Kamera kan aflæse din unikke hjerterytme på afstand
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kamera kan aflæse din unikke hjerterytme på afstand

Mikroskopiske bevægelser og farveændringer følger med hvert et hjerteslag. Det er usynligt for det blotte øje, men de periodiske ændringer kan fanges på kamera – og det har vidtrækkende implikationer, mener et dansk forskerhold, der har arbejdet videre med forsøgsresultater fra MIT.

Fanger man en hjerterytme med tilstrækkelig præcision, fanges nemlig også en af de biometriske kvaliteter, som er din alene – på linje med fingeraftryk og iris-scanning kan hjerterytmen afsløre din identitet.

»Forestil dig, at der sker et maskeret røveri,« indleder Kamal Nasrollahi, der er lektor på Aalborg Universitet og blandt andet forsker i, hvad man med visuel analyse kan udlede om et menneske.

Gerningsmændene i det tænkte røveri har tildækket deres ansigter og sørger for ikke at efterlade fingeraftryk. Hjerterytmen kan de dog ikke slukke for.

»Og hvis man kan finde omkring 20 sekunders sammenhængende overvågningsfilm med et stabilt billede af det maskerede ansigt, så er det muligt at udlede hjerterytmen og derefter forsøge at identificere personen,« fortæller Kamal Nasrollahi, der sammen med kollegaer arbejder på at forfine metoden til at aflæse hjerterytmer på afstand.

Blodtryk laver farveændringer

Når blodet cirkulerer gennem kroppen, sker der en lille forandring i hudfarven på grund af ændringer i blodtrykket, forklarer forskeren.

»Det kan ikke ses med øjet, men det kan forstørres,« afslører Kamal Nasrollahi.

Læs også: iPhone-apps skal give forskere data til gigantiske sundhedsstudier

Hvis filmbilledet analyseres på pixel-niveau og forstørres, er farveændringen pludselig tydelig. Hudfarveforandringen er periodisk - og det eneste, der ændrer sig på samme måde i kroppen, er hjerteslaget. Sammenhængen er efterfølgende bekræftet af forsøg, hvor hjerterytmen aflæses på samme tid af kamera og traditionelle sensorer.

»Det er stadig ikke helt præcist, men det er tæt på,« siger lektoren.

Det eneste, der behøves, er et stabilt område med bar hud – det behøver ikke være ansigtet – i omtrent 20 sekunder. Selv hvis bar hud – som i det fiktive røveri – ikke er tilgængeligt, er der muligheder for at opsnappe hjerterytmen.

Fysiske træk afgør hjerterytme

Den originale forskning på MIT lavede forsøg med bevægelser fra baghovedet. Her viste det sig at de minutiøse bevægelser kan afsløre, hvad der foregår i hjertekammeret.

»Ved at forstøre de minimale bevægelser kan vi udlede hjerterytmen,« fortæller Kamal Nasrollahi.

Teknikken er endnu ikke lige så udviklet som metoden, der udnytter hudens farvechancering. Og begge metoder skal udvikles videre, understreger forskeren. Netop derfor arbejder Kamal Nasrollahi nu sammen med sine kollegaer på at forfine hjerterytme-aflæsning via kamera, så resultatet kommer så tæt som muligt på det, man kan opnå gennem sensorer på huden.

Med tid og udvikling af teknologien forventer forskeren, at man med kamerafilmede hjerterytmer kan identificere personer med samme sikkerhed som kendte metoder.

Den såkaldte PQRST-kurve, der kan læses med en EKG-skanning. Foto: Mrug

Præmissen har været kendt længe: Siden 1964 har kardiologer vidst, at hjerterytmen er forskellig fra person til person. Organets størrelse, form og placering går med andre fysiske træk sammen om at skabe det såkaldte PQRST-diagram – den velkendte bølge-bevægelse, der kan læses med en EKG-scanning.

Mangler hjertelydsdatabase

Indtil videre har det dog været begrænset, hvad den viden har været brugt til. Med den danske og amerikanske forskning kan det dog ændre sig.

Det danske forskerhold ser overvågning som et centralt område, hvor metoden kan anvendes. Men gruppen arbejder også med andre muligheder.

I sundhedssektoren kan man overvåge patienters hjerte uden at belaste personen med kabler og sensorer. I bankverdenen kan man bruge hjerteslaget som et ID, der er meget vanskeligt at forfalske.

Læs også: Ny forskning: Beethoven komponerede med hjertet

Fremskridtet kan dog ikke ske alene på de forbedrede matematiske formler, som danskerne blandt andet arbejder med, mener Kamal Nasrollahi.

»Fingeraftryk er blevet brugt som identifikation i over 100 år, og vi har adgang til enorme databaser med fingeraftryk. De seneste årtier har vi ligeledes opbygget databaser med millioner af iris-scanninger. Men det samme gælder ikke for hjerterytmer,« forklarer han.

Den største offentlige database, forskerne har adgang til, er skabt af Imperial College of London og den rummer kun få hundrede personer.

»Vi får brug for større databaser end de eksisterende, hvis vi skal teste teknikken i større skala,« konstaterer Kamal Nasrollahi.

Kommentarer (14)

Vil hjerterytmen ikke påvirkes af medicin? Hvordan forhindres, at tyvene doper sig og camouflerer sig med medicin, så de ikke kan opdages ud fra hjerteslag? Der findes mange typer hjertemedicin og blodtrykssænkende medicin der reducerer hjertets frekvens, og i nogle tilfælde, kan ændre måden hjertet slår på, eller får det til at springe slag over. Når medicindosisen ændres, kan også ske ændringer i hjerteslaget - det kan være farligt, men tyve er måske villige til at tage risikoen.

  • 1
  • 0

Tja, det er vel muligt. Men med den type af medicin du tænker på, formentlig beta-blokkere eller andre rytmekontrollerende stoffer er bare ikke så smarte at have indtaget, hvis du skal lave noget så 'høj-puls-krævende' arbejde som et bankrøveri.. Hvis du (pga medicin) ikke kan få pulsen op, så kan du ikke løbe/flygte etc etc.. Jaja, bare et tænkt eksempel, men alligevel.
Mht medicin som kan få dit hjerte til at springe et slag over, så går jeg ud fra at du tænker på adenosin, hvilket (hvis man læser på det) ikke liiiige et noget man tager for bare for at gøre det, og slet ikke hvis du skal ud og løbe/flygte.
Men jo, der vil sikkert altid kunne fuskes med den slags.

  • 0
  • 0