Kan bier lide cola light?

22. oktober 2011 kl. 09:1812
Artiklen er ældre end 30 dage

Anne Lykke spørger: "Bliver bier også tiltrukket til sodavand, der er sødet med kunstige sødestoffer? Så vidt jeg er informeret, kan bier dufte sukkerstoffer fra store afstande, men gælder det også kunstige sødestoffer? Disse sødestoffer jo har en helt anden kemisk sammensætning end sukker"

Yoko Luise Dupont, projektforsker og underviser på Aarhus Universitet, svarer:

"Voksne bier bruger primært sukkerstoffer som næringskilde. Bierne samler for det meste sukkerstoffer fra blomster (sjældnere kan honningbier også samle sukkerstoffer fra f.eks. nedfaldsfrugt). Blomsterne indeholder nektar, som hovedsageligt består af sukkerstoffer og vand. Sukkeret fungerer, populært sagt, som brændstof for bierne, som får energi til flyvning og andre aktiviteter. Da kunstige sukkerstoffer, som nævnt, er helt anderledes kemisk, har de ikke nogen næringsværdi for bierne.

En ting er dog værdien af sukkerstofferne i nektaren. Noget andet er tiltrækningskraften. Sukkerstoffer har hverken farver eller duft, og er derfor "usynlige" for bierne. Så selvom det er gevinsten for de blomsterbesøgende insekter, medvirker sukkeret ikke som tiltrækning. Blomster lokker bier og andre bestøvende insekter ved signaler, både duft og synsindtryk.
På lang afstand tiltrækkes bier (og andre insekter) af duftstoffer. Et af de mere spektakulære eksempler er figenhvepse, små hvepse på få millimeter, som bæres på luftstrømme, og som kan tiltrækkes af specifikke figentræer over flere hundrede kilometer.

På kortere afstand bliver visuelle signaler som form og farve en vigtig tiltrækningskraft. Bier har et anderledes farvesyn end os, og ser derfor blå, gule og hvide blomster klarest. Nogle blomster har endda såkaldte "nektar-guides", som er striber, som leder insekterne hen til nektaren i blomsten. Andre blomster er specialiseret til særlige bestøvere, f.eks. fugle, og har signaler, som reducerer tiltrækningen af insekter. Fugle har ikke en veludviklet lugtesans, men tiltrækkes af blomster, som typisk ikke har nogen stærk duft, men har meget klare farver, ofte rød. Som tommelfingerregel ser bier ikke så godt rødt, og blomsterne falder derfor i et med den grønne baggrund, set med bi-briller. På den måde undgår fugleblomster at tiltrække bier til deres nektarressource, og derved spilde den på insekter, som tit vil være alt for små til effektivt at krydsbestøve blomsterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da bier derfor heller ikke tiltrækkes af fælder med rent sukkervand, tilsætter man duftstoffer, når man sætter fælder op til fangst af bier (bruges f.eks. til forskning i troperne). Andre typer fælder males, så de har en farvet baggrund. En god farve er gul, som mange insekter er tiltrukket af, muligvis fordi det ligner pollen, som ofte er gult.

Som nævnt kan bierne ikke bruge de kunstige sukkerstoffer som brændstof. Men hvis bier alligevel tiltrækkes af light-sodavand (og almindelig sodavand) er det sandsynligvis mest pga. farven eller en eventuel duft."

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
2. januar 2013 kl. 14:03

Interessant holdning, specielt når man tager i betragtning at kroppens systemer er designet til naturprodukterne. Kunstige sødemidler giver mig bekendt ikke de samme tilfredsheds/mætheds-fornemmelser som sukker. Det efter sigende den effekt at indtagelse af light produkter bare fører til at man stadig er lidt sulten og derfor må spise lidt mere.

Det kunne også tænkes at de naturlige fødemidler indeholdt nogle sporstoffer, mineraler, vitaminer mm. som kroppen har brug for. Men man kan selvfølgelig advokere for såkaldt berigede fødevarer. Så kunne man nøjes med 3 liter "Phoney Cola" beriget med alt hvad den nyeste ernæringsforskning tror kroppen har behov for. Velbekomme.

14
25. oktober 2011 kl. 18:34

Planten har en lang række gode effekter på helbredet, og kan bla. bruges mod type II diabetes!</p>
<p><a href="https://videnskab.dk/krop-sundhed/naturligt-sodemiddel-testes-som-ny-me…;
<p>Skulle, i modsætning til traditionel medicin, kun nedsætte blodsukkeret, hvis det er højere end normalt.

Nemmerlig. Det er godt nok nævnt højere oppe at der er mange naturlige produkter som er giftige. Men Stevia er vist ikke en af dem. Og hvem tror egentlig også på at en af de mest magtfulde firmaer i verden ville fortælle os om en evt. fare ved et produkt som de efterhånden har fået blandet ind i store dele af fødevarene. Men masser af mennesker drikker og spiser jo light produkter, netop pga frygten for fedme eller i et forsøg på at tabe sig. Kæmpe joke.
Gør som bierne, få noget motion, brug kun det sukker som er nødvendigt og flyv en stor bue omkring kunstige sødemidler, de har nemlig ingen næringsmæssig værdi.

13
24. oktober 2011 kl. 11:52

Det er jo vældig interessant at konstatere hvad der tiltrækker bier og hvepse. Men enhver, der har været på et sted med frilufts-servering i sensommeren, vil vist hellere ønske en dims, der frastøder de små bæster.

Hvad kunne det være?

10
23. oktober 2011 kl. 14:24

(jeg kender flere af slagsen), fodrer bierne med sukkervand hele vinteren. Det er vist noget med et kg sukker opløst i en liter vand. Og der forsvinder rigtig meget i løbet af en vinter, hvis familien er sund og rask. "Drikkeindretningen" er i princippet mage til det man ser i fuglebure, blot med en meget lavvandet bakke på ca. 10X10 cm. Bier vil meget hellere have honning, de er virkelig skrappe til at rengøre honningudstyr. Ligeledes vil de meget gerne samle bivoks, men de vil overhovedet ikke i nærheden af kunstvoks (er prøvet).

9
23. oktober 2011 kl. 11:08

Bier har ingen tunge med smagsløg der kan "snydes" til at tro at det er sukker. Kort og simpelt.

8
23. oktober 2011 kl. 11:04

Synes ligesom ikke , at jeg fandt svaret ) Vi kan jo heller ikke bruge sukkerstofferne, men vi kan stadig li det. Det kunne faktisk være rart i flere af de lange ekspertudtalelser , at de ville starte med at svare på spørgsmålene.)))

7
23. oktober 2011 kl. 01:09

"Og hvorfor har vi kunstige sødemidler, når man blot kunne bruge stevia."

Hvorfor skulle man dog bruge en plante, når man har billige og uskadelige alternativer? Der findes ganske vist syntetiske stoffer, der er problematiske, men hvis man vil have stoffer, der er virkelig ekstremt giftige, så skal man vælge naturens produkter. I flæng kan jeg nævne stryknin og ricin fra planteriget, tetrodotoksin fra dyreriget og amatoksiner fra svamperiget. Man kan ikke fremstille noget i laboratoriet, der overgår de naturlige giftstoffer.

Det er en forbandet myte, at "det naturlige" er uskadeligt for legemet. Generelt er det noget vrøvl, at naturprodukter er at foretrække frem for syntetiske.

5
22. oktober 2011 kl. 14:11

Kan den være at bier og hvepse, med deres selektion, rent faktisk har fat i en pointe?

Ja, insekterne samler på de sukkerarter de kan omsætte og bier desuden kan lagre. Det er faktisk foder til bier og dronning og larverne. Der er ingen foderværdi i sødemidlet, for hverken bier eller hvepse.

4
22. oktober 2011 kl. 12:06

Ok... så kunstige sødemidler har ingen næringsværdi for bier. Hvad betyder det så for mennesket når vi spiser de kunstige sødemidler. kommer det bare med igennem systemet uden problemer?

Og hvorfor har vi kunstige sødemidler, når man blot kunne bruge stevia:https://da.wikipedia.org/wiki/Stevia

Men ifølge wiki, så bliver stevia sjovt nok kun brugt, citat. >> i mange andre lande end EU og USA<<.

Kan den være at bier og hvepse, med deres selektion, rent faktisk har fat i en pointe?

3
22. oktober 2011 kl. 11:49

Hvorfor har de ikke lært at mennesker kan knuse dem. Jeg lader dem sætte sig på maden, og så får de lige en knipser, så de flyver ad pomerns til.

2
22. oktober 2011 kl. 11:32

Og min erfaring siiger også at alt hvad der sødet med sukker har hvepses interesse. Lige fra rom til wienerbrød.