Kan en affaldsforbrænding gå konkurs? Ja, lyder svaret i Svendborg

Svensborg Kraftvarme kan brænde 50.000 tons affald af om året, men byens borgere producerer kun 18.000 tons. Illustration: Svendborg Kraftvarme

Amager Bakke er kun et af de forbrændingsanlæg, som står med gigantiske problemer, hvis regeringen får held til fuldstændig liberalisering af det danske affald.

Læs også: Regeringen smider ny bombe under Amager Bakke

Det ved de alt om i Svendborg, hvor kommunen alene ejer og har stillet garanti for forbrændingsanlægget. Det åbnede i 1999, og i dag er der stadig 90 millioner kroner i gæld.

Dem kan kommunen kun gnave af, fordi byens borgere betaler en overpris for at komme af med deres affald. Markedsprisen på at aflevere et ton affald til forbrænding ligger på godt 400 kroner per ton. Svendborgenserne betaler 1070 kr. per ton.

Frit affaldsmarked fjerner grundlaget for forbrændingen i Svendborg

Hvis markedet bliver givet fri, ophører kommunens ret til at sende affaldet til sit eget, gældsatte forbrændingsanlæg. I stedet vil affaldet skulle afhændes til lavestbydende.

»Så vil vi ikke kunne få økonomien til at hænge sammen,« konstaterer direktør Kjeld Bussborg Johansen fra Svendborg Kraftvarme A/S.

Derfor har Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V), og værkets bestyrelsesformand, Ove Engstrøm (K), været på besøg hos og sendt breve til Folketingets energipolitiske udvalg, de har skrevet til energiminister Lars Chr. LIlleholt (V) og henvendt sig Miljøministeriet og Miljøstyrelsen.

Målet er at sikre overlevelse på et frit marked, i hvert frem til gælden er betalt af, hvilket i Svendborgs tilfælde efter planen vil være tilfældet om otte år.

»Vi appellerer om en passende overgangsordning, så vi kan få afviklet vores gæld under normale driftsforhold,« som direktør Kjeld Bussborg Johansen udtrykker det.

Hans værk er imidlertid et eksempel på, hvorfor regeringen ønsker at privatisere affaldsforbrændingerne. Der er nemlig alt for meget kapacitet til at brænde affald af i Danmark. Svendborgs affaldsforbrænding kan tage 50.000 tons, men kommunens egne borgere producerer kun 18.000 tons.

Læs også: Her er rapporten, der åbner ideologisk front mod de danske vand- og varmeselskaber

Samtidig er der ikke kunder til at aftage varmen i sommermånederne. Det betyder, at en del af produktionen ender som kølevand fra maj til oktober, hvis det ikke er tilstrækkeligt at køre med nedsat kapacitet.

Loft over varmeprisen, så affaldskunder betaler ekstra

For Kjeld Bussborg Johansen er problemet, at han ikke må tage mere for varmen. Den pris har myndighederne lagt loft over. Strømmen skal sælges til markedspris, og den er lav. Tilbage er kun én indtægtskilde, nemlig fra at tage imod affaldet til at forbrænde.

»Vi har ikke andre muligheder for at skabe indtægter. Hvis vi går konkurs, skal nogen også betale regningen. Så enten bliver det Svendborg Kommune bredt set eller affaldskunderne,« fremhæver han.

En liberalisering skal netop forhindre, at der bliver bygget affaldsforbrændinger, som Danmark ikke har brug for. Kjeld Bussborg Johansen vil dog ikke høre tale om, at et værk som Svendborg ligger, som det har redt.

»Der er meget ræson i at forhindre, at der bliver investeret i noget, der ikke er brug for. Men da værket blev bygget, var det en fornuftig businesscase,« argumenterer direktøren.

Læs også: 20 ud af 26 forbrændingsanlæg fylder ovnene med importeret affald

Han lægger vægt på, at staten har trukket støtteordninger bort, som har betydet meget for økonomien. Desuden forudså alle en vækst i mængden af affald til forbrænding.

»Op til finanskrisen i 2008 spekulerede vi i at skulle udvide,« fortæller Kjeld Bussborg Johansen.

I dag minimerer krav om genanvendelse og miljøhensyn i stigende grad mængden af affald i de danske forbrændingsovne.

De små værker får det sværest

Svendborg er et eksempel på et af de steder i landet, hvor affaldsforbrændingerne risikerer størst problemer med liberaliseringen. Det rammer særligt områder, hvor der ikke er afsætning for hele produktionen, så værkerne enten må køre med nedsat kapacitet og i ekstreme tilfælde bortkøle varmen.

Læs også: Amager Bakke får alligevel lov til at importere affald

Problemerne bliver naturligvis forstærket, hvis kommunerne har taget store lån for at betale forbrændingsanlæggene.

I dag ejer kommunerne alene ellers sammen affaldsforbrændingerne. Deres landsforening (KL) frygter flere konkurser, hvis regeringen fører privatiseringen ud i livet. Ifølge formanden for KL's teknik- og miljøudvalg, Koldings borgmester Jørn Pedersen (V), er der 'store udfordringer' med regeringens forslag.

'KL er ikke imod konkurrenceudsættelse, men vi er bekymret for, at det vil lade de små forbrændingsanlæg i stikken. Det skal der selvfølgelig findes en løsning på. I affaldssektoren er der i dag ubetalt gæld for 12. mia. kr.,' pointerer han i et skriftligt svar til Ingeniøren.

Læs også: Affaldssektoren: Liberalisering kommer til at koste borgerne dyrt

Jørn Pedersen specificerer ikke, hvilken løsning kommunerne foretrækker, men han stiller et stort spørgsmålstegn ved deres interessere i området.

Hvorfor skal kommunerne eje anlæg, som de ikke er sikre på at få affald til?

'Affald er en kommunal kerneopgave, og det giver god mening, fordi kommunerne i dag sikrer effektiv og billig affaldshåndtering til borgere og virksomheder. Men det kommunale ejerskab er udfordret med regeringens forslag, for hvorfor skal kommuner eje anlæg, som de ikke kan være sikre på at få affald til,' spørger han.

Hvordan sikrer affaldsforbrændingerne overlevelse, hvis de ikke længere er garanteret at modtage affald fra ejerkommunerne? Hvad vil der ske for de forbrændingsanlæg, som taber udbud om at modtage affald?

'Det er et godt spørgsmål, som vi også har stillet til staten. Jeg kender ikke svaret, udover at opgaveløsningen vil blive dyrere for borgere og virksomheder, og det er jo ikke det der er hensigten.'

Kommunernes Landsforening påpeger, som Dansk Affaldsforening har gjort det, at alene de ekstra renter på forbrændingernes gæld kan overstige gevinsterne ved at privatisere det danske affald. Det skyldes, at kommunerne i dag har adgang til billig finansiering gennem Kommunekredit, men det ophører på et liberaliseret marked.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Synes det lyder som en undskyld for at forsættet i samme spor. Måske skulle man ny tænke til. er det kommunerne's opgave at aftage affald ? er det kommunerne's opgave at lave varme ? kender ingen på landet, der får den service

 • 4
 • 6

kender ingen på landet, der får den service

Kommunen henter affald hos alle også på landet. Kommunerne levere også vand og aftager spillevand på landet.

Men der er ingen kollektive varmeforsyninger der dækker det åbne land.

Men man kunne jo omdanne de kommunale forsyningsselskaber til forbrugerejede andelsselskaber, det er jo forbrugerne der har financierer opbygningen via brugerafgifter, og ikke via skatten.

 • 3
 • 0

Kommunerne levere også vand

Eller det lokale andelsejede forsyningsselskab, eller vandet kommer fra egen brønd.

og aftager spillevand på landet.

Eller udledes i eget nedsivningsanlæg.

Men der er ingen kollektive varmeforsyninger der dækker det åbne land.

Det vil også være ret uhensigtsmæssigt og dyrt.

Men man kunne jo omdanne de kommunale forsyningsselskaber til forbrugerejede andelsselskaber, det er jo forbrugerne der har financierer opbygningen via brugerafgifter, og ikke via skatten.

Det eksisterer allerede i høj grad - men det man i hvert fald ikke bør, er at sælge dem til kapitalinteresser!

 • 12
 • 0

Hvad sker der hvis et værk går konkurs?

Bliver det ikke bare købt ud af konkursboet og driftet videre af nogen andre? Hvis problemet er gælden, men værket har et positivt (men lille) dækningsbidrag, ser det vel værre ud for långiverne end for den videre fysiske drift af anlægget?

 • 1
 • 0

Hvis markedet bliver givet fri, ophører kommunens ret til at sende affaldet til sit eget, gældsatte forbrændingsanlæg. I stedet vil affaldet skulle afhændes til lavestbydende.

Det er komplet molboagtigt at man vil holde fast i en kommunal ordning, der (naturligvis) ikke kan betale sig. Brug nu kapitalismens vigtigste mekanisme: det frie marked.

 • 2
 • 8

Så udløses ofte en kommunal låne garanti, gælder blandt andet for Amager Bakke. Så er det skatteyderne der hænger på gælden.

 • 3
 • 0

Og samme kommuner har travlt med at udrulle affaldssortering og genanvendelse, så det kan vel ikke undre der bliver mindre til forbrænding ?

Hvorfor kommer jeg til at tænke på sangen "Ih hvor er det kommunalt" samt også "Gyngerne og Karrusellen".

Det er mig en gåde, hvorfor kommuner, Amt og sør'm også Regioner først støttet af tvangslovgivning tilslutter maksimalt antal brugere, derefter "opfindes" alternativer både lokalt og statsligt (læs gasledninger, affaldssamarbejde, kraftvarmeværker, fjernvarme etc), og brugerne tvinges igen til lommerne..

De eneste der har glæde af denne usammenhængende zik-zak, er da rådgiverne, leverandører og arbejdskraften, som brugerne må betale gang på gang. De griner hele vejen til banken, og starte straks hyper massage på endnu en beslutningsdygtige Hansen, gravid med grande borgmesterdrømme.

For pokker.. transport (bus, tog), el, vand, varme, kloakering, varme samt genbrug er som hospitaler og vores skoler samt hæren da ikke opfundet forleden!

De er alle gamle kendte generelle "forsyninger" og "fjernelser" - totalt uden interesse når de virker.

De skal a l e n e virke bedst muligt til brugernes fornøjelse når de skal betale regningen. Gebyret for opgaverne er forbrugsafhængig samt s e l v f ø l g e l i g mindst mulig og ingen smarte firmaer skal drive eller lege med dette område - punktum, finale, EOD

Barmarksværkerne, DONG's Gasnet og Amager-ned-af bakke-skrald[1] må være tilstrækkelig lærdom.

Sæt det hele på aktier/anparter, der kun må sælges og handles mellem de bofaste tilkoblede borgere - yes ingen kan sidde på sin tropeø i Hotluske og tro samt mene noget som helst om min eller naboens el, varme eller kloakering.. det er skis'm os, der skal lever med rodet og skal betaler regningen.

[1] https://ing.dk/artikel/regeringen-smider-n...

 • 2
 • 0

"Dem kan kommunen kun gnave af, fordi byens borgere betaler en overpris for at komme af med deres affald. Markedsprisen på at aflevere et ton affald til forbrænding ligger på godt 400 kroner per ton. Svendborgenserne betaler 1070 kr. per ton" Kommunen kan, ovenikøbet, være glade for, at vi betaler dem for at forvalte vore råstoffer! - Reelt burde de jo betale os, borgerne, for at få råderet over dem!!!

 • 1
 • 0

Kommunen kan, ovenikøbet, være glade for, at vi betaler dem for at forvalte vore råstoffer! - Reelt burde de jo betale os, borgerne, for at få råderet over dem!!!

Det kommer så ikke til at ske. Bare se på hvor store afgifter der er på affaldsforbrænding og hvor store driftsomkostninger der er på et affaldsforbrændingsanlæg.

 • 0
 • 0

Omkostninger er jo noget fri konkurrence normalt kan få ned.

Hvis du tror det kan reducere sliddet på risteklodserne, eller lejerne i blæseren osv osv så tager du igen fejl. Kranførerne kan ikke erstattes af robotter, for de kan ikke sortere og blande affaldet, men selvfølgelig vil der være mulighed for at vurdere på administrationsomkostninger. Men de ligger gerne omkring 3 % (eller mindre) af løn omkostningerne, så det bliver ikke mange øre den fri konkurrence kan flytte på det. Afgørende er derimod kapitalbindingen og produktionskapaciten. Og Svendborg anlægget har aldrig været rentabelt i forhol til den opførte kapacitet og de til rådighed værende affaldsmængder. Selvfølgelig også sammenholdt med at - selv med de begrænsede mængder affald - så kan varmen ikke afsættes fuldt ud om sommeren

 • 1
 • 1

Hvis tilstrækkeligt mange borger, i samme område, finder ud af at udbyde deres samlede mængde affald, mon så ikke kommunen kan presses?

@John Det var en mulighed. Man nu var det forholdet med betaling for affald (råstoffer) at jeg kommenterede i dit tidligere indlæg.

 • 1
 • 0

Artiklen afdækker nogle tekniske svagheder, som kan løses:

1.: Varmeproduktion der fra maj-oktober ender som kølevand er galskab, såfremt områdets affaldsproduktion periodisk overstiger varmebehovet, skal overskydende affald kunne lagres; det skal være i gastætte siloer, affaldsgassen derfra kan ledes til forbrænding.

2.: Hvad der i de kolde måneder er af varmebehov udover hvad affaldet giver, skal dækkes ved indkøb af brændselshalm fra landbruget.

Længere transport med affald bør ved lov forbydes, og import, samt hvor skibe benyttes, kan betegnes korruption, der via dybe korridorer har været legaliseret.

 • 1
 • 3

Som i så mange andre tilfælde ser vi kommunale selskaber bygge uden tanke for rentabilitet. Kan skidtet ikke løbe rundt, ja så må ejeren jo lukker det. Det er helt normalt i det private erhvervs liv. Hvorfor skulle kommunale virksomheder ikke leve efter samme regler. Det kunne måske stoppe nogle af de vanvittige prestigeprojekter, de enkelte kommuner ønsker at bygge for at provomere sig selv. Lad dem ligge, som de selv har redt.

 • 2
 • 2

1.: Varmeproduktion der fra maj-oktober ender som kølevand er galskab, såfremt områdets affaldsproduktion periodisk overstiger varmebehovet, skal overskydende affald kunne lagres; det skal være i gastætte siloer, affaldsgassen derfra kan ledes til forbrænding.

Om det ligefrem er galskab at afbrænde affald uden at have afsætning for varmeproduktionen er nok tvivlsomt. Hvis alternativet er deponering, så er det ihvertfald fald ikke. Affald kan lagres. F.eks. kan man pakke det i store baller pakket i plast (som halm/hø)

2.: Hvad der i de kolde måneder er af varmebehov udover hvad affaldet giver, skal dækkes ved indkøb af brændselshalm fra landbruget.

Det vil kræve ny godkendelse og forøvrigt er en affaldsforbrænding ikke direkte egnet til at afbrænde ren halm. Halm er desuden også et brændsel der betales for. I modsætning til affald, som affaldsforbrændingen for penge for at afbrænde. Altså hjælper det næppe på økonomien.

Længere transport med affald bør ved lov forbydes, og import, samt hvor skibe benyttes, kan betegnes korruption, der via dybe korridorer har været legaliseret.

Det har omtrent lige været en helt selvstændig tråd om her på siden. Import og afbrænding af affald er miljømæssigt en gevinst, samlet set.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten