Kæmpefisk sensationelt filmet for første gang på dybt vand

Den 10. juli 2008 befinder den amerikanske havforsker Mark Benfield sig på verdens største flydende olierig Thunder Horse i den Mexikanske Golf.

Han har lånt olieselskabet BPs undervandsrobot Innovator 15 og styrer den via en skærm på 456 meters dybde, da en af verdens mest sagnomspundne fiskeskabninger toner frem.

En Sildekonge på måske ti meters længde kigger ind i kameraet. Rygfinner bølger langs dens krop, som nordlys ud i det mørke dyb. Den drejer sig og svømmer væk.

Læs også: Se film af kæmpefisk på 500 meters dybde

Benfield følger den lidt med undervandsrobotten men opgiver. Han har på det tidspunkt ingen anelse om, at det han filmer er det første kig på en af verdens største fisk i sine naturlige omgivelser.

I en mail til Ing.dk fortæller han om oplevelsen:

»Jeg mindes, at jeg sad i kontrolrummet og styrede robotten, da jeg så den og udbrød " er det et olierør, der er ved at blive sænket". Det var så stort og havde nogenlunde samme farve som et borerør. Da jeg kom lidt tættere på konstaterede jeg, at der var tale om en fisk. Og da jeg så dens hoved vidste jeg, at jeg kiggede på en Sildekonge«, skriver Mark Benfield.

Han følger den i fem minutter og vender så tilbage for at fortsætte sine øvrige observationer.
Benfield er del af projektet SERPENT Project Survey, der i samarbejde med en stribe olieselskaber får adgang til olieboreplatforme og fartøjer verden over, låner udstyr og indsamler information om livet på dybt vand.

»Havde jeg vidst på det tidspunkt, at jeg var i færd med den første dokumentation af Sildekongen i sit naturlige element, havde jeg fulgt den længere tid«, forklarer han.

Sildekonge kan være 17 meter lang

Mark Benfield kan endnu ikke præcist sige, hvor lang fisken på filmen er. Undervandsrobotten er ikke udstyret med laser, der kan måle størrelser, Men på et tidspunkt i optagelserne ses et afsnit af et borerør og baseret på rørets dimentioner, vurderer Benfield, at fisken er mellem 5 og 10 meter lang.

Benfield har bedt BP om at skaffe optagelser af borerøret i forskellige afstande, så han kan foretage en mere præcis vurdering af fiskens størrelse. Sildekongen kan blive op til 17 meter lang.

Søslange på Bermuda var Sildekonge

Sildekongen er en lang, slank fisk, der menes at være ophav til myterne om søslanger. I en illustration fra 1860 af en strandet fem meter langt væsen på Bermuda, ses den beskrevet som en søslange.

En stribe videoer af Sildekonger, der er fundet i havoverfladen eller som er skyllet på land er også tilgængelige på Youtube (se link under denne artikel).
Fælles for det tilgængelige materiale er, at der er tale om fisk, der er kommet til skade eller er døende. Og observationer af disse fisk er ikke beskrivende for, hvordan fisken optræder naturligt.

Derfor bidrager Benfields film for første gang til beskrivelsen af, hvordan Sildekongen eksempelvis hænger lodret i vandet, måske for at kamuflere sig og syne mindre over for fjender, der måtte komme nedefra eller måske for lettere selv at kunne finde sin føde, forklarer Benfield. Han kan dog ikke afvise, at undervandsrobotten påvirker fiskens opførsel.

Aldeles harmløs

Filmen viser også, at fisken svømme baglæns med en betydelig hastighed, og man kan studere hvordan den arbejder med sine sejlligenende rygfinner i bølgebevægelser.

Alt i alt ved man dog meget lidt om Sildekongen og det er endnu for tidligt at konkludere noget præcist om den også ud fra denne første film, forklarer Benfield.

Man ved dog at den trods af sin størrelse er ganske harmløs og lever af zooplankton.

Havforsker jagter nu flere optagelser

Måske findes der et andet klip af en Sildekonge, nævner Benfield, men det er ikke verificeret endnu.

En af Benfields kolleger i SERPENT-programmet har måske et par sekunder af fisken fra en optagelse ud fra Vestafrikas kyst i oktober 2007 og på 765 meters dybde. Men indholdet af den film er endnu ikke verificeret.

Benfield er næsten sikker på at få flere optagelser af den spektakulære fisk under hans arbejde med at studere biodiversiteten i de såkaldte mesopelagiske (200-1000 meters dybde) og øvre bathypelagiske zoner (1000 - 4000 meters dybde) i den Mexicanske Golf.

Stadig i samarbejde med olieselskaberne BP, Shell, Chevron og Petrobras, der lige nu har omtrent 15 olieboreplatforme og tilknyttede fartøjer i området arrangerer han systematiske optagelser af livet i vandsøjlerne.

Vil etablere overvågningssystem i Golfen

Efter aftale med olieselskaberne, der benytter undervandsrobotterne til at observere deres olieledninger, holder de også øje med liv i havdybderne. Når en robot støder på liv er aftalen, at de forsøger at få nærbilleder af motivet. Optagelserne bliver lagret på DVD'er, der bliver sendt til Benrields laboratorium på Lousiana State University i USA.

Ind i mellem rejser han selv ud og opholder sig på platformene.

»Min vision er at etablere et helt observationssystem for dybhavsobservationer i Golfen ved at systematisere brugen af de eksisterende undervandsrobotoptagelser. Det kan blive til hundreder platforme og skibe, der er udstyret med undervandsrobotter. Jeg tror det er realistisk, og således er det meget sandsynligt, at vi støder på en Sildekonge igen,« skriver han.

Dokumentation

Sildekongen på Wikipedia
(http://www.youtube.com/watch?v=gUaL6hHluZ8)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Benfield har bedt BP om at skaffe optagelser af borerøret i forskellige afstande, så han kan foretage en mere præcis vurdering af fiskens størrelse." Sløringen af objekter under vand (pga. nedsat sigtbarhed) kan understøtte vurdering af afstanden under vand, men man kan komme langt med trigonometri.

Der er et punkt i filmen, hvor kameraet (fra samme placering) zoomer ind. Hvis man her måler, hvor mange procent henholdsvis fisk og rør vokser i udbredelse, så kan man beregne deres relative afstand ift. kameraet. Ud fra de relative afstande og kendskab til rørets dimensioner kan man så beregne fiskens størrelse.

  • 0
  • 0

An excellent idea. I had not considered using the changes in relative size during changes in focal length (zoom) to evaluate the size of the animal. Thanks for a good suggestion. I'll try it.

I have also discussed maximum sizes of oarfish with a colleague who is quite an expert on these fishes. His opinion is that they probably don't get much longer than 8m based on a survey of specimens that have been collected. The assumption that they reach much longer lengths is based on animals for which part of the body was missing. In estimating the total length, they over-estimated the size of the missing section.

Certainly there's a lot more to be learned about these incredible fishes. I've asked all our industry ROV teams to watch for them in the future. We've also acquired funding from BP to purchase some laser scaling systems. By placing pairs of lasers aimed so that the beams are parallel and separated by a known distance, one can measure the sizes of animals directly.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten