Kaos om drænrør: Professor trak sin rapport tilbage

3. juni 2008 kl. 09:59
Kaos om drænrør: Professor trak sin rapport tilbage
Illustration: Picasa 2.6.
Korrektion: Professor Hans Burcharth fra Aalborg Universitet erkender, at hans rapport om de omstridte drænrør ved Vestkysten indeholder fejl. Konklusionen om, at de ikke virker, står han dog ved. Alligevel kræver et flertal i Folketinget nu nye forsøg med plasticrørene ved Vestkysten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sagen om de omstridte drænrør virkede klappet og klar. To uvildige professorer havde skrevet hver deres rapport, der begge stemplede rørene som virkningsløse, og dermed lå det i luften, at politikerne ville droppe ideen om at kystsikre vestkysten med plasticrør.

Men fire og en halv time inden professorerne skulle fremlægge deres rapport for Folketingets Trafikudvalg trak den ene af professorerne, Hans Burcharth fra Aalborg Universitet, sin rapport tilbage.

Alligevel fremlagde både Hans Burcharth og professor Jørgen Fredsøe fra DTU rapporterne for udvalget med samme konklusion - drænrørene virker ikke.

De halvanden meter lange plasticrør fra SIC har skabt total forvirring på Christiansborg. Politikerne vil have nye forsøg. (Foto: Rapport af Jørgen Fredsøe) Illustration: Rapport af Jørgen Fredsøe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men efter tre timer i Trafikudvalget, hvor opfinder Poul Jakobsen også fik lov til at tale sin sag, var politikerne så forvirrede, at et flertal ønskede nye forsøg eller lade de gamle fortsætte.

Ingeniørfirma erkender 111 regnefejl i rapport

Striden mellem eksperterne og opfinder Poul Jakobsen har nu nået et niveau, hvor tonen er blevet ekstra hård. Poul Jakobsen har meldt begge eksperter samt kystteknisk chef i Kystdirektoratet, Per Sørensen, til Rådet for Videnskabelig Uredelighed, mens en politianmeldelse mod Kystdirektoratet ligger klar.

Et af de centrale kritikpunkter fra Poul Jakobsen er, at eksperternes rapporter er fyldt med 1794 regnefejl. Regnefejlene er udtryk for en lavine, der startede med 111 fejlberegninger, som ingeniørfirmaet Grontmij Carl Bro erkender at stå bag.

Firmaet havde regnet en del af klitten med, da det målte strandens bredde, og Kystdirektoratet har siden arbejdet videre med de forkerte data og pumpet tallet op på 1332, påstår Poul Jakobsen. Siden har professorerne skrevet deres rapporter uden at opdage fejlene, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Ekspert fastholder, at drænrørene ikke virker

Nu arbejder både Hans Burchart og Grontmij Carl Bro på højtryk for at udarbejde fejlfrie rapporter til ministeriet, men Hans Burchart fastholder, at regnefejlene ikke har nogen betydning for konklusionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det, jeg har fremlagt, er et foredrag, og alle plancher og konklusioner er med rigtige tal,« siger Hans Burcharth.

Dermed lyder eksperternes fælles konklusion stadig, at »SIC-drænsystemet har efter eksperternes vurdering ikke en tilstrækkelig effekt til at være egnet som kystbeskyttelsesmetode«.

Alligevel skriger politikerne på nye forsøg.

»Vi står med en stor rapport med en masse fejl, og beskyldninger flyver frem og tilbage i en strid, som det nærmest er umuligt at gøre sig til dommer i. Som politiker har vi ansvar over for alle de skattekroner, der årligt bruges på kystsikring. Derfor er vi nødt til at have et nyt forsøg med langt mere uvildig kontrol, end der har været tale om her,« siger Kim Christensen fra Dansk Folkeparti til Ritzau.

Samme holdning har den radikale ordfører Johannes Poulsen. Venstres Jens Kirk, som bor i området ved Hvide Sande, hvor forsøget er foregået, vil gerne lade rørene stå et par år endnu.

Transportminister: Jeg vil granske sagen over sommeren

Transportminister Carina Christensen slår dog koldt vand i blodet og vil granske rapporterne hen over sommeren, før hun tager stilling. Samtidig tager hun mod en invitation fra Poul Jakobsen om at besøge forsøgsområdet på Vestkysten.

»Jeg kommer gerne ud og kigger. Men jeg er lægmand, og det er vigtigt, at det er videnskabeligt undersøgt. Det har vi forsøgt at få, og nu er der kommet de her meget klare konklusioner fra to professorer,« siger hun.

Opfinder Poul Jakobsen er dog så træt af forsøgene med drænrør, at han kun vil acceptere at bruge dem som rigtig kystsikring til 3,9 millioner kroner om året, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Korrektion: Tidligere fremgik det, at Hans Burcharth erkendte, at hans rapport var fyldt med fejl. Hans Burcharth erkender dog kun, at hans rapport indeholder fejl.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger