Det virker som dobbelt konfekt når moderne biler også kan ringe 112 ved ulykker.
En amerikansk tandlæge blev mødt af flere ubesvarede opkald fra alarmcentralen, efter hun havde taget en tur i en rutsjebane i en forlystelsespark i staten Cincinnati.
Hendes telefon, en ny iPhone 14, var blot få dage gammel og har en ny crashtest-funktion indbygget, som automatisk ringer til alarmcentralen, hvis sensorerne i telefonen registrerer usædvanlig aktivitet.
Det skriver Wall Street Journal.
Andre alarmcentraler har registreret lignende tilfælde i andre forlystelsesparker i USA.
Konkret bruger iPhonen et nyt accelerometer til at måle pludselige høje g‑kræfter op til 256 g-kræfter, mens barometeret registrerer ændringer i trykket omkring telefonen, For eksempel tegn på at airbags i bilen er udløst.
Mikrofonen registrerer, hvis der opstår et ekstremt højt lydniveau fra et sammenstød, mens et gyroskop med stort dynamisk område holder øje med, om retningen ændrer sig drastisk. Funktionen findes også i de seneste udgaver af Apples smartwatch.
Hvilke sensorer, der præcist har udløst alarmerne i rutsjebanerne er uklart.
Funktionen er især tænkt til at registrere voldsomme biluheld, og i følge Apple er funktionen udviklet med input fra millioner af timers ulykkesdata, ligesom der er brugt meget energi på at undgå falsk positive.
Frygten er, at falsk positive kan blokere for ægte alarmopkald på alarmcentralen.
Hvis telefonen tror, der er tale om en ulykke, så vises der en advarsel på skærmen. Efter 10 sekunder begynder en alarmtone, og har telefonens ejer ikke reageret efter 20 sekunder, så ringes der til alarmcentralen, ligesom der sendes beskeder til registrerede pårørende.
Apple er ikke de eneste, der forsøger at udvikle hurtigere måder at kontaktalarmcentralen.
Kinesiske OnePlus har en funktion, der automatisk ringer til alarmcentralen, hvis man trykker på power-knappen fem gange hurtigt efter hinanden.
Her beskriver Apple hvordan deres nye crash-detection funktion virker.
Om det skyldes årstiden, eller blot at danske iPhone-brugere husker at slå flytilstand til, når de tager en rutsjebanetur, vides ikke, men de danske alarmcentraler har endnu ikke registreret den nye type falske opkald.
»Det er ikke noget vi (endnu) har oplevet udfordringer med på 112-Storkøbenhavn. Vi modtager fejlopkald, men det er ikke vores indtryk, der er tale om en stigning,« skriver Tim Ole Simonsen Operationschef og Indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab i en mail til Ingeniøren.
Det er dog ikke ensbetydende med at de ikke er bekendt med falske opkald på grund af ny teknologi.
Den nye crash-detection-funktion er udviklet til at etablere kontakt til alarmcentralen ved voldsomme biluheld, hvor bilens passagerer ikke selv er i stand til at ringe efter hjælp. Den funktion er også integreret i mange nye biler og kaldes eCall.
Alle nye biler i Europa skal i dag have en indbygget eCall-funktion.
Hvis bilens sensorer registrerer voldsomme ændringer, ringes der 112. Man kan også kalde op med et tryk på en fysisk knap.
Ingeniøren har tidligere beskrevet hvordan Hovedstadens Beredskab, der screener eCall i hele landet, har modtaget flere falske eCalls end opkald fra rigtige uheld. Det skyldes blandt andet, at mange bilkøbere har trykket på eCall-knappen nede ved bilforhandleren.
Apple og andre store forbrugerelektronik-producenter er også blevet mødt med skepsis af danske og europæiske alarmcentraler, fordi de sjældent indgår i en dialog med alarmcentralerne om, hvordan man bedst håndterer den her type automatiske 112-opkald.
I Danmark oplevede Hovedstadens Beredskab problemer med et bestemt bilmærke, som ved udløsning af airbags ringede op til 112 og med enkeltcifre oplyste sin geografiske position.
Problemet var, at bilen straks gik i gang med at oplyse om bilens position, så snart opkaldet besvares af alarmcentralen. Men alle 112-opkald indledes med en talemaskine, der oplyser om, at man har ringet 112, og derfor drukner de første cifre i bilens koordinater i en automatisk telefonsvarer, så alarmcentralen ikke får den reelle position på bilen, og derfor ikke hurtigt kan reagere på nødopkaldet.
Det virker som dobbelt konfekt når moderne biler også kan ringe 112 ved ulykker.
Så er det nok slut med "radiobiler" i tivolier - med mindre brugerne "kører pænt"?
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard