Kæmpeprojekt rykker nærmere: Norsk gas skal til Polen via Danmark

Illustration: MI Grafik

Mindst 550 kilometer gasrørledning i Nordsøen, på det danske fastland og i Østersøen er nu lidt tættere på at blive til virkelighed

Danske Energinet og deres polske partner GAZ-SYSTEM står bag projektet. De ansøgte i starten af november om miljøvurdering. De næste fire uger kan borgere, virksomheder og interesseorganisationer komme med deres input til de mulige miljøkonsekvenser forbundet med gasprojektet Baltic Pipe.

Læs også: Storstilet dansk-polsk gasprojekt rykker tættere på

Den projekterede pris ligger på mellem 12 og 16 milliarder kroner.

Inden slutningen af 2018 beslutter det dansk-polske partnerskab endeligt, om det gigantiske projekt skal gennemføres, og hvis det ender med et, ja, så sigtes der mod idriftsættelse i 2022, hvor flere polske kontrakter på russisk gas udløber.

Fra Nordsøen til Østersøen

Planen er at transportere norsk naturgas fra Nordsøen gennem Danmark og Østersøen til Polen. Den norske gas skal leveres fra gastransmissionsledningen Euro Pipe II, som den nye Baltic Pipe skal tilsluttes via rørledninger på hav og land fra den danske modtageterminal i Nybro.

Læs også: Polen satser på norsk gas

Herfra er der behov for nye rørledninger på fastlandet fra Egtved til Lillebælt, gennem Fyn til Nyborg og fra Kongsmark ved Storebælt til Sydøstsjælland, hvor en rørledning i Østersøen mellem Danmark og Polen skal bygges.

Derudover skal modtageterminalen i Nyborg enten udvides eller suppleres med en nyanlagt, mens en helt ny kompressorstation skal bygges ved Næstved.

10 milliarder kubikmeter gas

Gasledningen vil kunne transportere 10 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket svarer til omkring halvdelen af det polske naturgasforbrug i 2015. Ifølge Sofie Leweson, der er projektleder for Baltic Pipe ved Energinet, forsøger polakkerne at blive mindre afhængige af russisk naturgas.

Læs også: Polsk ambassadør: Baltic Pipe er mere end blot gas

»Den polske interesse for projektet bunder i at blive fri for – eller i hvert fald mindre afhængig af – de nuværende kontrakter med russiske Gazprom,« sagde hun for et år siden til Ingeniøren.

For Danmarks vedkommende vil vi få adgang til norsk gas samt øgede transporttarif-indtægter på grund af de store mængder gas, der bliver ført gennem landet til Polen. Energinet forventer også, at projektet vil medføre lavere transportpriser for forbrugerne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder meget voldsomt, så lidt sammenligning kunne hjælpe. Det svarer ca. til 10GW effekt eller et 5GWe elkraftværk, og så er det ikke helt så voldsomt. Norges elproduktion ligger omkring 20GW, men i forhold til Danmarks produktion og forbrug er det noget større. Hvor stor er diameteren på sådan et rør?

Lidt pudsigt at sammenligne med Nordstream.

 • 2
 • 2

Hvorfor betaler Norge ikke noget til Dette..?

Det er vel dem som tjener på dette..?

"Regningen bliver delt ligeligt mellem Polen og Danmark."

 • 2
 • 1

"For Danmarks vedkommende vil vi få adgang til norsk gas samt øgede transporttarif-indtægter på grund af de store mængder gas, der bliver ført gennem landet til Polen. "

 • 3
 • 1

Med den logik, skulle Danmark jo have betalt det hele for Øresundsbroen. Da Lastbilerne/chaufførerne køber brændstof i Danmark og måske også en Sandwich.

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten