Kampen om at bygge Polens første atomreaktorer er i gang: Her er de tre bud

Plus10. maj 2022 kl. 04:4524
Kampen om at bygge Polens første atomreaktorer er i gang: Her er de tre bud
De tre forskellige typer atomkraftværker, som Polen har indhentet bud på. Vi gennemgår alle tre typer i artiklen. Illustration: SNPTC, KHNP og EDF.
Polen har planer om for første gang at blive atomkraft-nation og opføre seks reaktorer, der i 2040 skal stå for omkring halvdelen af landets elproduktion.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den polske regering modtog for nylig et tilbud fra det sydkoreanske energiselskab Korea Hydro and Nuclear Power, KHNP, med prisen på seks atomreaktor med en samlet kapacitet på 8,4 GW. Det kan blive de første elproducerende reaktorer i Polens historiske satsning på at omstille sin elproduktion fra kul- til atomkraft begyndende med opførslen af første reaktor i 2033.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
13. maj 2022 kl. 01:19

Fedt. Så har du lige reduceret værkets indtægter med 2/3. Men omkostningerne er stort set de samme som før, da brændsel er så lille en del af den samlede omkostning.

Vil det også gælde ved fremtidens mikro-atomkraft værker, der samles med robotter? Måske kan prisen reduceres yderligere, hvis det er muligt at bygge kraftværkerne så de holder 90 år - 100 år. Økonomisk betaler det sig naturligvis ikke, men klima er ikke kun økonomi. Det er også et ønske om, at reducere minedriften, og at belaste naturens resourcer mindst muligt. Måske kan mikro-atomkraftværkerne udvikles som engangsværker, hvor hele a-kraft modulet udskiftes, når brændslet er brugt. Alt som slides, sættes i en a-kraft boks, og udskiftes samtidigt. Det vil reducere udgiften, når a-kraftværket ikke bruges., da der er mindre slid, og mindre forbrug.

22
11. maj 2022 kl. 06:19

Til #21:

Fedt. Så har du lige reduceret værkets indtægter med 2/3. Men omkostningerne er stort set de samme som før, da brændsel er så lille en del af den samlede omkostning.

21
11. maj 2022 kl. 00:09

Mere info, omkring fleksibiliteten i nuværende atomkraft:

https://www.powermag.com/flexible-operation-of-nuclear-power-plants-ramps-up/

Som jeg forstår det, så kan større fleksibilitet "bygges" på eksisterende værker.

a 1,300-MW reactor can increase or decrease its output by 900 MW within about 30 minutes.

Det burde således ikke være et problem, at kombinere a-kraft og vindmøller, måske sammen med et batteri der kan regulere strømmen i mindre end 30 minutter.

20
10. maj 2022 kl. 23:56

Der er brug for el hele året, der er kun brug for varme når det er koldt... Atomkraft skal helst køre hele tiden...

Det er ikke usandsynligt, at fremtidens "mikro" reaktorer, langt hurtigere kan regulere deres output så det svarer til behovet, og derfor er egnede til at kombinere med f.eks. vindmøller og batteribackup. Hver enkelt mikrocelle kan styres selvstændigt, og det øger mulighederne for hurtig regulering.

https://www.energy.gov/ne/articles/3-ways-nuclear-more-flexible-you-might-think

16
10. maj 2022 kl. 20:12

Hvorfor er atomkraftfortalerne så forhippet på benhård planøkonomi ?

Det skal jeg ikke kunne svare på... Men når nu de har valgt at få hele kontrolsystemet og de skal uddanne den nødvendige arbejdskraft, så er det da med at udnytte det mest muligt... Jeg er overbevist om at disse reaktorere gør det meget svært at få opført den nødvendige VE til at udfase deres kul og disse 6 reaktorere kommer ikke til at nedbringe deres kul forbrug da det bliver æt op af det stigende forbrug når samfundet elektrificeres... Om 20 år står de så hvor de står i dag, hvis de ikke allerede nu begynder at planlægge for yderligere 12 reaktorere... De skal stadig også bygge VE, for de resterende 50% skal også dækkes, hvis de vil af med kul...

15
10. maj 2022 kl. 19:31

Fjernvarme er måske ikke optimalt, men det er ikke fuldkommen håbløst.

Det jeg tænker er, at du får 100% nytte af varmen reaktoren producerer. Laver du el får du 30% nyttevirkning med et væsentligt mere kompliceret anlæg.

Er det vanetænkning der gør at Akraft altid sættes til at lave el. Der er trods alt steder på jorden hvor varme er ligeså vigtigt som el.

Hvis man bruger gas/olie/kul til at lave varme, kunne man med fordel bytte om og lave varme med Akraft og el med de andre. Bare simple tanker om effektivitet.

14
10. maj 2022 kl. 18:49

På grund af den lave temperatur tabes der normalt for meget el hvis der skal laves fjernvarme

Enig, ville bare ikke tale #7 alt for meget ned. Fjernvarme er måske ikke optimalt, men det er ikke fuldkommen håbløst.

Alternativet var så, at lade en eller to af reaktorerne blot lave varme.

Ikke i Danmark! Varme er uproblematisk at lagre på industriel skala. Så er vi bedre hjulpet med en dyppekoger eller en varmepumpe der varmer et stort reservoir når vindmøllestrømmen er billig. Atomkraft giver i min verden mest mening når man vrider mest mulig strøm ud af den producerede varme.

11
10. maj 2022 kl. 14:53

@Kristian Glejbøl.</p>
<p>Store kraftværker har en tendens til at tiltrække energitunge virksomheder, både hvad angår termisk og elektrisk energi.

Hvad er det for en termisk energi du vil bruge fra pwr til industielle formål?

Din turbinedamp er omkring 275°C når den rammer turbinen.
https://direns.mines-paristech.fr/Sites/Thopt/en/co/centrales-nucleaires-eau.html

Efter ekspansion i turbinen vil jeg gætte på at den har en temperatur omkring 60°. Det kan man ikke bruge til andet end gartnerier og fjernvarme.

En gaskølet reaktor - ja, måske - men pwr kølevand kan du højest bruge til radiatorvarme og vinterjordbær.

9
10. maj 2022 kl. 13:59

Atomkraftværker kan producere både el og fjernvarme. Det var planen med de danske atomkraftværker i Rødvig og Gylling Næs.

8
10. maj 2022 kl. 13:07

Den beslutning Polen burde tage, nu hvor de bruger penge på hele systemet der skal understøtte atomkraft, det er at gå hele vejen...

Firmaet med det bedste tilbud vinder disse 6 reaktorere... De to andre firmarer bliver sendt hjem med en tillægsopgave om at tilføje køletårne, så de kan placeres overalt i Polen. I mellemtiden udvælger Polen 4 site mere i landet...

Første reaktor klar i 2033, de første 6 er klar i 2040 (det nuværende udbud) de næste 12 reaktorere skal være i drift inden 2050... Det giver en reaktorkapacitet på 18-29 GW (alt efter om man vælger 1 GW eller 1,5 GW reaktorere) og en årlig produktion på op til 213 TWh... Polen kan godt forvente at der skal bruges 2-3 gange så meget elektrisk energi i 2050 (2-3 * 150 = 300-450 TWh/år), som de har behov for i dag, så vi skal nok få brugt strømmen... Med 18 reaktorere på 1,5 GW, passer det også med at de vil dække omkring 50% af elbehovet... Og med tre forskellige firmarer, nedsætter de risikoen for at de bliver ramt af den samme systematiske fejl og nå lukkes ned på samme tid...

7
10. maj 2022 kl. 12:51

@Michael Rangård.

Nej, selvfølgelig ikke i hele landet.

Burde nok formulere det 'dække en stor del af deres fjernvarme'.

@Kristian Glejbøl.

Store kraftværker har en tendens til at tiltrække energitunge virksomheder, både hvad angår termisk og elektrisk energi.

4
10. maj 2022 kl. 12:20

Atomkraft har en termisk effekt der er ca 3x den elektriske effekt.

Så 1 GWe i en reaktor, giver ca 3 GWt. Det burde dække deres fjernvarme og yde masser af processvarme til industrien.

3
10. maj 2022 kl. 11:58

Med EU's nylige fokus på suverænitet, er det stort set udelukket at det kan blive andet end en fransk model.

2
10. maj 2022 kl. 09:57

Det bliver spændende at følge udviklingen i det polske elnet...

Jeg har dog lidt svært ved at gennemskue talene. Polen har i dag et elforbrug på omkring 150 TWh, 9 GW atomkraft med en kf = 0,9 kan producere omkring 71 TWh/år. Hvis atomkraft skal dække 50%, skal de sænke deres elforbrug...

Forventer de ikke en stigning i deres elforbrug? Regner de ikke med elbiler i Polen eller planlægger de at indkøbe flydende brænstof i udlandet?

De har omkring 400 fjernvarmeværker i dag, skal de ikke over på varmepumper? Eller forventer de biomasse?

1
10. maj 2022 kl. 08:27

Det er godt, at Polen endelig kommer i gang med a udfase kulkraften. Det bliver spændende at følge.