dem var der mange af, ikke kun fra os,« understreger sekretariatschef Frederik Madsen, Margarine Foreningen.

Læs også: Lobbyist om fedtskat: Det går EU aldrig med til

Men hvad vinder producenterne af margarine ved, at mejerierne nu risikerer at skulle betale fedtskat af mælk med tilbagevirkende kraft?

»Der har været en ulige konkurrence. Den kan vi selvfølgelig ikke acceptere. Vores industri har været belagt med afgifter, og det har givet konkurrenterne en fordel, som de har kunnet bruge. Derfor har vi forfulgt denne her sag,« siger Frederik Madsen.

Mejerigiganten Arla afviser fuldstændig at diskutere den truende fedtskat. Pressechef Theis Brøgger vil udelukkende henvise til interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Læs også: Forskere gennemhuller regeringens fedtskat: Ti års viden bliver ignoreret

Heller ikke Landbrug og Fødevarer har dog nogen idé om, hvad efterbetalingen af fedtskatten løber op i.

»Det vil være voldsomt omfattende og meget vanskeligt for virksomhederne at opgøre, hvor meget de dengang brugte af de råvarer, som nu eventuelt måtte vise sig at omfattet af fedtafgiften,« konstaterer administrerende direktør Karen Hækkerup.

Hun kalder forløbet omkring fedtskatten for ’uskønt’.

»Den her sag er et anliggende mellem staten og EU. Hvis det viser sig, at den danske stat har overtrådt EU-reglerne, vil det være at føje spot til skade, hvis virksomheder igen skal til lommerne og efterbetale lang tid efter at loven er ophævet,« siger hun.

Læs også: Fedtskat som ulovlig statsstøtte? EU-Kommissionen truer med efteropkrævninger

Det lykkedes ikke umiddelbart at få en kommentar fra Skatteministeriet om, hvor mange penge danske virksomheder risikerer at skulle betale i fedtskat med tilbagevirkende kraft, eller hvordan ministeriet vil opkræve pengene.

I pressemeddelelsen om EU-sagen fremhæver skatteminister Benny Engelbrecht (S), at ’en efteropkrævning vil være en noget nær umulig opgave’. Han vil derfor ’gå i dialog med Kommissionen for at prøve at finde en fornuftig løsning på sagen’, skriver ministeriet uden at nævne, hvad en sådan løsning efter ministerens indebærer.

Emner : Ernæring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu kan det da snart være nok. SKAT og kommuner opkræver forkerte ejendomsskatter, grundskyld og lejeværdiskatter og gør nar af os, og man kan ikke en gang trods store sagfører udgifter få dømt de Folketingsmedlemmer/ministre/skatteembedsmænd der fusker med SKATs afgørelser. Det bliver højst til en næse til Venstremanden og kun fra den seriøse del af Folketinget.

Nu skal erhvervslivet også hænge på, at SKAT lave andre fejl og pludselig efterbetale en fedt afgift lang tid efter at varerne er solgt. dvs man kan ikke opkræve den hos kunden men betale af egen lomme. Det er jo helt forrykt -.rent anarki - dvs man bør en gang om året lukke firmaerne og åbne et nyt, så man får slået en streg over SKATS mulige anarki. Det er selvfølgelig ikke praktisk, men i visse tilfælde kan det være løsningen for at gardere sig mod SKAT.hvis SKAT pludselig kommer med en regning på 160 Millioner kroner.

 • 7
 • 6

og det er vist ikke ret svært at udpege en række emsige politikere med §-tegn i øjnene under dække af omsorg for folkesundheden, den gang der skulle argumenteres for fedtafgiften.

Minder lidt om fotovognene, og alt det gode de skal gøre for os stakkels umælende borgere.

Godt vi har så omsorgsfulde politikere - men vi føler os ærlig talt snart lidt kvalt i al den overvældende omsorg.

 • 6
 • 2

Dem har jeg tidligere stolet på, men virkeligheden er efterhånden et fuldstændigt uoverskueligt kaos. Der må være mange, der ønsker en plads i køen ved den berømte håndvask. Dette er sgu´ for usselt!

 • 3
 • 0

.. stem personligt, så velkendte tosser ikke kommer ind igen!!

Helt enig. Desværre kom foreslaget fra en anden minister der ikke lytter. Skatteministeren kunne have stoppet lovforslaget allerede der, men der skete for lidt. http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/t... http://www.danskerhverv.dk/Nyheder/Sider/D... http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/t...

En ny regering forsøgte at rette fejlen, indtil de måtte opgive den helt: http://finans.dk/artikel/ECE4623553/Fødev...

Om det er fordi ministre kun lytter til de konsulenter, der siger det de vil høre, fremfor kritiske erhvervsgrupper?

 • 3
 • 0

Fra 23.9.09

 • Regeringen er opmærksom på de mulige konkurrenceforvridende virkninger, der kan følge af lovforslaget, skriver Eva Kjer Hansen. Det fremgår af en artikel i DI Business.

...

Ole Linnet Juul, der er branchedirektør i DI Fødevarer, er glad for fødevareministerens ord.

 • Som fedtafgiften er skruet sammen nu, er det en ommer. Der er behov for en dybdegående analyse af afgiftens konsekvenser, inden den indføres, siger han.

Ole Linnet Juul sætter også spørgsmålstegn ved, om en fedtafgift overhovedet er det rette værktøj til at mindske fedtforbruget.

http://www.maskinbladet.dk/artikel/regerin...

Ministeren var dengang "opmærksom på de mulige konkurenceforvridende virkninger." De valgte altså at ignorere dette! - Suk!

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten