Kæmpebrand på Avedøre var en øjenåbner: Nu skal nye løsninger på bordet

8. november 2012 kl. 05:366
Kæmpebrand på Avedøre var en øjenåbner: Nu skal nye løsninger på bordet
Illustration: S. Wittrup.
Den langvarige brand i træpiller på Avedøre har åbnet brandfolks øjne for helt nye måder, ild antænder og breder sig på, og den har understreget vigtigheden af gaskølingsanlæg. Nu skal nye løsninger på bordet, og hele branchen kigger over skulderen.
Artiklen er ældre end 30 dage

En halvt nedrevet silo, et transportbånd, der løber ud i den blå novemberluft, og små dynger af våde træpiller rundt omkring på pladsen ved Avedøreværket giver et godt indtryk af, at her har brandfolk kæmpet med en omfangsrig ild i værkets træpillelager.

Branden opstod 12. august og er af brandfolk beskrevet som 'en af de seneste års mest komplicerede indsatser'.

Nu er de sidste af de våde træpiller ved at blive sejlet væk, værket har gumlet sig gennem de reddede træpiller fra den store silo, og kraftværkschefen og Dong Energy er nu i gang med at finde ud af, hvordan man skal opbygge transport- og lagersystemet til træpillerne i fremtiden.

Værkets store træpillesilo er intakt efter branden, mens den lille silo foran er brudt ned på grund af branden. Forrest nogle af de våde træpiller, der sendes bort med skib for at blive brændt. Illustration: Sanne Wittrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tag med rundt i Dongs nedbrændte træpillelager

Ifølge chef for Avedøreværket Niels Christian Kjær vendte branden op og ned på den risikomodel, som værket og hele branchen har arbejdet efter:

»Hele vores risikomodel var bygget op om selvantændelse af træpillerne som den vigtigste årsag til brand. Men branden i august var en såkaldt overfladebrand, hvor der gik ild i træpillerne på et transportbånd. Det var slet ikke dér, vi havde forventet, at en brand ville starte,« forklarer han.

Årsag stadig uafklaret

Endnu ved man ikke præcis, hvor og hvordan branden opstod - selvom politiet har konkluderet, at det nok skete i et overophedet leje i transportbåndet. Men ifølge chef for logistikafdelingen i Dong Energy Martin Olesen er det mere vigtigt at finde ud af, hvordan man hindrer, at en sådan overfladebrand spreder sig, som den gjorde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Branden har vist os nye sider af det at håndtere træpillerne - for eksempel at ilden selv lynhurtigt vandrede op ad transportbåndene mod siloerne, selvom båndene faktisk var stoppet,« siger han og tilføjer, at opbygning af pillelageret, som startede helt tilbage i 2001, har fulgt alle gældende regler.

I 2011 blev lageret udvidet og opdateret, da man skulle brænde flere træpiller af - 100.000 m3 om året. Her blev bygget et stort sæson-lager, transportbånd og to siloer - en stor og en lille - hvorfra træpillerne via et bånd i bunden automatisk føres hen til kulmøllerne i værkets blok 2.

Gaskøling gav succes

Alle transportbånd var lukkede og udstyret med CO-sniffere (brandmeldere) og sprinkleranlæg på strategiske steder, og inde i siloerne er der temperatur-målekabler samt et anlæg til indsprøjtning af gasser - en blanding af nitrogen og CO2 - der kan holde temperaturen nede i træpillerne og dermed forhindre en brand i at udvikle sig.

Netop dette anlæg og dets evne til rent faktisk at stoppe varmeudviklingen og dermed branden er ifølge de to eksperter én af de rigtig vigtige erfaringer fra brandforløbet:

»Det giver virkelig ro, at vi nu ved, at vi kan styre temperaturen og forhindre varmeudvikling og dermed brand i siloen med det eksisterende anlæg, selvom der var gået ild i pillerne i toppen af siloen. Vi kunne blot ikke selv producere tilstrækkelig med gasser og måtte have forsyning udefra,« siger kraftværkschef Niels Christian Kjær.

Han fortæller videre, at man overvejer at investere i et produktionsanlæg, så man fremover kan producere gasserne selv. Under branden blev der brugt seks ton gasser i timen i en måned - altså i alt 4.320 ton blandede gasser.

Vand kan slukke fremover

En anden vigtig erfaring er, at man ikke behøver at være så bange for at bruge vand til at slukke træpillebrande. Man frygtede, at de våde piller ville udvide sig og dermed kunne sprænge siloen i stykker. Et scenario, man har arvet fra et forsøg med en kornsilo på Esbjerg Havn i 2001:

»Silodesignet i dag er helt anderledes end dengang, og det betyder for eksempel, at våde piller automatisk vil falde nedad og derfor ikke vil kile sig fast. Derfor vil vi kunne bruge sprinkleranlæg med vand mange flere steder, end vi gør i dag,« siger Martin Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den lille silo pøsede man netop vand på de brændende træpiller, hvorefter man brød ind gennem silovæggen, og med en gummiged gravede de våde træpiller ud af siloen, hvilket virkede udmærket.

Nåede ikke at lukke lemmen

Et særligt problem ved branden var, at man ikke nåede at lukke lemmen ind til den lille silo i tide, og at de brændende træpiller derfor nåede ind til de andre 13.000 ton piller.

Det vil man fremover løse ved sektionering af transportbåndene, så der for eksempel skiftes bånd lige inden siloen, og ilden dermed ikke selv kan løbe op i siloen.

Transportbåndene skal ligeledes opbygges med selvslukkende typer, og så vil man have fat i nye typer af brandmeldere, der kan nå at registrere branden, hvilket CO-snifferne ikke kunne i den aktuelle situation.

»På grund af det støvfyldte miljø er det ikke helt nemt at finde effektive brandmeldere. I øjeblikket kigger vi på nogle varmetråde,« forklarer Martin Olesen.

Hele branchen følger med

Dong Energy har fået henvendelser fra flere virksomheder omkring udstyr til det nye transportsystem og er i øjeblikket i gang med at scanne markedet og undersøge de forskellige løsninger

»Vi skal finde de helt rigtige løsninger til genopbygningen nu og er indstillet på at bruge den nødvendige tid til det - også fordi løsningerne skal bruges flere steder, hvis det ender med, at vi skal bruge træpiller på andre af Dong Energys værker,« siger han.

Niels Christian Kjær tilføjer, at der er stor interesse fra kolleger i ind- og udland for erfaringerne og for, hvordan Dong Energy ender med at genopbygge anlægget.

I dag anvender Avedøre Værkets blok 2 omkring 700.000 ton træpiller, og der er planer om også at gøre blok 1 træpillefyret. Så vil man komme op på at bruge 1,1 mio. ton træpiller årligt, hvilket det genopbyggede transport- og opbevaringssystem i den nuværende størrelse godt kan håndtere.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
9. november 2012 kl. 20:40

Selvantændelse sker ikke ved gæring; men ved en kemisk proces, når træpillerne blive fugtige! Træpillerne produceres formentligt i et østland og transporteres formentlig på lastbiler og på skib til Danmark. Her kan de udsættes for regnvand. Jeg kan ikke forestille mig, at et varmt leje i en bærerulle eller drivrulle har direkte kontakt til træpillerne, så et varmt leje kan foranledige, at træpillerne bryder i brand. Hvis pillerne er selvantændt, inden de kommer på transportbåndet, vil de sikkert blusse op, når de bliver bredt ud og der kommer ilt til pillerne.

4
8. november 2012 kl. 21:30

Et varmt leje kan formentligt være tændkilde i en støveksplosion; men kan et varmt leje også antænde en brand?

Med antændelsen af støvet, som ikke nødvendigvis udvikler sig som en egentlig støveksplosion, så er grundlaget for branden identificeret.

Jeg er overbevist om, at dette er årsagen.

3
8. november 2012 kl. 21:28

Og hvad skulle få pillerne til at påbegynde en gæringsproces?</p>
<p>Mvh Ricky

De skal være våde og det var de næppe.

2
8. november 2012 kl. 18:06

Jeg kan godt forstå at selvantændelse kan forekomme i medier der kan gå i gæring, såsom f.eks. insilage og korn. Men jeg fyrer selv med træpiller, og jeg har aldrig nogensinde observeret at de bliver bare det mindste varme. Og hvad skulle få pillerne til at påbegynde en gæringsproces?

Mvh Ricky

1
8. november 2012 kl. 09:56

At man opdager branden på et gummitransportbånd udelukker formentligt ikke, at branden skyldes selvantændelse inden pillerne blev lagt på båndet. Det bør undersøges, om et varmt leje kan antænde en brand i pillerne, inden man fastholder denne årsag til branden. Et varmt leje kan formentligt være tændkilde i en støveksplosion; men kan et varmt leje også antænde en brand?