Kan topologi forklare kuglelyn?

17. marts 2018 kl. 14:00
Kan topologi forklare kuglelyn?
Med opdagelsen af, at små grupper af atomer på overflader kan danne såkaldte skyrmioner i form af stabile magnetiske hvirvler, har forskerne taget et skridt imod at kunne teste modeller for kuglelyn. Illustration: Heikka Valja.
Når magnetfelter slår knuder på sig selv, opstår en særlig form for kvasipartikler, der kan være forbundet med dannelse af kuglelyn.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kuglelyn, der typisk har en diameter på 20-30 cm og en levetid på 10 sekunder eller længere, før de forsvinder eller eksploderer, savner en god og bredt accepteret videnskabelig forklaring.

Læs også: Kuglelyn giver forskerne grå hår i hovedet

Allerede for 20 år siden beskrev tre spanske forskere en topologisk model, hvor stabiliteten af kuglelyn forklares med en kobling mellem luftkuglen og en magnetisk knude i form af forbundne magnetiske feltlinjer.

Læs også: Topologien er trådt i fysikkens tjeneste

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den magnetiske knude kan ikke løses op ved kontinuerte deformationer og siges at være topologisk beskyttet, og det skulle derfor give kuglelyn deres stabilitet.

En sådan magnetisk knude har samme egenskaber som en form for partikler, der kaldes skyrmioner opkaldt efter den britiske fysiker Tony Skyrme, der i 1962 præsenterede en teori for protoner og neutroner baseret på topologiske egenskaber.

Skyrmes teori blev dog få år efter udkonkurreret af kvarkmodellen og gik herefter i glemmebogen i mange år.

Skyrmioner og kuglelyn

Inden for de senere år har Skyrmes tanker dog fået en ny form for interesse, da små grupper af atomer på overflader kan danne en kvasipartikel (skyrmion) i form af en stabil magnetisk hvirvel, som principielt kan være af interesse for at øge lagringstætheden på magnetiske harddiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Skyrmioner kan give 20 gange flere data på harddisken

På harddiske vil der i givet fald være tale om todimensionelle skyrm­ioner, men for nylig er det lykkedes en finsk-amerikansk forskergruppe at skabe de første tredimensionelle skyrmioner i form af en topologisk excitation i gas af rubiumatomer afkølet til få milliardtedele grader over det absolutte nulpunkt. Forskningsprojektet er beskrevet i en artikel i Science Advances.

Forsøgene har vist sig at være helt i overensstemmelse med en 40 år gammel teori, som aldrig tidligere har været eksperimentelt eftervist.

Hermed har forskerne også taget et skridt til at kunne teste modeller for kuglelyn, som ellers notorisk er ganske svære at udføre i laboratorier.

»Det er bemærkelsesværdigt, at vi kan skabe en elektromagnetisk knude eller en slags kvante-kuglelyn med kun to elektriske strømme, der cirkulerer i hver sin retning. Det indikerer, at naturlige kuglelyn kan opstå i forbindelse med et normalt lynnedslag,« lyder det fra Mikko Möttönen fra Aalto Universitetet i Finland, der har ledet den teoretiske analyse.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger