Kl. 10 sidste onsdag tikker en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi ind hos nyhedsbureauet Ritzau.
»På baggrund af resultater af efterforskningen og indstillingen fra Arbejdstilsynet søges sagen afgjort med et bødeforelæg til Colas Danmark A/S på 200.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen,« udtaler chefanklager hos Nordjyllands Politi, Søren Gade, i meddelelsen.
"Sagen", drejer sig om en bro over motorvejen nord for Aalborg, der kollapsede nøjagtigt 414 dage tidligere, og kostede en anlægsarbejder livet, og udstillede, at byggebranchen stadig har alvorlige problemer med sikkerheden.
Syv minutter over ti om formiddagen den 25. april 2006 brager 2.000 ton beton, jernbjælker og forskalningsbrædder ned over det nordlige spor af motorvejen ved frakørsel 22 til Nørresundby C.
Op til ulykken er 20 anlægsarbejdere fra det Colas Danmark-ejede firma Norvin & Larsen ved at pumpe beton op i forskalningsformen til at støbe betondækket. Efterhånden som betonen bliver fordelt i formen, begynder der imidlertid at ske noget med et af tårnene, der understøtter forskalningen. Tre af entreprenørens folk må op og se på bjælkerne over tårn K. Her ser de, at én af fordelingsbjælkerne er vredet.
Brobyggerne bliver enige om at reparere bjælken. Én af folkene går herefter tilbage mod støbeområdet, sjakbajsen bliver tilbage under stilladset og sender den tredje mand efter værktøj, så de kan komme i gang med reperationen.
Men brobyggeren når ikke at komme tilbage, før broen braser sammen med et øresønderrivende brag, begraver sjakbajsen og river de 20 brobyggere og folk fra bygherren, Vejdirektoratet, og brorådgiveren, Rambøll, med i faldet.
Parter kendte til fejl ved brobyggeriet
Få minutter senere er redningsmandskabet på vej, og i Skanderborg får Vejdirektoratets projektleder, ingeniør Helle Blæsbjerg, at vide, at broen er styrtet sammen. Hun kaster sig ind i en bil og drøner mod Aalborg med mobiltelefonen liggende klar på passagersædet. 20 minutter senere får hun et nyt opkald: Der ligger en mand inde under murbrokkerne.
»Så ved man jo godt, at han ikke har det så godt,« husker Helle Blæsbjerg.
Ti ambulancer bringer de sårede til hospitalet. Fem er kommet alvorligt til skade. Og der går 12 timer før liget af den 58-årige sjakbajs bjærges fra den langsomt størkende betonflod.
Hurtigt bliver Vejdirektoratet, Rambøll og Colas enige om at få et uafhængigt firma til at undersøge, hvad der er gået galt. To måneder senere afleverer Cowi en rapport om de tekniske årsager til kollapset.
Rapporten konkluderer, at alle parter har kendt til de svagheder og fejl i stilladset, der førte til kollapset: Entreprenøren har ikke fulgt kravene til robusthed i udbudsmaterialet, han har regnet forkert, ikke fulgt sine egne tegninger under udførslen, hvor der i øvrigt er blevet sjusket med placeringen af donkraftene.
Rapporten tager ikke stilling til skyldsspørgsmålet, så både Vejdirektoratet og Rambøll bliver af politikere og presse klandret for ikke at have tjekket, om entreprenøren gennemførte de rettelser, som Rambøll selv havde påpeget, der var brug for. Rambølls regionsør for Vestdanmark, Jens-Christian Schmidt, erkender over for Ingeniøren, at de kunne have gjort mere.
»Vi har måske haft for stor tillid til entreprenøren,« siger han i juni 2006.
Kl. 10 sidste onsdag tikker en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi ind hos nyhedsbureauet Ritzau.
Siden sidste sommer har Arbejdstilsynet og Politiet efterforsket sagen. Samtidig har de involverede forsikringsselskaber, kæmpet om hvem, der skal betale erstatning til de skadede brobyggere. I marts, tre måneder før Politiet endelig kommer med en indstilling, erkender Colas' forsikringsselskab, Tryg Vesta sig endelig ansvaret og begynder udbetalingerne.
Imens er der blevet ryddet op på ulykkesstedet og parterne er gået i gang med at bygge en ny og endnu længere bro, der kan række over de tre spor, som motorvejen skal udvides til. I disse dage begynder betonen igen at flyde, når det nye dæk skal støbes. Denne gang er der mere styr på både beregninger og udførelse.
Colas har indført nye og strammere sikkerhedsprocedurer, og Vejdirektoratet kræver nu, at alle, der skal arbejde på broprojekter, skal have været på et kursus i stilladser. Selv om bøden til Colas - som virksomheden har accepteret - på 200.000 kroner er meget stor, så bliver konsekvenserne for både entreprenører og rådgivere minimale, vurderer erhvervspolitisk chef Frank Laybourn fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
»Ansvaret bliver placeret hos entreprenøren, og mere sker der ikke. Men det burde der måske. For sagen illustrerer, at der er arbejdsgange, der skal gøres langt mere klare, hvis man skal undgå de gråzoner, hvor der ikke er nogen, der griber ind, selv om de ved, der er noget galt.«
Broen skal stå klar i slutningen af august - et år senere end planlagt. Til den tid vil de skræmmende indre billeder af ulykken også være væk, håber Helle Blæsbjerg fra Vejdirektoratet.
»I de første uger og måneder efter ulykken, så jeg altid ruinhoben for mig, når jeg var deroppe. Det er voldsomt - specielt fordi man ikke kan overskue, hvordan man skal komme videre, når man står over for sådan en ulykke - men da vi fik ryddet byggepladsen, begyndte vi at kunne se fremad. Når vi åbner til august, så har jeg det godt igen.«
