Kalundborg: Hellere 24 grader fra varmt spildevand end 90 graders spildvarme fra industri
I Kalundborg bygger de landets største varmepumpeanlæg, som skal forsyne kalundborgenserne med fjernvarme fra byens 24 grader varme spildevand. Dermed investerer Kalundborg Forsyning omkring 54 mio. kr. i et 10-MW-anlæg, selv om Statoil kan levere overskudsvarme ved 90 grader - en kilde, der kan udnyttes direkte uden varmepumper.
Varmepumpeanlægget skal erstatte de to nuværende oliefyrede spidslastkedler og supplere Asnæsværket med varme til byens fjernvarmenet. Hos Kalundborg Forsyning kan man godt se det paradoksale i, at den overskydende varme fra Statoil blot går tabt, mens varmepumperne skal køre med et 20 GWh årligt.
Læs også: Dong skal fyre med træflis, mens Statoil udleder restvarme til fuglene
Men direktør for forsyningsselskabet Hans-Martin Friis Møller forklarer, at spildevand og varmepumper bedst kan betale sig:
»Rent energimæssigt kan det betale sig at udnytte varmen fra eksempelvis Statoil, men rent økonomisk kan det ikke betale sig. Specielt når der her er tale om en spids- og reservelast.«
Han argumenterer for, at store startomkostninger til at forbinde fjernvarmenettet med Statoils olieproduktion gør dette alternativ urentabelt. Samtidig giver den nylige afskaffelse af PSO-afgiften nu varmepumpen et økonomisk forspring i forhold til den beskatning, der er på overskudsvarme.
Læs også: OVERBLIK: Op og ned i afgifter på spildvarme
Kalundborg Forsyning har som det første rensningsanlæg valgt at installere et varmepumpeanlæg, der udnytter varmen i byens spildevand. Anlægget erstatter to gamle oliefyrede spidslastkedler og vil dække en tredjedel af byens fjernvarmeforbrug. Varmepumpe-effekt: 10 MW Varmekilde: Spildevand, 24⁰ C Varmepumpens COP: 3,6 Varmepris: 399 kr. pr. MWh Elforbrug: 20 GWh *) Varmeproduktion: 246 GWh *) Samlet budget: 54 mio. kr. Heraf varmepumpe: 26 mio. kr. Værdi, energisp.tilskud: 27,5 mio. kr. *) Tallene for energiforbrug og varmeproduktion er for hele projektperioden, som er 20 år. *Kilde: Kalundborg ForsyningVarmepumpe skal erstatte oliefyring
Forsyningssikkerhed spiller ind
Ud over det økonomiske perspektiv prioriterer Hans-Martin Friis Møller også spildevand frem for industriens højtemperatur-spildvarme ud fra overvejelser om forsyningssikkerheden:
»Ud over initialinvesteringerne er det dernæst et spørgsmål om forsyningssikkerhed. Vi ved jo ikke, hvor længe Statoil bliver i byen,« argumenterer direktøren for Kalundborg Forsyning.
Læs også: Ny regering: Nu skal der gang i overskudsvarme og varmepumper
Ifølge en ny kortlægning af potentialet for udnyttelse af spildvarme er Kalundborg ellers et område med særligt gode muligheder for at udnytte industriel overskudsvarme. Det teoretiske bud lyder, at der i området omkring Kalundborg findes en overskudsvarmedensitet på op mod 50 TWh pr. kvadratkilometer.
Læs også: Mindst 85.000 huse kan opvarmes af overskydende varme fra industrien
Af samme grund afviser Hans-Martin Friis Møller ikke, at Kalundborg Forsyning i fremtiden vil udvide fjernvarmenettet og dermed gøre brug af mere af byens overskudsvarme.
En god historie
Èn udfordring ved at basere fjernvarmen udelukkende på spildvarme er den kalundborgske industris efterspørgsel på damp i deres processer. Både nu og når det Dong-drevne Asnæsværk i 2018 overgår til at fyre med træflis, vil værket levere såvel varme til byens borgere samt damp til industrien.
Læs også: Spildevandsanlæg vil producere energi
Derfor mener forsyningsdirektøren, at der er tale om en god historie med det kommende varmepumpeanlæg:
»Vi udnytter energien i spildevandet tre gange,« forklarer Hans-Martin Friis Møller og fortsætter:
»Første gang er det hos Novozymes, som trækker det organiske stof i spildevandet ud til biogasproduktion. Dernæst er det på renseanlægget, hvor det 25-30 grader varme vand får de biologiske processer til at løbe hurtigere. Til sidst udnyttes energien i det nu 24-25 grader varme vand i varmepumperne.«
Varmepumpeanlægget skal stå færdigt inden sommerferien i år og vil have en årlig varmeproduktion, der er tilstrækkeligt stor til at dække Kalundborgs varmebehov i sommerhalvåret. Noget anlægget får mulighed for denne sommer, hvor det ifølge Maskinmesteren skal stå for al varmeproduktion, mens Asnæsværket er ude af drift under omlægningen til træflisfyring.
