Kæmpeobservatorium på vej under Sydpolens is

5. juli 2010 kl. 07:195
Kæmpeobservatorium på vej under Sydpolens is
Illustration: NSF: .
Under Sydpolen bygger amerikanerne et neutrinoobservatorium, der skal studere nogle af universets mest voldsomme hændelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

På Amundsen-Scott South Pole Station er amerikanske forskere snart færdige med at bygge et nyt stort neutrino-observatorium dybt nede i isen.

Observatoriet, der har navnet Icecube, skal detektere meget energirige neutrinoer, der udsendes i forbindelse med voldsomme hændelser i universet, der omfatter eksploderende stjerner, gammaglimt, sorte huller og neutronstjerner. Det kan også bruges i forbindelse med eftersøgningen af mørkt stof.

Neutrinoerne bevæger sig let sig gennem alt materiale, og de vekselvirker kun i meget sjældne tilfælde med andet stof. Ved at detektere detektorerne i en dybde mellem 1.450 meter og 2.450 meter nede i isen, afskærmer man dem fra forstyrrende kosmisk stråling.

Ingen reparationsmuligheder

Når Icecube er færdigbygget om et år, vil det bestå af 86 strenge, hver med 60 digitale optiske moduler (DOM).

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag har man udboret is og installeret 79 strenge, de resterende 7 installeres i sæsonen 2010-2011.

Når detektorerne først er placeret og frosset fast i isen, kan de ikke hentes op igen. Det vil derfor være umuligt at reparere dem, hvis noget skulle gå galt.

Hver DOM indeholder en fotomultiplikator, A/D- og D/A-konvertere og en CPU baseret på en ARM 32-bit processor. Den har sin egen højspændingsgenerator, der er placeret tæt på de delikate elektroniske dele. Effektforbruget er 3 watt.

Chokbølgen måles

Når en neutrino i sjældne tilfælde direkte rammer et atom i isen, vil der opstå en optisk chokbølge i form af såkaldt Cherenkov-lys.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blå Cherenkov-lys opfanges af fotomultiplikatorer i de digitale optiske moduler, som sender en besked op til overfladen. Her opsamles og lagres informationen og sendes bl.a. via satellit videre til forskerne.

Ved at se hvilke DOM, der opfanger et signal, kan forskerne bestemme neutrinoens retning og energi. Forskerne vurderer, at der vil indtræffe en hændelse ca. hvert 20. minut.

Dokumentation

IceCube Neutrino Observatory

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
8. juli 2010 kl. 23:46

Ironien er knap så iøjenfaldende når der ikke er nogen stavefejl i indlægget du refererer til ;)

4
6. juli 2010 kl. 17:06

..kan heller ikke hjælpe nogen med stavning af ordet problemer.</p>
<p>..kan du bare jo bare..

Oh the irony ;-)

3
6. juli 2010 kl. 10:27

Nej, det er ikke orgasmeforskning, og det kan heller ikke hjælpe nogen med stavning af ordet problemer.

Men hvorfor mener du, at vulkaner er et nyt problem for Jordens befolkning? Jeg har forstået, at du næppe anerkender anden forskning, end den, der foregår i din lomme, men jeg kan oplyse dig om, at vulkaner har været her i milliarder af år.

Hvis du ikke synes, at neutrinoer er interessante, kan du bare jo bare fortsætte med at ignorere verdenen omkring dig.

2
5. juli 2010 kl. 19:31

Så er det spændende om det kan afhjælpe verdens nyeste probelemmer, med vulkanudbrud, olieforurening, overbefolkning og alt muligt andet, eller det kun er til nogle få forskeres personlige orgasme!

1
5. juli 2010 kl. 17:49

IceCube har altsaa eksisteret i efterhaanden mange aar. Det nye her er opgraderingen af installationen!