Kæmperegning for at sælge ud af seruminstitut: 133 millioner brugt på it og konsulenter

Indkørslen til Statens Serum Institut på Islands Brygge. Illustration: Victor Valore / Wikipedia

Staten har brugt 136 millioner kroner på at skille sig af med to selskaber, der tidligere var en del af Statens Serum Institut. Det fremgår af nye svar, som Sundhedsministeriet har sendt til Ingeniøren.

Det lød umiddelbart godt, at staten scorede knap en kvart milliard kroner på at sælge en del af Statens Serum Institut, Diagnostica. Den svenske kapitalfond Adelis Equity var villig til at lægge beløbet for de 90 medarbejdere, som udvikler og producerer udstyr til at stille diagnoser.

Knap så godt spillede klaveret, da det senere på året endelig lykkedes at finde en køber til problembarnet; SSI Vaccineproduktion. Sølle 15 millioner kr. ville det nyoprettede malaysiske AJ Vaccines, et selskab i det saudiarabiske Aljomaih-konglomerat, betale.

It- og konsulentudgifter æder over halvdelen af salgspris

Med det nye svar viser det sig for første gang, at alene konsulent- og it-udgifterne overstiger halvdelen af den salgspris, som staten fik for begge dele af seruminstituttet.

Af svaret fra Sundhedsministeriet fremgår, at godt halvdelen af udgifterne, 69 millioner kr., er gået til it. Det skyldes først og fremmest, at Statens Serum Institut inden salget havde fælles it-systemer. De har skulle splittes fra hinanden for at sikre, at seruminstituttet og de to købere kun har adgang til de oplysninger og systemer, som de hver især har betalt for.

It-udgifterne har Statens Serum Institut betalt ud af sit eget budget. Dertil kommer, at der har været konsulentudgifter på knap 64 millioner kr., som både instituttet, Sundhedsministeriet og Finansministeriet har været med til at afholde.

Svaret fra Sundhedsministeriet specificerer ikke, hvad de sidste 3 mio. af de 136 mio. kr. er brugt på, ligesom det ikke fordeler udgifterne mellem salgene af henholdsvis Diagnostica og Vaccineproduktion.

Samlet overblik manglede

En del af udgifterne har tidligere været kendt. For eksempel fik Ernst & Young godt 14 mio. kr. for at rådgive staten om salget af vaccineproduktionen, mens advokatfirmaet Acura fik knap 17 mio. kr. for den juridiske rådgivning. Den oprindelige rapport, som konsulentfirmaet PwC udarbejdede, inden salgsprocessen blev sat i gang, kostede godt 3 mio. kr.

Imidlertid har ikke engang sundhedspolitikerne fået et samlet overblik over, hvilke udgifter der har været forbundet med at splitte Statens Serum Institut op og sælge to af bidderne.

»Der har været forskellige beløb fremme om enkelte dele af udgifterne, men der har været meget lidt åbenhed om det samlede beløb. Det kan være, at det kommer, for jeg har spurgt på samme måde, som I har,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

Minister: Underskuddet var for stort til at beholde vaccineproduktionen

Hun havde i forrige uge kaldt fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i samråd om salget.

»Staten har brugt mange penge på de to salg, og det hører med til billedet. Regeringens fortælling er, at det ikke er statens opgave at eje de to selskaber, men at de kunne sælges for at skaffe nogle indtægter,« siger den røde sundhedsordfører.

Under samrådet gentog Karen Ellemann adskillige gange, at Statens Serum Instituts vaccineproduktion havde så store underskud, allerede inden salgsprocessen blev skudt i gang, at det ville være nødvendigt med et trecifret millionbeløb i årligt statsligt tilskud.

»En fortsættelse af vaccineproduktionen i statsligt regi har ikke været vurderet som et realistisk alternativ, da det ville kræve tilførsel af en betydelig trecifret merbevilling årligt for at dække underskuddet. Hertil kommer investeringer,« sagde hun i sit indledende svar.

Stine Brix stiller sig tvivlende over for, om underskuddet var så stort, inden skiftende regeringer begyndte at hive udbytte ud af Statens Serum Institut og kræve lavere vaccinepriser.

»Når staten går i gang med at bruge konsulentfirmaer, så er det pr. definition dyrt«

Salget af Diagnositica og vaccineproduktionen blev besluttet under SR-regeringen. Ud over Enhedslisten var kun SF og Alternativet imod.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er efter eget udsagn »desværre ikke særlig overrasket« over, at konsulentudgifterne har været så store.

»Når staten går i gang med at bruge konsulentfirmaer, så er det pr. definition bare dyrt,« siger hun.

»Man behøver heller ikke meget fantasi for at tænke sig til, at konsulentfirmaer forsøger at levere de svar, kunden gerne vil have,« tilføjer hun.

Kirsten Normann Andersen mener ikke, at salgene af dele af Statens Serum Institut sparer staten noget på den lange bane. Hun er ligesom Stine Brix stærkt kritisk over for, at politikerne ikke har fået udleveret de rapporter, der ligger til grund for salget. En enkelt, central PwC-rapport fik de lov til at læse mod udvidet tavshedspligt og med forbud mod at tage billeder eller kopier.

Salget af SSI Vaccineproduktion blev formelt gennemført 17. januar. Firmaet leverer børnevacciner både til Danmark og til kunder i udlandet, herunder FN's børneprogram, Unicef.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det ikke blot kassetænkning og ideologi?

Option A: Ingen tilskud eller udbytteudbetaling: Salg af vacciner: X enheder af Y kr 300 millioner Tilskud: 0 millioner

Option B: Salg af vacciner: X enheder af Y/2 kr 150 millioner Udbetaling af udbytte: -100 millioner Tilskud:250 millioner

(Tallene grebet ud af luften)

Hvis man siger at befolkningen skal vaccineres, så koster det det, det koster, uanset hvilken kasse det kommer fra.

 • 17
 • 2

Regeringer er valgt for at varetage det fælles bedste - ikke for at tilgodese venner og sponsorer i konsulentbranchen eller alm. kapitalister, der jo kun har et for øje: profit. Også her har en S-ledet regering agerer ligeså fladpandet som blå regeringer. Hvis nogen tror, at Corydons fiflerier med DONG-salget er en enlig svale, så kan man godt tro om igen. Pt. forsøger bestyrelsen i HMN Naturgas, at sælge distributionsnettet. I bestyrelsen er der det vante flertal af Socialdemokrater, Venstre og Dansk Flæsk og Persillesovs, og de er alle rørende enige om, at sælge nettet. Også her bruges en yderst tvivlsom og fejlbehæftet rapport fra McKinsey, som afsæt for salget. Denne gang er det naturgasaftagerne, der bliver snydt, blot fordi vore valgte politikere mener det er deres opgave at sørge for, at private virksomheder kan hente sig en fed fortjeneste på fællesskabets bekostning. Der er kommunal- og regionsvalg til november. Stem hælerne ud!

 • 36
 • 3

......så er det at vælgerskaren ikke istand til at vælge rigtigt. Og en anden lære er at dobbelt statsborgerskab ikke burde være tilladt da de var de i Europa boende tyrkere der skaffede flertallet for at Erdogan nu kun behøve at farve sit hår og overskæg for at ligne forbilledet. At tro at vælgerne til kommunevalget er blevet klogere siden sidst er naivt. De uvidende og røde udgør et solidt flertal ligesom analfabeterne i Tyrkiet.

Vi skal tilbage til at kun dem der leverer til samfundet også vælger politikere.

For ser vi på antallet af sindsvagt dyre fejltagelser der har rod i inkompetance og mangel på viljen at beskytte Danmark frem for kun at genere politiske modstandere......godt hjulpet af selvglade mediefolk.

Det har Tyrkerne set på i alt for mange år. De har erkendt at religion og demokrati ikke er foreneligt og derfor vælger de en stærk mand.

Det sidste ville kræve en grundlovs ændring her i landet som ikke vil komme....heldigvis....men man kunne nu godt ønske sig. at man udpegede en statsminister.....en person.....der valgte sine ministre udenfor folketinget.

 • 5
 • 17

Skidt med at John Nash har vist at det fri og lige marked er selvdestruktivt, allerede i 1950'erne.

Hvis det ikke lykkedes at privatisere med et godt resultat, må det ifølge denne religions mange tilhængere, være fordi vi ikke prøvede helhjertet nok! :-)

Sku vi ikke prøve med politiet, fængsler, sygehusene, vejene, skolerne og ja folketinget skal vel også kunne betale sig for nogen at købe!? :-)

 • 12
 • 1

Der er kun ultrakortsigtet penge og faktaresistent samt post-faktuel signalpolitik der gælder i RT i dag, nej hov også taburet fastholdelse ! Tænk at IS Inge og Pape er de mest populære ministre i dag, og forleden blev det skrevet at Pind nu skal have tæt på veto indflydelse på hvem der skal ansættes på uddannelses stederne, det er heller ikke længe siden at 2 milliarder blev fjernet fra universiteternes uafhængige forskning, så hvis en studerende nu skal blive en god forsker så er det i en privat virksomhed hvor de dikteres hvad de skal forske i HURRAH ! hele det offentlige skal "effektiviserer 2 % hvert år, og det er skægt nok de "varme hænder" der sår først for hver gang, plus at de varme hænder løbende bliver gjort koldere for hvert år af en konstant øgning af dokumentation, som sideløbende, for de sparede penge, bliver udsat for en konstant øgning af kontrolinstanser som kun har et formål: PENGE ! Det vare ikke mange år før hele sundheds systemet er privatiseret, og så har kun de mere velhavende råd til at blive behandlet, for skatterne sættes ikke ned da de skal bruges til at udøve kontrol over udelukkende lovlydige borgere, da de kriminelle jo lære deres fag i fængslerne eller bliver optaget i kriminelle bander hvor de oplæres !

 • 14
 • 0

"Sku vi ikke prøve med politiet, fængsler, sygehusene, vejene, skolerne og ja folketinget skal vel også kunne betale sig for nogen at købe!? :-)"

Jeg vil godt købe Politiets Fotovogne og hvad der følger med.

Folketinget kan det ikke betale sig at købe - brug hellere Erlangs Tilfældighedstabel.

 • 7
 • 1

....men man kunne nu godt ønske sig. at man udpegede en statsminister.....en person.....der valgte sine ministre udenfor folketinget.

Succesraten for denne Asger-Aamund-filosofi ses i den inkompetence, der præger lande, hvor man sætter erhvervsfolk til at lede landet: USA med Trump, England med Thatcher, Italien med Berlusconi og Ukraines med Porochenko: Uduelighed, mangel på forståelse for demokratiet, korruption, vennetjenester og nepotisme. Tak for kaffe, Bjarke!

 • 15
 • 1

Jeg synes, det er stærkt kritisabelt, at vi (indirekte) tillader, at fællesbeslutninger bliver truffet bag lukkede døre og med mørkelagt dokumentation.

Jeg kan til nød, kortvarigt (!), accepterer, at forhandlinger foregår i fortrolighed, men hvorfor var og er PWC-rapporterne mv stadig ikke offentligtgjort, når nu salget er gennemført og aktiverne overdraget? Lige som med DONG-salget, så bør det ikke komme som en overraskelse for pengemændene, at de handler med en stat, så der gælder andre spilleregler end når de handler med deres kammersjukker. Desuden er det komisk på et helt sørgeligt niveau, at vi ikke må se hvorfor vi solgte, af uransagelige dikretionshensyn, men vores kære politikere ikke så noget poblem i at udtale sig om forhandlingerne mens de var i gang (det blev som jeg husker det sagt: "hvis vi kun kan sælge det for 1 kr, så gør vi det!"). Dér røg forhandlingsargmentet for hemmeligholdelse ligesom til jorden...

Når der foregår så meget fordækt, så er det jo heldigt at vi har Offentlighedsloven - nå nej......

 • 20
 • 0

Vi har (forhåbentligt) selv valgt dem der har truffet beslutningerne.

Hvis ikke "staten" er sat i verden for at beskytte og pleje "borgernes" bedste, hvad er så formålet? Sikkerhed, vand, mad og sundhed er kerneområder, som skal forblive i statens kontrol!

Det er iøvrigt ufatteligt at de ansatte i staten, regionen og komunen, finder sig i den inkompetent ledelse og den desavouering de udsættes for hver dag, fra folketinget og "konsulenterne" fx McKinsey, PWC osv.

 • 13
 • 0

Det er vel bare den vej vi bevæger os..... alle kan se det her holder ikke i længden. Som en falsk virkelighed. Vi stemmer på nogen men de er styret af andre. "Store selskaber" der også styrer EU som som ligger meget langt væk. Vaccine er tit noget man ikke kan fravælge og jeg kan da godt føle mig usikker på at Vaccineproduktionen er lagt ud til Saudiarabiske ejere. Ikke at jeg har noget at have det i.

 • 6
 • 0

Skal vi vædde om, at den samlede pris for at vaccinere den danske befolkning, nu kommer til at overstige den pris vi selv havde kunnet producere den for...? ??

 • 7
 • 0

...har til formål at løse nødvendige opgaver til en pris som der ikke er attraktiv for det private marked...med mindre at man forlanger at arbejdstagerne løber livet af sig, for at overholde normerne, som det er sket i alle de private virksomheder der har omsorg som opgave.......dermed kan sige at de private kun kan klare sig ved at piske deres ansatte rundt i manegen og eller outsource til områder med billigere arbejdskraft selv inden for EU.....fordi vore fagforeninger, der jo vil deres medlemmer det bedste, og sikre formændenes formidable lønninger, flytter deres medlemmers arbejdspladser til udlandet eller indgår slaveaftaler for, at vise at de kan skaffe (for) store lønforhøjelser !

Problemet er at vi har bundet vor krone op på Euroen og ikke tillader at en inflation modsvarer lønstignings urimeligheder. For en polsk svejser kan ikke svejse hurtigere end en dansker da det er maskinen der bestemmer hastigheden. Ligeledes er en indisk programmør billigere og mindst lige så dygtig som en dansk. Både SAS og Novo anvender dem i stor stil.

Vi har oprettet togsystem der gøres håbløst for samtidigt med at har privatiseret det i to selskaber og forlanger at de skal give et forudbestemt overskud, der bestemmes ud fra det som Arriva kan præstere. Her glemmes der to ting. Arriva har ingen tjenestemænd og politikerne bestemmer ikke hvilket materiel Arriva kører med. Prisen på og IC4´s driftssikkerhed og manglende elektrificering og banedanmark virke ruinerer DSB. Hver morgen får min kone en SMS fra DSB om skinneomlægninger, faldne trær, signalproblemer og togbusser istedet for tog

.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten