Kæmpestore gedehamse hærger i Kina

Klask!

Det er sæson for de irriterende hvepse – eller gedehamse, som de mere præcist kaldes. Det er det også i Kina, men dér er tingene som bekendt ofte lidt større.

Det gælder i høj grad også en gruppe af store gedehamse, der de seneste uger har været årsag til adskillige dødsfald og stribevis af hospitalsindlæggelser.

Gedehamsene med det latinske navn Vespa mandarinia bliver op til fem centimeter lange og kan med en seks millimeter lang brod præstere et ganske potent stik, hvis man er så uheldig at komme i nærheden af dem.

»30 stik af dem her og du skal en tur på hospitalet til akut behandling,« fortæller Lars Vilhelmsen, der er entomolog og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Lang og tør sommer

Som ekspert i hvepse-familien er han ikke overrasket over de mange angreb, man har set i Kina:

»Sommeren har været lang og tør, og det betyder helt enkelt, at der er flere af de store gedehamse. Samtidig er det lige nu, de er mest sensitive, fordi det er nu, at næste års generation skal sikres,« siger Lars Vilhelmsen.

Den asiatiske kæmpegedehams er en fætter til de danske gedehamse, der er cirka halvt så store. De har en ganske kraftig gift, der indeholder peptider, som nedbryder væv samt neurotoxin, der kan give allergiske reaktioner.

»Det er blandt andet derfor, man har set billeder af folk med relativt store sår på cirka en centimeter i diameter, efter de er blevet stukket. Giften nedbryder vævet,« fortæller den danske ekspert.

En weekend i september 2002 gik en gruppe gedehamse amok i Marselisborg Skoven syd for Århus. Politiet måtte afspærre et stort område omkring boet, efter at fire personer var blevet indlagt med allergiske reaktioner efter stik.

I Kina har der været rapporter om personer, der er blevet forfulgt over 200 meter af de store gedehamse. Ifølge Lars Vilhelmsen er det samme fænomen, der er årsag til de to episoder, selv om der er tusinder af kilometer imellem.

Tiltrækkes af feromoner

Gedehamsene reagerer som andre reproduktive insekter på feromoner. Det kan både være for at tiltrække andre til god mad eller som her i tilfælde af angreb. Derfor kan gedehamse, der normalt beskytter boet ud til nogle få meter, jagte mennesker over store afstande. De er ganske enkelt i en form for rus, fortæller entomologen.

»En gedehams udskiller feromoner, der igen får andre gedehamse i sværmen til at udskille feromoner og så fremdeles. Det aftager efter et stykke tid, og det er formentlig forklaringen på, at nogle er blevet forfulgt,« lyder vurderingen.

Kæmpegedehamsen lever ud over i Kina i hele det tropiske Sydøstasien fra Indien og helt op til Japan. Lars Vilhelmsen har selv set gedehamsen i Sydkorea, men er ikke blevet stukket.

Lars Vilhelmsen maner til ro og opfordrer til, at man ikke lader sig skræmme. Alligevel er det en god idé at vise agtpågivenhed ved rejser og videst mulige omfang holde sig være fra skovområderne, hvor gedehamsene holder til.

»De er store, og de er skrigende gule og sorte. De skulle være til at få øje på, og så kan man jo undgå dem,« siger Lars Vilhelmsen.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan kan det være at journalisten på artiklen ikke har bemærket at brodden er 1 cm længere end selve insektet?? Det er vist gået lige hurtigt nok :)

 • 0
 • 2

Det er naturligvis meningen, at der skal stå seks millimeter og ikke seks centimeter.

Det er en slåfejl, og det er hermed rettet.

Mvh

Erik Holm

 • 0
 • 0

I mit svenske hus kun 100 km fra København er vi plaget af nogle "krapyler", som er tændstikæske lange. Jeg kalder dem skovhvepse, hvilket nok er forkert - men gedehamse - det er det!

Andre har efter omtale og fremvisning af tændstikæske med indhold sagt, at de også i Nordsjælland har set lignende. De har en meget ildevarslende brummende tone når de flyver og de har haft bo i vores annex under kippen.

Hvad er forskellen fra dem og til de "kinesiske monstre"? Størrelsen lader ikke til at være forskellig

 • 1
 • 0

Når man læser overskrift og det indledende, fremhævede afsnit (som jeg ikke lige kan huske navnet på) får man/jeg det indtryk at hvepsene er vokset til unormal størrelse grundet varme og tørke, eller at situationen på anden måde er helt usædvanlig.

Jeg var i Malaysia og Singapore i slutningen til halvfemserne, og jeg husker tydeligt de latterligt store insekter - særligt 1,5 cm lange myrer.

Her er historien vel bare, at hvepsene er mere aggressive end normalt? Eller hvad? Har noget ændret sig dernede?

 • 0
 • 0

Claus: Ja, de skulle vist være godt på vej ud i verden, teorien ser ud til at være at de er hjulpet på vej af stigende temperaturer.

På fx denne side er der masser af lokale observationer og erfaringer: https://www.facebook.com/AsianGiantHornet - i følge den er det dog ikke bekræftet om det var Asian Giant Hornets (Vespa mandarinia som artiklen nævner) eller Asian Predatory Wasps (Vespa velutina) der er årsag til dødsfaldene der er nævnt her.

En anden artikel kommer lidt ind på det med den øgede udbredelse også - åbenbart har vores vestlige bier ikke lært at forsvare sig mod de nye fjender endnu, så de er et easy kill indtil videre.

http://qz.com/128636/thank-you-global-warm...

 • 0
 • 0

Der er størrelsesforskel. Vores kæmpe-hornisse bliver op til 25 mm lang, dronerne op til 28 mm og dronningerne op til 35 mm. Den orientalske hornisse noget tilsvarende. Den asiatiske bliver ca. en faktor 2 større.

 • 1
 • 0

Kan det være træhveps. Ikke gedehams og kan ikke stikke. Hunnen har en grimt lang læggebrod, og tæt på, ser brodden ikke ud som om den er farlig.

 • 0
 • 0

Forskellen ligger i agressiviteten og giften. Den europæisk/skandinaviske er ikke særlig aggressiv, og giften ligger i den sædvanlige ende af proteingifte fra bier og hvepse. Den asiatiske er meget aggressiv og giften ligger i toppen af skalaen. Det er i hvert fald det jeg har fået fortalt af entomologer.

 • 1
 • 0

Va' ble' der egentlig af dræberbierne, som i 1980erne blev spået at ville have udryddet størstedelen af Syd-, Mellem- og Nordamerikas befolkninger inden år 2000?

Ku' de ikke finde vej? marked for GPS-vejvisere?

 • 2
 • 2

Det var sgu da dem, der dødeligt angreb Anders, efter at han ubetænksomt irettesatte den store gangsterboss Bush. CIA har åbenbart kontrol over de klonede bier - den her uregerlige, unaturlige megaflue på min terrasse, der trodser alle naturlige fluereaktioner og nægter at flyve, når jeg stikker fingeren ned i hovedet af den, er vel også en cia-klon - hvor langt er nanovidenskaben egentlig fremme? - Lad bare de sindsyge, amerikanske spionspassere se farven på min toiletrulle, jeg har intet at skjule, er jo bare et ganske almindeligt uinteressant menneske, der undrer sig såre over den amerikanske paranoia

 • 0
 • 4

Jeg har haft et bo af kæmpegedehams. De er karakteristiske ved at være store, hurtige og at de angriber uprovokeret.

Vagthvepsene sidder skjult i nærheden af boet og angriber lynhurtigt, og uden varsel, derfra.

Derfor må det bunde i ukendskab til dyrenes adfærd hvis Lars Vilhelmsen har udtalt: »De er store, og de er skrigende gule og sorte. De skulle være til at få øje på, og så kan man jo undgå dem,«

Så vidt jeg forstår er Danmark deres nordligste udbredelsesgrænse; jeg har heller aldrig hørt om at de skulle være observeret i Norddanmark.

MVH Jan - der fik bekæmpet boet der vel var 30 cm i diameter og som sad midt i en bøgehæk

 • 1
 • 0

Jeg bor i Nordsjælland og har lige nu haft en 'kæmpe' gedehams på besøg. Wiki Siger max 3.5 cm for de største i Dk, men denne her var ca 5-6 cm, fik den dog fanget ind og sat fri igen...

 • 0
 • 0

Hej.

Min mor og far bor ude i naturen på øen Tåsinge ved Sydfyn.

Hos dem så jeg en kollossal hveps / gedehams, som var mange centimeter lang i et vindue. Den sprøjtede noget ud af brodden eller halen, selvom den ikke var provokeret.

Om det var gift fra brodden eller om det var en slags "urin" eller "afføring", er jeg ikke klar over. Men det så sgu meget drabeligt ud. Jeg ved ikke helt, hvad den store hveps /gedehams foretog sig. Skulle den mon af med overskydende gift ? Eller skulle den af med "urin ", "afføring" eller hvad sådan et insekt nu engang skal af med efter fødenedbrydningen? Hvad siger I andre ?

Engang fløj en af de kolossale hvepse efter min mor og stak hende. Det siger sig selv, at det gjorde ondt.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten