Kagefabrik fik værdiløs garanti mod fluorstoffer

Rouladerne, som alle står på papir fra den hollandske fabrik Pillopak. (Collage: Nanna Skytte) Illustration: Coronet. Collage: Nanna Skytte

'We herewith confirm that the Goldliner is free from fluoride.'

Sådan lød den mail, som Coronet Cake Company modtog fra en salgschef hos sin hollandske leverandør, Pillopak, 19. september 2014.

Umiddelbart er beskeden ikke til at misforstå. Der er ikke fluorstoffer i produktet Goldliner, som Coronet lægger under bl.a. sine roulader, når de kommer ud af ovnen i Viby Sjælland.

Læs også: Spørgsmål og svar om giftige fluorstoffer

Alligevel var en hindbærroulade fra Coronet topscoreren, da Forbrugerrådet Tænk testede emballager for fluorstoffer. Hele 4.171 gange overskred pappet Fødevarestyrelsens vejledende grænseværdi.

Her er den afgørende detalje

Djævlen ligger i detaljen, skulle det vise sig, da sagen begyndte at rulle, og Aldi som eneste butikskæde hev rouladerne ned fra butikshylderne.

Læs også: Leder: Roulader med fluorstoffer – tænk, hvis det havde været listeria

Coronet Cake Company skrev straks til Pilllopak og udbad sig en forklaring, som kom allerede få timer senere.

Heri skriver den hollandske emballageleverandør, at den kun køber papir, som lever op til europæisk lovgivning, og at det er baseret på erklæringer fra leverandørerne. Og så kommer det afgørende:

'Alt fedtskyende papir er behandlet med alternative fluorkemikalier til PFOA og PFOS'.

PFOA og PFOS er de to mest kendte fluorstoffer. For netop de to stoffer er skadevirkningerne veldokumenterede, og PFOS er helt forbudt til de fleste formål.

Polyfluorerede stoffer er dog en gruppe, som består af adskillige hundrede, langkædede, organiske molekyler. Forskerne mistænker, at erstatningerne for PFOS og PFOA også er stærkt sundhedsskadelige.

Den vejledende danske grænseværdi går som den eneste i verden på den samlede mængde af alle disse molekyler. Det er med andre ord ikke tilstrækkeligt at erstatte PFOA og PFOS med lignende stoffer.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Sagen får direktør Allan Jensen fra Coronet Cake Company til at konkludere, at han ikke kan stole på leverandørernes ord. Derfor har kagefabrikken sendt både det hollandske produkt og et alternativ, som en konkurrent kalder fluor-frit, til analyse for at være sikker på, at det nu også er rigtigt.

Sporet strander i Holland

Allan Jensen fremsendte selv korrespondancen med Pillopak til Ingeniøren, men ønsker ikke længere at diskutere sagens detaljer med pressen.

Ingeniøren ville gerne have forsøgt at efterspore, hvor i processen fluorstofferne kommer på pappet, og hvor mange steder det bliver brugt. Men vi strander hos direktør Jan Tuininga fra Pillopak.

Han nøjes med at konstatere, at virksomheden ikke selv fremstiller selve papiret, men køber det 'af europæiske leverandører'. Hvem disse er, ønsker han ikke at oplyse.

Pillopak er en del af den store, tyske papirkoncern Palm, men fordi der er tale om fedtskyende papir, bliver det købt uden for koncernen, oplyser Jan Tuininga.

Det lykkes heller ikke Ingeniøren at lokke ud af ham, hvor mange kunder der er til det pap, som lå under hindbærrouladen i Aldi - kun, at det er et af mange produkter fra virksomheden.

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Derimod er der ingen tvivl om, at den danske sag kommer bag på Jan Tuininga.

»Vi blev meget overraskede og kontaktede straks vores leverandør,« fortæller han.

Læs også: Leder: Roulader med fluorstoffer – tænk, hvis det havde været listeria

Pillopak har nu også bestilt sine egne analyser og venter resultaterne i løbet af en uge eller to.

Gentagelse af historien om italiensk rugbrødspose

Forløbet minder i øvrigt meget om, hvad der skete, da Fødevarestyrelsen for fire år siden målte fluorstoffer i emballage af papir og pap.

Dengang kom det helt bag på den italienske producent af en pose til en rugbrødsblanding, Fiorini International, at posen indeholdt store mængder fluorstoffer. Heller ikke den italienske virksomhed havde fremstillet papiret selv, og heller ikke i det tilfælde kunne Ingeniøren opspore, hvor i processen de blev tilsat, eller hvor mange kunder der var til papiret.

Læs også: Italiensk melpose-producent blev taget på sengen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder lidt som om at de ikke har levet op til denne del af egenkontrollen:

De ansvarlige virksomheder skal altid have en vis viden for at kunne sikre, at reglerne overholdes. Det er •Relevant kendskab til anvendte/indkøbte materialetyper og kombinationer af materialer. •Relevant viden om lovgivningen, så troværdigheden af overensstemmelseserklæringer fra leverandører kan vurderes.

Kilde side 12 her

Egenkontrollen hos producenten af materialer skal fokusere på de konkrete materialer. Fødevareproducenter Fødevareproducenter skal sikre dokumentation for de anvendte materialer

Kilde side 3

Som jeg forstår dokumentationskravene skulle en mail til papirproducenten ikke være nødvendig: man burde kunne se hvilke flourstoffer der bruges i dokumentationen. Og jævnfør kravet om relevant viden om lovgivningen. Skulle de også vide hvor de danske krav er højere end EU's. Og dermed sikre de er overholdt i specifikationerne til de materialer de køber.

 • 4
 • 0

... for at gå lidt dybere til værks og forsøge at undersøge hvor problemet egentlig kommer fra, i stedet for blot at stoppe ved yderste led.

 • 9
 • 0

ros til Ingeniøren for denne artikelserie. Men det er rystende, så passive de myndigheder er, som skulle sørge for at beskytte vores helbred.

 • 3
 • 0

der burde fyres i fødevarestyrelsen de firmaer der leverer kagerne burde betale millioner i bøde 50,000, tusinde mennesker får kræft allergier og andre syntomer at dårlige fødevarer i Danmark hvert år de skyldige slipper altid fri der dør 6000-7000. tusinde i Danmark på grund af fejlbehandling på hospitaler i Danmark hvert år det er lovligt at dræbe og lemlæste folk i Danmark. så snart man har en hvid kittel lige meget om man laver fødevarer eller er læge

 • 2
 • 5

Sådanne sager burde have konsekvenser for producenterne.... Ellers er regler jo ligegyldige,,!

...og jeg er så træt af det evige hemmelighedskræmmeri, som de slipper afsted med.. Den evindelige "Producenten ønsker ikke at oplyse"..!

 • 5
 • 0

'We herewith confirm that the Goldliner is free from fluoride.'

Må betyde at pappet ikke indeholder flour. Punktum. En garanti kan næppe blive mere dækkende.

Når de så senere skriver at: 'Alt fedtskyende papir er behandlet med alternative fluorkemikalier til PFOA og PFOS' Så kan første udsagn ikke være korrekt.

Havde de skrevet at pappet ikke indeholder PFOA eller PFOS, og det senere viser sig at det er fyldt af andre flourstoffer, så havde garantien ikke været meget værd.

 • 4
 • 0

Problemet er vel nærmest den nedskærings-massakre de forskellige styrelser og administrative organer i Danmark har været udsat for de sidste 20 år. Der er simpelthen for lidt kvalificeret bemanding. Og hvis en enkelt medarbejder med faglig indsigt, forsøger at råbe op om et eller andet, får de mundkurv på af politikerne.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten