Et pille udstyret med kameraer er langt grundigere til at finde såkaldte polypper i tarmen, der risikerer at forårsage kræft. Det viser det første danske forsøg herhjemme med det såkaldte PillCam, der er udviklet af det tidligere israelske firma Given Imaging, der i dag er opkøbt af amerikanske Medtronic, som er verdens førende producent af medicoudstyr.
Folkemødet i billeder og tekst fra start til slut. Vi opsøger arrangementer, der ligger inden for vores verden. Så - deltag i arrangementet med Ingeniørens øjne her på siden.
På Odense Universitetshospital har 250 personer over det seneste år prøvet metoden med en kamera-pille som supplement til den traditionelle koloskopi, hvor patienter får ført en lang slange med kamera op i endetarmen.
Endnu har forskerne bag projektet ikke offentliggjort de endelige resultater, men på Folkemødet på Bornholm kunne projektleder Henrik Gaunsbæk fra Center For Innovativ Medicinsk Teknologi ved Odense Universitetshospital alligevel løfte sløret for, at dobbelt så mange polypper bliver fundet med pillen som ved traditionel koloskopi.
»Projektet sluttede for en måned siden, og selvom vi ikke kan gå i detaljer, så ved vi, at pillen opdager dobbelt så mange polypper - og dermed potentielle kræfttilfælde,« siger han.
Skyhøj pris og firma med monopol
Kamera-pillen er et alternativ til den ubehagelige og smertefulde koloskopi, der fravælges af mange danskere. Pillen bliver slugt med et glas vand og tager 400.000 billeder på sin seks timer lange tur gennem tarmsystemet, hvor den rejser af sted med batterier og LED-lys. Den traditionelle undersøgelse overser mange polypper, fordi det blot er et kamera på en slange, der kigger i en retning. Pillen kan se 360 grader rundt.
Læs også: Kamerapille skal afløse kikkert
Endnu er den dog alt for dyr til at rulle ud til samtlige danske hospitaler. Prisen er nemlig 5.000 kroner pr. pille, og den kan ikke genbruges. I det øjeblik, kassen med pillen åbnes, bliver den aktiveret, og batteritiden er kun 18 timer. Herefter er den ubrugelig.
Fakta: Årligt dør cirka 2.000 af tarmkræft. I dag tilbydes alle danskere mellem 50 og 75 år pr. brev en screening for tarmkræft, hvor patienten i første omgang indsender en afføringsprøve. Mange patienter – især mænd – afholder sig fra at deltage i screeningprogrammet, fordi den nuværende metode er ubehagelig og smertefuld.
- Hvert år får over 4.000 danskere konstateret kræft i tarmen.
»Det virker fjollet, men firmaet har p.t. monopol på teknologien, så vi prøver dels at overbevise dem om at sænke prisen for deres egen skyld og dels snakke med konkurrenter,« siger Henrik Gaunsbæk.
I øjeblikket sælger Medtronics nemlig kun omkring 1.000 kamera-piller på globalt plan, og alene et kommende dansk projekt vil indebære brugen af 3.000 kamera-piller. Hvis prisen kommer ned, vil der være potentiale i at indføre kamera-pillen i de nuværende 14.000 årlige koloskopi-undersøgelser i Dannmark, så potentialet er stort.
»Vi har også snak med firmaer som Philips, der arbejder på lignende produkter, og Olympus. Jeg er overbevist om, at vi om fem år vil se priserne dale, fordi der kommer konkurrence på markedet,« siger Henrik Gaunsbæk.
