Bagsiden: Kan du løse den gordiske tømmerknude?

Illustration: Erik Zinck

For snart 60 år siden lånte bagsidelæser Erik Zinck, der er pensioneret elektronikingeniør, en tømmerknude af en soldaterkammerat og kopierede den. Han fortæller videre:

Den var ikke svær at samle og var derfor – i min optik – ikke særlig interessant. Men hvis man nu skar et hak i den glatte pind og satte en tap på en anden, der greb ind. Ja så kunne den ikke samles. Men hvis man herefter skar et hak mere i en anden, så den kunne forskydes, så kunne den igen samles.

Jeg husker ikke hele processen, men jeg endte ud med en fin tømmerknude, som har vist sig umulig for andre at samle, bl.a. fordi nogle af pindene under samlingen skal forskydes væk fra deres endelige position.

Ingen andre end Erik Zinck har endnu kunnet løse hans tømmerknude, men nu har du chancen, hvis du vil kopiere den enten med 3D-print eller på anden vis. Illustration: Erik Zinck

Som sagt har jeg endnu ikke truffet nogen, der har kunnet samle den. Spørgsmålet er derfor:

1: Er den så svær, at den faktisk er uinteressant?

2: Skal den derfor ‘dø’ med mig, eller er der en nørd derude, som vil tage den op og kopiere den, enten af træ som originalen eller støbt/3D-printet?

Hvis nogen interesserer sig for ‘knuden’, må de selv fremstille én, da jeg ikke vil af med originalen. Så sender jeg en video med samlingsanvisning til personligt brug.

Skulle der være interesserede fingerfærdige bagsidelæsere, kan I skrive til erik@ezina.dk

Ingen andre end Erik Zinck har endnu kunnet løse hans tømmerknude, men nu har du chancen, hvis du vil kopiere den enten med 3D-print eller på anden vis.

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan ikke huske hvornår jeg fik min men den er et nøjagtigt kopi. I over 50 år har vi leget med den her i familien og den er blevet flittigt vist frem og samlet i alle de år. Kenneth Myren

 • 3
 • 0

Ahh ja, kan godt se den jeg linker til har en pind uden hak i, er ret sikker på den jeg har ikke har en hak fri pind. Gider dog ikke lige at lede mit loft igennem lige nu.

Er dog bestemt muligt min hukommelse er slidt ;)

God weekend

 • 0
 • 0

Hvis man selv vil 3.D-printe den kan filerne findes på https://www.thingiverse.com/thing:3841476. Der er også en samlevejledning.

Det tager ikke mange øjeblikke at se, at modellen i dit link har en glat pind. Det er den bordeauxrøde pind.

Det tager heller ikke mange øjeblikke at se, at modellen i artiklen ikke har nogen glat pind.

Og læser man artiklen, er det jo tydeligt beskrevet, at den glatte pind netop mangler som konsekvens af den modifikation, som gør artiklens tømmerknude sværere end standard-tømmerknuden.

 • 5
 • 0

Det er kommet bag på mig, at der er så mange, der har reageret og bedt om tegning. Nu er jeg derfor gået over til at henvise til min Facebook side hvor både egen og Henrik j. Koch's tegning er vist. Som Henrik skriver, så har han allerede printet delene og SAMLET den, som den første nogensinde. Men derfor kan alle andre jo godt hygge sig med den. Løsningen venter vi lidt med.

 • 8
 • 0

Jeg har løst den for en lille måneds tid siden.

Har samlet mange tømmerknuder i min tid men den her var en virkelig udfordring mest fordi den intuitive måde at samle den på simpelthen ikke virkede.

Har lavet en lille tegneserie-instruks som jeg dog på nuværende tidspunkt dog kun deler med Erik & Henrik.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten