Kan gummi lede elektricitet?

Bjarne Aakesen er eletronikmekaniker og har derfor en stor interesse i nye materialer, med ledende egenskaber:

"Elektrisk ledende gummi? Findes der gummimateriale, som har en elektrisk ledende funktion?"

Frederik C. Krebs, seniorforsker på Risø-DTU, der arbejder med at udvikle en ny type solceller i plastik, svarer:

"Dette er et godt spørgsmål, hvorpå der er to svar: "ja" og "nej ikke rigtig".

Hvis spørgsmålet skal forstås sådan, at spørgeren er interesseret i et materiale, der har både elastiske og elektrisk ledende egenskaber, er svaret et simpelt ja. Sådanne materialer er kommercielt tilgængelige og anvendes mange steder i alt fra tastaturer, og elektromagnetisk skærmning til antistatiske formål.

De består ganske simpelt af et gummimateriale, hvori der er blandet nok af et elektrisk ledende materiale i form af små partikler, således at elektrisk ledning af strøm er mulig ("nok" skal forstås sådan, at man befinder sig over perkolationsgrænsen).

Gummimaterialet er typisk en silikonegummi, og det ledende materiale kan være grafit eller et metal. Et eksempel er silikonegummien Wacker Elastosil® LR 3162, hvor ledningsevnen ligger på 0,1 til 0,001 S/cm. Et andet eksempel på et firma med elektrisk ledende gummiprodukter er NanoSonic, der laver tynde elastiske film med høj ledningsevne og stor strækbarhed.

Hvis, derimod, spørgeren er interesseret i et materiale, hvor de samme polymerkæder både leder elektrisk strøm og giver anledning til elastiske egenskaber, er svaret "nej ikke rigtigt". Oftest er ledende polymer ret stive konjugerede molekyler og ikke ret elastiske. Der er dog eksempler, der opfylder betegnelsen "elektrisk ledende gummi" dårligt, såsom blandinger af polyanilin og polystyrensulfonsyre. Disse er i sig selv elektrisk ledende samt elastiske (men ikke rigtig gummiagtige som for eksempel en hoppebold)."

Bjarne Aakesen vinder to billetter til Tycho Brahe Planetarium for sit spørgsmål.

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hos codan gummi i Køge lagde vi et stykke ledende gummi i støbeformen f.eks hvis det var til grebet af støvsugerslangen, det var alså ikke hele gummimassen der var ledende, men kun en bane indeni, nok til at undgå statisk elektricitet.

Nu stoppede jeg i 1976, men jeg gætter på at teknikken er den samme i dag.

  • 0
  • 0

På biler der der også en elektrisk ledende forbindelse mellem fælgen og underlaget.

En ganske praktisk egenskab ved dækket, især når man skal tanke brænstof...

Mener at have lavet en måling der viste i omegnen af 160kohm for et dæk placeret på en metalplade. Det giver ikke den helt store ledningsevne, men rigeligt til at fjerne elektrisk ladning fra bile.... Jeg mener UDLIGNE elektrisk ladning mellem bilen og underlaget...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten