Kæmpemølle lægger pres på teknologien


At forstå de laster, et vindmøllenav skal kunne håndtere, er ikke bare en udfordring, det er en kæmpeudfordring – helt bogstaveligt. For i en mølle med tre 108 meter lange vinger og en samlet nacellevægt på 500 ton placeret på toppen af et 150 meter højt tårn, er det enorme kræfter, der skal håndteres.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | 17. april | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens31. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ref artiklen
Jeg studser lidt over dette.Efter generatoren kommer effektelektronik og transformer. Siemens Gamesa har valgt at have alle de store elektriske komponenter placeret oppe i nacellen og ikke i bunden. Det betyder godt nok, at vægten forøges, men der er andre fordele, forklarer Jacob Blach Nielsen:</p>
<p>»På den måde kan vi teste alle komponenter samlet i nacellen, før det hele bliver sejlet ud på havet. Det er langt billigere end at skulle teste det derude,« siger han.
Umiddelbart er forbindelsen mellem generator og den efterfølgende effektelektronik begrænset til et kabel. Hvis man valgte at placere effektelektronik og transformer ved bunden er opgaven efter test at demontere kablet og igen offshore at montere kablet. Rød til rød. Blå til blå etc. Det burde være enkelt og sikkert. Fordelene med vægt i bunden og placeret væk fra nacellen i tilfælde af brand etc burde være store. er der nogen der kan uddybe ovenstående designvalg.
Et andet spørgsmål: Hvordan overføres strømmen fra nacellen og ned? Er det ved slæbering eller et kabel og en begrænset frihed når nacellen følger vinden?
Ifølge Stiesdal beregninger vil mest optimale havvindmøller være 25MW.
Allerede med 15MW havvindmøller satser Siemens på brint elektrolyseanlæg i mølletårn. Således at det udelukkende er energi i form af brint, som i rørledninger føres i land?https://ing.dk/artikel/siemens-chef-jeg-ser-ikke-nogen-vej-uden-brint-231658
Tysk havvindmølle skal producere brint på stedethttps://ing.dk/artikel/tysk-havvindmoelle-skal-producere-brint-paa-stedet-242696
Og med vind/solcelleparker tilsluttet elektrolyseanlæg er dag/nat/sæsonlagring mulig med brintlagring i saltkaverner, således at vind/solenergi udnyttes optimalt.
Og brint rørnet er mest økonomiske måde at flytte store mængder energi. Energi transportformer sammenligning.
Se link side 6, 8.14 Energinet: "Nye vinde til brint, PtX strategisk handlingsplan" januar 2020
Pris 1,4mio kr/GW/km Brintrørledning (rørdiameter 0,9m ) kan transportere 10GW energi.
Pris 4,3mio kr/GW/km Højspændingsledning 2x 400KV kan tranportere 2x 1,9GW energi.
Pris 9,6mio kr/GW/km 150KV jordkabel kan transportere 0,26GW energi.
Pris 29,1mio kr/GW/km Jævnstrømskabel HVDC, 150km kan transportere 2GW energi.
https://energinet.dk/-/media/65AB110D041D49DB9ECF45B1D1542DAE.PDF
@Jakob Glarbo Møller Du formulerer en teknisk misforståelse. Det er ikke muligt at benytte kabler til lange AC forbindelser. Grænsen ligger imkring 75-100 km. Derfor benyttes luftledninger til lange AC forbindelser.
DC kan transmitteres langt i kabler - f.eks. Viking Link fra Danmark til UK (740 km, heraf 650 km søkabel). Det forhold at converterstationer er kostbare er bare som det er fordi det er en teknisk nødvendighed. Den største ulempe, udover prisen måske, er, at HVDC er punkt-til-punkt. Det betyder, at man ikke kan lave afgreninger - som for eksempel på transmissionslinierne ned gennem Jylland (forbinder Skagerrak-kablerne med Tyskland, samt Vestdanmark flere steder).
Man kan finde mange artikler der hævder at kunne vise en økonomisk fordel til dc over ac.
Men der er praktiske problemer:
-Koblingsudstyr til dc er dyrere og mere komplekst end til ac
-Dc kabler fejler (lidt) oftere end ac kabler - muligvis fordi rumladninger akkumuleres i isoleringen og forstærker E-felter lokalt.
-En del af møllernes styrings- og beskyttelsesfunktioner forlader sig på måling af netfrekvens
-Al juraen omkring nettilslutning af vindmøller er baseret på en antagelse om ac teknologi
Men den vigtigste grund er nok at producenterne konkurrerer på størrelsen. Det er risikabelt at ændre så grundlæggende på et design når man samtidig skal lave den største mølle på markedet.
Du kan trygt regne med, at dette er optimeret til sidste promille - så valget at AC >< DC, frekvens og spænding er gennemregnet og optimeret.
Det undrer mig at man ikke kører DC med en fornuftig høj spænding ud fra møllerne i stedet for AC. Man har alligevel en DC mellemkreds, og jeg ville da tro det var billigere og mere energieffektiv at lave en simpel step-up frem for en inverter.