Kæmpeprinter skal udskrive et hus på under et døgn

Den amerikanske opstartsvirksomhed Icon og den idealistiske organisation New Story har netop fremvist deres første 3D-printede hus på South by Southwest-festivalen i Austin i Texas.

Det omtrent 32 kvadratmeter store byggeri er udskrevet af en kæmpeprinter, som Icon har døbt Vulkan. Printeren, som er lavet af aluminium, udskriver betonkonstruktioner lag for lag.

Formålet med samarbejdet mellom Icon og New Story er at bygge huse til de fattige dele af verdens befolkning, som mangler tilfredsstillende og trygge boliger. Ifølge en rapport fra World Resources Institute mangler 1,2 milliarder af verdens urbane befolkning en tilfredsstillende bolig.

Vulkan kan udskrive bygninger på op til 74 kvadratmeter, fortæller Jason Ballard, en af de tre Icon-grundlæggere, til The Verge. Husene skal kunne udskrives på mellem 12 og 24 timer. De planlægger at bygge omkring 100 hjem i El Salvador i år eller næste år.

Byggepris: 4.000 dollars

Med beton som byggemateriale håber Jason Ballard at overbevise dem, som er skeptiske over for kvaliteten af printede objekter.

»Jeg tror, vi var stødt på udfordringer, hvis vi havde printet i plast,« siger han til The Verge.

I dag koster det omkring 10.000 dollars (60.500 kr.) at bygge et hus ved hjælp af Vulkan, men Icon mener, de kan få omkostningerne ned på 4.000 dollars (godt 24.000 kr.), når produktionen tager fart. New Story har allerede bygget flere hundrede hjem. Med traditionelle metoder kan selskabet bygge et lokalsamfund med 100 hjem på otte måneder ifølge Wired. Den nye metode skal altså give billigere hjem hurtigere.

Producenterne forestiller sig at printe husene ved siden af hinanden på en slags produktionslinje. Illustration: Icon/New Story

Som det ses på billederne, er tanken, at husene bygges i større samfund og printes ud efter hinanden i noget, som kan minde om en produktionslinje. Det kan give udfordringer på steder med ustabil energiforsyning.
Derfor tilpasses printeren forholdene på stedet.

»Den har batteri, en generator, og containeren, som opbevarer printeren, vil være belagt med solcellepaneler på taget,« fortæller Alexandria Lafci, der er medgrundlægger i New Story, til Arcitectural Digest.

Flere udfordringer

Sådan ser huset ud under opførelsen. Illustration: Icon/New Story

Specialudviklet software gør, at de forskellige lokalsamfund kan tilpasse, hvordan husene skal være, efter behov.

Nu vil det vise sig, om producenterne kan realisere deres planer – de skal håndtere flere udfordringer før da. Betonpumpen satte sig fast flere gange under printningen af det første hus. Kraftig regn betød også, at maskinen måtte stoppes for at blive renset omtrent ved hvert ottende lag, fortæller Ballard til Wired.

Læs også: Første 3D-printede bygning i Danmark på vej

En anden udfordring er at få tilpasset husene, så de matcher det, der skal til, for at selskaberne er i stand til faktisk at kunne hjælpe trængende. Huset, der blev fremvist i Austin, tilfredsstiller alle lokale krav til en bolig, fortæller Jason Ballard. De vil nu installere luftkvalitetsmålere og bruge huset som et kontor for at teste, hvordan det fungerer.

De amerikanske grundlæggere er ikke de første, som printer huse beregnet på den fattigere del af Jordens befolkning. Tek kunne sidste år fortælle om det russiske selskab Apis Cor, som udskrev et 38 kvadratmeters hus på 24 timer. Prisen var lige over 10.000 dollars.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om robotten Digital Construction Platform, som printede et rundt hus med en diameter på 15,24 meter på 14 timer.

Selskabernes introduktionsvideo viser, hvordan bygningen blev opført. Spol til omtrent halvvejs for at komme til det relevante sted:

Denne artikel er fra tu.no.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er kun en mindre del af råhuset der er printet, dvd. væggene. Fundament, tag, vinduer, døre, interiør, puds, maling, elektriske installationer, kloak, vand, etc er alt lavet på traditionel vis.

Jeg vil betvivle at det er hurtigere og billigere at 3D printe væggene i forhold til at bruge betonelementer transporteret fra en fabrik på lastbil.

 • 10
 • 0

Artikelen: "Formålet med samarbejdet mellom Icon og New Story er at bygge huse til de fattige dele af verdens befolkning"

De fattigste har slet ikke noget der kommer i nærheden af 4.000 USD for hvis de havde det ville de selvfølgelig ikke have et jordgulv. Hvis de havde 4.000 vil de også gå til: Tandpleje, medicin, skolebøger, regnvandsopsamling, toilet andet end et hul i jorden, en tandbørste, et bliktag så de kan blive fri for nedfaldne insekterne fra græstaget uden undertag, en familie cykel osv osv osv.

Pengene vil ikke gå til et printet hus for det er langt billigere at bygge et jordhus på et pindeskelet.

Videoen viser meget fattige og den nye løsning og nævner ligefrem ekstrem fattigdom. Det er ren følelsesmanipulation uden kobling til virkeligheden.

Men derfor er metoder der giver adgang til billigere huse vigtigt, efter bekæmpelse af overbefolkning og måske kan billige huse være med til at bekæmpe overbefolkningen. Det vil bare ikke være de fattigste som denne metode rammer men dem som er godt på vej mod en indtægt på 50 USD om dagen. Langt de fleste er i niveauet 1 - 5 USD pr. dag og det er meget vigtigt at fokusere på dem.

 • 13
 • 0

Det skal vel stadig skovles en del sand i maskineriet for hvert hus, der printes? Flere ton, vil jeg tro, men der findes rigelige resourcer i Nordafrika. Folk står parat, de mangler bare skovle og ergonomiske trillebører ;-)

Men der mangler ca 400 mill. boliger. Det vil koste 9700* mia DKK! Næsten 5 gange Danmarks BNP. Det må kunne gøres billigere? Hvor mange huse kan en printer printe før den er slidt op? Kan man i etager? Der er mange spørgmål og en del selvfedme i projektet.

Man kunne f.eks. rekruttere/uddanne opstillings- og skovlehold i Nordafrika på frivillig basis og tilbyde dem at få printeren med, hvis de vil rejse sydpå, når de har lært, at bruge den. Det vil skabe en vis efterspørgsel på cement og materialer og også give velbetalte jobs til nogle få ingeniører, som kan rejse rundt og konsultere ;-). [sådan er det jo med printere]

*) kurs: $1=6,07 DKK

 • 1
 • 0

Hvor lang tid tager det at opstille maskinen der printer huset? - og hvis der så er lidt problemer med teknikken, hvad så? Hvad med fundamentet, det skal der da graves ud til, og så alt det øvrige der skal laves såvel inde som ude (el, vvs, kloakering o.a.). - Nej det er en meget dårlig løsning, især i den tredje verden.

Så er det nok bedre med håndværkere, og "gammel teknologi".

Hvordan ser husene ud om 50 år? - kan de modstå blæst, kulde, regn o.s.v. over årene?

 • 4
 • 0

... med at finde reservedele, til en så kompleks printer som den, midt i afrika eller andre fattige steder. Det kan man ikke, hvilket betyder at de skal flyves ind, hvilket igen forhøjer priserne (allerede nu lyder det som om at beton elementer er billigere).

I tråd med resten: De fattige mangler ikke automatisering, de har massere af arbejdskraft. De mangler materialer (altså penge) og vejledning.

Hvorfor prøver de ikke at ramme velstående lande, hvor folk efterspørger spændende design?

 • 7
 • 0

Det man kan se er at de printer over mange dage og ikke på een dag, som der lægges op til. Som med mange af de andre 3d printede byggeri projekter, så er det der offentligøres ikke altid i tråd med sandheden og slet ikke hele sandeden.

Vi har 3D printet et hus i Nordhavn i københavn - https://3dprinthuset.dk/the-bod/ og undersøgt hvad der er state of the art i 3D printet byggeri. Vi har besøgt over 30 instutitioner eller virksomheder som beskæftiger sig med 3D printet byggeri, og det er forbavsende hvor mange af dem der mest er varm luft.

Se mere på www.3dprintetbyggeri .dk og specielt afslutningsrapporten, hvor vi gennemgår de mest ekstreme eksempler på forkert info spredt information om 3d printet byggeri.

Michael Holm, 3D Printhuset

 • 3
 • 0

Armering er noget vi arbejder på.

Da vi printede The BOD i Nordhavn, printede vi 11 hule søjler - det er ret tydeligt her: https://www.youtube.com/watch?v=yoOsXI0Skts

Disse søjler er printet "rundt om" fire 16mm armeringsjern som er støbt sammen med gulvets armering. Da væggene så var printet færdigt blev søjlerne fyldt op med armering og beton (60cm overlap med gulvets armering) og det er disse 11 søjler som bærer taget.

Selve væggene har ingen armering, og betragtes som sammenligenlig med en murstensvæg som jo heller ikke er armeret.

Vi arbejder på en metode til også at armere selve printet.

3D modellen af vores printede vægge kan ses og downloades her: https://www.thingiverse.com/thing:2542480

 • 0
 • 0

Vi arbejder på en metode til også at armere selve printet.

Meget burde været muligt hvis man betragter opgaven som robotbyggeri i stedet for traditionel 3d print.

Men robotten skal være en mindre hær af specialiserede robotter eller værktøjer. Herunder kan en ting godt være 3d print. Men hvorfor tænke betonsprøjte, hvis en robot ligeså godt kan lægge mursten?

For mig tæller det ikke engang for at være printet råhus, hvis ikke også man håndterer fundament, gulv, lofter og tag. Det virker til at de fleste 3d printede huse kommer til kort her.

De fleste 3d printede husprojekter fremhæver spacy udformning, herunder også 3D Printhuset. Det synes at være fordi det er den eneste reelle fordel teknologien kan bibringe på nuværende tidspunkt. Men foretrækker brugerne ikke vinkelrette vægge og traditionelt udseende huse?

 • 0
 • 0

Er muligt at printe et hus på kun 24 timer? Beton skal bruge lidt tid for at tørre. Vil det være stærk nok til at kunne bære belastningen, hvis det skal bygges på kun 24 timer? Er beton, som tørrer så hurtigt muligt, og stærk nok?

Jeg tror mere på robotten der stiller store mursten ovenpå hinanden, med traditionel cement eller beton imellem.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten