Kan spiritus fryse til is?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kan spiritus fryse til is?

**Efter at have fået serveret en frossen snaps, vil **## Miki Matsuoka gerne vide, hvordan det kan lade sig gøre:

"Kan spiritus (40 % snaps) fryse til is i fryser (-18 grader)?

Forleden til et frokostselskab, fik vi serveret snaps til silden. Stor var overraskelsen, da indholdet i snapsflasken (70 cl) for en stor del (måske 50 %), viste sig at være frosset til is. Min erfaring siger mig, at spiritus ikke kan fryse til is - i hvert fald ikke i en normal fryser.

Værterne - som jeg har stor tiltro til! - siger de ikke har fyldt vand på flasken. Jeg vil tro der var taget ca. 20 cl. fra flasken men det kan da ikke betyde noget om der er mere eller mindre luft i flasken?"

Vi har bedt Holger Skjerning, tidligere lektor i fysik og energi ved DTU's diplomingeniør-uddannelse, om et svar:

"Vand med 40 vægt-% alkohol begynder at fryse ved ca. minus 30 grader. Normalt angives snapsens styrke dog som volumen-%, da dette tal er lidt større! - Men det giver kun en lille forskel.

Så hvis snapsen er frosset i en dybfryser ved minus 18-20 grader, har jeg kun følgende forklaringer:

  1. Snapsen er blevet fortyndet til omkring 25-30 %.

  2. Flasken har stået længe (evt. lunt) med løs prop, så en del af alkoholen er fordampet.

  3. Dybfryseren har kørt ved usædvanlig lav temperatur (minus 30 grader eller lavere).

  4. Snapsen er fejlagtigt fremstillet med for lav alkohol-%. Luften i flasken (her 20 cl) har kun lille betydning. Men hvis proppen har været taget af mange gange, kan der (som anført i punkt 2) være fordampet en del alkohol.

PS. Når der dannes is i en alkohol-blanding, er det kun vandet, der fryser. Derfor vil alkohol-procenten i den væske, der ikke er frosset, vokse.

Det kan udnyttes, hvis man f.eks. har fremstillet vin med kun 10 % alkohol. Fryser man den delvis, udskilles en del af vandet, så man kan hæve alkohol-procenten til f.eks. 14 %. Men desværre bliver der færre flasker ud af det!"

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

citat Det kan udnyttes, hvis man f.eks. har fremstillet vin med kun 10 % alkohol. Fryser man den delvis, udskilles en del af vandet, så man kan hæve alkohol-procenten til f.eks. 14 %. Men desværre bliver der færre flasker ud af det!"
citat slut.

jo og et ringere produkt.

ønsker man en alkoholprocent på 14% man man bruge en gær der er egnet f.eks en tokaia gær

Frysedestilering er en omstændig affære, der kræver masser energi og resultatet en fladt og karakter løs vin

restproduktet er is med bla. vinsyre.
desuden mistes kusyren i vinen

fint nok hvis man vil eksperimentere og dele vinen op i dens bestandele. eller står og mangler vinsyre.
er vinen er blevet til eddike kan der hives ca 5% alkohol ud af den.

svarer vel til man laver fløde føor dernest blande den med vand fordi man vil have mælk. ;)

  • 0
  • 0

Fryser man den delvis, udskilles en del af vandet, så man kan hæve alkohol-procenten til f.eks. 14 %. Men desværre bliver der færre flasker ud af det!

Det hjælper med to hoveder, når den slags vin drikkes!

Fryse-distillation er forbudt mange steder, pga. den giftige alkohol % bliver lidt ekstra?

  • 0
  • 0
  1. Hvis værterne har teenagebørn i den "drikkemodne"alder, så kan den logiske forklaring være at de har været i flasken, og skjult (u)gerningen ved at fylde vand på.

Edit: I stedet for punkt 5, så er det jo nok 1a, da det vil være en underkategori.

  • 0
  • 0

Tror mest fryseren er justeret forkoldt

Hvis jeg skal holde -18 i toppen af min kummefryser, er der noget der ligner -32 i bunden!

  • 0
  • 0

så skal der da være nogle der er kloge nok til vide det skal være demineraliseret vand ellers bliver snapsen grumset.

  • 0
  • 0

så skal der da være nogle der er kloge nok til vide det skal være demineraliseret vand ellers bliver snapsen grumset.

Hos mig går det nu fint med postevand!

  • 0
  • 0

[quote]Tror mest fryseren er justeret forkoldt

Hvis jeg skal holde -18 i toppen af min kummefryser, er der noget der ligner -32 i bunden![/quote]

Hvis det er tilfældet, skal du altså gøre noget ved det! Enten har du en en dybfryser med en elændig isolering (og et voldsomt energiforbrug), eller har du fyldt din fryser så meget op, at der ikke mere cirkulerer luft omkring dine fødevarer (og at du derfor får et for stort energiforbrug)!

  • 0
  • 0

Engang, da vi var på ferie sydpå, smed vi en flaske Gordons Gin i fryseren. Og her oplevede vi præcis det samme - nemlig at noget af indholdet var frosset til is.

Og det var vel at mærke i en lille fryseboks i køleskabet, og ikke en kummefryser.

Så det kan sagtens lade sig gøre

Mvh Ole

  • 0
  • 0

eller har du fyldt din fryser så meget op, at der ikke mere cirkulerer luft omkring dine fødevarer

Den ér godtnok en 'anelse' fyldt, for tiden!
(Må se at få syltet noget af årets høst)

Men det er ikke så længe siden, jeg har målt energiforbrug på den.
- Det var ca. ok, i forhold til opgivelserne.

  • 0
  • 0

"PS. Når der dannes is i en alkohol-blanding, er det kun vandet, der fryser. Derfor vil alkohol-procenten i den væske, der ikke er frosset, vokse."

Vil det sige at 100% ren (eller hvor tæt på man nu kan komme) methanol eller ethanol vil forblive i væske form uanset temperaturer under frysepunktet? Lyder underligt i mine øre. :)

  • 0
  • 0

Vil det sige at 100% ren (eller hvor tæt på man nu kan komme) methanol eller ethanol vil forblive i væske form uanset temperaturer under frysepunktet?

Frysepunkt ethanol: -117,3 °C

  • 0
  • 0

Den Danske Klub i Buenos Aires afholdt den årlige Fugleskydning, og den ansvarlige for snapsen havde pakket de dyrebare dråber ind i tøris.

Vi måtte vente mere end 20 minutter før flaskernes indhold var tøet tilstrækkeligt til at den kunne serveres, og stadig med en viskositet som motorolie.

Tjeneste uden for Danmarks grænser kan være en hård belastning - også af tålmodigheden !

PS: Det var vor særdeles afholdte, nu afdøde ambassadør Finn Åsberg Petersen og frue, der hvert år importerede og donerede de eftertragtede dråber til skydebrødrene.

  • 0
  • 0

De 4 bud på en forklaring går vist over åen efter vand. Specielt når man læser P.S. i svaret, som jo indirekte giver årsagen.

Stor var overraskelsen, da indholdet i snapsflasken (70 cl) for en stor del (måske 50 %), viste sig at være frosset til is. Min erfaring siger mig, at spiritus ikke kan fryse til is - i hvert fald ikke i en normal fryser.

Med en 40% alc. vol. må der være 60% vand. Det kan sagtens fryse. Præcis som spørgeren beskriver.

  • 0
  • 0

Tak for de mange kommentarer. Og de fleste ekstra spørgsmål er besvaret af andre indlæg.
En indrømmelse: Jeg har ikke selv nænnet at lade en 40% snaps ligge i lang tid i fryseren (og måle temperaturen)! - Så mit svar er rent akademisk!
Til Lasse W B: En kritisk bemærkning: Ja, hvis du forsigtigt fylder din flaske med 60% vand nederst - og 40% alkohol øverst - og anbringer den lige så forsigtigt i fryseren -, så har du ret i, at vandet vil fryse! - Men det er et kunststykke, der intet har med snaps at gøre!

  • 0
  • 0

svarer vel til man laver fløde føor dernest blande den med vand fordi man vil have mælk. ;)

Næppe, eftersom mælken indeholder laktose og fløden ikke gør.

Jeg har oplevet at tysk snaps som Bommerlunder på 38% har været grødet og og med tydelige is-aftegninger efter almindeligt fryseophold på ca. -24 grader celsius.
Desværre giver Miki ikke nok informationer omkring den snaps han fik, Ålborg spritfabrik nedsatte alkoholprocent i nogle snapse for en del år siden fra 45% til 38%, så vi skal have at vide hvilken specifik snaps der er tale om.

  • 0
  • 0

[quote]
svarer vel til man laver fløde føor dernest blande den med vand fordi man vil have mælk. ;)

Næppe, eftersom mælken indeholder laktose og fløden ikke gør.

Jeg har oplevet at tysk snaps som Bommerlunder på 38% har været grødet og og med tydelige is-aftegninger efter almindeligt fryseophold på ca. -24 grader celsius.
Desværre giver Miki ikke nok informationer omkring den snaps han fik, Ålborg spritfabrik nedsatte alkoholprocent i nogle snapse for en del år siden fra 45% til 38%, så vi skal have at vide hvilken specifik snaps der er tale om.[/quote]

Ja, hos mig er det Export-snapsen (40 %) der fryser - Rød Ålborg gør det ikke.

  • Søren
  • 0
  • 0

Er der nogen som kan henvise til et diagram hvori frysepunktet plottes som funktion af en ethanol koncentration?

Mvh
/ricky

  • 0
  • 0

Hvis en snaps ligger stille i en fryser i lang tid, vil alkohollen skille fra vandet og stige opad, da alkohollen er letter end vand og til sidst vil vandet fryse, da alkohollen er forsvundet fra vandet.

  • 0
  • 0

Hvis værterne har teenagebørn i den "drikkemodne"alder, så kan den logiske forklaring være at de har været i flasken, og skjult (u)gerningen ved at fylde vand på.

Eller måske er det bare en gammel skik i huset at drikke snapsen meget kold, helst med grødis i flasken. Hvis grødisen så ikke kommer med ned i glasset - eller en forholdsvis mindre del gør - så har man vel også en lille frysedestillationsproces i gang. Desværre med vand (snapsevand) som restprodukt.

  • 0
  • 0