Kæmperegning for at sælge ud af seruminstitut: 133 millioner brugt på it og konsulenter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmperegning for at sælge ud af seruminstitut: 133 millioner brugt på it og konsulenter

Indkørslen til Statens Serum Institut på Islands Brygge. Illustration: Victor Valore / Wikipedia

Staten har brugt 136 millioner kroner på at skille sig af med to selskaber, der tidligere var en del af Statens Serum Institut. Det fremgår af nye svar, som Sundhedsministeriet har sendt til Ingeniøren.

Det lød umiddelbart godt, at staten scorede knap en kvart milliard kroner på at sælge en del af Statens Serum Institut, Diagnostica. Den svenske kapitalfond Adelis Equity var villig til at lægge beløbet for de 90 medarbejdere, som udvikler og producerer udstyr til at stille diagnoser.

Knap så godt spillede klaveret, da det senere på året endelig lykkedes at finde en køber til problembarnet; SSI Vaccineproduktion. Sølle 15 millioner kr. ville det nyoprettede malaysiske AJ Vaccines, et selskab i det saudiarabiske Aljomaih-konglomerat, betale.

It- og konsulentudgifter æder over halvdelen af salgspris

Med det nye svar viser det sig for første gang, at alene konsulent- og it-udgifterne overstiger halvdelen af den salgspris, som staten fik for begge dele af seruminstituttet.

Af svaret fra Sundhedsministeriet fremgår, at godt halvdelen af udgifterne, 69 millioner kr., er gået til it. Det skyldes først og fremmest, at Statens Serum Institut inden salget havde fælles it-systemer. De har skulle splittes fra hinanden for at sikre, at seruminstituttet og de to købere kun har adgang til de oplysninger og systemer, som de hver især har betalt for.

It-udgifterne har Statens Serum Institut betalt ud af sit eget budget. Dertil kommer, at der har været konsulentudgifter på knap 64 millioner kr., som både instituttet, Sundhedsministeriet og Finansministeriet har været med til at afholde.

Svaret fra Sundhedsministeriet specificerer ikke, hvad de sidste 3 mio. af de 136 mio. kr. er brugt på, ligesom det ikke fordeler udgifterne mellem salgene af henholdsvis Diagnostica og Vaccineproduktion.

Samlet overblik manglede

En del af udgifterne har tidligere været kendt. For eksempel fik Ernst & Young godt 14 mio. kr. for at rådgive staten om salget af vaccineproduktionen, mens advokatfirmaet Acura fik knap 17 mio. kr. for den juridiske rådgivning. Den oprindelige rapport, som konsulentfirmaet PwC udarbejdede, inden salgsprocessen blev sat i gang, kostede godt 3 mio. kr.

Imidlertid har ikke engang sundhedspolitikerne fået et samlet overblik over, hvilke udgifter der har været forbundet med at splitte Statens Serum Institut op og sælge to af bidderne.

»Der har været forskellige beløb fremme om enkelte dele af udgifterne, men der har været meget lidt åbenhed om det samlede beløb. Det kan være, at det kommer, for jeg har spurgt på samme måde, som I har,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

Minister: Underskuddet var for stort til at beholde vaccineproduktionen

Hun havde i forrige uge kaldt fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i samråd om salget.

»Staten har brugt mange penge på de to salg, og det hører med til billedet. Regeringens fortælling er, at det ikke er statens opgave at eje de to selskaber, men at de kunne sælges for at skaffe nogle indtægter,« siger den røde sundhedsordfører.

Under samrådet gentog Karen Ellemann adskillige gange, at Statens Serum Instituts vaccineproduktion havde så store underskud, allerede inden salgsprocessen blev skudt i gang, at det ville være nødvendigt med et trecifret millionbeløb i årligt statsligt tilskud.

»En fortsættelse af vaccineproduktionen i statsligt regi har ikke været vurderet som et realistisk alternativ, da det ville kræve tilførsel af en betydelig trecifret merbevilling årligt for at dække underskuddet. Hertil kommer investeringer,« sagde hun i sit indledende svar.

Stine Brix stiller sig tvivlende over for, om underskuddet var så stort, inden skiftende regeringer begyndte at hive udbytte ud af Statens Serum Institut og kræve lavere vaccinepriser.

»Når staten går i gang med at bruge konsulentfirmaer, så er det pr. definition dyrt«

Salget af Diagnositica og vaccineproduktionen blev besluttet under SR-regeringen. Ud over Enhedslisten var kun SF og Alternativet imod.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er efter eget udsagn »desværre ikke særlig overrasket« over, at konsulentudgifterne har været så store.

»Når staten går i gang med at bruge konsulentfirmaer, så er det pr. definition bare dyrt,« siger hun.

»Man behøver heller ikke meget fantasi for at tænke sig til, at konsulentfirmaer forsøger at levere de svar, kunden gerne vil have,« tilføjer hun.

Kirsten Normann Andersen mener ikke, at salgene af dele af Statens Serum Institut sparer staten noget på den lange bane. Hun er ligesom Stine Brix stærkt kritisk over for, at politikerne ikke har fået udleveret de rapporter, der ligger til grund for salget. En enkelt, central PwC-rapport fik de lov til at læse mod udvidet tavshedspligt og med forbud mod at tage billeder eller kopier.

Salget af SSI Vaccineproduktion blev formelt gennemført 17. januar. Firmaet leverer børnevacciner både til Danmark og til kunder i udlandet, herunder FN's børneprogram, Unicef.

Er det ikke blot kassetænkning og ideologi?

Option A: Ingen tilskud eller udbytteudbetaling:
Salg af vacciner: X enheder af Y kr 300 millioner
Tilskud: 0 millioner

Option B:
Salg af vacciner: X enheder af Y/2 kr 150 millioner
Udbetaling af udbytte: -100 millioner
Tilskud:250 millioner

(Tallene grebet ud af luften)

Hvis man siger at befolkningen skal vaccineres, så koster det det, det koster, uanset hvilken kasse det kommer fra.

  • 17
  • 2