Kamera-pille finder dobbelt så mange kræftrisici som traditionel undersøgelse

17. juni 2016 kl. 09:5010
Kamera-pille finder dobbelt så mange kræftrisici som traditionel undersøgelse
Hvad vil du helst undersøges med? Pillen til højre eller det klassiske koloskopiudstyr til venstre? Illustration: Thomas Djursing.
Forsøg på Odense Universitetshospital viser, at en pille udstyret med kameraer finder dobbelt så mange - potentielt kræftfremkaldende - polypper i tarmen end en almindelig koloskopi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et pille udstyret med kameraer er langt grundigere til at finde såkaldte polypper i tarmen, der risikerer at forårsage kræft. Det viser det første danske forsøg herhjemme med det såkaldte PillCam, der er udviklet af det tidligere israelske firma Given Imaging, der i dag er opkøbt af amerikanske Medtronic, som er verdens førende producent af medicoudstyr.

Folkemødet i billeder og tekst fra start til slut. Vi opsøger arrangementer, der ligger inden for vores verden. Så - deltag i arrangementet med Ingeniørens øjne her på siden.

På Odense Universitetshospital har 250 personer over det seneste år prøvet metoden med en kamera-pille som supplement til den traditionelle koloskopi, hvor patienter får ført en lang slange med kamera op i endetarmen.

Endnu har forskerne bag projektet ikke offentliggjort de endelige resultater, men på Folkemødet på Bornholm kunne projektleder Henrik Gaunsbæk fra Center For Innovativ Medicinsk Teknologi ved Odense Universitetshospital alligevel løfte sløret for, at dobbelt så mange polypper bliver fundet med pillen som ved traditionel koloskopi.

»Projektet sluttede for en måned siden, og selvom vi ikke kan gå i detaljer, så ved vi, at pillen opdager dobbelt så mange polypper - og dermed potentielle kræfttilfælde,« siger han.

Skyhøj pris og firma med monopol

Kamera-pillen er et alternativ til den ubehagelige og smertefulde koloskopi, der fravælges af mange danskere. Pillen bliver slugt med et glas vand og tager 400.000 billeder på sin seks timer lange tur gennem tarmsystemet, hvor den rejser af sted med batterier og LED-lys. Den traditionelle undersøgelse overser mange polypper, fordi det blot er et kamera på en slange, der kigger i en retning. Pillen kan se 360 grader rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kamerapille skal afløse kikkert

Endnu er den dog alt for dyr til at rulle ud til samtlige danske hospitaler. Prisen er nemlig 5.000 kroner pr. pille, og den kan ikke genbruges. I det øjeblik, kassen med pillen åbnes, bliver den aktiveret, og batteritiden er kun 18 timer. Herefter er den ubrugelig.

Fakta:
- Hvert år får over 4.000 danskere konstateret kræft i tarmen.

  • Årligt dør cirka 2.000 af tarmkræft.

  • I dag tilbydes alle danskere mellem 50 og 75 år pr. brev en screening for tarmkræft, hvor patienten i første omgang indsender en afføringsprøve.

  • Mange patienter – især mænd – afholder sig fra at deltage i screeningprogrammet, fordi den nuværende metode er ubehagelig og smertefuld.

»Det virker fjollet, men firmaet har p.t. monopol på teknologien, så vi prøver dels at overbevise dem om at sænke prisen for deres egen skyld og dels snakke med konkurrenter,« siger Henrik Gaunsbæk.

I øjeblikket sælger Medtronics nemlig kun omkring 1.000 kamera-piller på globalt plan, og alene et kommende dansk projekt vil indebære brugen af 3.000 kamera-piller. Hvis prisen kommer ned, vil der være potentiale i at indføre kamera-pillen i de nuværende 14.000 årlige koloskopi-undersøgelser i Dannmark, så potentialet er stort.

»Vi har også snak med firmaer som Philips, der arbejder på lignende produkter, og Olympus. Jeg er overbevist om, at vi om fem år vil se priserne dale, fordi der kommer konkurrence på markedet,« siger Henrik Gaunsbæk.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
27. juni 2016 kl. 22:56

Det skal også tages i betragtning, at tidligt fangede kræfttilfælde er langt billigere at behandle, end når det er fremskredet, som det desværre ofte er ved tarmkræft.

Man kan snakke om én simpel operation med opfølgende undersøgelse versus halve eller hele år med kemoterapi og flere operationer, når det handler om tarmkræft der har bredt sig til andre steder i kroppen, plus jævnlig transport til og fra sygehus.

Derfor vil pillen samlet set være langt billigere.

9
21. juni 2016 kl. 11:00

Med 400.000 billeder skal der vist kunstig intelligens til. Det her er klart et område, hvor AI hurtigt vil vinde, og computerens svar, vil være det mest rigtige.

Der bruges meget mere lægetid til en kapsel endoskopi fordi en kvalificeret skal se alle billederne igennem, så det gør pillen endnu dyrere

Outputtet fra kamerapillen køres igennem et stykke software, der markerer interessante billeder for en læge/ekspert, der derefter ser det resultat igennem, inden der laves en journal/resultat. Der er altså ikke menneskelige øjne på samtlige 400.000 billeder.

Den omtalte software er sikkert ikke billig, men hvis kvaliteten er højere og man fanger flere tilfælde, samt det er mere behageligt (og mindre farligt) for patienterne, så gør det heller ikke noget, hvis den samlede pris er en smule højere.

8
21. juni 2016 kl. 10:49

Der bruges meget mere lægetid til en kapsel endoskopi fordi en kvalificeret skal se alle billederne igennem, så det gør pillen endnu dyrere

7
19. juni 2016 kl. 01:30

og lægen skal kun beskrive filmen bagefter.

Med 400.000 billeder skal der vist kunstig intelligens til. Det her er klart et område, hvor AI hurtigt vil vinde, og computerens svar, vil være det mest rigtige.

I øvrigt, koloskopi er nu helller ikke ufarligt. Og det er ikke alle som kan tåle at blive bedøvet. Der formodentlig heller ikke så stor ventetid, eller det bør der ikke være hvis behandlingen køres ordentligt ind.

Så hvis den her behandlng er dobbelt så dyr, dobbelt så god og langt mere behagelig, så er prisen vel rimelig. Dog vil jeg tror at en ordre på 10.000 piller kunne sænke prisen lidt.

6
18. juni 2016 kl. 14:34

Det er dybest set uforståeligt at offentlige kasser verden over betaler private virksomheder for de medikamenter og metoder som købes i dyre domme for skattekroner. Det er et eksempel på hvordan en neroliberaliste tankegang overtager sund fornuft. Mon ikke en open source metode betalt og styret af offentlige forskningsinstitutioner ville kunne producere medicin mv til en væsentlig lavere pris end private virksomheder kan ?
Ups der stak jeg da vist lige hovedet ind i løvens gab ;o)

5
18. juni 2016 kl. 10:29

Jo, men jeg synes stadig det er i samme størrelsesorden. Pillen kan sandsynligvis administreres af en sygeplejerske, og lægen skal kun beskrive filmen bagefter. Det giver også en større fleksibilitet på afdelingen, at beskrivelsen er uafhængig af patientens tilstedeværelse. -og hvis det tilmed er betydeligt mere behageligt for patienterne.

4
17. juni 2016 kl. 16:26

Jeg har bekendte der har prøvet denne pille, men hvor der så heldigvis ikke var nogen polypper.

Problemet var egentlig nogle tarmproblemer, og her tænkte jeg på om man ikke kunne lave et andet pille-apparat, der kunne tage prøver på tarmbakterier undervejs i tarmen. Enten opsamle dem for senere for dyrkning, eller DNA-analysere dem direkte i tarmen. Hvis det er kendte bakterier man vil matche DNA-matche, skulle det ikke være helt umuligt, men ellers tage dem med ud og identificere dem.

3
17. juni 2016 kl. 15:47

Prisen på 5000kr er blot hvad selve pillen koster. Der er ikke medregnet løn og øvrige udgifter. En koloskopi udløser en takst på 3707 kr. Det er den betaling et hospital får for udførelsen af undersøgelsen. Så pilleundersøgelsen er væsentlig dyrere.

2
17. juni 2016 kl. 14:45

Jeg synes det er billigt, sammenholdt med priser for alm. scanninger, undersøgelser og medicin.

1
17. juni 2016 kl. 12:22

Koloskopi er rigtigt både ubehageligt og smertefuldt, når slangen føres ind, det er derfor mange klinikker tilbyder undersøgelsen i bedøvelse. Man får et rusmiddel direkte ind i en åre, virkningen kommer indenfor få sekunder, hvorefter man er væk. Når slangen er indført til starten af tyktarmen, altså ved enden af tyndtarmen, vækkes patienten ved stop af rusmiddel. Herefter kan man så følge med på skærmen, når slangen langsomt trækkes ud. Tarmen ligner hvad den er, et foldet rør, hvor der nok skal et trænet øje til at se fejl. Man er lidt påvirket et kvarters tid efter.