Kan kongepingviners dunster sikre Danmark en Ig Nobelpris?

Ingeniørens bud på en dansk kandidat til Ig Nobelprisen, der hædrer forskning, der er så langt ude, at man må trække på smilebåndet, er en gruppe forskere anført af professor Bo Elberling fra KU, som blev helt ‘plimmelim’ af lattergas under studierne af Kongepingvinernes afføring på Antarktis. Illustration: Bigstock/Isaiphoto

I næste uge uddeles de skøre Nobelpriser, de såkaldte Ig Nobelpriser, for 30. gang.

Det er som sædvanlig organisationen Improbable Research, som har sat sig selv i verden for at hædre forskning, der får folk til at grine og dernæst tænke, som udpeger en eller to håndfulde vindere inden for forskellige kategorier.

Sidst, en dansker modtog en Ig Nobelpris, var i 2018, da Elaine Alenkær Madsen som en del af en forskergruppe fra Lunds Universitet i Sverige modtog antologiprisen for at indsamle evidens for, at chimpanser i zoo i samme grad og lige så godt efterligner mennesker, som vi efterligner dem. Tænk lige over det, næste gang du er i Zoo.

Da det er en selvbestaltet gruppe, som egenrådigt udpeger vinderne, kan man ikke som til de rigtige Nobelpriser nominere kandidater. Men Bagsidens egenhændige research viser, at danskere godt kunne være i spil.

I tidsskriftet Science of The Total Environment i år har professor Bo Elberling, der er professor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, eksempelvis sammen kolleger undersøgt kongepingvinernes gøren og laden på Antarktis.

Det viser sig, at deres afføring har et ekstremt indhold af lattergas (N2O). Da lattergas er en stærk drivhusgas, er det et overset klimaproblem.

For forskerne har det været en hård opgave. Bo Elberling har selv forklaret det på denne måde:

»Efter at have siddet med snuden i guanolort i flere timer er man helt plimmelim. Man får ondt i hovedet og bliver dårlig. De små lattergasflasker, man ser ligge og flyde i København, kan godt gå hjem – det her er stærk tobak, og det skyldes kombinationen af lattergas med svovlbrinte og andre gasser.«

Denne forskning vurderer vi klart at være i Ig Nobel-klassen.

Bagsiden følger naturligvis med, når priserne uddeles. Det sker efter deadline til næste uges Bagside, så det bliver først om to uger, vi kan berette om, at Ig Nobel-­hæderen måske igen er skyllet hen over Danmark.

Modtagerne af de rigtige Nobelpriser i medicin, fysik og kemi offentliggøres i dagene 5.-7. oktober. Her overlader vi dækningen til vores gode kolleger på ­ing.dk.

Illustration: Ingeniøren