Kan man lede sin leder?

Mens der findes adskillige hyldekilometer bøger om, hvordan du bliver en god leder, er det begrænset, hvad der findes af litteratur om, hvordan du skaber en god leder. Og spørgsmålet er, om du overhovedet kan gøre det, eller om du bare må finde et andet job, hvis du ikke kan lide lugten i bageriet.

I Ingeniørens Lederpanel er der ingen tvivl om, at man som leder også bør lede opad.

»Vi ved det jo fra os selv: Man bliver ikke en god leder uden input fra medarbejderne. Så derfor skal vi også som ledere lede opad og give input til vores ledere,« siger Lars Ostenfeld Riemann, der til daglig er markedsdirektør i Rambøll Danmark.

Han mener godt, at man kan tillade sig at fortælle sin chef, hvilken form for ledelse, man ønsker af ham eller hende.

Skabte sig større råderum

Det er bare langtfra alle ledere, der lytter til den slags, påpeger flere af panelets medlemmer. De fleste har oplevet at have dårlige chefer i løbet af deres karriere, hvor det enten har været umuligt at lede opad eller måske endda risikabelt:

»Jeg have på et tidspunkt en chef, som jeg simpelt hen ikke kunne finde ud af, hvor jeg havde. Jeg fik rigtig mange blandede signaler omkring beslutninger og prioriteringer og gik længe og var frustreret, indtil jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge det positivt til noget,« fortæller Mia Bacher Olsen, Corporate Product Manager i Dyrup.

»En kollega spurgte mig, hvad min chefs fokus var, og jeg fandt ud af, at han kun var interesseret i ting og beslutninger, der positionerede ham godt i forhold til direktionen og bestyrelsen. Det brugte jeg taktisk til at give mig selv mere råderum på alle de punkter, som han ikke rigtigt interesserede sig for,« siger hun.

Og den tilgang bakker Mette Koch Sonnenborg, projektleder i Niras op:

»Det handler om at se virkeligheden i øjnene og aflyse den romantiske forestilling om "den gode chef". Nogle gange må man bare acceptere situationen og så navigere i det,« siger hun og påpeger, at magtforholdet altid vil sætte grænser for, hvad du kan sige til din leder:

»Det er jo lederen, der bestemmer, hvad der er konstruktivt og hvad der bare er irriterende, og det er ham eller hende, der afgør, hvornår grænsen overskrides. Derfor handler det om at afkode sin chef for at finde ud af, hvad du har af handlemuligheder,« siger hun.

Hjælp chefen indirekte

Har du for eksempel en chef, der ikke interesserer sig synderligt for et igangværende projekt og ikke leverer de mål og rammer, du skal bruge for at komme videre, så kan du selv opstille dem for ham ? og på den måde lede opad:

»Hvis du ikke får hjælp af chefen må du hjælpe ham indirekte. Find selv frem til målene og opstil nogle muligheder for ham. Hvad synes du: A eller B?,« siger Mia Bacher Olsen.

Faren ved selv at tage teten på den måde er imidlertid, at lederen kan føle sig truet, mener Mikkel Dau Jakobsen, projekt- og udviklingschef hos Lokalbanen A/S i Hillerød:

»Du skal passe på med at træde lederen i haserne. Hvis chefen føler, at du tror, du er en bedre leder, så kan han blive bange for, at du er ude på at tage jobbet fra ham.«

Mia Bacher Olsen påpeger, at det ikke kun er skidt at have en dårlig leder, som ikke kan ledes:

»Vi lærer som regel mest, når tingene ikke går. Derfor tror jeg, at det kan være meget sundt at have en dårlig chef i løbet at sin karriere, for det er i modgang, vi virkelig rykker og udvikler os selv,« siger hun.

Vigtigst er det imidlertid, at man ikke lader sig smitte, understreger Lene Ditlev, produktionsleder i Ruko:

»En dårlig leder kan aldrig være en undskyldning for, at du selv bliver en dårlig leder over for dine medarbejdere. I sådan et tilfælde må du agere skjold mellem din leder og medarbejder, uanset hvor frustrerende, det kan være,« siger hun.

Leder du din leder eller er du bange for, at det vil skade din karriere?

Emner : Ledelse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
  • ved at gøre noget andet end han siger!

Det er en effektiv og velafprøvet (speciel dansk) fremgangsmåde. Lederen får lov at snakke og medarbejderne gør det, der skal gøres.

Selvfølgelig indebærer metoden en sjælden gang en risiko for en fyring, men alt er jo farligt her i livet.

Man vil opleve den sjove ting, at når man gør noget andet end lederen sagde - og det bliver en succes - ja så tager lederen alligevel successen til sig som et resultat af sin strålende ledelse.

Den måde at behandle sin leder på, ses for tiden i DR1 i Rejseholdet, der genudsendes hver torsdag.

Lederen - Ulf - har absolut ingen indflydelse på sine medarbejdere i deres måde at udføre arbejdet på. Og de løser alle sagerne med succes, mens Ulf hygger sig med en af medarbejdernes koner.

  • 0
  • 0

Morten: Er det ikke en lidt forsimplet antagelse? Ledelse udøves jo på mange niveauer. Det du beskriver der lyder nærmest som souchefen i netto ;) eller en opsynsmand...

  • 0
  • 0

Det er at de i sagens natur intet producerer!!

Lederens opgave er at sørge for at medarbejderne kan producer, og at de i øvrigt producerer det rigtige.

Hvis det går godt, behøver medarbejderne ikke at producere. Lederens opgave er, at sikre det går godt.

Der, hvor såvel ledere, som medarbejdere bliver stresset, er når det går skidt. Da vil lederne ofte tro, at deres fornemmeste opgave er at sikre medarbejderne arbejder hårdt. Men resultatet er ikke nødvendigvis at krisen løses.

Det som skal til, er ikke altid at arbejde hårdt - eller at producere. Dette fører ikke altid til at problemet løses. Derimod, at tage sig tid til at løse problemet uden stress, vil oftest fungere.

  • 0
  • 0

Kunne du venligst forklare hvordan en organisation kan klare sig uden at producere et eller andet?

I øvrigt rører du ved en interessant mekanisme omkring stress. I en ideel verden burde lederen (for at sikre produktiviteten) forhindre og modarbejde stress for sine medarbejdere. Men i en verden hvor mange medarbejdere har en omfattende autonomi, er dette ikke nogen nem opgave.

  • 0
  • 0

Det du beskriver der lyder nærmest som souchefen i netto ;) eller en opsynsmand...

Det er rigtigt at når jeg siger leder tænker jeg personaleleder.

Det skyldes nok at jeg arbejder i en multidimmensional matrixorganisation, hvor jeg i øvrigt også har en "lead"-rolle, uden at jeg opfatter mig som leder i den sammenhæng.

En udfordring ved den klassiske hierakiske forretninsmodel er jo at man for at få løn og indflydelse også skal være leder. Jeg holder for meget af mine kolleger til at forfølge en lederkarriere.

Og i øvrigt på spørgsmålet om jeg leder min leder: Ja selvfølgelig, de kære mennesker har selvfølgelig behov for mit input, da de ellers ville famle i blinde.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten