Kamp mod olielækage slår fejl: Kæmpetragt fryser til is

Det hidtil største forsøg på at begrænse skaden af olieudslippet i Den Mexicanske Golf er slået fejl.

Olieselskabet BP sænkede fredag nat en 98-ton stål og beton tragt ned over den værste af to lækager på et rør fra boreriggen Deepwater Horizon.

Tragten skulle lede olien op til et skib på overfladen, men en blanding af gas, vand, højt tryk og lave temperaturer har skabt iskrystaller i tragten, som blokerer åbningen, hvorfra olien skulle ledes til overfladen.

Det fik BP til at aflyse operationen, mens selskabet gik i tænkepause.

Ingeniører havde forudset dannelse af iskrystaller, men ifølge BP gik det hurtigere end forventet, og dermed var der ikke tid til at forbinde tragten til skibet på overfladen.

I dag oplyser selskabet, at man vil prøve igen.

Denne gang med en mindre tragt, som man håber, ikke vil fryse til. Det er dog ekstremt usikkert, om det vil virke.

De fleste ting som BP i desperation forsøger at begrænse olieudslippet med er ikke tidligere afprøvet på dybt vand.

Brønden som boreriggen Deepwater Horizon arbejdede på, da den sank den 22. april efter en brand to dage før, ligger på 1600 meters vand.

En af tre lækager på røret, der nu ligger på havbunden og spytter olie ud, er blevet stoppet. Det har dog ikke begrænset olieudslippet, der forventes at være på mindst 800.000 liter olie om dagen. Der har været tale om, at olieudslippet kan være op til ti gange større.

Det sikreste forsøg på at stoppe udslippet sker ved at bore en aflastningsbrønd, hvorfra der ledes tungt boremudder eller cement ned gennem borerøret, som holder olien tilbage.

Arbejdet på aflastningsbrønden begyndte 2. maj, men det kan gå tre måneder, før det arbejde er færdig.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er lidt forbavset over at der skulle være så lave temperaturer, at man får problemer med iskrystaller.

Stammer denne kulde fra strømmen fra Grønland, som stiger op i området, bliver opvarmet, og bliver til Golfstrømmen ?

/Henrik

 • 0
 • 0

Der er ca 3 grader C dernede.

Problemet er ikke som sådan is men methan hydrat aka methan clathrat. Dette er en mere eller mindre stabil krystalstruktur sammensat af vand og methan.

Clathrater kan også være sammensat af andre lette gasser kuldioxid, ethan, propan, etc.

 • 0
 • 0

Dette er en mere eller mindre stabil krystalstruktur sammensat af vand og methan.

Mon ikke det snarere er pga det adiabatiske temperaturfald, som følge af ekspansionen af gasserne når de forlader oliebrønden.

 • 0
 • 0

Gas hydrater er ganske stabile under de forhold, der opereres under ved indvinding af olie og gas. En typisk naturgas vil kunne danne hydrater op til +25C ved et tryk på et par hundrede bar. Ved 3C kræver det et tryk på ca. 15-20 bar at danne hydrat, men det afhænger dog af gassens sammensætning. Jeg tror ikke at BP har været helt klar over hvor stort et gasindhold, der har været i den udstrømmende lækage. Dels kan der komme et bidrag fra den frie gas som strømmer ud, men under tryk, indeholder olie en del opløst gas som ved et trykfald (hvilket givet vis, vil opstå i tragten) vil blive frigivet og derved bidrage yderligere til dannelsen af gashydrater (dannelses kinetikken afhænger af hvor meget gas og vand der er tilstede). Ved at bruge en mindre er der mindre vand tilstede og derved kan de injicere metanol (virker som antifrostvæske) indtil at tragten ikke indeholder mere vand (hvis den er tæt nok burde olien fører vandet med op til overfladen) hvorved de skulle gå fri af yderligere hydratproblemer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten