Kan parker blive sundhedsfarlige efter skybrud?

Illustration: Bigstock

Parker og andre grønne områder er en uundværlig del af klimasikringen i både Danmark og udlandet. I stedet for dyre opgraderinger af kloakrørene under jorden leder flere og flere kommuner og forsyninger regnvand ud på fodboldbaner, i parker og på andre større græsarealer.

Men enkelte gange er der tale om så kraftige skybrud, at forsyningerne også er nødt til at lede blandet regn- og spildevand derud. Og det kan skabe sundhedsproblemer.

»Hvor længe skal der gå for, at det er sikkert nok til, at for eksempel en mor tager et etårigt barn hen på græsset? Barnet kan jo let tabe sutten på jorden. Og hvad betyder det her blandingsvand i forhold til de andre risici derude; for eksempel hvad fugle, egern, katte og hunde kan have efterladt? Det skal vi kunne afklare,« forklarer Jes Clauson-Kaas, chefkonsulent i Hofor.

Hofor har sammen med sine partnere DHI, DTU og vandselskaberne i Aalborg, Odense, Gladsaxe og Gentofte netop fået bevilget en halv million kroner fra vandsektorens teknologiudviklingsfond VUDP – til at undersøge og få styr på risiciene.

Dette er en forkortet udgave af en artikel oprindeligt bragt hos WaterTech. I den fulde version kan du blandt andet læse, hvilke befolkningsgrupper, der er mest udsatte for smittefarer ved ophold i offentlige anlæg efter store skybrud, ligesom du kan læse, hvad man har gjort i USA for at komme problemet med skybrud til livs.