Kamstrup skal udskifte 1.500 elmålere om dagen for Dong

26. marts 2015 kl. 12:0331
Elektronikvirksomheden Kamstrup har vundet en kontrakt på 1,8 mia. kroner, som dækker udskiftning af samtlige Dong Energys cirka 1 mio. elmålere med fjernaflæste ditto.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver målergiganten Kamstrup, der i 2017-2020 skal udskifte samtlige Dong Energy Eldistributions elmålere i Nordsjælland, Storkøbenhavn og på Frederiksberg med fjernaflæste elmålere.

Kontakten, som er vundet efter et EU-udbud, omhandler både levering og opsætning af en million elmålere og kommunikationssystemer samt den efterfølgende drift i op til 15 år.

Opsætning af de nye målere forventes sat igang i 2017, hvor selskabet skal udskifte omkring 1.500 elmålere pr. arbejdsdag frem til 2020.

Den endelige kontrakt mellem Dong Energy og Kamstrup forventes underskrevet i april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Cirka 1.500 elnetkunder vil dagligt få udskiftet deres måler i perioden 2017 til 2020, og vi vil sammen med Kamstrup gøre vores yderste for, at det sker på en for kunderne tilfredsstillende måde,« siger Morten Buchgreitz, koncerndirektør i Dong Energy i en pressemeddelelse.

Installering af de nye målere betyder, at Dong Energys elnetkunder fremover ikke skal aflæse elmåleren en gang om året, men i stedet får målt deres energiforbrug en gang i timen.

Kamstrup leverer i forvejen elmålere til Nordenergi, hvor 91.000 husstande i det nordjyske forsyningsområde skal være koblet på det intelligente elnet senest i 2015.

Dong Energy er blandt de sidste elnetselskaber i Danmark, som får udskiftet de gammeldags elmålere til fjernaflæste. Derfor vil udskiftning af Dong Energys 1 mio. elmålere betyde, at hele Danmark i 2020 vil være forsynet med fjernaflæste el-målere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nu skal københavnere og vestjyder også have smarte elmålere

Dong Energys kunder får installeret en såkaldt Omnipower-elmåler.

Ifølge producenten byder måleren på en valgfri ZigBee® Smart Energy 1.1-kommunikationskanal til Home Energy Management eller Home Area Networks. Forsyningsselskaber kan sende priser, advarsler og tekstmeddeleler til energidisplays og lignende enheder gennem Omnicon-kommunikationsinfrastrukturen.

De mange elmålere betales af forbrugerne over elregningen.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
28. marts 2015 kl. 22:34

Det er tydeligt at se,

Nej det er det ikke. Der er lagt op til timeaflæsninger formodentligt ud fra at spot-prisen på det nordiske marked reguleres med time-interval. Hvis du skal kunne se noget af dit brugsmønster, skal der noget helt andet til. Jeg taler af erfaring. Har selv, efter jeg fik varmepumpe, installeret en Efergy energimåler. I den udgave jeg har, sender den måledata hver 6'e sekund til en eller anden server 'ude i skyen'. Her er der detaljer jeg kan bruge til noget. Jeg kan se når min varmepumpe kører, jeg kan se når jeg bruger min kogekedel, jeg kan se når solfangeren virker, så varmepumpen ikke behøver at køre. Mit standby forbrug er omkring 200 W. Det er cirkulationspumpe, køleskab og fryser og internet router der giver grundlasten. Det der har givet noget er at skifte til nye hårde hvidevarer, og at skifte til LED pærer, men jeg spiser stadigvæk varm mad om aftenen og er dermed med til at generere det daglige spidsforbrug i Danmark (fy fy).

Der er dog et men. De data jeg har adgang til er ikke kalibreret. De kan ikke bruges til afregning.

Om du som forbruger kan komme til at aflæse din måler hyppigere end en gang i timen ved jeg ikke.

Hvis du laver en kogevask i stedet for en øko-vask er det nok fordi du vil have dit tøj rent, rigtigt rent. Fedt fra kroppen fjernes bedst med høj temperatur! Det du sparer ved at flytte vasken er småpenge. Måske kunne du købe noget mere tøj, så du fylder maskine helt hver gang du laver kogevask.

28
28. marts 2015 kl. 22:00

for investering i automatisk aflæsning tjener sig selv hjem

Nej det gør den ikke (i Danmark). På grund af vores system med selvaflæsning, hvor de fleste af os oven i købet taster data ind for DONG, er der ikke nogen forretning i det for DONG. Det er blandt andet derfor de har 'slæbt fødderne' med at indføre fjernaflæste målere. Det er anderledes i de lande hvor man stadigvæk 'sender en lille mand ud'.

27
28. marts 2015 kl. 21:30

Specielt, hvis du har et lavt forbrug, får du gavn af måleren. Dels, så er den mere præcis end de gamle, og ofte var de gamle justeret til elselskabets fordel.

Men Som Chris Bagge, med henvisning til en tidligere artikel påpegede, så er besparelsen ganske beskeden.

Chris Bagge<br />
Re: Hvordan skal man spare kroner ud af et forbrug på 1500 kWh.</p>
<p>Problemet er, at fidusen ikke er særligt stor. Den 16. feb. var der en artikel om et forsøg i Sverige med "intelligent hus". Besparelsen ved at udnytte den varierende tarif var 12,- kr om måneden!

Men du synes at mene, at også alm mennesker skal interessere sig løbende for noget så lidet interessant som el-forbruget. Det sker bare ikke.

Vi. vil ikke bruge bare det mindste af vores sparsomme tid på noget, der ikke er en del af vore kerneinteresser - og slet ikke på noget, der blot skal spare os for 12 kroner.

Når nogen 'frelste' forsøger at køre os rundt i manegen, så er vil mange, der meget let kan blive sure og for sjov finder 'Rasmus modsat frem' både til elforbruget og til næste valg.

Vi vil ikke symbolpolitik og romantiske religiøse håb om "det må da hjælpe noget" - ofte fra folk der end ikke selv kan løse bare en andengradsligning.
Det er fint at forske - igen og igen og igen. Men skal en teknologi udrulle og bruges til/hos alle, så skal det kynisk kunne betale sig for samfundet med en realistisk kort tilbagebetalingstid.

Lars :)

26
28. marts 2015 kl. 20:46

På den elektroniske elmåler kan du følge strømforbruget på nettet. Du bliver opmærksom på det daglige forbrug, og hvor meget strøm du bruger. Det er tydeligt at se, når der vaskes tøj - mit forbrug, er ca. 3 gange så høj, hvis jeg vasker et hold kogetøj, som på en normal dag. Laves backup af min harddisk, på en stationær computer, så stiger forbruget også tydeligt.

Specielt, hvis du har et lavt forbrug, får du gavn af måleren. Dels, så er den mere præcis end de gamle, og ofte var de gamle justeret til elselskabets fordel. Og holder du øje med forbruget, bliver du måske mere energibevidst, og opmærksom på, at du ofte bruger strøm, uden at tænke over det. Når jeg vasker en enkelt kogevask, så stiger forbruget til 3 gange det normale forbrug. Det ser meget drastisk ud på søjlediagrammet. Efter måleren, samt at jeg skiftede til klima-el, sparer jeg strøm ved at dels vaske mere tøj samtidigt og i nogle tilfælde bruge et ECO program.

25
28. marts 2015 kl. 19:36

Jeg mener at have læst et sted at Energinet pønser på at gøre betalingen for transport af el tidsafhængig.

Det vil være en helt urimelig sammenblanding mellem betaling for en transportydelse og prisen på det transporterede. Jeg skal betale DONG for el-transporten ind i min bolig, men har jeg købt stømmen fra en anden leverandør, så skal DONG blande sig ganske udenom - uanset om de bare vil gøre godt.

Man skal slet ikke i nogen sammenhæng pålægge andre at være 'gode' - og private/firmaer skal da bestemt holde sig helt væk her.

Men start nu med at indse, at private stort set ikke kan opnå en nævneværdig besparelse og alle husstande, der kun bruger 2000 kWh eller mindre, næppe kan spare det mindste.

Lars :)

24
28. marts 2015 kl. 15:44

Jeg mener at have læst et sted at Energinet pønser på at gøre betalingen for transport af el tidsafhængig.

23
28. marts 2015 kl. 14:45

Citat fra artiklen: "De mange elmålere betales af forbrugerne over elregningen"

Så må det da være for at generere ekstra afkast til Goldman Sachs, for investering i automatisk aflæsning tjener sig selv hjem over en kort årrække qua korrekte aflæsninger til tiden og væsentlig mindre administrativ arbejde. Dvs. DONG burde sådan set selv finansiere de nye elmålere via den årlige besparelse elmålerne giver dem.

Att.: Lars. Og jeg troede JEG var en sur, gammel mand ;-)

22
28. marts 2015 kl. 09:25

Det ville så have været lidt sjovere hvis slut-brugeren så kunne vælge mellem nogle profiler på elmåleren. F.eks. en profil for grøn strøm, a-kraft, billigst strøm, kun indenlandsk strøm, indkøbsforeninger osv.

Og ang. billigst strøm så skulle elmålere så kunne shoppe mellem de bedste priser for en times el-forbrug ved hvert timeskifte så udbyderne havde en god grund til at konkurrer reelt på prisen.

Men så længe den endelig pris er så afgiftsbelagt som den er, så er det hele lidt ligesom at stikke tungen ud af vinduet. Og hvem kan garantere mod at en god billig el-pris ikke en dag blot vil udløse en straf-afgift så intet er sparet og intet tjent.

21
27. marts 2015 kl. 00:58

ok, så du er imod, bare for at være imod, for du ved faktisk ikke hvorfor du er imod de nye elmålere :)

Nej, jeg vil ikke have den mindste ekstra udgift, som ikke er 100% velbegrundet - og slet ikke tvunget ned over hovedet.
Jeg gider slet ikke have konkurrence på privat-markedet for el - det er et meningsløst spil givet de pengebeløb, der er involveret for de langt de fleste.

Jeg er helt glad for den eksisterende løsning på el-afregning og forlanger, der skal være en mærkbar og af borgerne efterspurgt forbedring, for at man skal afskaffe noget velfungerende til fordel fra noget nyt.

Det er sgu ikke nok med 5% eller 20% forbedring - en faktor 2 er lidt tvivlsomt, en faktor 5 eller 10 er mere rimeligt for et nyt forslag her som de fleste andre steder.

Lars :)

20
27. marts 2015 kl. 00:47

Problemet er, at fidusen ikke er særligt stor. Den 16. feb. var der en artikel om et forsøg i Sverige med "intelligent hus". Besparelsen ved at udnytte den varierende tarif var 12,- kr om måneden! Her var der så end ikke taget højde for at de intelligente apparater er dyrere. Der er heller ikke taget højde for, at det koster noget at aflæse 1 gang i timen i stedet for 2 gange om året. Prisen kan variere ret meget, men det er kortvarigt, og det er alt for dyrt at lagre ret meget energi lokalt.

Det er sådan set det jeg har forsøgt at sige. Der er kun et ret lille antal private, som bruger større og evt. styrbare mængder strøm.

Og vi er mange, der er 'græsk-katolske' med, om det evt. er optimalt at spare. bare fordi det ikke blæser lige nu. Jeg går meget ind for gode miljøløsninger, men der er fa'me ingen der skal komme og påtvinge mig nogen form for politisk korrekt 'godheds' handling - så samler min opvask og min storvask til mellem 18-20 på de meste stille og mest overskyede/mørke dage.

Vi er mange, der ganske rigeligt kan betale vor el-regning - pengene er nok lidt ligegyldige i denne størrelsesorden - og vi vil ikke være gode, hvis vi skal presses dertil af andre.
Og vi kan meget vel få et meget bevidst ønske om ikke at være interesseret i noget som helst andre finder på fx pga noget der mest ligner halvreligiøse holdninger eller ønsker om kun at bruge 5 kronestykker i kirke-kollekten, så den øvrige menighed tydeligt kan høre deres - kling, kling, kling ... - 'godhed'

I mange andre lande er der noget at spare, da de stadigvæk har 'en lille mand' der løber rundt og aflæser målere. Jeg har talt med folk i Frankrig om dette. De forsøger også at bruge selvaflæsning. Ifølge min bekendt hos Electricite de France, EdF, så er det kun ca. 20% af kunderne der sender svarskortet ind, og heraf kan under 50% aflæses maskinelt....</p>
<p>Der mangler vist lidt realitetssans i Brussels.

Men det har jo intet at gøre med mine årlige aflæsninger og indtastninger. Det har jeg pænt gjort hvert eneste år så længe min demens kan erindre - tidligere via fastnettelefon nu normalt via en PC.

Det er ikke Brussels. Det er jo en klar fejl fra en dansk minister, at dette er et generelt krav i EU. Det er et urimeligt hensyn til el-branchens ønsker, og et markant manglende ministerarbejde for befolkningens ønsker om kun at lave indblanding, hvor det er meget nødvendigt, og hvor det giver megen ekstra nyttigt for borgerne.

Lars :)

19
26. marts 2015 kl. 23:45

Med den måde hvorpå vores el-tariffer er opbygget er der reelt kun en måde at opnå en besparelse, nemlig ved at lade være med at bruge strøm. Ud af de ca. 2,75 kr/kWh er selve elprisen omkring 30 øre/kWh. Resten til infrastruktur og afgifter. Her har man så foreløbigt valgt at disse omkostninger er afhængige af en forbrug. Derfor er der noget at spare ved at nedsætte forbruget. Det er derfor 'den gamle' solcelle ordning var et scoop for dem der var med. De sparer nemlig også afgifter og betaling af infrastruktur. Den betaler vi andre så.

18
26. marts 2015 kl. 23:32

er fidusen ved den registrerer forbruget een gang i timen, at man kan få el til en billigere pris om natten,

Problemet er, at fidusen ikke er særligt stor. Den 16. feb. var der en artikel om et forsøg i Sverige med "intelligent hus". Besparelsen ved at udnytte den varierende tarif var 12,- kr om måneden! Her var der så end ikke taget højde for at de intelligente apparater er dyrere. Der er heller ikke taget højde for, at det koster noget at aflæse 1 gang i timen i stedet for 2 gange om året. Prisen kan variere ret meget, men det er kortvarigt, og det er alt for dyrt at lagre ret meget energi lokalt. I mange andre lande er der noget at spare, da de stadigvæk har 'en lille mand' der løber rundt og aflæser målere. Jeg har talt med folk i Frankrig om dette. De forsøger også at bruge selvaflæsning. Ifølge min bekendt hos Electricite de France, EdF, så er det kun ca. 20% af kunderne der sender svarskortet ind, og heraf kan under 50% aflæses maskinelt ;-(. I Frankrig kan det betale sig, i Danmark , næppe. I Danmark har vi i omkring 20 år haft selvaflæsning. Her sørger kunden også selv for at indtaste data. Det er nemmere at indtaste data på telefonen end at gå ned til postkassen med brevkortet. Hvorfor gør vi det så, jo der er et EU direktiv om at målere skal fjernaflæses for at spare på energien. Der mangler vist lidt realitetssans i Brussels.

17
26. marts 2015 kl. 23:05

Igen hvad skulle jeg vinde ? Jeg tror ikke befolkningen på nogen måde kan blive interesseret i strøm, og så bliver det aldrig meget andet end en 'cash-cow' for el-firmaerne.

ok, så du er imod, bare for at være imod, for du ved faktisk ikke hvorfor du er imod de nye elmålere :) Alt det du efterspøger kan du få med de nye målere, men du vil heller beholde de gamle, hvor du ikke har de muligheder som du efterspøger... For det kan da helt sikkert ikke være prisen, hvis du virkelig mener at netselskabet skal kunne administrerer flere forskellige afregningssystemer (automatisk og manuel registrering)

Lav en forening hvor alle brogere er med, og som automatisk udbyder hele det private el-forbrug og køber det ene absolut laveste tilbud. Så kunne vi snakke - for mig dog mest for fornøjelsens skyld.

Der må jeg skuffe dig... Der findes ikke et tilbud der er det absolut laveste for alle kundetyper... Det abonnement der er billigst for dig, vil være dyre for en der f.eks. har et fobrug på 6.000 kWh/år, eller en anden som har solceller på taget... Men ja, hvis alle elkunder slog sig sammen og kun brugte et handelsselskab, så ville det være det eneste på marked og prisen kan du så græde over mens du griner af alle de andre der er gået konkurs...

16
26. marts 2015 kl. 22:35

....du kan som sagt logge på din profil

Jeg har opbrugt min logon- og passeords-kvote - intet kunne få mig til, at spilde min tid på et sådant site. Igen hvad skulle jeg vinde ? Jeg tror ikke befolkningen på nogen måde kan blive interesseret i strøm, og så bliver det aldrig meget andet end en 'cash-cow' for el-firmaerne.

Lav en forening hvor alle brogere er med, og som automatisk udbyder hele det private el-forbrug og køber det ene absolut laveste tilbud. Så kunne vi snakke - for mig dog mest for fornøjelsens skyld.

Jeg vil elske at se de tabende bydere lukke pga ingen omsætning og det vindende firma købe en City-Go som direktionsbil. :D

Lars :)

15
26. marts 2015 kl. 22:26

...knap 1/3 af befolkningen bor i etagebyggeri, 2/3 i huse, det sidste ville jeg mene er "en overvældende stor del af befolkningen"!

Først betyder en "overvældende stor del" ikke nødvendigvis et flertal, men bare at det er rigtigt mange.

For det andet er, der rigtigt mange der bor i huse, rækkehuse ol. som også i praksis er meget små strømforbrugere og næppe har større glæde af at få en ny måler før tid.

Mener du, at hvis 1/3 af befolkningen i DONGs område måske ikke kan få en besparelse af de nye målere, mens resten måske kan, er det en god grund til at ingen målere skal skiftes, eller??

Det helt bestemt jeg gør - min ejendom skal da helt frivilligt kunne sige ja eller nej.

Mit gæt er, at hvis målerne ikke skiftes i etageboliger, vil nyhedsmedierne flyde over med historier om lejere, der er gået glip af besparelser, fordi de ikke fik nye målere, og

Den del af nyhedsmedierne skriver om noget, hver eneste dag. Om det er det ene eller det andet er vel hip som hap - for det meste er det alligevel ganske værdiløst.

Lars :)

14
26. marts 2015 kl. 22:04

PS! Nej jeg stoler ikke på en elektronisk elmåler. Jeg har et helt livs erfaring og faglig omgang med elektronik. Jeg tror kun på Murphy's law og ser altid et behov for mindst en uafhængige dubleret registrering.

Men du stoler på den mekaniske elmåler som du endda har en vicevært til at aflæse for dig??? Hvor er dubbleringen der? Men den elektroniske kan du få et udtræk over dit forbrug time for time... En mulighed du ikke har med den mekaniske, hvis den laver et hop, har du kun sidste års måling at forholde dig til...

Og langt hovedparten af os tager altså ikke trappen - ja selv ikke elevatoren - ned til måleren i kælderen for at aflæse forbrug og aktuen pris..

Hvilket du jo heller ikke behøver med den elektroniske, du kan som sagt logge på din profil ved din elleverandør... Og hvis der kommer variabel timepis, vil den oplysning også kunne få på en smartphone inden ret lang tid... Desuden så kan denne måler også sende oplysningerne trådløst til et display i husstanden... Formentlig også et par etager op til din lejlighed (uden at jeg dog gider læse specifikationerne)...

14
26. marts 2015 kl. 21:43

Hvis du skifter til f.eks. EnergiNord skal du kun betale 246,94 øre/kWh

Ja jeg kan godt regne ud, hvad knap 20 øre/kWh er på 1500 kWh, ved at bruge min tid på at studere pristilbud regelmæssigt.
Men dertil er der ingen nytte af udgiften til en elektronisk aflæsning. Jeg skal blot overveje og jeg skal gide at bruge min tid på at spare blot 24 kr/md - noget dubiøst vil godt indrømme.

Lidt som at købe en liter mælk hos bageren eller hos Aldi - bortset fra religionen - samme ene liter mælk. men meget forskellig pris.

Nu er det jo kun et privatøkonomisk pengespørgsmål, hvad jeg skal betale - der er penge mellem mig og bageren eller Aldi.

Det afgørende vigtige for samfundet er imidlertid, hvor meget eller især hvor lidt energi vi bruger. Her har jeg og måske mellem 35 og 50% af alle husstande med mig ingen rimelige muligheder for afgørende. at ændre vort beskedne forbrug.

Og langt hovedparten af os tager altså ikke trappen - ja selv ikke elevatoren - ned til måleren i kælderen for at aflæse forbrug og aktuen pris..

Lars :)

PS! Nej jeg stoler ikke på en elektronisk elmåler. Jeg har et helt livs erfaring og faglig omgang med elektronik. Jeg tror kun på Murphy's law og ser altid et behov for mindst en uafhængige dubleret registrering.

13
26. marts 2015 kl. 21:43

Hvis du skifter til f.eks. EnergiNord skal du kun betale 246,94 øre/kWh

Ja jeg kan godt regne ud, hvad knap 20 øre/kWh er på 1500 kWh, ved at bruge min tid på at studere pristilbud regelmæssigt.
Men dertil er der ingen nytte af udgiften til en elektronisk aflæsning. Jeg skal blot overveje og jeg skal gide at bruge min tid på at spare blot 24 kr/md - noget dubiøst vil godt indrømme.

Lidt som at købe en liter mælk hos bageren eller hos Aldi - bortset fra religionen - samme ene liter mælk. men meget forskellig pris.

Nu er det jo kun et privatøkonomisk pengespørgsmål, hvad jeg skal betale - der er penge mellem mig og bageren eller Aldi.

Det afgørende vigtige for samfundet er imidlertid, hvor meget eller især hvor lidt energi vi bruger. Her har jeg og måske mellem 35 og 50% af alle husstande med mig ingen rimelige muligheder for afgørende. at ændre vort beskedne forbrug.

Og langt hovedparten af os tager altså ikke trappen - ja selv ikke elevatoren - ned til måleren i kælderen for at aflæse forbrug og aktuen pris..

Lars :)

PS! Nej jeg stoler ikke på en elektronisk elmåler. Jeg har et helt livs erfaring og faglig omgang med elektronik. Jeg tror kun på Murphy's law og ser altid et behov for mindst en uafhængige dubleret registrering.

12
26. marts 2015 kl. 21:40

Nu ved jeg ikke hvad du mener med "en overvældende stor del af befolkningen", knap 1/3 af befolkningen bor i etagebyggeri, 2/3 i huse, det sidste ville jeg mene er "en overvældende stor del af befolkningen"!

http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2012/NR335.pdf

DONG er det sidste selskab der skifter til moderne målere der muliggør timetariffer, andre elselskaber har allerede foretaget udskiftningen uden at det, som sådan, har kostet forbrugerne ekstra, mon ikke det samme bliver tilfældet i DONGs område?

Mener du, at hvis 1/3 af befolkningen i DONGs område måske ikke kan få en besparelse af de nye målere, mens resten måske kan, er det en god grund til at ingen målere skal skiftes, eller??

Mit gæt er, at hvis målerne ikke skiftes i etageboliger, vil nyhedsmedierne flyde over med historier om lejere, der er gået glip af besparelser, fordi de ikke fik nye målere, og derfor ikke får fordel af at starte opperen mv. om natten, skiftes de ikke, vil nyhedsmedierne flyde over med historier om lejere........

11
26. marts 2015 kl. 21:01

Det sker allerede via viceværten/ejreforeningen nede i kælderen. Hvis det bliver elektronisk, så skal jeg i kælderen for kontrol og evt. kan jeg tvinges til at opsætte en mekanisk kontrolmåler her i min bolig.

Hvad mener du med at du skal opsætte en mekanisk elmåler forkontrol? Stoler du ikke på at den elektroniske måler korrekt? Hvis du bare skal have "aflæst" din elmåler, for at se dit forbrug, så kan du med den elektroniske, gå ind på leverandørens hjemmeside logge på med dit kundenummer og en kode (eller NEMID) og se dit forbrug time for time (hvis leverandøren har denne service og det har de fleste)

10
26. marts 2015 kl. 20:56

I den ejendom jeg bor i og også i den jeg boede i før, bruger de fleste kun i omegnen af 1500 kWh om året - der er et gennemsnit på under 175 W.

Du går ind på www.elpristavlen.dk og så finder du det handelsselskab der vil sælge dig strømmen billigst i forhold til dit årlige forbrug...

Hvis jeg f.eks. taster 1500 kWh/år og postnummer 2000, så ved den at det er Dong der er den normale leverandør... Deres pris er ifølge elpristavlen på 266,19 øre/kWh (alt inkl.). Hvis du skifter til f.eks. EnergiNord skal du kun betale 246,94 øre/kWh... Det er en besparelse på (266,19-246,94) * 1500 = 288,75 kr/år...

Hvis du vælger et af de selskaber der er endnu billigere, så vær opmærksom på at den største besparelse kun gælder den 1. måned, så du kan ikke regne med at der reelt er en besparelse året efter...

9
26. marts 2015 kl. 20:43

Så jeg kan sagtens se fordele ved det, såvel for privat- som for samfundsøkonomien.

Men som jeg - desværre ikke klart nok - tidligere har forsøgt at forklare ovenfor, er der en overvældende stor del af befolkningen, som bor alene eller måske som pensionister bor i en mindre lejlighed og ikke bruger ret meget strøm. Og den strøm vi/de bruger kan kun reguleres ganske uvæsentligt fx fordi vi ikke vil spise efter kl 20-20.30

Vi er mange der fx bor i etageejendomme og slet ikke har den mindste mulighed for at lade en elbil ved boligen - ikke at vil ville have købt en sådan bil, hvis vi havde kunne lade og ikke har opvast til en maskine bare noget der ligner hver dag.

Der er omkring 1000 elbiler i landet og der komme ikke mange, før biler kan køre selv. Men er du en el-bil-tosse, så er skal du jo alligevel have en særlig ladestation mv. - men det skal alle de søde 80 årige damer i min ejendom altså ikke betale til.

Kun at man som forbruger nu slipper for at aflæse måleren en gang om året.

Det sker allerede via viceværten/ejreforeningen nede i kælderen. Hvis det bliver elektronisk, så skal jeg i kælderen for kontrol og evt. kan jeg tvinges til at opsætte en mekanisk kontrolmåler her i min bolig.

Ih, hvor jeg sparer.

Lars :)

8
26. marts 2015 kl. 19:57

Det fremgår da vist ikke af artiklen at denne udskiftning sker for at der kan spares penge på billigere strøm om natten. Kun at man som forbruger nu slipper for at aflæse måleren en gang om året.

7
26. marts 2015 kl. 18:11

...måleren på en valgfri ZigBee® Smart Energy 1.1-kommunikationskanal....

I CEN regi er Gas -, Vand - og Fjernvarmesektoren blevet enige om kommunikationsstandarden M - BUS, beskrevet i en harmoniseret EU standard.

Elsektoren har deres "egen" standardiseringsorganisation CEN - ELEC, og af en eller anden grund vil man her have sin egen standard.

Hvorfor egentlig, og er Zig - Bee kommunikation overhovedet en EU - standard??

6
26. marts 2015 kl. 17:45

Hvis taksterne varierer pr time, vil det sikkert være interessant for mange at starte opperen, vaskemaskinen, ladningen af elbilen mv ved sengetid, fryseren kunne måske sænke temperaturen ekstra langt ned om natten og ikke køre om dagen osv!

Så jeg kan sagtens se fordele ved det, såvel for privat- som for samfundsøkonomien.

5
26. marts 2015 kl. 16:49

Men jeg kan ikke udnytte lavere priser til noget, der ligner penge til mig.

Hovedparten af min el-udgift er afgifter og det meste er helt fast eller fx fjernsynet om aftener eller 7 min mikrobølge og en induktions-plade på komfuret til frikadellerne , lige før der skal spises.

Om natten sover jeg - uden lys ol.

Man kan ikke meningsfuldt opgøre en sådan besparelse vs udgift til en ny målder på gennemsnitsbasis for alle husstande. Man må først frasortere alle enlige og alle i mindre boliger.

De mennesker bruger ikke 'regulerbar' strøm i noget nævneværdigt omfang.

Lars :)

4
26. marts 2015 kl. 16:48

For det første skaber det basis for nye stærkt tiltrængte arbejdspladser og for det andet bliver befolkningen kortlagt i H og R (betyder ikke Højre og Radikale). Der bliver mulighed for at pålægge brugeren specialafgifter for utidigt forbrug på forkerte tidspunkter.

Fordelen kan være at DONG og andre med timeaflæsningen kan pålægges at ophøre med a conto betalinger og i stedet skal fakturere månedsvis via PBS med 4,50 kr pr gang (til - var det Nets - et andet statsligt på flere måder UDSOLGT firma).

Det bliver spændende at se takstvariationerne på 2-5 øre /kWh financiere de "intelligente" systemer, der skal investeres i automatik-hardware med kontaktorer/relæer/Powerswitches for tusinder af kroner hos forbrugerne. Energipolitikernes drømmescenarie bliver vist til et regulært mareridt.

Fik lige en tanke om, hvad der monstro sker, hvis hjemmesvejseværket lige skal klistre noget sammen sådan i nærheden af måleren. 80 Amp lysbue - 1 m afstand - Ikke noget problem fordi dét er måleren da afskærmet imod. Og da også de 'interne' transienter i den anledning.

Heldigt, at man er en gammel pensionist, der ikke beskæftiger sig med alt det moderne grej og dets muligheder, men er proppet med humor.

3
26. marts 2015 kl. 16:34

Du skal slet ikke aflæse måleren mere - det sker automatisk.

Som jeg har dorstået det, er fidusen ved den registrerer forbruget een gang i timen, at man kan få el til en billigere pris om natten, eller når det f.eks. blæser meget. Det er der man kan hente besparelser.

2
26. marts 2015 kl. 15:48

I den ejendom jeg bor i og også i den jeg boede i før, bruger de fleste kun i omegnen af 1500 kWh om året - der er et gennemsnit på under 175 W.

Langt det meste er næsten fast forbrug - køl og videooptager, nogle få apparater der mest er i 'stand-by'. Enkelte af beboerne har en vaskemaskine og evt. en A++ tumbler, der næppe samlet kørere over 50 gang/år.

Vores elmålere er i kælderen - en elevatortur ned og op igen -

Hvor skal vi kunne spare noget nævneværdigt ? Hvordan skal vi aflæse måleren i kælderen? Hvordan skal vi anvende aflæsningen ?

Hvem skal tjene på vor ekstraudgift til ny måler!

Det er så urimeligt, at alt opgøres efter den store børnefamilie. Hjemmeboende børn dækker endda højest 18-22 år af en voksens livscyklus.

Lars :)

1
26. marts 2015 kl. 14:24

Jeg ved godt hvad Zig-Bee er, i princippet.

Hvem har referencer til produkter som kan udnytte det skitserede interface - de benyttede tekster synes ikke at være produkter, men generelle koncepter.