Den polske regering modtog for nylig et tilbud fra det sydkoreanske energiselskab Korea Hydro and Nuclear Power, KHNP, med prisen på seks atomreaktor med en samlet kapacitet på 8,4 GW. Det kan blive de første elproducerende reaktorer i Polens historiske satsning på at omstille sin elproduktion fra kul- til atomkraft begyndende med opførslen af første reaktor i 2033.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det lyder som voldsomt meget højradioaktivt affald at have stående.engangsværker, hvor hele a-kraft modulet udskiftes, når brændslet er brugt
Hvor forestiller du dig, at placere alt dette, Jens?
Hvad skal der ske med det?
Vil det også gælde ved fremtidens mikro-atomkraft værker, der samles med robotter? Måske kan prisen reduceres yderligere, hvis det er muligt at bygge kraftværkerne så de holder 90 år - 100 år. Økonomisk betaler det sig naturligvis ikke, men klima er ikke kun økonomi. Det er også et ønske om, at reducere minedriften, og at belaste naturens resourcer mindst muligt. Måske kan mikro-atomkraftværkerne udvikles som engangsværker, hvor hele a-kraft modulet udskiftes, når brændslet er brugt. Alt som slides, sættes i en a-kraft boks, og udskiftes samtidigt. Det vil reducere udgiften, når a-kraftværket ikke bruges., da der er mindre slid, og mindre forbrug.Fedt. Så har du lige reduceret værkets indtægter med 2/3. Men omkostningerne er stort set de samme som før, da brændsel er så lille en del af den samlede omkostning.
Til #21:
Fedt. Så har du lige reduceret værkets indtægter med 2/3. Men omkostningerne er stort set de samme som før, da brændsel er så lille en del af den samlede omkostning.
Mere info, omkring fleksibiliteten i nuværende atomkraft:
https://www.powermag.com/flexible-operation-of-nuclear-power-plants-ramps-up/
Som jeg forstår det, så kan større fleksibilitet "bygges" på eksisterende værker.
a 1,300-MW reactor can increase or decrease its output by 900 MW within about 30 minutes.
Det burde således ikke være et problem, at kombinere a-kraft og vindmøller, måske sammen med et batteri der kan regulere strømmen i mindre end 30 minutter.
Det er ikke usandsynligt, at fremtidens "mikro" reaktorer, langt hurtigere kan regulere deres output så det svarer til behovet, og derfor er egnede til at kombinere med f.eks. vindmøller og batteribackup. Hver enkelt mikrocelle kan styres selvstændigt, og det øger mulighederne for hurtig regulering.Der er brug for el hele året, der er kun brug for varme når det er koldt... Atomkraft skal helst køre hele tiden...
https://www.energy.gov/ne/articles/3-ways-nuclear-more-flexible-you-might-think
Varmt brugsvand er der brug for hele året uanset temperaturen udenfor. Det er vel ikke kun VE man kan varme lagre op med.Der er brug for el hele året, der er kun brug for varme når det er koldt... Atomkraft skal helst køre hele tiden...
Der er brug for el hele året, der er kun brug for varme når det er koldt... Atomkraft skal helst køre hele tiden...Er det vanetænkning der gør at Akraft altid sættes til at lave el. Der er trods alt steder på jorden hvor varme er ligeså vigtigt som el.
Det skal jeg ikke kunne svare på... Men når nu de har valgt at få hele kontrolsystemet og de skal uddanne den nødvendige arbejdskraft, så er det da med at udnytte det mest muligt... Jeg er overbevist om at disse reaktorere gør det meget svært at få opført den nødvendige VE til at udfase deres kul og disse 6 reaktorere kommer ikke til at nedbringe deres kul forbrug da det bliver æt op af det stigende forbrug når samfundet elektrificeres... Om 20 år står de så hvor de står i dag, hvis de ikke allerede nu begynder at planlægge for yderligere 12 reaktorere... De skal stadig også bygge VE, for de resterende 50% skal også dækkes, hvis de vil af med kul...Hvorfor er atomkraftfortalerne så forhippet på benhård planøkonomi ?
Det jeg tænker er, at du får 100% nytte af varmen reaktoren producerer. Laver du el får du 30% nyttevirkning med et væsentligt mere kompliceret anlæg.Fjernvarme er måske ikke optimalt, men det er ikke fuldkommen håbløst.
Er det vanetænkning der gør at Akraft altid sættes til at lave el. Der er trods alt steder på jorden hvor varme er ligeså vigtigt som el.
Hvis man bruger gas/olie/kul til at lave varme, kunne man med fordel bytte om og lave varme med Akraft og el med de andre. Bare simple tanker om effektivitet.
På grund af den lave temperatur tabes der normalt for meget el hvis der skal laves fjernvarme
Enig, ville bare ikke tale #7 alt for meget ned. Fjernvarme er måske ikke optimalt, men det er ikke fuldkommen håbløst.
Alternativet var så, at lade en eller to af reaktorerne blot lave varme.
Ikke i Danmark! Varme er uproblematisk at lagre på industriel skala. Så er vi bedre hjulpet med en dyppekoger eller en varmepumpe der varmer et stort reservoir når vindmøllestrømmen er billig. Atomkraft giver i min verden mest mening når man vrider mest mulig strøm ud af den producerede varme.
På grund af den lave temperatur tabes der normalt for meget el hvis der skal laves fjernvarme.Hvad er det for en termisk energi du vil bruge fra pwr til industielle formål?
Alternativet var så, at lade en eller to af reaktorerne blot lave varme. Varme anses ofte som spild, men det er ligeså nødvendigt som el, og det er simplere at lave.
Den beslutning Polen burde tage, nu hvor de bruger penge på hele systemet der skal understøtte atomkraft, det er at gå hele vejen
Hvorfor er atomkraftfortalerne så forhippet på benhård planøkonomi ?
@Kristian Glejbøl.</p>
<p>Store kraftværker har en tendens til at tiltrække energitunge virksomheder, både hvad angår termisk og elektrisk energi.
Hvad er det for en termisk energi du vil bruge fra pwr til industielle formål?
Din turbinedamp er omkring 275°C når den rammer turbinen.
https://direns.mines-paristech.fr/Sites/Thopt/en/co/centrales-nucleaires-eau.html
Efter ekspansion i turbinen vil jeg gætte på at den har en temperatur omkring 60°. Det kan man ikke bruge til andet end gartnerier og fjernvarme.
En gaskølet reaktor - ja, måske - men pwr kølevand kan du højest bruge til radiatorvarme og vinterjordbær.
Fra Gylling Næs til Århus er der 35 km, fra Rødvig til København er der 50 km i fugleflugt... Fra Østersøen til Warsawa er der 260 km...Atomkraftværker kan producere både el og fjernvarme. Det var planen med de danske atomkraftværker i Rødvig og Gylling Næs.
Atomkraftværker kan producere både el og fjernvarme. Det var planen med de danske atomkraftværker i Rødvig og Gylling Næs.
Den beslutning Polen burde tage, nu hvor de bruger penge på hele systemet der skal understøtte atomkraft, det er at gå hele vejen...
Firmaet med det bedste tilbud vinder disse 6 reaktorere... De to andre firmarer bliver sendt hjem med en tillægsopgave om at tilføje køletårne, så de kan placeres overalt i Polen. I mellemtiden udvælger Polen 4 site mere i landet...
Første reaktor klar i 2033, de første 6 er klar i 2040 (det nuværende udbud) de næste 12 reaktorere skal være i drift inden 2050... Det giver en reaktorkapacitet på 18-29 GW (alt efter om man vælger 1 GW eller 1,5 GW reaktorere) og en årlig produktion på op til 213 TWh... Polen kan godt forvente at der skal bruges 2-3 gange så meget elektrisk energi i 2050 (2-3 * 150 = 300-450 TWh/år), som de har behov for i dag, så vi skal nok få brugt strømmen... Med 18 reaktorere på 1,5 GW, passer det også med at de vil dække omkring 50% af elbehovet... Og med tre forskellige firmarer, nedsætter de risikoen for at de bliver ramt af den samme systematiske fejl og nå lukkes ned på samme tid...
@Michael Rangård.
Nej, selvfølgelig ikke i hele landet.
Burde nok formulere det 'dække en stor del af deres fjernvarme'.
@Kristian Glejbøl.
Store kraftværker har en tendens til at tiltrække energitunge virksomheder, både hvad angår termisk og elektrisk energi.
Polen er st stort land...Atomkraft har en termisk effekt der er ca 3x den elektriske effekt.</p>
<p>Så 1 GWe i en reaktor, giver ca 3 GWt. Det burde dække deres fjernvarme og yde masser af processvarme til industrien.
6 reaktorere, der er placeret på to lokationer, tæt på østersøen, kan nok ikke dække fjernvarmebehovet i hele landet... (jeg indrømmer blankt at jeg ikke har regnet på det)
Det burde dække deres fjernvarme
Ja
yde masser af processvarme til industrien.
Nej, ikke med mindre du blander en varmepumpe ind i regnskabet
Atomkraft har en termisk effekt der er ca 3x den elektriske effekt.
Så 1 GWe i en reaktor, giver ca 3 GWt. Det burde dække deres fjernvarme og yde masser af processvarme til industrien.
Med EU's nylige fokus på suverænitet, er det stort set udelukket at det kan blive andet end en fransk model.
Det bliver spændende at følge udviklingen i det polske elnet...
Jeg har dog lidt svært ved at gennemskue talene. Polen har i dag et elforbrug på omkring 150 TWh, 9 GW atomkraft med en kf = 0,9 kan producere omkring 71 TWh/år. Hvis atomkraft skal dække 50%, skal de sænke deres elforbrug...
Forventer de ikke en stigning i deres elforbrug? Regner de ikke med elbiler i Polen eller planlægger de at indkøbe flydende brænstof i udlandet?
De har omkring 400 fjernvarmeværker i dag, skal de ikke over på varmepumper? Eller forventer de biomasse?
Det er godt, at Polen endelig kommer i gang med a udfase kulkraften. Det bliver spændende at følge.