Kan mikrobølger sende astronauter til Mars på 70 dage?

Lynhurtige rummissioner, flyvende biler og solafskærmning i rummet er blot nogle af de anvendelser, den britiske rumfartsingeniør Roger Shawyer ser mulige ved brug af en mikrobølgemotor – som f.eks. hans egen EM-drive.

Kort fortalt går ideen – for det er endnu ikke påvist, at teknologien virker – ud på at bygge en motor, der skaber fremdrift uden brug af brændstof. Fremdriften skulle opstå, når mikrobølgestråler fra en magnetron bliver ledt ind et kegleformet hulrum. Her vil strålerne springe frem og tilbage på indersiden ved hjælp af reflektorer og skabe en fremdrift, der får fartøjet til at blive ved at accelerere, så længe magnetronen får tilført strøm, f.eks. fra solpaneler. At det lukkede hulrum har form som en kegle, skulle gøre, at mikrobølgerne vil have en højere gruppehastighed i den brede ende, så fartøjet bliver skubbet i den modsatte retning, lyder tesen.

Med den brændstofløse motor ville der kunne skæres år af de langvarige rummissioner, som i dag er begrænset af raketter med store mængder brændstof, der måske nok skaber en meget stor acceleration, men kun i kort tid.

Nonsens, siger skeptikerne, som i de senere år gentagne gange har peget på, at eftersom keglen er lukket, vil kraften ikke påvirke noget uden for hulrummet. Det, mener de, understreger Newton så fint i sin tredje lov – loven om aktion og reaktion – der påpeger, at den totale impuls i et lukket system er konstant.

Så hvor er den ydre impuls, der skaber fremdriften? Den er der selvsagt ikke, understreger skeptikerne.

Selvfølgelig er den det, slår Roger Shawyer tilbage. For teknologien udnytter Einsteins specielle relativitetsteori, hvor mikrobølgerne og selve motoren, ifølge Shawyer, har hver deres koordinatsystem eller referenceramme. Derfor mener han, man kan betragte systemet som åbent.

DTU-fysiker: Sort snak

Den køber Michael Linden-Vørnle, astrofysiker på DTU Space, dog ikke. Ifølge ham er det hele sort snak.

»Skal du have fremdrift, må du skubbe noget den anden vej. Det giver som udgangspunkt ingen mening, at strålerne kan skubbe til noget som helst uden for et lukket system. Det svarer til at sidde i din bil, skubbe til rattet, og så få bilen til at køre,« siger han.

Og han er som nævnt ikke den eneste skeptiker. Siden begyndelsen af nullerne har Roger Shawyer haft svært ved at overbevise forskningsverdenen om, at EM-drive har potentialet til at løse en række af verdens kvaler, herunder konsekvenser af klimaforandringerne og mangel på fossile brændstoffer.

Den kritik kæmper også den amerikanske kemiingeniør Guido P. Fetta mod. Han designede i 2006 sin Cannae-drive, som bygger på lignende principper – dog med det twist, at Fettas hulrum er designet med indhak eller riller i kanten i bunden, og så er den lidt fladere i strukturen.

På trods af tvivlen har flere forskergrupper dog taget fat om Shaw­yers og Fettas ideer for at afprøve dem – herunder Eagleworks Laboratories på Nasas Johnson Space Center i Texas, som er sat i verden for at undersøge alternative og potentielt banebrydende metoder til fremdrift af rumskibe.

Lederen af gruppen, Dr. Harold White, kunne sidste år på en konference i den amerikanske stat Ohio berette, at de havde testet to motorer, der i påfaldende grad lignede Shawyers EM-drive og Fettas Cannae-drive, selv om ingen af de to personer bliver nævnt direkte i testartiklen.

Cannae-testen blev dog udført i samarbejde med Fettas virksomhed, og motoren blev udført i et fladt rundt design både med og uden indgraverede riller i den ene side for at skabe den nødvendige asymmetri, der ligesom i Shawyers kegleform skal give fremdriften.

Testene viste trykkraft på mellem 22,5 og 50,1 mikronewton ved 935 MHz og 28 watt, og der var ikke nogen entydige svar på, om rillerne gjorde en forskel.

De afprøvede også en kegleformet model, der lignede Shawyers EM-drive, og med den opnåede de lidt bedre resultater, ca. 91 mikronewton ved 1.933 MHz og 17 watt.

Ifølge nyhedssitet nasaspace­flight.com har gruppen desuden tidligere i år opnået en fremdrift i en test udført i vakuum, og Eagle­works har selv tidligere noteret sig nogle fremtidige ideer til test.

Nasa: Vi tester konceptet

Nasas Eagleworks-gruppe har dog fra begyndelsen understreget, at de blot tester koncepterne – de forsøger ikke at forklare fysikken bag – og ifølge Michael Linden-Vørnle ligger forklaringen nok også et andet sted end formodet.

»Jeg mener, at det er lige lovlig optimistisk at tro, at få, simple forsøg skulle kunne afsløre ny banebrydende fysik, der strider mod de nuværende fysiske love. Den målte fremdrift skyldes efter alt at dømme systematiske fejl i forsøgene. De er de onde spøgelser i ethvert forsøg, da de kan være meget vanskelige at finde og forklare,« siger han.

»Uanset hvad, er alt ren spekulation på nuværende tidspunkt, og ingen af de undersøgelser, der er foretaget, kan dokumentere, at der er styr på de systematiske fejl,« siger Michael Linden-Vørnle.

Også en tysk professor, Martin Tajmar fra Dresden University of Technology, har testet EM-drive ved hjælp af standardudstyr såsom en magnetron til at skabe mikrobølger og en WR340-bølgeleder. Magnetronen havde et output på 700 W, og skulle Shawyers modeller være gyldige, ville det betyde en fremdrift på 98,2 mikronewton.

I juli 2015 fortalte han om sine resultater på en rumfartskonference, og de lød på, at der blev observeret en mindre fremdrift – også i et vakuumkammer. Han mente dog, at varme kunne være en medvirkende faktor i denne test, da magnetronen blev utrolig varm under forsøget.

Selv om denne forklaring er blevet afvist af andre forsøg, ser Michael Linden-Vørnle den dog som mere sandsynlig, end at mikrobølgestråler i et lukket rum skulle kunne gøre arbejdet.

»Der har været spekulationer om, at mikrobølgerne i virkeligheden skubber til virtuelle og spontant opståede partikler i kvantesuppen, men det giver ingen mening i forhold til vores viden om kvantevakuum og dets egenskaber. Jeg mener, de er på bar bund,« siger han.

Opfinderne – og Eagleworks – har ellers gjort sig mange tanker om, hvad det kunne føre med sig, hvis effektiviteten kunne øges så drastisk, at rumfartøjer kunne sendes af sted med denne type motorer. Månen ville kunne nås på fire timer, Mars på 70 dage og Saturn på ni måneder.

Roger Shawyer ser dog mere lavthængende frugter end bemandede missioner til fjerne planeter. Han forestiller sig flyvende biler, nemmere satellitopsendelser og mulighed for at skærme Jorden mod Solens stærke stråler ved at opsende kontrollerede solskærme.

»Visionerne fejler ikke noget, og der er mange anvendelsesmuligheder. Den store knast er, at ingen kan forklare, hvorfor det skulle fungere, og det er der jo nok en god grund til,« siger Michael Linden-Vørnle.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men jeg forstår ikke det med impuls i et lukket system:

Hvis jeg står i en kasse, og springer ind i væggen, så vil kassen da flytte sig?

Hvis nu du og kassen ikke staar paa jorden men er i frit fald, saa er det ikke saa nemt at springe ind i vaeggen.

Naar du og kassen staar paa jorden bruger du at du kan accellerere dig selv i forhold til kassen fordi kassen holdes fast af friktionen mod underlaget.

Men et glimrende spoergsmaal.

 • 6
 • 0

Hvis jeg står i en kasse, og springer ind i væggen, så vil kassen da flytte sig?

Naar du springer tilbage flytter kassen sig igen og vi er tilbage ved det gamle. Systemet bestaaende af kassen og dig kan ikke flytte det fælles tyngdepunkt.

 • 2
 • 0

Men jeg forstår ikke det med impuls i et lukket system: Hvis jeg står i en kasse, og springer ind i væggen, så vil kassen da flytte sig?

Hvis kassen befinder sig ude i rummet kan du ikke flytte dit og kassens fælles tyngdepunkt. Men hvis du flytter dig inde i kassen, så må den flytte sig tilsvarende i modsat retning for at bevare jeres fælles tyngdepunkt.

Ovenstående opfinder mener at dette ikke gælder for fotoner. Det er nok tvivlsomt om han har ret, men værd at få afprøvet i et eksperiment.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Anden tabel: Forces, Power, Frequency, Mode shapes, Testing Conditions (ambient or partial vacuum) and Dimensions: http://emdrive.wiki/Experimental_Results

Resonant Modes of a Conical Cavity. by Greg Egan: http://gregegan.customer.netspace.net.au/S... ( http://www.gregegan.net/SCIENCE/Cavity/Cav... ) Citat: "... I should stress that this analysis is not necessary in order to prove that the theoretical basis of Shawyer’s drive is false. Any calculation correctly derived from Maxwell’s equations of electromagnetism coupled with matter (whether the matter is treated with Newtonian mechanics, or with relativistic mechanics) will necessarily respect conservation of momentum, whereas it is plain that Shawyer’s claims for his drive do not respect that principle. However, though it’s clear that the net forces must sum to zero, it’s still fun to work out the details and see exactly how this happens. There’s even a small surprise: for some modes, parts of the cavity wall are under tension, not pressure! To see why, read on ... ..." (Greg Egan: https://en.wikipedia.org/wiki/Greg_Egan )

28 JUL 2015, Independent expert confirms that the "impossible" EM Drive actually works. It's the propulsion system that just won't quit. http://www.sciencealert.com/independent-sc... Citat: "... As efficient as this type of propulsion may sound, it defies one of the fundamental concepts of physics - the conservation of momentum, which states that for something to be propelled forward, some kind of propellant needs to be pushed out in the opposite direction. ... Now Martin Tajmar, a professor and chair for Space Systems at Dresden University of Technology in Germany, has played around with his own EM Drive, and has once again shown that it produces thrust - albeit for reasons he can't explain. ... But Eric W. Davis, a physicist at the Institute for Advanced Studies at Austin, pointed out to io9's George Dvorsky that there also appear to be flaws in Tajmar’s experiment. ... "The experiment is quite detailed but no theoretical account for momentum violation is given by him, which will cause peer reviews and technical journal editors to reject his paper should it be submitted to any of the peer-review physics and aerospace journals," he added. ..."

Professor Martin Tajmar: https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Tajmar

EmDrive: https://da.wikipedia.org/wiki/EmDrive

 • 0
 • 4

Ovenstående opfinder mener at dette ikke gælder for fotoner. Det er nok tvivlsomt om han har ret, men værd at få afprøvet i et eksperiment.

Mvh. Peter

Det gælder også for fotoner. Når du udsender fotoner, så opstår et lystryk, på grund af lysets impuls. Det svarer til, at når du kaster en bold, så måles et lille tryk, når du kaster bolden. Sendes fotoner ud, svarer det helt til at sende en bold. Og omvendt, så påvirkes også vægen, som fotonerne rammer - på samme måde som hvis der kastes en bold. Det kan forstås med klassisk mekanik.

Fotonernes impuls og lystrykket er eksperimentelt verificeret. Det er således afprøvet. EM-drive er umuligt.

 • 1
 • 2

Det gælder også for fotoner. Når du udsender fotoner, så opstår et lystryk, på grund af lysets impuls. Det svarer til, at når du kaster en bold, så måles et lille tryk, når du kaster bolden. Sendes fotoner ud, svarer det helt til at sende en bold. Og omvendt, så påvirkes også vægen, som fotonerne rammer - på samme måde som hvis der kastes en bold. Det kan forstås med klassisk mekanik.

Fotonernes impuls og lystrykket er eksperimentelt verificeret. Det er således afprøvet. EM-drive er umuligt.

Hmm, det kan ikke vaere begge dele.

Naar fotonen nu har en impuls saa maa udsendelse af fotoner paavirke udsenderen med en lille (meget lille) kraft. Saa en laser der sender en stroem af fotoner bagud maa blive accellereret (lidt) i modsat retning. Saa EM-drive maa vaere saerdeles muligt men ikke noedvendigvis praktisk?

Mit problem med den foreslaaede opfindelse er at fotonerne som jeg forstaar det ikke skal sendes ud men blive i kaviteten.

 • 3
 • 0

Naar fotonen nu har en impuls saa maa udsendelse af fotoner paavirke udsenderen med en lille (meget lille) kraft. Saa en laser der sender en stroem af fotoner bagud maa blive accellereret (lidt) i modsat retning. Saa EM-drive maa vaere saerdeles muligt men ikke noedvendigvis praktisk? Mit problem med den foreslaaede opfindelse er at fotonerne som jeg forstaar det ikke skal sendes ud men blive i kaviteten.

Ja, lige præcis. Afprøvning af solsejl viser at fotoners impuls kan accelerere en sonde i solsystemet. Det må så også gælde en motor som sender fotoner ud i rummet. Men forholdet mellem energiforbrug og opnået impuls er nok ret ringe,

Fotoner som ikke udsendes har formentlig ingen effekt. Men lad det endelig blive afprøvet i et praktisk eksperiment.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Naar fotonen nu har en impuls saa maa udsendelse af fotoner paavirke udsenderen med en lille (meget lille) kraft. Saa en laser der sender en stroem af fotoner bagud maa blive accellereret (lidt) i modsat retning. Saa EM-drive maa vaere saerdeles muligt men ikke noedvendigvis praktisk?

Ja, beholderens form betyder intet. Hvis du tager en laser, påvirkes laseren af et lystryk. Omvendt, så vil beholderen også påvirkes af lystrykket, og når de to kobles fysisk sammen, er det neutralt.

Det du kan, er at drive fartøjet med et solspejl. Her undgår du den fysiske kobling mellem laseren og beholder.

 • 0
 • 1

Selvom jeg ikke tror på det, så mener jeg at overslag vil begrænse effekten. Der er grænser for hvor store felter du kan have uden at få en slags overslag, selv i vakuum. Det er formodentlig derfor forsøgene er udført med ret små effekter, som dog giver store felter i resonatoren.

 • 0
 • 1

Jeg er ikke afvisende over for ideen om at man kan genere en kraft fra en lukket beholder, men jeg vil meget gerne have en meget god fysisk forklaring.

Nedenfor er mine spekulationer, såfremt en sådan kraft kan observeres.

Muligvis er det en variation af Casimir effekten, som er en beskrivelse af en observerbar tiltrækning mellem to uladede plader i vakuum. Tiltrækningen skyldes eksistensen af virtuelle partikler i vakuum, som gradvis vil forsøge at trykke pladerne sammen, såfremt afstanden mellem pladerne er meget lille 0,6-6 mikrometer. kilde: http://journals.aps.org/prl/abstract/10.11...

I det givne tilfælde vil jeg så antage at mirobølgerne accelerer de virtuelle partikler, som efter meget kort tid ophøre med at eksistere. Såfremt der kan flyttes nok virtuelle partikler, kan der muligvis generes en kraft under den antagelse at mikrobølge bestrålingen ikke påvirker dannelse af virtuelle partikler.

Men det er spekulation fra en ikke fysiker. Hilsen Jeppe N

 • 0
 • 0

Måske en variation af casimir effekten?

Jeg er ikke afvisende over for ideen om at man kan genere en kraft fra en lukket beholder, men jeg vil meget gerne have en meget god fysisk forklaring.

Nedenfor er mine spekulationer, såfremt en sådan kraft kan observeres.

Muligvis er det en variation af Casimir effekten, som er en beskrivelse af en observerbar tiltrækning mellem to uladede plader i vakuum. Tiltrækningen skyldes eksistensen af virtuelle partikler i vakuum, som gradvis vil forsøge at trykke pladerne sammen, såfremt afstanden mellem pladerne er meget lille 0,6-6 mikrometer. kilde: http://journals.aps.org/prl/abstract/10.11...

I det givne tilfælde vil jeg så antage at mirobølgerne accelerer de virtuelle partikler, som efter meget kort tid ophøre med at eksistere. Såfremt der kan flyttes nok virtuelle partikler, kan der muligvis generes en kraft under den antagelse at mikrobølge bestrålingen ikke påvirker dannelse af virtuelle partikler.

Men det er spekulation fra en ikke fysiker. Hilsen Jeppe N

Du kan godt have to plader der påvirker hinanden, da der kan være et felt imellem disse.

Men, du kan ikke i praksis opnå fremdrift at et rumfartøj på nogen måde, uden at udsende, eller absorbere fotoner eller partikler. Det tætteste vi kommer hvis fartøjet ikke fremdrives udefra ved at sende fotoner/partikler mod fartøjet, er at fartøjet udsender partikler der er ekstremt små, og ikke kan detekteres. Under alle omstændigheder, kan vi måle energiforbruget, og at massen formindskes på fartøjet.

At påstå fremdrift uden energiforbrug, og at kunne løse alverdens energiproblemer uden energi - det er ganske enkelt "evighedsmaskinen" om igen.

 • 1
 • 1

Når nu en foton kan overføre energi, på trods af dens masseløshed: Rekyl hos afsenderen og puf hos modtageren, så er mine naive spørgsmål disse:

Kan en foton afsætte mere energi på sin vej, end den blev tildelt af afsenderen? Og ikke mindst: Hvad sker der med en foton, når den har afsat den energi, som blev den tildelt af afsenderen?

Hvis fotoner har for vane simpelthen at holde op med at eksistere, når de løber tør for den energi, deres afsender har tildelt dem, så er vel denne form for motor teoretisk mulig - for så vil fotonerne vel have opbrugt deres energi når de når til bunden af kammeret, og således ikke afsætte energi her, men kun undervejs på siderne af det koniske kammer.

??!!

 • 0
 • 0

Når nu en foton kan overføre energi, på trods af dens masseløshed: Rekyl hos afsenderen og puf hos modtageren, så er mine naive spørgsmål disse:

Kan en foton afsætte mere energi på sin vej, end den blev tildelt af afsenderen? Og ikke mindst: Hvad sker der med en foton, når den har afsat den energi, som blev den tildelt af afsenderen?

Hvis fotoner har for vane simpelthen at holde op med at eksistere, når de løber tør for den energi, deres afsender har tildelt dem, så er vel denne form for motor teoretisk mulig - for så vil fotonerne vel have opbrugt deres energi når de når til bunden af kammeret, og således ikke afsætte energi her, men kun undervejs på siderne af det koniske kammer.

??!!

Nej, en foton kan ikke afsende mere energi, end den som den har fået tildelt.

Afgiver en foton sin energi, bliver den overført til noget andet. Det kan f.eks. være der udsendes andre fotoner, infrarød stråling (varme). Eller, energien kan opsamles som potentiel energi.

I nogle tilfælde, kan du opnå fremdrift i begrænset tid, f.eks. ved at opsamle eller aflade energi. Et batteri der aflades, kan godt påvirke omgivelserne med en kraft. Og der kan også opnås fremdrift i begrænset tid, ved at opsamle energi, f.eks. oplade et batteri.

 • 0
 • 0

Tak Glenn og Jens!

Men, det som virkelig pirrer min virkelighedsopfattelse, er, at motoren skulle kunne bestå af et lukket rum. Og her ville det jo hjælpe lidt, hvis fotonerne simpelthen ophører med at eksistere, når de har afgivet deres rekyl til fartøjet.

Og så i øvrigt lige en sidebemærkning til artiklens infografik nr 2, som nævner atomreaktor som drivmiddel: Kræver a-kraft ikke massiv bortledning af varme. Og hvordan bortleder man varme i det ydre rum? Ja det kan vel kun foregå ved IR afstråling....

Aha, tænkte jeg så. Hvorfor ikke en IR motor frem for en konventionel EM motor?

 • 0
 • 0

Tak Glenn og Jens!

Men, det som virkelig pirrer min virkelighedsopfattelse, er, at motoren skulle kunne bestå af et lukket rum. Og her ville det jo hjælpe lidt, hvis fotonerne simpelthen ophører med at eksistere, når de har afgivet deres rekyl til fartøjet.

Hej Jesper

Pt er der ingen der ved om EMdrive virker.

Pt er der heller ingen som ved hvordan EMdrive virker.

Tilsyneladende øges EMdrive effektiviteten med resonanskammerets Q.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se noget. Hvis der skal være noget, skal være muligt at se en øjeblikkelig effekt - uden forsinkelse - når strømmen henholdsvis tilkobles og frakobles.

Stor inertimoment - og lille kraft. Så tager det tid at accelerere op.

Stor inertimoment - og lille friktionskraft. Så tager det tid at decelerere ned til stilstand.

-

Mon du også vil hævde, at månen og solen står stille, fordi du ikke kan se dem bevæge sig?

 • 0
 • 1

Det er lidt suspekt at de publicerede forsøg ikke er udført i vakuum. Jævnfør Crooke's radiometer hvor de termiske forhold fuldstændigt overskygger virkningen af fotonernes impuls. Se evt. https://en.wikipedia.org/wiki/Crookes_radi...

Hej Søren

Læs følgende:

July 29, 2015, EmDrive: Dr Martin Tajmar generates thrust in test of controversial space propulsion technology: http://www.ibtimes.co.uk/emdrive-dr-martin... Citat: "... Tajmar claims that his team were able to connect the EmDrive to a commercial 700W microwave magnetron, which produced thrusts of +/-20uN (micronewton) that were measured in high vacuum (range between one millionth and one thousand millionth of nominal atmospheric pressure) at a low Q factor of <50. ..."

Det er en af grundene til at Martin Tajmars Teams forsøg er interessant.

Når Martin Tajmar(s Team) skriver, at han ikke kan forklare EmDrive-kraften/virkningen har han skrællet langt de fleste kendte fysiske virkninger fra (incl. evt. fup).

 • 0
 • 1

Når Martin Tajmar(s Team) skriver, at han ikke kan forklare EmDrive-kraften/virkningen har han skrællet langt de fleste kendte fysiske virkninger fra (incl. evt. fup).

Tajmar og Fiedler skriver også i konklusionen:

"We also observed that the thrust appeared not to go down to zero immediately after power is switched-off but rather noted a gradual decrease as if the EMDrive was charged up and slowly reduced its thrust effect."

Man får den mistanke at der måles på et termisk (fejl)bidrag, som der ikke er taget højde for. Det er i hvert fald noget, der skal redegøres for, inden man opfinder ny fysik.

Kilde: "Direct Thrust Measurements of an EM Drive and Evaluation of Possible Side-Effects", AIAA 2015-4083.

 • 2
 • 0

Man får den mistanke at der måles på et termisk (fejl)bidrag, som der ikke er taget højde for.

Med vakuum og Q ca.=50 er det termiske bidrag max. ca. 1/50. Jeg skriver max. da 1/50 svarer til at al termisk varme sendes een vej.

Sendes det flere veje vil det mere eller mindre ophæve sin foton-kraftsvirkning.

Ja, det er interessant, at der er den forsinkelse.

Det er i hvert fald noget, der skal redegøres for, inden man opfinder ny fysik.

Det giver jeg dig delvis ret i.

Faktisk kan det være vejen til ny fysik.

Hvis man havde fejet H.C. Ørsteds opdagelse af vejen, var sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme (senere elektromagnetismen) blevet forsinket: https://da.wikipedia.org/wiki/H.C._%C3%98r... Citat: "... Angående denne opdagelse har Ørsted selv udtalt følgende: Under en række forelæsninger, han holdt i foråret 1820, blev tanken om sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme særlig levende hos ham; han sendte da en stærk udladning gennem en fin platintråd og så virkelig, at en magnetnål, som befandt sig i nærheden, derved kom i bevægelse. ..."

 • 0
 • 2

"We also observed that the thrust appeared not to go down to zero immediately after power is switched-off but rather noted a gradual decrease as if the EMDrive was charged up and slowly reduced its thrust effect."

Man får den mistanke at der måles på et termisk (fejl)bidrag, som der ikke er taget højde for. Det er i hvert fald noget, der skal redegøres for, inden man opfinder ny fysik.

Jeg er helt enig - det tager adskillige minutter, før at effekten lægger sig. Som jeg kommenterede tidligere, så var et krav at der er øjeblikkelig effekt, hvis det fungerer som påstået. Mikrobølgerne er uddøde efter ganske kort tid. Hvor lang tid der går afhænger af Q. Her er tale om mange minutter - og ikke nanosekunder.

Det er helt tydeligt et termisk problem, og jeg kunne godt lide at se en graf der viser om der er sammenhæng mellem temperatur og effekten. En sammenhæng mellem mikrobølger og effekten, er der helt tydeligt ikke! For effekten er der, langt efter mikrobølgerne er døde.

Mit gæt er, at det kan skyldes termisk luftcirkulation. Eller at det følsomme måleudstyr, ikke kompenserer for temperaturen.

 • 2
 • 0

Cannae-testen blev dog udført i samarbejde med Fettas virksomhed, og motoren blev udført i et fladt rundt design både med og uden indgraverede riller i den ene side for at skabe den nødvendige asymmetri, der ligesom i Shawyers kegleform skal give fremdriften.

Testene viste trykkraft på mellem 22,5 og 50,1 mikronewton ved 935 MHz og 28 watt, og der var ikke nogen entydige svar på, om rillerne gjorde en forskel.

De afprøvede også en kegleformet model, der lignede Shawyers EM-drive, og med den opnåede de lidt bedre resultater, ca. 91 mikronewton ved 1.933 MHz og 17 watt.

Man har for pokker da vel også lavet en sammenligningstest med et uniformt cylinderformet kammer (med en kegleformet ydre kappe, så termisk effekt fra overflade er ens)? Har man ikke?

Det ville vel være det naturlig, hvis man arbejde ud fra at undersøge om der var en effekt, snarere end at påvise at der er en effekt?

 • 0
 • 0

Måske er jeg dum, men dette er vel ikke tilfældet, hvis man (evt. robot) går frem inde i et hjulbånd/tønde, så vil tønden bevæge sig/rulle frem, selvom der ikke er "udstødning" eller anden åbning bagtil.

Det virker kun fordi du anvender tyngdekraft og tøndens gnidningsmodstand mod underlag som en del af motoren. Hvis tønden er i kredsløb om en planet har du ikke denne motor til rådighed, og du kan ikke accelerere tøndens og dit fælles tyngdepunkt indefra.

Mvh. Peter

 • 2
 • 0

"De spændende tallerkenformede fartøjer der besøger vores atmosfære en gang imellem har jo en vis asymmetri i deres form. Flugten skal vel have en fysisk baggrund og mikrobølgeaspekter er observerede."

Mon ikke Mila har fat i noget. Vi er jo ikke i tvivl om at UFOer ikke kan nøjes med de primitive Newtonske love for at kunne agere som beskrevet i både bi len og moderen tid. Selv har jeg vist nok aldrig set dem men jeg mødte i 1968 en amerikansk pige som havde, og hun kunne bekræfte at den var lyserød. Det skal man lige have med.

Derudover vil jeg også minde om at baron Münchausen i sin tid rapporterede hvordan det lykkedes ham at trække både sig selv og sin hest op af er mudderhul ved at trække dig selv i håret. Det kunne nemt forstås som samme principielle mekanisme der kan bruge os til Mars på 70 dage. .

 • 6
 • 1

Selv har jeg vist nok aldrig set dem men jeg mødte i 1968 en amerikansk pige som havde, og hun kunne bekræfte at den var lyserød. Det skal man lige have med.

Amerikanerne eksperimenterede med tallerken formede fly/helikoptere tilbage i 50'erne og 60'erne, så det kan være en af dem hun har set. Jeg har aldrig hørt at de skulle være lyserøde, men amerikanerne har altid haft en vis humor. Lyserød, er en god camouflagefarve til en UFO. Flyene var ikke på nogen måde i konflikt med newtons love. De havde også gang i flere ballon projekter, der normalt blev omtalt som vejrballon.

Nogle fysikere foreslår ormehuller, teleportere, rejser mellem dimensioner, og tidsrejser. Alt sammen umuligt, af en hver kendt fysik. Måske er det muligt, i en eller anden verden - men ikke i vores.

 • 0
 • 2

"Jeg har aldrig hørt at de skulle være lyserøde, "

Nu skal du ikke prøve at afspore debatten Jeg taler naturligvis ikke om tallerkenformede modelfly lavet i en amerikansk garage men ægte UFOer fra andre galakser, måske hidrørende fra en van Neumann probe som har ligget på lur i Jupiter eller Saturn systemet i 50.000 år og derfra sender små droner ned for at følge med i hvordan vi håndterer tingene.

 • 3
 • 2

Nogle fysikere foreslår ormehuller, teleportere, rejser mellem dimensioner, og tidsrejser. Alt sammen umuligt, af en hver kendt fysik. Måske er det muligt, i en eller anden verden - men ikke i vores.

Hej Jens

Bemærk: Jeg opfatter videnskabsteorier og modeller som stærke former for værktøj - ikke som et sandt billede af virkeligheden (selvom dette tilstræbes).

Videnskaben kan pt ikke modbevise muligheden af ormehuller, teleportation og tidsrejser. Men en del forsker har prøvet. Man har endda problemer med at modbevise, at tiden kan løbe baglæns.

Kilder:

.27. september 2001, Dansk gennembrud i kvanteforskning: http://www.computerworld.dk/art/159055/dan... Citat: "...Kvantekommunikation og teleportation er rykket et skridt nærmere...Ph.d.-studerende Brian Julsgaard, forskningsadjunkt Alexander Kozhekin og professor Eugene Polzik har demonstreret det såkaldte "entanglement" af to objekter, som hver især består af omkring en trillion atomer....Dermed kan et objekts tilstand transporteres fra et sted til et andet – teleportation er en realitet, men endnu kun i lille målestok..."

18 August, 2004, Teleportation goes long distance. Physicists have carried out successful teleportation with particles of light over a distance of 600m across the River Danube in Austria. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/...

-

9 February 2015, Can the past be changed by the FUTURE? Bizarre quantum experiment suggests time can run backwards: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/art... Citat: "... Professor Kater Murch at Washington University has found that by knowing the future outcome of a particle, its state in the past is altered. ... When the physicists check it against the stored measurement of the system's earlier state it is right nine times out of 10. This suggests that in the quantum world time runs both backward and forward whereas in the classical world it only runs forward. ... And that might implies that time, notoriously an arrow in the classical world, is a double-headed arrow in the quantum world. 'It's not clear why in the real world, the world made up of many particles, time only goes forward and entropy always increases,' Professor Murch added. 'But many people are working on that problem and I expect it will be solved in a few years,' he said. ..."

Apr 24th, 2012, In New Quantum Experiment, Effect Happens Before Cause: http://www.popsci.com/science/article/2012... Citat: "... The head-scratcher is: the measurement is made before the decision is made, and it is accurate. "Classical correlations can be decided after they are measured," says Xiao-song Ma, the writer of the study. Entanglement can be created "after the entangled particles have been measured and may no longer exist." The finding can be integrated into potential quantum computers, one hopes. Causality, clearly, is a quaint, irrelevant concept. ..."

Retrocausality: https://en.wikipedia.org/wiki/Retrocausality

Backward Causation: http://plato.stanford.edu/entries/causatio...

-

Det er et faktum at Sergei Avdeyev har rejst frem i tiden:

November 14, 2001, Time travel: Truth not always stranger than science fiction: http://www.princeton.edu/main/news/archive... Citat: "... As Gott discusses the idea of warp drive from the television series "Star Trek," he builds the case for one of his central themes: Time travel is not just the stuff of fantasy fiction. Although time travel on any significant scale would require a great deal of effort, it is physically possible, he writes.

"We have had time travelers already," Gott said in an interview at his Peyton Hall office. "The greatest time traveler so far is (cosmonaut) Sergei Avdeyev, who, by virtue of being on space flights for 748 days, is one-fiftieth of a second younger than if he had stayed home. So that man has traveled one-fiftieth of a second into the future." ... Regarding time travel into the past, Gott said it may be possible, but much more difficult. One idea, developed by Kip Thorne and colleagues at the California Institute of Technology, involves "wormholes," which are shortcuts from one part of the universe to another. The other, which Gott proposed in 1991, involves two "cosmic strings," which are filaments of very dense matter left over from the early universe. When two cosmic strings pass each other at a great enough speed, someone traveling around the strings would be transported back in time. ..."

Aug. 9, 2007: Scientist: Time travel not impossible

2002, How to Build a Time Machine Citat: "... Nevertheless, atomic clocks are accurate enough to record the shift and confirm that time really is stretched by motion. So travel into the future is a proved fact, even if it has so far been in rather unexciting amounts. ... In 1948 Kurt Gödel of the Institute for Advanced Study in Princeton, N.J., produced a solution of Einstein's gravitational field equations that described a rotating universe. In this universe, an astronaut could travel through space so as to reach his own past. This comes about because of the way gravity affects light. ... Gödel's solution was shrugged aside as a mathematical curiosity--after all, observations show no sign that the universe as a whole is spinning. His result served nonetheless to demonstrate that going back in time was not forbidden by the theory of relativity. Indeed, Einstein confessed that he was troubled by the thought that his theory might permit travel into the past under some circumstances. ... Wormholes naturally fit into the general theory of relativity, whereby gravity warps not only time but also space. The theory allows the analogue of alternative road and tunnel routes connecting two points in space. Mathematicians refer to such a space as multiply connected. ... Antigravity, or gravitational repulsion, can be generated by negative energy or pressure. Negative-energy states are known to exist in certain quantum systems, which suggests that Thorne's exotic matter is not ruled out by the laws of physics, although it is unclear whether enough antigravitating stuff can be assembled to stabilize a wormhole ... Causal consistency might impose restrictions on what a time traveler is able to do, but it does not rule out time travel per se. ... The bizarre consequences of time travel have led some scientists to reject the notion outright. Stephen W. Hawking of the University of Cambridge has proposed a "chronology protection conjecture," which would outlaw causal loops. ... Chronology protection is still just a conjecture, so time travel remains a possibility. ... It is even conceivable that the next generation of particle accelerators will be able to create subatomic wormholes that survive long enough for nearby particles to execute fleeting causal loops. This would be a far cry from Wells's vision of a time machine, but it would forever change our picture of physical reality ..."

17 June, 2005, New model 'permits time travel': http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/... Citat: "... Although the laws of physics seem to permit temporal gymnastics, the concept is laden with uncomfortable contradictions. ... According to Einstein, space-time can curve back on itself, theoretically allowing travellers to double back and meet younger versions of themselves. ... Greenberger and colleague Karl Svozil introduce their quantum mechanical model of time travel on the ArXiv e-print service. ..."

 • 0
 • 1

Antigravity, or gravitational repulsion, can be generated by negative energy or pressure. Negative-energy states are known to exist in certain quantum systems, which suggests that Thorne's exotic matter is not ruled out by the laws of physics, although it is unclear whether enough antigravitating stuff can be assembled to stabilize a wormhole

Negativ energi! Så er vi ved evighedsmaskinerne igen. Og igen nej: Selv i kvantemekanikken, er evighedsmaskiner umulige.

Selvom du kan "låne" i kvantemekanikken, så er det ikke et rigtigt lån, for det er kun kort tid, og det er et "bundet lån", du ikke kan bruge til hvad du vil. Det er således ikke muligt, at tage et tomrum med intet, og putte massen i en kasse, og antimassen i en anden - eller energien i en kasse, og den negative energi i en anden. Termodynamikkens 2. hovedsætning gælder også i kvantemekanik.

Selv i et sort hul, vil en eventuel negativ energi være bundet til en tilsvarende positiv energi, plus at det sorte hul har masse derudover. Ormehuller kan heller ikke lave evighedsmaskiner og negativ energi.

 • 0
 • 1

Men det er jo ikke en helt rigtig evighedsmaskine, for den skal jo have tilført energi udefra i kraft af sollys (til solcllerne). Så den "virker " vel bedst tæt på solen igesom et solsejl. Denne her har bare den fordel, at den også "kan" flyve i modvind. Men jeg tror heller ikke på den. Endnu. Steen

 • 1
 • 0

Skal den? Energien, som den får tilført brændes af og bliver til varme. Det driver den jo ikke fremad.

Hypotetisk - hvis EmDrive virker:

Hvis EmDrive holdes fast, så den ikke accelererer, vil al tilført energi blive til varme.

Hvis EmDrive med fartøj accelererer, vil noget tilført energi blive til varme og noget vil forsvinde i processen fx at "grønne fotoner" rødforskydes - eller fx 2GHz mikrobølgefotoner bliver til 1GHz mikrobølgefotoner (mikrobølgeenergi halveret).

Hvis EmDrive med fartøj decelererer, vil noget tilført energi blive til varme og noget vil dukke op i processen fx at "grønne fotoner" blåforskydes - eller fx 2GHz mikrobølgefotoner bliver til 4GHz mikrobølgefotoner (mikrobølgeenergi fordoblet).

 • 0
 • 0

Bemærk: Jeg opfatter videnskabsteorier og modeller som stærke former for værktøj - ikke som et sandt billede af virkeligheden (selvom dette tilstræbes).

Lidt EMdrive impuls/momentum "sladder":

August 02, 2015, EMdrive paper and what original inventor Roger Shawyer believes is happening: http://nextbigfuture.com/2015/08/emdrive-p... Citat: "... [ http://www.sciencedirect.com/science/artic... ] The engines are based on YBCO superconducting cavities, and performance is predicted on the basis of the test data obtained in earlier experimental programmes. The Q values range from 80 million to 200 million and provide high values of specific force over a range of accelerations from 0.4 m/s/s to 6 m/s/s. ... The full potential of EmDrive propulsion for deep space missions is illustrated by the performance of the interstellar probe. A multi-cavity, fixed 500 MHz engine is cooled by a closed cycle liquid nitrogen system. The refrigeration is carried out in a two stage reverse Brayton Cycle. Electrical power is provided by a 200 kWe nuclear generator. The 9 ton spacecraft, which includes a 1 ton science payload, will achieve a terminal velocity of 0.67c, (where c is the speed of light), and cover a distance of 4 light years, over the 10 year propulsion period. ..."

.

10/01/2015, A Theory for Momentum Exchange: http://www.huffingtonpost.com/benjamin-t-s... Citat: "... We also observed that the thrust appeared not to go down to zero immediately after power is switched-off but rather noted a gradual decrease as if the EMDrive was charged up and slowly reduced its thrust effect. ... This raises the question, are there other forms of momentum which we have not recognized for the lack of a theory? [] The dual momentum forms of [masseimpuls:] mv and [fotonimpuls:] h/lambda point to the possibility that momentum maybe an indirect property of mass-energy. In An Introduction to Gravity Modification, I had proposed that in the absence of everything else, particles have a spherical shape that can be distorted. With linear velocity, the Lorentz-FitzGerald Transformation (LFT) distorts this shape in the direction of travel so that it is symmetrically flatter. In a gravitational field with acceleration, the Newtonian Gravitational Transformations (NGT) [?] distort this shape asymmetrically, such that the near side (to the gravitational source) is flatter than the far side. This asymmetrical distortion led to the discovery of the massless gravitational acceleration formula g=tau*c^2, thereby confirming this shape hypothesis.

[?:] Therefore, momentum exchange is conserved and transmitted by this shape change. That is, we have a shape based foundational theory on momentum exchange that unifies motion (velocity, acceleration and momentum exchange) into a single phenomenon. ... Therefore, since Shawyer stated that this thrust is greater than straight radiation pressure, is it possible that the EMDrive creates thrust by effecting an NGT-type spacetime transformation? By virtue of the EMDrive's asymmetrical design to create thrust, the greater the Q factor (reflections), greater the field strength of the NGT-type transformations, thus greater thrust? That is the reason why we need to thoroughly investigate the EMDrive! ..."

-

Mulige relaterede fysikproblemer/udfordringer?:

.28. jan 2012, Massens mysterium. Heisenbergs usikkerhedsrelation og spontane symmetribrud i superledere er de redskaber, der skal til for at forklare oprindelsen til partiklers masse. http://ing.dk/artikel/massens-mysterium-12... Citat: "... Når elefanten har større masse end musen, så skyldes det altså, at den indeholder mange flere protoner og neutroner end musen, og at disse hver især indeholder energi i koncentreret form, der stammer fra kvarkernes kinetiske energi. Så simpelt er verden indrettet i grove træk. ..."

.

Mon det er muligt at måle EMdrives fotoners bølgefunktionsform?:

Jun 15, 2011 Catching sight of the elusive wavefunction: http://physicsworld.com/cws/article/news/4... Citat: "... Making a measurement on just one copy of a system – such as just a single photon – gives us part of the wavefunction. However, the measurement must be repeated many times on an ensemble of identical photons to gain enough information to construct the entire wavefunction. This indirect form of measurement is known as "quantum tomography" and has been used for some time. ... Instead of focusing on the shadows, the team has worked out a way to directly probe both the real and imaginary parts of the wavefunction of an ensemble of photons. The method relies on the concept of "weak measurement", which has been used recently to measure some quantum systems – and does not destroy the wavefunction. ... "Our [alle fysikeres] understanding of the wavefunction is rather abstract and there is no official textbook definition," says Lundeen. ... So the position is weakly measured while the momentum is strongly measured. ... Therefore it could prove to be especially useful for studying systems that are currently very hard to measure. ..." .

 • 0
 • 1

Mulige relaterede fysik-problemer/udfordringer/teorier til EMdrive?:

Unbearable Lightness: A new theory may explain why objects tend to stay put. by Corey S. Powell. Originally published in Scientific American, Vol. 270, No. 5, pp. 30-31, 1994: http://www.calphysics.org/haisch/sciam.html Citat: "... Suffering from inertia? Gravity got you down? You are not alone. Gravity and inertia are among the most fundamental attributes of anything possessing mass. But researchers have never attained a satisfactory understanding of the fundamental nature of gravity. Inertia has proved an even more elusive problem. Ever since Isaac Newton articulated his three laws of motion, scientists have simply accepted the existence of inertia as a given: bodies in motion remain in motion, and those at rest stay at rest, unless acted on by an outside force. ... Linking gravity to the zero-point field automatically draws inertia into the explanation and so naturally accounts for the equivalence of inertial and gravitational mass. ... That phenomenon raises the highly speculative prospect that the proper electromagnetic field could elminate the inertia of any object, thereby permitting levitation. Controlling inertia may be possible, Haisch reluctantly concedes ..."

.

Vesselin Petkov: Propulsion Through Electromagnetic Self-Sustained Acceleration: http://web.archive.org/web/20061022222818/... Citat: "... One far-reaching consequence from the anisotropy of spacetime is that inertia and gravitation can (at least in principle) be electromagnetically manipulated ... (i) Changing the anisotropy of spacetime. Since one of the corollaries of the electromagnetic mass theory is that the anisotropy of spacetime around a body is caused by the body's charged constituents (and their electromagnetic fields), the employment of strong electromagnetic fields can create a local spacetime anisotropy which may lead to a body being propelled without being subjected to a direct force. ..."

http://arxiv.org/abs/physics/9906059 http://arxiv.org/pdf/physics/9906059v4.pdf

-

Teorierne er dog i modstrid med Einsteins bredt anerkendte generelle relativitetsteori:

Special & General Relativity Questions and Answers: How are electromagnetism and space-time related, and can electromagnetic fields exert a force on space-time? http://einstein.stanford.edu/content/relat... Citat: "... A popular science fiction technology is to use electromagnetic fields to manipulate the local geometry of space-time. [] All that general relativity says is that any form of energy can cause space-time to become curved. Too much curvature and you may end up with black holes or worm holes. The form of the energy can be anything; raw mass, the energy latent in electromagnetic fields, neutrinos etc. [] So, electromagnetic fields are not intimately related to space-time any more than mass is; its just another form of energy that can serve to generate curvature via its own gravitational field. ..."

.

Is the gravity of distant objects the cause of inertia? http://einstein.stanford.edu/content/relat... Citat: "... We do not really know. General relativity and Mach's Principle seem to suggest that this is true...."

 • 0
 • 1

Praktisk interessant EM-fænomen:

Stoneridge Engineering – Theory of Operation of the Quarter Shrinker: http://www.capturedlightning.com/frames/sh... Citat: "... The Quarter Shrinker uses a technique called high-velocity electromagnetic forming ("EM forming"). ... Is Wire Fragmentation Consistent with EM Field Theory? ... It seems that when an extremely high current flows through a solid or liquid metallic conductor, certain effects begin to appear which may not be fully explained by existing EM field theory and Lorentz forces. One very interesting example involves forcing a very large current pulse very quickly through a straight piece of wire. Under appropriate conditions, the wire does not melt or explode. Instead, it fractures into a series of roughly equal length fragments, with each fragment showing unmistakable evidence of tensile failure. Each segment was literally pulled apart from neighboring fragments with little or no evidence of necking or melting. Clearly large tensile forces were set up within the wire during the brief time that the large current flowed. But, per existing EM theory, no tensile forces should exist, implying that the current theory of how Lorentz forces act on metallic conductors may be incorrect! ... More recently, other scientists have proposed that high-current wire fragmentation may actually be caused by a combination of flexural vibrations and thermal shock. However, we suspect that the jury is still out on this issue, and its an area that's ripe for additional research and experimentation. ..."

 • 0
 • 1

Longitudinal electrodynamic forces and their possible technological applications. Master of Science Thesis by Lars Johansson: http://dflund.se/~snorkelf/LongitudinalMSc... Citat: "... This was the state of affairs when Peter Graneau rediscovered some of Hering's experiments in the beginning of the 80s and begun a search for longitudinal forces in literature and experiments [27]. He discovered the quite unknown papers by Jan Nasilowski, a Polish scientist who had discovered electrodynamic wire fragmentation in the 60s. A new debate begun adding to the above mentioned phenomena anomalous railgun bucking, electrodynamic explosions in water and several other things. ... Figure 2.2: Wire fragments created by a wire explosion. From Jan Nasilowski, Instytut Elektrotechniki, Warsaw, Poland. ... But recoil forces were also observed in the rails, the arrows in Figure 2.7A, pushing the rails back and thus deforming them. Some experimenters observed plastic deformation of the rails. Others reported severe friction losses, which could be generated by transient bucking of the rails [21,55]. ... In order to make more clear conclusions, more accurate data on wire temperatures and tensile strength is needed. ..."

 • 0
 • 1

Muligt relateret fysik-problem/udfordring?:

Feb 26, 2010, Both answers correct in century-old optics dilemma: http://physicsworld.com/cws/article/news/2... Citat: "... One, put forward by German mathematician Hermann Minkowski in 1908, stipulates that light's momentum increases when it enters a medium, while the other, advanced a year later by the German physicist Max Abraham, instead says that the momentum of light decreases. [] [?:] Now, Stephen Barnett of the University of Strathclyde in the UK has concluded that both formulations are in fact correct, with the difference essentially boiling down to whether one considers the wave or particle nature of light. ... Barnett is also not entirely satisfied. "We now know that Abraham and Minkowski were both right," he says. "But we don't yet know why nature requires two momenta." ..."

 • 0
 • 1

Muligt relateret astronomisk-problem/udfordring? - dog "lappet" med mørk energi (68,3%) og mørkt stof (26,8%) - rest til radiosynligt "normalt" stof: 4,9%. Først efter denne "monsterlapning" fungerer vores gravitationslove og Einsteins almene relativitetsteori med galakserotationerne:

Galaxy rotation problem: https://en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_rotat... Citat: "... The galaxy rotation problem is the discrepancy between observed galaxy rotation curves and the theoretical prediction, assuming a centrally dominated mass associated with the observed luminous material. When mass profiles of galaxies are calculated from the distribution of stars in spirals and mass-to-light ratios in the stellar disks, they do not match with the masses derived from the observed rotation curves and the law of gravity. [] A solution to this conundrum is to hypothesize the existence of dark matter and to assume its distribution from the galaxy's center out to its halo. ..."

Tænk hvis en elev havde lavet så massive hypotetiske grundantagelser for at få teorier til at blive ved med at "virke" :-)

-

Dark matter: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter Citat: "... According to the Planck mission team, and based on the standard model of cosmology, the total mass–energy of the known universe contains 4.9% ordinary matter, 26.8% dark matter and 68.3% dark energy.[2][3] Thus, dark matter is estimated to constitute 84.5% [note 1] of the total matter in the universe, while dark energy plus dark matter constitute 95.1% of the total mass–energy content of the universe.[4][5][6] ..."

 • 0
 • 0

November 02, 2015, NASA Eagleworks has tested an upgraded Emdrive: http://nextbigfuture.com/2015/11/nasa-eagl... Citat: "... Given all of the above TP wiring and test article modifications with respect to our 2014 AIAA/JPC paper design baseline needed to address these Lorentz force magnetic interaction issues, they are still seeing over 100uN of force with 80W of RF power going into the frustum running in the TM212 resonant mode, now in both directions, dependent on the direction of the mounted integrated test article on the TP. However these new plus and minus thrust signatures are still contaminated by thermally induced TP center of gravity (cg) zero-thrust baseline shifts brought on by the expansion of the copper frustum and aluminum RF amp and its heat sink when heated by the RF, even though these copper and aluminum cg shifts are now fighting each other. ..."

( Anden omtale: November 2, 2015, In a new round of testing, NASA confirms yet again that the 'impossible' EMdrive thruster works, digitaltrends.com Citat: "...Isaac Newton should be sweating..." )

 • 0
 • 0

Det her lyder bizart, men det kunne måske forklare emDrive-effekten (eller ej):

January 21, 2015, A Way To Self-Propel Subatomic Particles Without External Forces: http://scitechdaily.com/way-self-propel-su... Citat: "... Some physical principles have been considered immutable since the time of Isaac Newton: Light always travels in straight lines. No physical object can change its speed unless some outside force acts on it. ... Now, in a new variation on the methods used to bend light, physicists at MIT and Israel’s Technion have found that subatomic particles can be induced to speed up all by themselves, almost to the speed of light, without the application of any external forces. ... The new findings are based on a novel set of solutions for a set of basic quantum-physics principles called the Dirac equations; these describe the relativistic behavior of fundamental particles, such as electrons, in terms of a wave structure. (In quantum mechanics, waves and particles are considered to be two aspects of the same physical phenomena). By manipulating the wave structure, the team found, it should be possible to cause electrons to behave in unusual and counterintuitive ways. ... It turns out that this self-acceleration does not actually violate any physical laws — such as the conservation of momentum — because at the same time the particle is accelerating, it is also spreading out spatially in the opposite direction. [] “The electron’s wave packet is not just accelerating, it’s also expanding,” Kaminer says, “so there is some part of it that compensates. It’s referred to as the tail of the wave packet, and it will go backward, so the total momentum will be conserved. There is another part of the wave packet that is paying the price for the main part’s acceleration.” It turns out, according to further analysis, that this self-acceleration produces effects that are associated with relativity theory: It is a variation on the dilation of time and contraction of space, effects predicted by Albert Einstein to take place when objects move close to the speed of light. An example of this is Einstein’s famous twin paradox, in which a twin who travels at high speed in a rocket ages more slowly than another twin who remains on Earth. ..."

January 26, 2015, Physicists Slow Down the Speed of Light. By applying a mask to an optical beam to give photons a spatial structure, physicists have demonstrated that spatially structured photons travel slower than the speed of light in free space. http://scitechdaily.com/physicists-slow-sp... Citat: "... Co-lead author Jacquiline Romero said: “We’ve achieved this slowing effect with some subtle but widely-known optical principles. This finding shows unambiguously that the propagation of light can be slowed below the commonly accepted figure of 299,792,458 meters per second, even when traveling in air or vacuum. “Although we measure the effect for a single photon, it applies to bright light beams too. The effect is biggest when the lenses used to create the beam are large and when the distance over which the light is focused is small, meaning the effect only applies at short range.” Professor Padgett added: “It might seem surprising that light can be made to travel more slowly like this, but the effect has a solid theoretical foundation and we’re confident that our observations are correct. ..."

 • 0
 • 0

Min mikrobølgeovn rykker sig ikke ud af stedet.

Hej Stig

Din mikrobølgeovns resonanskammer er kasseformet.

Selv hvis du modificerede resonanskammeret til at være som emDrive, så er din mikrobølgeovns bens friktionskraft langt større end emDrive (formodede) udviklede kraft.

-

Det ville (stort set) svare til, at du prøvede skubbe en lastbil med aktiveret bremse på en vandret vej, med håndkraft. "Se lastbilen flytter sig ikke!"

 • 0
 • 0

March 23, 2016, ibtimes.co.uk: EmDrive: Nasa Eagleworks confirms paper on controversial space propulsion is under peer review: Citat: "... Nasa's Eagleworks Laboratories has confirmed that it currently has a paper on the highly controversial space propulsion technology EmDrive going through the peer review process, which seems to indicate that the researchers are confident of having significant results to reveal. ... March posted information to the Nasa Spaceflight forum about successful tests conducted on the EmDrive in a vacuum that yielded thrust results that could not be explained by external interference. ... Nasa Eagleworks: We've been quiet because we're working on it ... The last update we've had was in November 2015, when March took to Nasa Spaceflight again to announce that they were still continuing to discover signals of thrust which could not be explained in their EmDrive tests, even with a second generation magnetic damper added to the EmDrive to help reduce any stray magnetic fields in the vacuum chamber by an order of magnitude. [] In the end, March stated that the researchers were now working on a new integrated analytical tool to help separate EmDrive thrust pulse waveform contributions from the thermal expansion interference, as well as upgrading their EmDrive to include vacuum-capable RF amplifiers with power ranges of up to 125W, and to design a new tapered cavity analytically determined to be in the 0.1 N/kW range. [] The finished product would also be subjected to independent verification and validation at Glenn Research Center, the Jet Propulsion Laboratory, and the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory. ..."

 • 0
 • 0

EM-drive er måske fascinerende. Men det fungerer ikke.

Anti-gravition er mere lovende - bortset fra, at dette også strider imod samtlige fysiske love, og er både udelukket af relativitetsteorien og termodynamikken...

Løsningen er en stor raket, hvis der skal mennesker til mars. Et solsejl, kan måske bruges, til at sende en mikrosattelit ud i rummet.

 • 0
 • 0

Re: EmDrive marches on

Hej Jens

Kig på: dette indlæg to indlæg højere oppe.

Der er forskel - partikler kan måske, fordi de har en gemt energi i form af masse/bindingsenergi. Men det kræver, at der sker en forandring af partiklen, da der er energibevarelse. Fotoner, herunder mikrobølger, kan naturligvis ikke, da der ikke er nogen partikel med masse. Hvis det var muligt vil evighedsmaskiner også være muligt, og det er de ikke.

 • 0
 • 0

Svar på:

Fotoner, herunder mikrobølger, kan naturligvis ikke, da der ikke er nogen partikel med masse. Hvis det var muligt vil evighedsmaskiner også være muligt, og det er de ikke.

Hej Jens

Det er ikke masse i sig selv, der er interessant.

I klassisk forstand er det impuls/bevægelsesmængde, der er interessant - fx for objekter med masse: P=m*v

Jo mere impuls (kg*m/s) du sender bagud - jo mere accelereres du fremad.

For fotoner, her og her.

"Hvis fotonen ikke vejer noget, hvad driver så et solsejl?" og en kontroversiel hypotese her.

Kig her: fotonens impuls/bevægelsesmængde.

Fotoner (incl. mikrobølgefotoner) er kvantemekaniske partikler: Centre National De La Recherche Scientifique (2007, April 2). Life And Death Of A Photon 'Filmed' For The First Time. ScienceDaily. Retrieved March 22, 2008: Citat: "... A photon is an elementary particle of light. In general it can only be observed when it disappears ... The end result is that the atom changes to state 1 if the cavity contains a photon and remains at state 0 if it is empty, as in the standard method. However, this time the energy absorbed by the atom is taken from the auxiliary field and not from that of the cavity. As a result, the photon is still there after having been seen, and is ready to be measured again ... Suddenly the atoms appear in state 1, showing that a photon has been trapped between the mirrors. The photon comes from the residual thermal radiation which surrounds the cavity..The moments at which the photons appear and disappear reveal the quantum jumps of light, which occur at random ..."

Men jeg har (selvfølgelig) ikke svaret på hvordan EMdrive virker. (Måske virker det faktisk ikke - men det er værd at forsøge)

Det interessante er hvad EMdrive-eksperimenterne fører til; uanset om vores etablerede fysiske forståelse måtte lide (endnu) et knæk.

For små hundrede år siden var det også selvindlysende at objekter med massefylde større end luften ikke kunne flyve opad i luften. (De "irriterende" fugle og flagermus kunne dog fint flyve i luften...) Hvornår mon man fløj første gang med en papirflyver?

I 1969 landede mennesker på månen og fløj tilbage igen.

 • 0
 • 0

For små hundrede år siden var det også selvindlysende at objekter med massefylde større end luften ikke kunne flyve opad i luften. (De "irriterende" fugle og flagermus kunne dog fint flyve i luften...) Hvornår mon man fløj første gang med en papirflyver?

Selvindlysende! Nu må du tage dig sammen Glenn. Er du sat i verden for at begrave os i vås? Ovenikøbet leverer du selv negationen til dit "selvindlysende". Tror du folk ikke har vidst siden tidernes morgen at fugle er tungere end luften?

Det er rent utroligt hvad folk er villige til at tro på. Perpetuum mobile, kold fusion, EM drive - for slet ikke at tale om ubegrænset økonomisk vækst, uendelige resourcer eller sågar "intelligent design"--.

Alle meninger er lige gode. Æks-faktor! Mirakler er virkelige. Hvorfor ikke? Det er sund fornuft.

 • 0
 • 2

Selvindlysende! Nu må du tage dig sammen Glenn. Er du sat i verden for at begrave os i vås? Ovenikøbet leverer du selv negationen til dit "selvindlysende". Tror du folk ikke har vidst siden tidernes morgen at fugle er tungere end luften?

Det er rent utroligt hvad folk er villige til at tro på. Perpetuum mobile, kold fusion, EM drive - for slet ikke at tale om ubegrænset økonomisk vækst, uendelige resourcer eller sågar "intelligent design"--.

Hej Søren

Se på historien:

Remarks by NASA Deputy Administrator Gregory. Centennial of Flight Commemoration Citat: "... Indeed, eight years before Orville and Wilbur Wright took their home-built flyer to the sandy dunes of Kitty Hawk, cranked up the engine, and took off into the history books, Lord Kelvin, the President of the Royal Society of England made a forceful declaration. Heavier than air flying machines are impossible," said this very powerful man of science....Rumor has it Lord Kelvin was slightly in error. ... President John F. Kennedy once remarked, "We need men and women who can dream of things that never were." ..."

Weird science versus revolutionary science: Citat: "... While it's true that at least 99% of revolutionary announcements from the fringes of science are just as bogus as they seem, we cannot dismiss every one of them without investigation. ... Below is a list of scientists who were reviled for their crackpottery, only to be later proven correct. Today's science texts are dishonest to the extent that they hide these huge mistakes made by the scientific community. They rarely discuss the acts of intellectual suppression which were directed at the following researchers by their colleagues. And... after wide reading, I've never encountered any similar list.[1] This is very telling. ..."

F.eks.:

http://amasci.com/weird/vindac.html#j22 Citat: "... George S. Ohm (Ohm's Law)

Ohm's initial publication was met with ridicule and dismissal; called "a tissue of naked fantasy." Approx. twenty years passed before scientists began to recognize its great importance. See M. Schagrin, "Resistance to Ohm's Law," American Journal of Physics, #31 pp536-547 1963. ..."

http://amasci.com/weird/vindac.html#j27 Citat: "... N. Tesla (brushless AC motor) An AC motor which lacks brushes was thought to be an instance of a Perpetual Motion Machine. ..." http://en.wikipedia.org/wiki/Brushless_AC_...

http://amasci.com/weird/vindac.html#j29 Citat: "... Wright bros (flying machines)

After their Kitty Hawk success, The Wrights flew their machine in open fields next to a busy rail line in Dayton Ohio for almost an entire year. American authorities refused to come to the demos, and Scientific American Magazine published stories about "The Lying Brothers." [] Even the local Dayton newspapers never sent a reporter (but they did complain about all the letters they were receiving from local "crazies" who reported the many flights.) [] Finally the Wrights packed up and moved to Europe, where they caused an overnight sensation and sold aircraft contracts to France, Germany, Britain, etc. ..."

gravityassist.com: The Creation of a new Theory of Space Travel -- Gravity Propelled Space Travel: Citat: "... When Minovitch presented it to JPL in the form of 47 page technical paper dated August 23, 1961, it was dismissed by the head of JPL’s Trajectory Group as impossible [] How could a young graduate student in mathematics and physics who never studied the problem of space propulsion, space travel or astrodynamics before the summer of 1961 ever invent a completely new theory of space travel ..."

Fra: Gravity assist.

 • 1
 • 0

Fandt en interessant vinkel på EmDrive, som her evalueres:

Dr Arto Annila mener, at der faktisk slipper mikrobølgefotoner parvis (ude af fase) ud af resonanskammeret. Men han har glemt at EMdrive fremdriften er proportional med resonanskammerets Q.

Hvis proportionaliteten holder, kan undslupne mikrobølgefotoner ikke forklare fremdriften for Q>1. Hvis Q fx er 50.000 skal der jo undslippe 25.000 gange så mange mikrobølgefotonpar, som der er i resonanskammeret - så hans antagelse og forklaring holder ikke. (Hvis hans forklaring skulle holde, skulle der lække 50.000 gange så mange fotoner ud, end der sendes ind i resonanskammeret :-) )

June 15, 2016, ibtimes.co.uk: EmDrive: Finnish physicist says controversial space propulsion device does have an exhaust Citat: "... "So how could something come out that you can't detect? Well, the photons bounce back and forth inside the metal cavity, and some of them end up going together in the same direction with the same speed, but they are 180 degrees out of phase. Invariably, when travelling together in this out-of-phase configuration, they cancel each other's electromagnetic field out completely. "That's the same as water waves travelling together so that the crest of one wave is exactly at the trough of the other and cancelling each other out. The water does not go away, it's still there, in the same way the pairs of photons are still there and carrying momentum even though you can't see them as light. "If you don't have electromagnetic properties on the waves as they have cancelled each other out, then they don't reflect from the cavity walls anymore. Instead they leak out of the cavity. So we have an exhaust – the photons are leaking out pair-wise." ..."

 • 0
 • 0

August 30, 2016, EmDrive: Nasa Eagleworks' paper has finally passed peer review, says scientist in the know: Citat: "... An independent scientist has confirmed that the paper by scientists at the Nasa Eagleworks Laboratories on achieving thrust using highly controversial space propulsion technology EmDrive has passed peer review, and will soon be published by the American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA). ..."

 • 0
 • 0

Nu er peer review ikke helt hvad det giver sig ud for, og pressemeddelelser kan glemme små detaljer. Det ligner andre ideer til evighedsmaskiner lidt for meget. Måske det var lettere at sætte nogle leds i røven af fartøjet og udnytte kraften fra disse millioner af fotoner der sendes afsted. Mikrobølgefotoner er jo ikke nær så kraftfulde som lysfotoner.

 • 0
 • 0

Hej Svend

En af EMdrive-fætrene testes snart i rummet:

September 30, 2016, Move Over EmDrive, Here Comes Woodward’s Mach Effect Drive: Citat: "... An exotic “impossible” space propulsion technology known as “Cannae Drive,” less known than the EmDrive but equally controversial, made news headlines a few weeks ago with the announcement that it is about to be tested in space. [] There are speculations that the Cannae Drive could exploit physics known as “Mach Effect.” But perhaps the same physics plays a role in the EmDrive as well. ..."

 • 0
 • 0

Mikrobølgefotoner er jo ikke nær så kraftfulde som lysfotoner.

Hej Svend

Det er lige meget om det er mikrobølgefotoner eller lysfotoner (ca. 400-800 nm) bare der suppleres med 100 watt (Joule/sekund) i keglestubben - og Q >> 1 (fx Q=50.000).

Men det, der tilsyneladende er proportionalt med fremdriftskraften, er keglestubbens Q-faktor. For mikrobølgefotoner kan den fx være 50.000.

Tabel over forskellige EmDrive udformninger (venstre), fremdrift (midt) - og Q-værdier i højre side.

emdrive.wiki: Større tabel: Citat: "... Cannae LLC, G. Fetta, Superconducting[6]...Q...1.1x10^7 [=11.000.000] [] SPR Ltd, R. Shawyer, Flight Thruster (Boeing project)...Q...50,000 to 60,000 [11] ..."

Med Q-faktor på 50.000 og supplering med 426 watt, svarer hulrumsresonator mikrobølgeeffekten til 21.300.000 watt eller ca. 21 MegaWatt !

Med Q-faktor på 11.000.000 og supplering med 10,5 watt, svarer hulrumsresonator mikrobølgeeffekten til 115.500.000 watt eller ca. 115 MegaWatt !

 • 0
 • 0

Jo jeg så den godt. Tak for korrektionen.

Når gassen er gået af ballonen her, foreslår jeg du dykker ned i dette interessante forslag:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quantum_va...

som i mine øjne ser en del mere frugtbart ud. Og hvad nu hvis vi inddrager Carsten Kanstrups æter som jo blandt mange vidunderlige egenskaber også har masse som må kunne bruges til fremdrift mod stjernerne med uhyrlige hastigheder. Det kræver bare en æter raketmotor og et æterindtag oppe foran. I æterraketmotoren konverteres æterpartikler til stråling ( E=mc2) som ledes bagud ligesom i et konventionelt photon drive.

Det må da være vejen frem

Se også her:

http://mennta.hi.is/vefir/danska/rejselaer...

 • 0
 • 0

Helt enig. Æteren er et uafviseligt faktum ligesom julemanden. Jeg fatter ikke at Musk ikke har opdaget det - men nu har han da ingen undskyldning mere.

 • 1
 • 0

Det kræver bare en æter raketmotor og et æterindtag oppe foran.

[sarkasme]

Hej Søren

Det findes næsten - men udskift æter med rumtid: Alcubierre-drev.

Men til Carstens tribut går Danmarks Radio i Æteren - også med bandeord :-)

Selv Den Store Danske anvender Æteren :-): Citat: "... Professionelle opfindere og amatører prøvede i samme tidsrum at overføre tale, sang og musik gennem æteren. ... Hvis selskabet ønskede at sælge reklametid i æteren, skulle det tillades af ministeriet. ... Samtidig gav den ny FM-teknik plads til langt flere radiostationer i æteren, end der tidligere havde været plads til. ..."

Så Carsten er blevet indoktrineret med Æteren af bl.a. Danmarks Radio, så han kan ikke gøre for det :-)

Måske går Danmarks Radio en dag ind i Rumtidsalderen...

Sker det, vil Carsten nok have Danmarks Radio nedlagt.

[/sarkasme]

 • 0
 • 0

Helt enig. Æteren er et uafviseligt faktum ligesom julemanden. Jeg fatter ikke at Musk ikke har opdaget det - men nu har han da ingen undskyldning mere.

[Sarkasme]

Julemanden findes! Hver Jul klæder tusindvis mænd og kvinder sig ud og opfører sig som julemanden.

Du vil blive lynchet af børnenes forældre, hvis du siger til børnene, at julemanden ikke findes :-) :

Yes, Virginia, there is a Santa Claus Citat: "... DEAR EDITOR: I am 8 years old. Some of my little friends say there is no Santa Claus. Papa says, ‘If you see it in THE SUN it’s so.’ Please tell me the truth; is there a Santa Claus? ... VIRGINIA, your little friends are wrong. They have been affected by the skepticism of a skeptical age. They do not believe except they see. ... No Santa Claus! Thank God! he lives, and he lives forever. A thousand years from now, Virginia, nay, ten times ten thousand years from now, he will continue to make glad the heart of childhood. ..."

(Yes, Virginia, there is a Santa Claus)

Dog er der nogle forældre, der er meget sure på Julemanden:

Julemandens sande historie: Citat: "... Til dem der stadig tror på julemanden ... I år er det på tide at vore børn lærer at se en af livets barske realiteter i øjnene. De bør ikke fortsat gå rundt med den naive tro, at julegaver bliver bragt ud af en lalleglad, overfed julenisse på en rensdyrtrukket slæde. Det er faktisk ikke spor retfærdigt, at en tilfældig julemand løber med hele æren, når kendsgerningen er, at langt de fleste gaver i virkeligheden er indkøbt i dyre domme og under stor besvær af ungernes forældre ..."

[/Sarkasme]

 • 0
 • 0

Og space drive:

A reactionless drive (also known as an inertial propulsion engine, reactionless thruster, reactionless engine, bootstrap drive or an inertia drive)[citation needed] is a device to generate motion without a propellant, presumably in contradiction to the law of conservation of momentum.[1] The name comes from Newton's third law, which is usually expressed as, "for every action, there is an equal and opposite reaction."

Se også:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rendezvous...

 • 0
 • 0

Jamen du kender da allerede svaret. Hvordan i alverden tror du UFOer bevæger sig? Ser du store brændstoftanke eller udstødningasser? Hvordan skulle de kunne smutte fra Sirius og herned hvis de medbringer eget brændstof.

Håbløst. Tænk dig lige lidt omkring.

 • 0
 • 0

Det er et stort univers, det er gammelt

Nej det er ganske ungt. Vores sol hører nok til den første generation af stjerner med tilstrækkelig mængde tunge grundstoffer til at have planeter i stil med Jorden. Der er gået 13 miliarder pr siden BB - forude venter tusindvis af milliarder år med aktive galakser i stil med den vi kender. Proxima B vil lyse i 100vis milliarder år mens vores sol kun har 5 milliarder år tilbage.

Vi befinder os i universets spæde begyndelse og det betyder at vi måske repræsenterer det allerførste intelligente liv i både galaksen og endog i hele universet. Måske udsletter vi os selv inden vi når at sprede os ud i rummet men der er rigelig tid til at intelligent liv en dag kan lykkes. Men at universet alle nu skulle vrimle med intelligent liv tror jeg ikke er sandsynligt.

 • 1
 • 1

Tænk at du kan være så mopset fordi man ikke tror på UFOer. Men hvad er UFOer? Efter min mening er der ikke tale om rumskibe men om engle. Engle er blevet observeret i tusindvis af år og er næsten lige veletablerede som julemanden. Ja mere. Mindst 3 milliarder mennesker tror på dem. Stik den.

 • 2
 • 0

så skråsikkert erklære at vi er de første

Øh ..lige for en ordens skyld. Hvem er det der er skråsikker? Jeg er ikke skråsikker, men mener blot at det kunne være sådan, måske endog sandsynligt. Jeg afviser ikke at der kan være intelligenser før os - men ser ingen tegn på det. At vi lever i et ungt univers er derimod aldeles uafviseligt. En meget stor del af der stjerner der findes vil først brænde ud om hundreder eller endog tusinde milllarder år. Sæt det op mod universets alder på 13 milliarder år. Undervejs mod høj alder kunne universet endog blive mere beboeligt end det er nu - hvem ved? Mao chancen for at der kommer intelligent liv efter os er da langt større end at det allerede vrimler med intelligent liv ældre end os.

Men selv om vi antager at mange intelligente livsformer udvikledes før os er et jo ikke sikkert de stadig er her. Måske har de kort levetid - netop pga af intelligens hvilket som bekendt kan indebeære store destruktive og selvdestruktive evner. Måske skal man vente meget længe før evnen til at sprede sig ud i rummet udvikles inden selvdestruktionen sætter ind. Så selv om det skulle være sådan at vi er langt fra at være blandt de første er vi måske blandt de eneste lige pt.

Men grundlæggende aner vi det ikke. Heller ikke dig.

 • 1
 • 0

Jo jeg så den godt. Tak for korrektionen.

Når gassen er gået af ballonen her, foreslår jeg du dykker ned i dette interessante forslag:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quantum_va...

som i mine øjne ser en del mere frugtbart ud. Og hvad nu hvis vi inddrager Carsten Kanstrups æter som jo blandt mange vidunderlige egenskaber også har masse som må kunne bruges til fremdrift mod stjernerne med uhyrlige hastigheder. Det kræver bare en æter raketmotor og et æterindtag oppe foran. I æterraketmotoren konverteres æterpartikler til stråling ( E=mc2) som ledes bagud ligesom i et konventionelt photon drive.

Det må da være vejen frem

Se også her:

http://mennta.hi.is/vefir/danska/rejselaer...

Idéen med at overføre energi til de virtuelle partikler, lyder ikke helt tåbeligt. Desværre, er det eneste som produceres et strålingstryk. Og de virtuelle partikler medfører at strålingen spredes lidt. Det går præcist lige op. Så endnu er det et bedre forslag at montere lysdioder på raketten, til at drive den frem.

Men, jeg syntes bestemt, at det er et af de bedre forslag at lave fremdrift ved hjælp af kvante-æter. Men, præcist som hvis det er en jet motor, så kan det ikke ske, uden der udsendes energi.

 • 0
 • 0

Det findes næsten - men udskift æter med rumtid: Alcubierre-drev.

WARP drive har jeg set brugt i mange film. https://ing.dk/artikel/amerikansk-forsker-... Så vidt jeg ved, er det dog et fundamentalt problem, at overføre fysisk stof med en hastighed over lysets. Skal noget overføres med over lysets hastighed, må det ikke indeholde energi, masse, eller tid (f.eks. kan et ur ikke transporteres, ting der henfalder med tiden osv.). Det vil indebære en eksistens af tid, i det stof der overføres, og det er ikke muligt. Det betyder også, at transport med større hastighed end lysets, kun kan ske ved uendelig hastighed, da der ellers vil være en tidsfaktor i det transporterede.

Derimod information, som ikke indeholder stof eller tid, det kan relativitetsteorien ikke helt udelukke overføres. Hvis der f.eks. overføres informationer ved quantum entanglement, med hastighed større end lysets, vil det ikke kræve revidering af relativitetsteorien. Her sker kommunikationen momentan, med uendelig hastighed - uden tidsfaktor er involveret.

Normalt, vil dog ikke være muligt, at opstarte overførslen (kanalen), uden at det tager mindst lysets hastighed.

Jeg tror ikke, at der ved quantum entanglement kan overføres information med over lysets hastighed. Kvantemekanik er stokastisk, og reelt sker ingen informationsoverførsel. Det, som måles, er en co-varians, og informationsoverførslen ligger i matematikken. Fysisk sker ikke nogen overførsel. Men, det vil ikke være et større problem for relativitetsteorien, og det vil ikke påvirke den. Det er dog formodet, at informationer ikke kan overføres ved over lysets hastighed, og dette gælder helt sikkert, hvis informationerne bæres af et sædvanligt stof, eller andet der har en indbygget "ur". Det har alt, som bevæger sig. Sjovt nok, er "quantum entanglement" det teoretisk mulige "hul" i relativitetsteorien, og det kunne give mistanke om, at det er et fænomen "konstrueret" af fysikere, da det jo er helt usandsynligt, at naturen netop skulle opdage et hul i Einsteins teorier.

 • 0
 • 1

Med lysudsending bruger du en meget stor mængde energi på kun ringe fremdrift. Det er muligt at en anden mere direkte kobling til noget fundamentalt i fysikken kan have meget stærkere bid.

Nej, det er det netop ikke.

Desto større masse per tid du udsender, desto mindre minimums effekt er nødvendigt.

Desto mindre masse per tid du udsender, desto større minimums effekt er nødvendig.

Og ved ingen masse, så er den nødvendige effekt som ved fotoner - altså, en energi effektiv laser er løsningen.

Det er den samme sammenhæng mellem masse/tid, nødvendig minimumseffekt, og fremdrift, uanset hvordan du gør det, da det til enhver tid, kan gøres til et og samme problem - med mindre man "glemmer" at regne noget med i ligningen.

Er der forskel, så er der en fejl i det du gør. Det er ligegyldigt om du bruger bolde, fotoner, neutroner, elektroner, eller kaniner og om de henfalder efter udsendingen. Alt stof, og enhver partikel, også fotoner, giver præcist det samme resultat for minimums effekt.

At bruge kvante-æter, giver samme resultat, som hvis partikler henfalder efter udsendingen. Og giver præcist samme teoretiske minimums effekt.

Det er muligt, at bruge større effekt, hvis der sendes energi ud i alle forkerte retninger. Så bedste resultat, hvis du ikke vil forbruge masse, er at bruge en laser. Da E=mcc så forbruges altid lidt masse. Minimumsforbruget af masse, er at omsætte masse til energi effektivt, og bruge det til at udsende lys.

 • 0
 • 0

Sov godt :)

Du svarer jo ikke på mine to spørgsmål:

Hvor ved du det fra og er du selv en af dem?

Du må have oplevet noget på første hånd og ikke bare læst det i Det Bedste eller hvor man nu finder det.

Du burde måske også give link til dine kilder.

 • 0
 • 0

Ja, beholderens form betyder intet. Hvis du tager en laser, påvirkes laseren af et lystryk. Omvendt, så vil beholderen også påvirkes af lystrykket, og når de to kobles fysisk sammen, er det neutralt.

Hej Jeg må til en vis grad skuffe dig:

6. maj 2014, ing.dk: Forskere frembringer en traktorstråle med lydbølger: Citat: "... Sidste år viste forskere fra Skotland og Tjekkiet, at det er muligt at tiltrække nanopartikler med en laserstråle - altså at frembringe en såkaldt traktorstråle, som det kendes fra science fiction. ... Det strider umiddelbart mod sund fornuft, at det er muligt at trække i et emne ved at sende en lys- eller lydbølge hen mod emnet. ..."

youtube: Scientists Invented The Best Tractor Beam Ever!.

Aug 10, 2014, phys.org: Physicists create water tractor beam: Citat: "... "We have figured out a way of creating waves that can force a floating object to move against the direction of the wave," said Dr Horst Punzmann, from the Research School of Physics and Engineering, who led the project. "No one could have guessed this result," he said. ... Using a ping-pong ball in a wave tank, the group worked out the size and frequency of the waves required to move the ball in whichever direction they want. ... As yet no mathematical theory can explain these experiments, Dr Punzmann said. ..."

Mere her: Flyvende biler/interstellare rumfærger? [VandbølgeDrev?].

"Leviteringscirkus".

Find fejlen?: "Mekanisk EmDrive"?

 • 0
 • 0

Der er også mere udpræget sindsyge over i schizofreni som kan fokusere på UFO emnet og indlever sig i et scenarie hvor de spiller en meget vigtig rolle, typisk en kontaktperson/ambassadør for en højtstående civilisation. De kan i visse tilfælde være meget svære at spotte men deres historie knækker hvis eksamineret i dybden. Ofte har de tydelige tegn såsom snublende sætninger og grove stavefejl.

Jeg ved ikke, hvor du har alt det fra - så vidt jeg ved, er der ingen dokumentation for, at aliens har kunnet transportere sig, med større hastighed end lysets.

Jeg er i øvrigt en af dem, som muligvis har haft nærkontakt med aliens, og jeg har indvilliget i, at de styrer mine nattesøvn. Til gengæld, har de så lovet, at ikke forstyrre mig udenfor søvnen.

Det er korrekt det med stavefejlene osv. Det skyldes ganske enkelt, at aliens ikke er helt stive i det - men jeg tror, at de efterhånden er dygtige. Når jeg sover, så er jeg imponeret over, at jeg kan befinde mig på en anden planet langt herfra, og trods det, så kan de både Dansk og Engelsk. Selv det elektroniske udstyr har informationer på både dansk og engelsk. Det er mere, end man kan tilbyde på det som købes i butikkerne her på jorden.

Det som jeg ved aliens kan, er at de kan kommunikere med vores hjerne, f.eks. gennem søvn. De kan også ændre vores hverdag, f.eks. få os til at se ting og høre ting, der muligvis ikke er der. Mange mennesker styrer de uden at de ved det, og de kan derved få deres handlinger til at indgå i en større sammenhæng. Meget tyder på, at der ikke er større forsinkelse, i forbindelse med dette - altså, så kan de overføre informationer med større hastighed end lysets. Eller, de lever i et parallelt univers. Men intet tyder på, at de fysisk kan fremdrive dem selv eller andet med større hastighed end lysets, i vores univers. I deres eget univers - som jeg kender fra søvnen - er de ikke helt begrænset af vores fysiske love, og det virker som at de lever i et parallelt univers, hvor der gælder andre fysiske love. Selve drømmene er tilsyneladende ikke helt virkelige - men nogle de laver på nogle computere i drømmeland, da jeg flere gange har taget dem i at være pixel lerede. Det ser desuden ud til, at de har deciderede fabrikker til at massefremstille drømme, da jeg har opdaget at andre har haft meget tilsvarende drømme, og de rettes så til i de enkelte tilfælde, og personaliseres ved at der tilføjes tanker, til hver enkelt individ. De pågældende aliens, er en anden livsform end vores, men de elsker at "lege" mennesker. De er orm, og de har en overflade der kan kommunikere elektrisk, så de kan overføre mange data, bare ved at berøre hinanden. De kan fungere socialt, og har social intelligens - det vil sige, at de kan danne større hjerne, ved at lægge sig tæt sammen. De har en særlig orm, der kan fremstille et hylster, der f.eks. ligner mennesker, eller andre dyr. Og ormene hopper så ind i hylsteret, og leger mennesker. De er lidt religiøse - omtrent som os - og nogle orm har en religiøs status, der er større end andre. Den, der laver hylstrene til f.eks. mennesker - de oversætter den fra deres sprog til at kalde den "silkeormen", den har stor religiøs status. Der er andre specialiserede orme, f.eks. "brilleorm" der har et øje, og der placerer sig en orm med et stort øje, og en hale så den kan kommunikere med de andre, der hvor der er øjn i det de leger. Mennesker er ikke noget de er - men noget de leger. Ormene kan leve videre, selvom de går over, og de er en ekstrem robust livsform. På deres planet, har de overtaget alt liv, da de kan hoppe ind i enhver form for liv, og via deres mange elektriske forbindelser på ydersiden, kan overtage tankerne og styre de personer de hopper ind i. De lever meget længe, da de bare udstøder dele der ikke fungere, og lever videre og bliver større. Om de har været på jorden nogensinde ved jeg ikke, men nogle af dem hævder, at de har eksisteret mange hundreder af år, og at de skulle være afbilledet på gamle sten mv.

Jeg vil dog gerne pointere, at der ikke er nogen dokumentation for, at de nogensinde har rejst med større hastighed end lysets, i vores univers.

 • 0
 • 0

Det er et klassisk mønster på hvad der kategoriseres som grænsetilfælde af sindslidelse. Hvor tingene ikke har nogen substantiel virkelighed hvor der kan sættes navn på civilisation eller individer eller hvor der kan spørges til teknologi. Det du oplever er drømmeland hvor du ikke har klar grænse mellem drøm og virkelighed og det er min arbejdsteori at du tillader den nedbrydning af dit sind fordi det er flatterende.

Der er en meget klar forskel på drøm og virkelighed, da der findes andre fysiske love i drømmene - det er en af de aftaler, jeg har indgået med aliens, at drømmene ikke må ligne virkeligheden, og det skal altid logisk kunne sluttes, om det er drøm eller ej. Samtidigt, er det et krav at de sætter en drømmebit i hjernen, således jeg altid ved, at det er drøm og ej virkelighed. Det var nogle af de krav jeg havde, for at lade dem eksperimentere med drømmene. De fysiske love adskiller sig tydeligt fra vores, og deres planet er på grænsen på afgrunden. De skal klare sig med intelligens, for at ikke "falde i". Deres verden "absorberes" af noget, så man risikere at gå ind i en form for et sort hul, hvor alt bliver sort, men tankerne går videre. Derudover er der mange katastrofer. Det er en verden, hvor intelligens er nødvendigt, hvis man skal overleve - bare kort tid. Men verdenen går videre, da der jo kommer en ny nat. De fysiske love, adskiller sig en del fra vores. Selvom verden ligner, er den alligevel meget forskellig. Og man skal tage advarsler alvorligt. F.eks. var på et toilet en skilt om, at jeg ikke måtte trække ud, da der var problemer med VVS installationen. Jeg tænkte, at vandet i kummen, jo skulle bruges, og trak ud - resultatet var, at vandet løb op fra kummen - der var stor overtryk på. Og vi måtte alle flygte til den nærliggende høj, for at undgå flodbølgen fra toilettet. Selvom drømmene er livlige, er de så langt fra virkeligheden, at de på ingen måder kan forveksles. Og drømmebitten er også sat, så jeg ved, at det er drøm og ej virkeligt. Jeg tror dog, at aliens i virkeligheden også styrer livet på jorden, meget mere end vi ved. De fleste har ingen viden, eller erindring om, når deres virkelighed kontrolleres. De eneste, som kan føle og opdage det, er de såkaldt tossede. De ved, når de styres.

Jeg føler ikke, at drømmene er et problem, og jeg ved fra andre, der har tilsvarende drømme, at de ikke føler det som et problem. Dem, der føler det som et problem, er dem der ikke drømmer, og ikke tror på det er muligt.

Jeg har i øvrigt selv designet en "alien", i silicium. Dens mange følere og impulsgivere blev lavet ved hjælp af en dekoder, der styrede en transistor. Det muliggør en analog demultiplexer der gemmer den analoge værdi på en kondensator, og multiplexeren muliggør at den kan aftastes. Jeg designede den, så den var ekstrem smal - og den kan laves som en meget tynd tråd, der er noget tyndere end et hår. På tråden lavede jeg nogle piezoelektriske motorer, så den kunne krybe og bevæge sig. Meningen med ormen, er at den skal bruges til at give hørehæmmede hørelsen tilbage - den har så mange impulsgivere og modtagere på tråden, at den skulle kunne give en god hørelse. Den placerer sig på på hørenerven, og opererer sig selv fast, ved at bevæge sig med motorerne. Senere, vil den f.eks. kunne bruges, til at inspicere og detektere samt give impulser i vores hjerne. Jeg har foreslået f.eks. Oticon at lave ormen, men de vil ikke ind i det.

 • 0
 • 0

Den del er desværre klassisk skizofreni hvor du tillader vrangforestillinger af selvværdsgrunde og det kan virkeligt ikke betale sig. At konfrontere din sindslidelse for at komme fri fra den er nok et for stort nederlag og sådan kan lidelsen fastholdes. Det er en skam. Det er min konklusion at man ved eget valg kan frigøre sig psykoser ved at virkeligt værdsætte sandheden så det vil jeg anbefale dig at gøre. Men problemet er at det ønsker du nok ikke. Løgnen er for komfortabel og sandheden for smertefuld at gå igennem. Du har ingen aftale med aliens. Det er en del af dine vrangforestillinger.

Jeg ved ikke, hvad din baggrund er - men jeg tror du har 0 viden omkring elektronik, og måske også fysik.

Mine aliens er mere reelle end EM-drive og Elon Musks hyperloop. EM-drive er fysisk umuligt, i vores univers. Hyper-loop, er måske fysisk muligt, men såvel økonomisk som fysisk en ikke farbar vej. Hvorimod mine aliens, er yders funktionelle. De kan anvendes både til sindslidende, som i lægerne. De kan være nødvendige, at anvende i både forskere og læger, der har kendskab til den nye teknologi, af hensyn til at kunne gøre det hemmeligt.

Muslimer har aftaler med Allah. Kristne har aftaler med Gud. Jeg har aftaler med aliens - skal vi nu til at indlægge alle religiøse, der har indgået aftaler med chefen?

Jeg tror, at det er bedre vi indlægger alle psykiatere. De har ikke store gevinster med deres teknologi. De bruger stadigt elektrochoks, mens jeg for længst har designet aliens. Mine "orm" kan gå ind og arbejde med hjernen indefra, og der kan være millioner af elektroder, der både måler spændinger, kemi, osv. og i fremtiden muligt at styre den. De er ikke så avancerede, som dem i mine drømme - der også kan formere sig og tænke. Men, det kommer måske en gang. Fremtidens livsform er en "life-worm".

 • 0
 • 1

Hej Jeg må til en vis grad skuffe dig:

 1. maj 2014, ing.dk: Forskere frembringer en traktorstråle med lydbølger: Citat: "... Sidste år viste forskere fra Skotland og Tjekkiet, at det er muligt at tiltrække nanopartikler med en laserstråle - altså at frembringe en såkaldt traktorstråle, som det kendes fra science fiction. ... Det strider umiddelbart mod sund fornuft, at det er muligt at trække i et emne ved at sende en lys- eller lydbølge hen mod emnet.

Du kan skubbe til partikler med lys - og du kan også holde dem fast. Hvis du ændrer punktet, som de holdes fast til at komme tættere og tættere på, så er også muligt, at trække i dem med lyset.

Forestil dig, at du fokuserer lyset bag ved en partikel - så det er kraftigere, end foran. Så vil partiklen faktisk skubbes mod dig. Det kan måske sammenlignes lidt med, at du kan puste til en bold og få den til at trille hen til dig, hvis du puster på den bagerste del.

Det er ikke noget naturstridigt i en traktorstråle. Det er bare en stråle, der er opbygget på en måde, så den skubber partiklerne mod dig.

 • 0
 • 0

7 NOV 2016, Leaked NASA paper shows the 'impossible' EM Drive really does work. Did we just achieve fuel-less propulsion?: Citat: "... The results of NASA's tests on the 'impossible' EM Drive have been leaked, and they reveal that the controversial propulsion system really does work, and is capable of generating impressive thrust in a vacuum, even after error measurements have been accounted for. ..."

artikel.

 • 0
 • 0

24 november 2016, videnskab.dk: NASA-ingeniører: 'Umulig' motor ser ud til at virke. NASA-ingeniører har testet et apparat, der tilsyneladende accelererer uden brug af brændstof. Det såkaldte EM-drev kan revolutionere rumfarten, men en dansk fysiker giver ikke meget for idéen: Citat: "... Det er et uhyre kontroversielt resultat, for det ser ud til at overtræde en af fysikkens love. Newtons tredje lov fortæller, at aktion er lig med reaktion – at når man skubber til noget, så skubber det igen. Hvis man påvirker noget med en kraft, så bliver man selv påvirket med en lige så stor kraft i den modsatte retning. ... Langt de fleste fysikere er uhyre skeptiske over for sådan et resultat. Det gælder også Jørgen Beck Hansen, der er lektor i fysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet: ..."

.

Publication Date (online): November 17, 2016, American Institute of Aeronautics and Astronautics/Journal of Propulsion and Power: Harold White, Paul March, James Lawrence, Jerry Vera, Andre Sylvester, David Brady, and Paul Bailey. "Measurement of Impulsive Thrust from a Closed Radio-Frequency Cavity in Vacuum".

 • 0
 • 0

I artiklen skriver de følgende:

I artiklen skriver forskerne, at den målte effekt måske kan forklares ud fra den kendsgerning, at selve vakuummet – altså det tomme rum – faktisk ikke er helt tomt. Ifølge kvantefysikken er det fyldt med såkaldte virtuelle partikler, som hele tiden opstår af ingenting for lynhurtigt at forsvinde igen.

Måske kommer fremdriften fra vekselvirkningen mellem mikrobølgerne og den virtuelle suppe af partikler i det kegleformede hulrum, lyder argumentet. Det kan være, at EM-drevet bruger kvante-vakummet til at støde af fra, som det skrives i den artikel i Journal of Propulsion and Power.

Bekvemt at komme med en teori der indeholder kvantemekanik - så kan alle fysiske love brydes, også newtons tredje lov.

Faktum er, at der ikke findes mirakler. Hvis maskinen "støder af" på de virtuelle partikler, så påvirker det de virtuelle partikler. Det betyder, at de mister deres neutralitet. Hvilket igen betyder, at de vil udsende energi/bølger i en bestemt retning.

Selvom virtuelle partikler indgår i mellem resultatet, så laver flytter det kun vores problem, til at det nu er dem, som udsender elektromagnetiske bølger i en bestemt retning. Og det er stadigt bedre, at sætte en LED på, til at drive raketten med.

Det er ligegyldigt hvad man gør, så kan man ikke rokke de fysiske love. Forestil dig, at du har to magneter, der trækker i hinanden. Du kan tænde og slukke dem, og da det tager tid for de elektromagnetiske bølger at udbrede sig, så burde du kunne lave fremdrift, ved den ene trækker mere end den anden. Det kan du også - men det forbruger energi, og udsender elektromagnetiske bølger, og den impuls du får tilført, er eksakt den samme, som hvis du sender den elektromagnetiske energi ud. Du kan også forestille dig, at du har en masse radioaktivt som du sender ud. Det forsvinder så. Vi bliver drevet fremad, og der er intet tilbage.. Ja, bortset fra, at det radioaktive stof der forsvinder udsender stråling, og der er mere stråling bagud, end foran. Altså, igen så er det elektromagnetiske bølger, der udsendes, som driver os. Vi kan fortsætte på den måde. Varm bagenden op, og hold forenden kold. Så er der mer infrarød stråling, der sendes bagud end forlands. Igen, så drives vi af elektromagnetiske bølger. Og en LED vil være at foretrække.

At indføje kvantemekanik i forklaringerne, ændrer ikke på resultater.

Den største chance vi har, hvis vi vil have fremdrift uden at sende noget ud er at bruge neutrinoer. Vi har faktisk ikke helt noget bevis på, at de eksisterer. Vi ved kun, at energien bliver væk.

Hvis vi laver en stor raket, der fremdrives med neutrinoer, så får vi måske et bevis for, at de eksisterer. Der vil sendes så mange ud, at de sandsynligvis bliver til at måle. Og påvirker hvor de rammer.

 • 0
 • 1

Jeg håbede at kunne give en forståelse for, hvorfor EM-drev ikke virker. Åbenbart er det ikke lykkedes. Artiklen på videnskab.dk er glimrende, specielt Jørgen Beck Hansen's kommentar.

Det er intet problem at sende en astronaut til Mars. Men det er dyrt, og det kræver en noget større løfteraket, at få dem tilbage i forhold til landingen på månen. Mars har 2.3 gange så stor tyngdekraft som månen, og det - samt rejsens tid - er udfordringen.

 • 0
 • 0

Mon man faktisk ved hvilken stående bølge type, som giver mest fremdrift? EM-drev virker utroligt frekvens og fasefølsom - og effekt, temperatur følsom ifølge artiklen?:

Publication Date (online): November 17, 2016, American Institute of Aeronautics and Astronautics/Journal of Propulsion and Power: Harold White, Paul March, James Lawrence, Jerry Vera, Andre Sylvester, David Brady, and Paul Bailey. "Measurement of Impulsive Thrust from a Closed Radio-Frequency Cavity in Vacuum": Citat: "... Because there are no analytical solutions for the resonant modes of a truncated cone, the use of the term TM212 describes a mode with two nodes in the axial direction and four nodes in the azimuthal direction. ... Optimal tuning: considerable time and effort were spent empirically studying and mapping out the optimal and nonoptimal RF tuning configurations for the TM212 mode to generate maximum thrust. One impetus for this effort was earlier observations in the laboratory that showed one could have an optimally tuned RF resonance system that could generate a large amount of thrust in one set of RF tuning conditions, as well as generate a small amount of thrust in another set of RF tuning conditions. In both cases, the system was an effectively tuned RF resonance system with a high-quality factor and low reflected power at runtime. ... the force magnitude was highly nonlinear as a function of input power, suggesting that RF tuning for maximum thrust would have tighter constraints than just RF tuning for optimal RF resonance. A VCO, even though it is effectively a monosinusoidal source, still has some frequency jitter about the frequency set point. This jitter in practice can reduce the effective thrust as the system spends a small fraction of time at a slightly nonoptimal thrust configuration with a periodicity linked to the VCO’s frequency jitter. Also, the PLL may add some small offsets to the “locked” frequency center point. ... For the process of conducting this highly empirical system study, each tuning iteration would establish an RF tuning and operational condition for the integrated system. ... The loaded quality factor was calculated for each RF tuning configuration to be tested. The change in phase angle over frequency was also calculated, and a new parameter dubbed the phase angle quality factor was developed to help quantify the characteristics of a given resonance condition. ... The tuning study determined that, for this particular tapered test article, optimal thrust was present if the system had a quality factor of at least several thousand and the maximum phase angle quality factor that could be achieved. In practice, this latter metric means the system is usually just slightly overcoupled, and the circle in the top-right pane of the figure will just encircle the center of the Smith chart (50 ohm point). ... Fig. 7 Superposition of signals: test article run at 60 W in vacuum. The thrust rises slowly and peaks (break in slope) about 20 s after the RF power is initiated. Why is this not instantaneous?...the power signal also has some power fluctuations after the amplifier is activated (the power is also shown in the figure). This power oscillation corresponds to the small bump in displacement, and the slope increases after the power oscillation is over. ... 8. Error Sources A list of possible error sources is provided and discussed: ... III. Conclusions ... Thrust data from forward, reverse, and null suggested that the system was consistently performing at 1.2±0.1mN/kW ... The 1.2mN/kW performance parameter is over two orders of magnitude higher [>100] than other forms of “zero-propellant” propulsion, such as light sails, laser propulsion, and photon rockets having thrust-to-power levels in the 3.33–6.67μN/kW (or 0.0033–0.0067mN/kW) range. ..."

 • 0
 • 0

Mon man kan få et EM-drev med særligt resonanskammer med cirkulært polariserede EM-bølger til at egenrotere (i vakuum)?

Mon man kan få et EM-drev med særligt resonanskammer til at egenrotere (i vakuum) eller til at virke som "dynamo" - rotation resulterer i mere udvunden energi (fx højere frekvens per foton)?

(man kan spare viklinger, magneter...)

Kan man lave EM-drev med særligt resonanskammer med et rør, hvorigennem en fluid/masse accelereres?

Kan man indlejre mange EM-drev lige under en fartøjsoverflade, så fx atmosfærisk luft trækkes over fartøjsoverfladen (fx skrog og vinger) og dermed få meget større dynamisk opdrift - end EM-drevenes lodrette mulige statiske opdrift alene?

-

Burde man ikke prøve at mål evt. deformation (tryk og træk) i top og bundplade zoner - og korrellere det med plus/minus-fremdrift?:

Fra tidligere indlæg:

Resonant Modes of a Conical Cavity. by Greg Egan: http://gregegan.customer.netspace.net.au/S... ( http://www.gregegan.net/SCIENCE/Cavity/Cav... ) Citat: "... However, though it’s clear that the net forces must sum to zero, it’s still fun to work out the details and see exactly how this happens. There’s even a small surprise: for some modes, parts of the cavity wall are under tension, not pressure! To see why, read on ... ..." (Greg Egan: https://en.wikipedia.org/wiki/Greg_Egan )

-

PS:

De første elmotor var nærmest ubrugelige - kun ved mulig innovation af EM-drev, kan vi måske få noget mere brugbart?

Eksempel på ringe effekt-til-rumfangsforhold af en af de først elektromotortyper:

Barlow's wheel.

 • 0
 • 0

så længe man overholder fysikkens love.

Hej Jens

Det er en uvidenskabelig dogmatisk holdning.

Verificerbare praktiske eksperimenter/empiri kan altid bringe en nok så anerkendt teori/lov til fald.

Wikipedia: Falsifikationisme: Citat: "... Popper understreger induktionsproblemet og tilslutter sig fallibilismen. Ifølge ham er en videnskabelig teori ikke endegyldigt bevist, selv om den bekræftes af observationer ved nok så mange kontroleksperimenter; der kan når som helst gøres en observation, som ikke "passer ind" i ellers veletablerede videnskabelige "love". [] Et klassisk eksempel er en person, som aldrig har set svaner i andet end hvid fjerdragt og på grundlag deraf formulerer den hypotese, at alle svaner er hvide. Den dag, denne person ser (og undersøger) en sort svane, må vedkommende dog forkaste teorien om, at der kun findes hvide svaner. Pointen er at denne person ikke kan sætte sig ud ved en å og verificere (se verifikationisme) sin første hypotese, da han altid tilfældigvis kan sidde ved en å, hvor ingen sorte svaner kommer forbi. At empirisk tælle 1.000, 10.000 eller flere hvide svaner garanterer aldrig at den næste svane han observerer også er hvid. ..."

-

I fysik i gymnasiet i en opgave, havde jeg målt to tætliggende gule linjer i lyset i gasudladningsrør med natrium via et goniometer. Min lærer sagde at det ikke passede og at jeg måtte have målt forkert.

Han konsulterede nogle andre bøger, som rent faktisk listede de to tætliggende gule linjers bølgelængder.

Jeg takker ham for ikke at være dogmatisk troende!

-

Men ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære...

 • 0
 • 0

Hej Jens

Jeg havde indtil fornylig den holdning at organismer enten var ukønnede, tvekønnede eller tokønnede - men denne organisme har syv køn:

Wikipedia: Tetrahymena thermophila.

2 March 2011, newscientist.com: Zoologger: The hairy beast with seven fuzzy sexes: Citat: "... It has not two but seven sexes, and each one can mate with any of the others ... As if that weren’t enough, sex itself is different for this animal. Most cells have a single nucleus that contains all their DNA, but Tetrahymena has two: a large macronucleus and a small micronucleus. The macronucleus controls the everyday functions of the cell, while the micronucleus deals with its complicated sex life. ..."

 • 0
 • 0

Flere testforslag:

Kan EM-drevs virkning med samme Q og effekt "forstærkes" eller retningsbestemmes med en slags parabolformet mængde af EM-drev?

Kan et EM-drevs virkning med samme Q og effekt "forstærkes" eller retningsbestemmes ved at ændre resonanskammeret?

Kan EM-drevs virkning med samme Q og effekt "forstærkes" eller retningsbestemmes ved at sætte flere EM-drev efter hinanden?

Eksempel: Kan EM-drevs virkning med samme Q og effekt "forstærkes" eller retningsbestemmes ved at sætte flere EM-drev direkte på hinanden og individuelt justere frekvens og fase - er der gensidig indvirkning?

Til sammenligning: En spoles induktion er ca. proportional med vindinger^2.

 • 0
 • 0

Dec 19th, 2016, popsci.com: EmDrive: China claims success with this 'reactionless' engine for space travel. NASA also has high hopes for the theoretical engine: Citat: "... Dr. Chen Yue, Director of Commercial Satellite Technology for the China Academy of Space Technology (CAST) announced on December 10, 2016 that not only has China successfully tested EmDrives technology in its laboratories, but that a proof-of-concept is currently undergoing zero-g testing in orbit (according to the International Business Times, this test is taking place on the Tiangong 2 space station). ..."

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten