Kaninbakterie skal spise gas fra belgisk stålproducent
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kaninbakterie skal spise gas fra belgisk stålproducent

Bakterien Clostridium autoethanogenum spiller hovedrollen i en miljøhistorie, som snart skal udspille sig på en fabrik i Belgien ejet af verdens største stålproducent Arcelor­Mittal.

Firmaet har nemlig indgået partnerskab med det newzealandske biotekselskab LanzaTech, som de seneste ti år har arbejdet på at optimere bakterier til at agere kemikaliefabrik for virksomheder, fortæller Lanza­Techs kommunikationschef, Freya Burton.

»Vores teknologi kan omdanne kulstofrige affaldsgasser fra industrien eller landbrugsaffald til bioethanol. Mest oplagt er kultilte fra stål- eller cementindustrien, men man kan også bruge gas andre steder fra, hvis man tilsætter hydrogen,« siger hun.

Virksomhedens idé til at bruge den pågældende bakterie opstod, da forskerne bladrede i en oversigt over mikrober og gik ind i litteraturen om emnet. De fandt, at autoethanogenum, som stammede fra kaniners tarme, var et godt udgangspunkt.

Opførte sig som en diva

»Den havde potentiale til at producere ethanol, men der skete ikke så meget i reaktoren til at begynde med. Den opførte sig som en diva og ville kun spise dyre mineraler og leve under særlige forhold. Efter langsom tilvænning til andet kan den nu tåle at blive sultet i timevis, og den er meget robust,« fortæller Freya Burton.

Ti års træning har gjort Clostridium- bakterien velproducerende og tolerant over for høje niveauer af alkohol og giftstoffer i gassen, og den er nu godt på vej ud på arbejdsmarkedet.

Læs også: Danske forskere vil gøre bakterier til de nye oliesheiker

Det første pilotanlæg blev bygget i Kina i 2011, og yderligere et kom til året efter. I sommer indgik LanzaTech så en aftale med ArcelorMittal, og der går formentlig to år, før det hele er oppe at køre.

Planen er, at anlægget midt i 2017 vil kunne producere 16.000 ton ethanol om året, og at kapaciteten fra 2018 kan øges til 47.000 ton årligt. Ethanolen kan herefter blandes i benzin.

Ifølge Freya Burton er LanzaTechs strategi desuden at få udbredt metoden over større dele af verden og inden for flere industrier i løbet af de kommende fem år. Slutprodukterne skal være kemikalier, der kan bruges i alt fra sportssko til rengøringsmidler.

»I dag bruger man oftest olie eller sukkerstoffer til at producere kemikalier og brændstof, men der vil være mindre prisudsving på markedet ved at genbruge gasserne fra industrien, da det ikke er en handelsvare på samme måde,« siger Freya Burton.

Emner : CO2
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten