Kampen skærpes i krigen om fremtidens trådløse hjem

 

Illustration: elektronikmesse.dk

ZigBee, wifi, Z-Wave, Bluetooth, Bluetooth Low Energy – og nu Thread. Kampen om, hvilken trådløs standard der skal få fjernsynet, lyset, ventilationen og vores øvrige apparater til at kommunikere med hinanden i det intelligente hjem, er spidset til i de senere år, og nu har endnu en trådløs standard, Thread, meldt sig på banen.

Den blev tilgængelig på markedet i efteråret 2015 og kan meget vel vise sig at æde markedsandele fra især ZigBee, vurderer Thomas Birk Jensen, business development manager hos komponentleverandøren Arrow.

»Thread minder om ZigBee – det er bare billigere og mere fleksibelt. Især de store spillere er begyndt at bruge Thread. Komponentmæssigt er det en billigere standard at bruge end ZigBee, som dog også bliver mere og mere udbredt. Men det, vi får at vide fra vores leverandører, er, at de kommer til at køre Thread fremover,« siger Thomas Birk Jensen.

Han tilføjer, at Thread i hvert fald indtil videre er sværere at implemen­tere end ZigBee.

Thread er netop én af de trådløse teknologier, som Arrow i disse dage demonstrerer i praksis i det intelligente demohjem, som virksomheden har opstillet på elektronikmessen E-16 i Odense.

250 enheder pr. netværk

Én af de ting, der taler til Threads fordel, er, at standarden har nogle af de helt tunge spillere i ryggen i form af bl.a. Samsung, ARM og Nest Labs – sidstnævnte er en udvikler af intelligente termostater, der blev opkøbt af Google for 3,2 milliarder dollars.

Thread er en såkaldt mesh-teknologi, der ligesom ZigBee er beregnet til transmission af små mængder data mellem enheder med et lavt strømforbrug – i Threads tilfælde op til 250 enheder på ét netværk.

ZigBee og Thread kører på den samme 2,4 GHz ISM-frekvens og den samme RF-protokol, IEEE 802.15.4, og dermed kan Thread i princippet køre på eksisterende ZigBee-enheder.

Forskellene mellem de to standarder ligger primært på applikations- og softwareniveau og i det faktum, at Thread, i modsætning til ZigBee, er IP-baseret takket være 6LoWPAN, der kan kommunikere med IPv6, den næste generation internetprotokol.

Se det smarte hjem live

Dog afhænger valget af trådløs standard langt hen ad vejen af behov. Skal man streame tv og video i HD-kvalitet, vil wifi stadig være kongen.

Derfor er det mest sandsynlige scenarie, at der fremover stadig vil være en række forskellige trådløse standarder, som man gør i stand til at kommunikere med hinanden via såkaldte broer, vurderer Thomas Birk Jensen.

Med demoen på det intelligente hjem vil Thomas Birk Jensen og hans kolleger netop gerne vise, hvor langt man er kommet med det intelligente hjem i 2016, og hvordan de forskellige enheder kan kommunikere med hinanden.

Det 36 kvadratmeter store hus er bygget op omkring køkken og stue og rummer blandt andet det seneste Samsung-tv med indbygget hub, der kan styre lys og lyd i hele huset, lydsystemer fra Sonos, automatiske dørlåse, overvågningssystemer osv.

»Vi vil gerne vise direktøren og udviklingschefen, hvad der muligt at gøre i dag i forhold til det intelligente hjem – og derigennem give dem nogle ideer til, hvad de selv kan implementere i deres egne løsninger. Den mere nørdede side af sagen kan vi så tage bagefter via et tilhørende teknologibord med komponenter og så videre,« siger Thomas Birk Jensen.

Du kan opleve Arrows version af det intelligente hjem 6.-8. september i Innovationszonen på elektronikmessen E-16 i Odense Congress Center. Illustration: MI Grafik