Kampflyet JSF bliver over 100 millioner kroner dyrere stykket
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kampflyet JSF bliver over 100 millioner kroner dyrere stykket

Inden sommerferien forventes Folketinget at beslutte sig for, hvilket kampfly der skal erstatte det bedagede F-16 fly. Blandt kandidaterne er F-35 JSF fra Lockheed Martin, der dog stadig er i udvikling. Og netop udviklingen i udviklingen har den amerikanske revisionsmyndighed GAO sat sit kritiske øje på og netop fremkommet med vurderingen i en rapport.

Læsningen kan være interessant for de danske politikere, for en af GAO's konklusioner er, at prisen per fly på et år er steget med over 100 millioner kroner, oplyser Andreas Krog på sin fly-blog.

Da GAO gennemførte en tilsvarende undersøgelse sidste år vurderede de, at prisen per styk ville blive 675 millioner kroner, og i den aktuelle rapport vurderes prisen til at blive 779 millioner kroner per styk. Den nye pris gør flyet næsten tre gange så dyrt, som oprindeligt antaget. Da projektet blev startet lød vurderingen, at flyet ville koste 300 millioner kroner.

Ifølge Lockheed Martin er der til dato foretaget 85 flyvninger med JSF, uden der er opstået kritiske situationer fejl ved konstruktionen. Selskabet oplyser endvidere, at flyets skrog og mekaniske dele stort set er færdigudviklet, mens softwaredelen er 70 procent fuldført.

Dokumentation

Andreas Krogs fly-blog
GAO's rapport (pdf)

Kommentarer (19)

Og F-16 flyene kan holde 20 år mere.

Det virker ret tåbeligt at bruge penge og midler på dette, når man istedet kunne købe andre nyttige ting der kunne bruges til at sikre vore folk i Afghanistan m.v.

Men sådan er det jo - der er altid krig imellem Flåden, Flyvevåbnet og hæren! Især i fredstid!

De burde bruge pengene på at få gjort folk raske (på hospitaler mv.) og så på at forbedre sikkerheden for udsendt personel.

  • 0
  • 0

er der ofte langt!

Mon ikke Danmark er bedst tjent med Gripen eller andre der kan levere en færdig vare til en færdig pris. Sålænge vi kun har brug for et konventionelt jagerfly og ikke har brug for den ellers imponerende STOVL JSF har jeg svært ved at se at flyene er pengene værd.

Med nyhederne om at flyet bliver dyrere og dyrere og i øvrigt får dårlige performance mht. "svingradius" og stealthegenskaber er der mange usikkerheder omkring hvilket produkt, der egentligt serveres i den sidste ende.

  • 0
  • 0