Kan Danmark få strøm fra saltkraft?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kan Danmark få strøm fra saltkraft?

Mens nordmændene er i gang med at bygge verdens første saltkraft værk dybt under jorden øst for Oslo Fjord, går vi lidt mere sagte frem herhjemme.

Energinet.dk sender nu 500.000 kroner efter et projekt, der i første omgang skal undersøge mulighederne for miljøvenlige saltkraftværker i Danmark.

»Indtil videre er problemet, at de mest oplagte steder til saltkraftværker ligger i naturbeskyttelsesområder, for eksempel hvor Varde Å løber ud i Vadehavet,« siger sektionschef i Energinet.dk, Kim Behnke.

Mulighederne for miljøvenlige saltkraftværker skal nu undersøges herhjemme. Energinet har i første omgang støttet et projekt med 500.000 kroner, men hvis potentialet slåes fast, vil man sende flere penge efter udviklingen af saltkraftværker i Danmark. [grafik: Statkraft

]

»Derfor skal vi screene Danmark for, om der er andre steder, hvor det kan lade sig gøre at etablere saltkraft,« fortæller han.

Saltkraft er baseret på en osmotisk proces, som går i gang, når saltvand og ferskvand mødes. Saltvandet og ferskvandet holdes adskilt af en salttæt membran, og de saltholdige opløsninger tiltrækker ferskvand, som bliver »suget« igennem membranen. Et vandtryk opbygges på saltsiden, og det kan bruges til at drive en turbine.

DHI Vand og Miljø, 1st Mile og Aquaporin, hvor sidstnævnte står for udviklingen af de vandmembraner, der på sigt kan bruges i saltkraftværkerne, er modtagerne af de 500.000 kroner og skal kortlægge det danske saltkraftpotentiale.

Hvordan og hvornår det skal ske, ligger ifølge direktør i Aquaporin, Peter Holme Jensen, ikke fast endnu.

I første omgang anslår Energinet, at kortlægningen kommer til at strække sig over et år til halvandet. Hvis der er muligheder for saltkraft i Danmark, vil Energinet sætte fase to i gang og støtte projektet med flere penge.

Nordmændene er nu i gang med at bygge verdens første saltkraftværk i Hurum øst for Oslo Fjord. Saltkraftværket er et pilotprojekt, der koster 9,3 millioner kroner.

Energinet støtter også andre projekter, blandt andet inden for biomasse-kraftvarme og bølgekraft.