Kager på papir fyldt med giftige fluorstoffer bliver på butikshylderne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kager på papir fyldt med giftige fluorstoffer bliver på butikshylderne

Ifølge producenten Coronet er samtlige virksomhedens 12 roulader solgt på samme papir, som i en test overskred grænseværdien med faktor 4.171. Illustration: Coronet. Collage: Nanna Skytte

Aldi er alene om at have taget kager, som er solgt på papir og pap fyldt med farlige fluorstoffer, ned fra hylderne.

Det står klart, en uge efter at Forbrugerrådet Tænk offentliggjorde fund af fluorstofferne i emballager til fire færdigkager. Den værste, hindbærrouladen fra Aldi, overskred den vejledende grænseværdi, som Fødevarestyrelsen indførte sidste år, med faktor 4.171.

Også en mazarinkage solgt i Fakta og Kvickly overskred grænseværdien voldsomt med faktor 1.143. Coop, som selv har udfaset fluorstoffer i sine egne mærker, afviste dog at gribe ind, fordi kagen netop kom fra en ekstern producent, Dan Cake.

Ingen andre end Aldi har reageret

Allan Jensen, direktør for fabrikken Coronet Cake Company, der har bagt hindbærrouladen, sagde allerede i sidste uge til Ingeniøren, at virksomheden kun benytter to typer af papir. Samtlige roulader fra Coronet Cake Company, og dem er der ifølge virksomhedens hjemmeside 12 af, og en række andre kager er derfor solgt på det samme papir fyldt med fluorstoffer.

I denne uge kunne Allan Jensen så konstatere, at ingen andre producenter end Aldi har kaldt roulader tilbage. Coronet har heller ikke selv gjort noget for at få produkterne væk fra hylderne, og direktøren har ikke længere lyst til at diskutere sagen med Ingeniøren. Allan Jensen nøjes med kort at konstatere, at Coronet selv har bestilt analyser af det omtalte pap.

Læs også: Aldi fjerner hindbærroulader bagt på pap med fluorstoffer fra butikkerne

Aldi selv har gennemgået sit produktsortiment og er kommet frem til, at den tyske discountkæde har et enkelt andet produkt fra Coronet. Selv om det ikke bliver leveret på samme papir, har Aldi for en sikkerheds skyld også fjernet det fra hylderne, oplyser vicedirektør for indkøb, Thomas Bang. Det er nu sammen med hindbærkagen udtaget til analyse, og først når resultaterne foreligger, beslutter Aldi, hvad der videre skal ske.

Der har derimod ikke været nogen som helst reaktion fra de danske myndigheder på, at kager på butikshylderne overskrider grænseværdierne så voldsomt.

Ministeren ønsker ikke at kommentere

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lader gennem sine pressefolk forstå, at han ikke ønsker at kommentere sagen, og dermed bliver bolden sendt videre til Fødevarestyrelsen og biolog Mette Holm, der arbejder med kemi og fødevarekvalitet.

Hun forklarer, at styrelsen ikke har grebet ind og undersøgt omfanget af fluor-forurenede emballager og kager på butikshylderne.

»Den vejledende grænseværdi for fluorstoffer adskiller sig fra mange af de andre grænseværdier, vi fastsætter. Den er en hjælp til virksomheder, så de kan sikre sig, at der ikke er fluorerede forbindelser i deres emballager. Men det er ikke ulovligt at anvende stofferne,« siger Mette Holm.

»Vi kender ikke det niveau i emballagen, der skal til, for at det kan udgøre en risiko for menneskers sundhed. Vi ved ikke, hvor meget der migrerer over i fødevaren, eller hvilke fluorstoffer der er tale om,« tilføjer hun.

Den viden er afgørende. Alle fødevarevirksomheder er forpligtet til at sørge for, at deres produkter ikke udgør en risiko for menneskers sundhed. Fødevarestyrelsen er forpligtet til at gribe ind, hvis den får mistanke om, at sundheden er i fare.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Mette Holm understreger, at det er ekstremt vanskeligt at måle indholdet af fluorstoffer i selve fødevarerne. Desuden er det ikke alle stoffer, som forskerne kender de nøjagtige helbredskonsekvenser ved at indtage. Samlet betyder det, at det er næsten umuligt at påvise, at en emballage gør det sundhedsskadeligt at indtage en hindbærroulade eller anden fødevare.

»Fødevarestyrelsen vurderer ikke samtlige anvendelser af emballager i Danmark. Det er virksomhedernes ansvar,« siger Mette Holm.

Her har vi at gøre med en organisation, som for egen regning har testet en række produkter og fundet voldsomme overskridelser af grænseværdien. Er det så ikke meget rimeligt, at vores fødevaremyndigheder lige går ned i den lokale Aldi, tager en hindbærroulade og forsøger at måle, om der er fluorstoffer i skadelige mængder i den?

»I vores kontrol har vi mulighed for at vurdere virksomhedens dokumentation for, at emballagen ikke udgør en sundhedsmæssig risiko,« siger biologen og henviser til, at Fødevarestyrelsen har sit eget kontrolprogram.

»Vi laver rigtig mange tjek. Vi er et af de lande, der er længst fremme med kontrol af emballage. Den vejledende grænseværdi, vi satte sidste efterår, var der ingen andre, der havde sat.«

Har jeres egne kontroller fundet fluorstoffer i samme omfang som Forbrugerrådet Tænk?

»Vi har også fundet nogle indhold af total organisk fluor, der er høje,« siger hun og understreger, at styrelsen ikke er færdig med analyserne endnu.

Læs også: Spørgsmål og svar om giftige fluorstoffer

Forskning viser, at fluorstofferne i langt højere grad migrerer over i fødevarerne, hvis der er fedt i dem, og hvis emballagen bliver varmet op, som det f.eks. gælder bagepapir.

Det får mig til at sige, at det ikke kan blive meget værre end resultatet af Tænks analyser.

»Nej, og det skal det også have fået producenten af fødevaren og papiremballagen til at tænke.«

Er det smart, at I lader være med at kontrollere lige præcis de kager, som vi nu ved, at emballagen overskrider grænseværdierne med faktor 4.171?

»Jeg kan ikke vide, om faktoren i sig selv gør, at lovgivningen ikke er overholdt. Jeg kan se, at der nok har været anvendt fluorerede stoffer, og det anbefaler vi, at der ikke bliver.«

Alt tyder på, at vi kun har fjernet en meget lille del af de produkter, som er pakket i emballagen med fluorstoffer, fra hylderne. Og ingen gør noget. Det har jeg svært ved at forstå.

»Vi anbefaler, at man ikke anvender fluorerede stoffer, men det er ikke ulovligt, og virksomheden skal foretage en konkret vurdering af, om reglerne er fulgt, og at fødevarerne er sikre.«

Men er vi ikke enige om, at der er en risiko for, at det er sundhedsskadeligt?

»Det kan vi ikke vide alene ud fra indholdet af total organisk fluor i papiret, men vi må gå ud fra, at det har fødevareproducenterne og emballageproducenterne vurderet, at det ikke er.«

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Her er der tale om, at både producenten og supermarkedet har sagt, at de ikke anede, at der var fluorstoffer i emballagen. Det kom fuldstændig bag på dem.

»Vi anbefaler, at fødevareproducenten oplyser leverandøren af emballagen, at den ønsker at undgå fluorstoffer. Det skal den vejledende grænseværdi bruges til at sikre. I dette tilfælde tyder det på, at virksomhedens dokumentation ikke har været tilstrækkelig. Det ser vi bl.a. på i vores kontrol af emballage- og fødevarevirksomheder.«

I gør det for at varerne ikke skal komme ud til forbrugerne. Og her er et eksempel på, at det er sket med overskridelser i flere kager på mere end faktor 1.000. Har I ikke en forpligtelse til at gribe ind?

»Jo. Vi skal følge op, hvis vi får mistanke om, at lovgivningen ikke er overholdt, uanset hvor vi får det fra. Men fluorerede stoffer i pap og papir er ikke specifikt reguleret, og derfor skal det konkret vurderes, at der er en sundhedsfare ved indholdet i fødevaren, for at vi kan sanktionere.«

"Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lader gennem sine pressefolk forstå, at han ikke ønsker at kommentere sagen..."

Selvom talentet ELL ikke ØNSKER at udtale sig, så kunne man tænke sig, at manden var FORPLIGTET til at udtale sig, som FØDEVAREMINISTER....

Men det er også nemmere, at bare lukke øjnene og ØNSKE på klokkeblomst kommer, så man kan flyve igen.

  • 19
  • 2