Kampen om verdens højeste træhus er i gang

8. januar 2016 kl. 15:156
Kampen om verdens højeste træhus er i gang
Illustration: Acton Ostry Architects.
Flere byer verden over har fået øjnene op for træ som oplagt byggemateriale, og med ny teknik bliver konstruktionerne stadigt højere. Spørgsmålet er, hvornår et træhus er et træhus
Artiklen er ældre end 30 dage

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. Alligevel lader det til, at ingeniører, arkitekter og bygherre for alvor har fået øjnene op for træ som oplagt byggemateriale i højhuskonstruktioner.

Som materiale er træ let, miljøvenligt og solidt, godt for indeklimaet og faktisk, hvis det opføres korrekt, også godt for brandsikkerheden.

Umiddelbart før årsskiftet åbnede verdens hidtil højeste træhus, ’Træet’ på 51 meter, i Bergen. En rekord, der dog ikke ser ud til at holde længe.Det skriver Teknisk Ukeblad.

På den anden side af Jorden, i Vancouver, Canada, arbejdes der nemlig på en 18 etagers høj studenterbolig ved University of British Colombias campus med planlagt færdiggørelse i 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her stoppet kampen om træ-tronen dog ikke. I Østrig er det kommende 84 meter høje 'HoHo Vienna' på 24 etager ved at være klar til at gå i jorden.

Læs også: Nordmænd bygger verdens højeste træhus: 14 etager

Men spørgsmålet er, hvor grænsen for, hvornår noget kan kaldes et ægte træhøjhus, egentlig går. Det findes der nemlig ingen definition på.

Ingen byggeteknisk definition på høje træhuse

Mens Bergens 'Træet' næsten er en ren trækonstruktion med en kombination af limtræ og lamineret træ med supplerende betonplatforme til at skabe den nødvendige tyngde, bygges både 'Brock Commons' og 'HoHo Vienna' op omkring en traditionel betonkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis man definerer et træbyggeri som et byggeri, hvor træ bærer hele vægten, også de horisontale, vil ingen af de planlagte byggerier fratage 'Træet' verdensrekordtitlen,« siger Åge Holmestad, direktør i Moelven Limtre, der står bag konstruktionen af huset.

Selv mener Åge Holmestad, at definitionen på et ægte træhus må være, at det alene er træværket, der udgør den bærende konstruktion.

Læs også: Nordmænd bygger verdens højeste træhus: 14 etager

»Byggeriet i Vancouver gør brug af en byggemetode med en indvendig kerne af beton, som bærer bygningens hovedbelastning. Uden for betonkernen er der et system med søjler, bjælker og dæksler i træ. Byggesystemet er smart, men canadierne udfordrer definitionen på, hvad man kan kalde et træbyggeri«, siger han og tilføjer, at det samme gør sig gældende for huset i Wien.

I begge tilfælde er der ifølge ham tale om hybridkonstruktioner snarere end træhuse.

Men selv hvis man holder sig til Åge Holmestads definition, ser det ud til at 'Træet' alligevel snart står til at miste rekorden – endda til en lokal udfordrer.

I Brumunddal, en forstad til Hamar, er ejendomsinvestor Arthur Buchardt i færd at bygge det 66 meter høje 'Mjøstårnet', som kan stå klar i 2018. Som med 'Træet' er der tale om et byggeri, hvor alle hovedkonstruktioner udgøres af træ.

34 etager højt næsten-træhus på vej i Stockholm

Det mest ambitiøse bud på et verdens højeste træhus ser dog ud til at være svensk. Her ønsker boligselskabet HSB Stockholm over de kommende år at opføre et 34 etager højt bolighøjhus midt i Stockholm tegnet af den danske tegnestue C.F. Møller. I hvert fald hvis man holder sig til den brede definition, da den bærende konstruktion også her er i beton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søjler, bjælker, vægge, loft og vinduesrammer er alt sammen i solidt træ i C.F. Møllers kommende bolighøjhus i Stockholm. Den bærende konstruktion er dog beton- Illustration: C.F. Møller.

For tiden indgår C.F. Møller samtidig i et forskningssamarbejde med fokus på netop byggeoptimering i træhuse på over 20 etager.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
10. januar 2016 kl. 12:13

Hej Kurt

Jeg burde måske have skrevet jern og beton, men det ændre ikke på konklusionen, jern og stål mister bæreevne når det opvarmes.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

4
10. januar 2016 kl. 10:30

Hej Knud Høgh Knudsen

Træ har ofte bedre brandtekniske egenskaber end jernbeton mht. bæreevne når det er brand. Træbjælker bevarer bæreevnen i længere tid ved brand. Jern eller stål bliver hurtigt opvarmet og bliver blødt og mister bæreevnen.

I øvrigt tager en brand ofte ikke mere end 5 minutter at udvikle sig før et rum er fyldt med eksplosive røggasser og det er umuligt at opholde sig i rummet.

Mht. 9-11 kan man jo se hvor sårbar en skyskraber udført i jernbeton er.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

3
10. januar 2016 kl. 10:06

Med tanke på 9-11 er jeg noget bekymret over at skulle opholde mig i en bygning af så potentielt brandfarligt materiale.

2
8. januar 2016 kl. 21:41

Det ser ud til at den bærer en 1,5MW mølle. I sig selv imponerende, men man må formode at de vandrette laster er noget større ved en 4MW mølle (og evt. større). Mon ikke begrænsningen skal findes i evnen til at optage de resulterende spændinger for en 4MW mølle for træ?