Kæmpebøde afslutter sag om fatalt brokollaps

22. juni 2007 kl. 04:503
Selvom brokollapset ved Aalborg kostede liv, har byggebranchen ikke lært nok, mener FRI
Artiklen er ældre end 30 dage

Kl. 10 sidste onsdag tikker en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi ind hos nyhedsbureauet Ritzau.

»På baggrund af resultater af efterforskningen og indstillingen fra Arbejdstilsynet søges sagen afgjort med et bødeforelæg til Colas Danmark A/S på 200.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen,« udtaler chefanklager hos Nordjyllands Politi, Søren Gade, i meddelelsen.

"Sagen", drejer sig om en bro over motorvejen nord for Aalborg, der kollapsede nøjagtigt 414 dage tidligere, og kostede en anlægsarbejder livet, og udstillede, at byggebranchen stadig har alvorlige problemer med sikkerheden.

Syv minutter over ti om formiddagen den 25. april 2006 brager 2.000 ton beton, jernbjælker og forskalningsbrædder ned over det nordlige spor af motorvejen ved frakørsel 22 til Nørresundby C.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Op til ulykken er 20 anlægsarbejdere fra det Colas Danmark-ejede firma Norvin & Larsen ved at pumpe beton op i forskalningsformen til at støbe betondækket. Efterhånden som betonen bliver fordelt i formen, begynder der imidlertid at ske noget med et af tårnene, der understøtter forskalningen. Tre af entreprenørens folk må op og se på bjælkerne over tårn K. Her ser de, at én af fordelingsbjælkerne er vredet.

Brobyggerne bliver enige om at reparere bjælken. Én af folkene går herefter tilbage mod støbeområdet, sjakbajsen bliver tilbage under stilladset og sender den tredje mand efter værktøj, så de kan komme i gang med reperationen.

Men brobyggeren når ikke at komme tilbage, før broen braser sammen med et øresønderrivende brag, begraver sjakbajsen og river de 20 brobyggere og folk fra bygherren, Vejdirektoratet, og brorådgiveren, Rambøll, med i faldet.

Parter kendte til fejl ved brobyggeriet

Få minutter senere er redningsmandskabet på vej, og i Skanderborg får Vejdirektoratets projektleder, ingeniør Helle Blæsbjerg, at vide, at broen er styrtet sammen. Hun kaster sig ind i en bil og drøner mod Aalborg med mobiltelefonen liggende klar på passagersædet. 20 minutter senere får hun et nyt opkald: Der ligger en mand inde under murbrokkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så ved man jo godt, at han ikke har det så godt,« husker Helle Blæsbjerg.

Ti ambulancer bringer de sårede til hospitalet. Fem er kommet alvorligt til skade. Og der går 12 timer før liget af den 58-årige sjakbajs bjærges fra den langsomt størkende betonflod.

Hurtigt bliver Vejdirektoratet, Rambøll og Colas enige om at få et uafhængigt firma til at undersøge, hvad der er gået galt. To måneder senere afleverer Cowi en rapport om de tekniske årsager til kollapset.

Rapporten konkluderer, at alle parter har kendt til de svagheder og fejl i stilladset, der førte til kollapset: Entreprenøren har ikke fulgt kravene til robusthed i udbudsmaterialet, han har regnet forkert, ikke fulgt sine egne tegninger under udførslen, hvor der i øvrigt er blevet sjusket med placeringen af donkraftene.

Rapporten tager ikke stilling til skyldsspørgsmålet, så både Vejdirektoratet og Rambøll bliver af politikere og presse klandret for ikke at have tjekket, om entreprenøren gennemførte de rettelser, som Rambøll selv havde påpeget, der var brug for. Rambølls regionsør for Vestdanmark, Jens-Christian Schmidt, erkender over for Ingeniøren, at de kunne have gjort mere.

»Vi har måske haft for stor tillid til entreprenøren,« siger han i juni 2006.

Kl. 10 sidste onsdag tikker en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi ind hos nyhedsbureauet Ritzau.

Siden sidste sommer har Arbejdstilsynet og Politiet efterforsket sagen. Samtidig har de involverede forsikringsselskaber, kæmpet om hvem, der skal betale erstatning til de skadede brobyggere. I marts, tre måneder før Politiet endelig kommer med en indstilling, erkender Colas' forsikringsselskab, Tryg Vesta sig endelig ansvaret og begynder udbetalingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imens er der blevet ryddet op på ulykkesstedet og parterne er gået i gang med at bygge en ny og endnu længere bro, der kan række over de tre spor, som motorvejen skal udvides til. I disse dage begynder betonen igen at flyde, når det nye dæk skal støbes. Denne gang er der mere styr på både beregninger og udførelse.

Colas har indført nye og strammere sikkerhedsprocedurer, og Vejdirektoratet kræver nu, at alle, der skal arbejde på broprojekter, skal have været på et kursus i stilladser. Selv om bøden til Colas - som virksomheden har accepteret - på 200.000 kroner er meget stor, så bliver konsekvenserne for både entreprenører og rådgivere minimale, vurderer erhvervspolitisk chef Frank Laybourn fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

»Ansvaret bliver placeret hos entreprenøren, og mere sker der ikke. Men det burde der måske. For sagen illustrerer, at der er arbejdsgange, der skal gøres langt mere klare, hvis man skal undgå de gråzoner, hvor der ikke er nogen, der griber ind, selv om de ved, der er noget galt.«

Broen skal stå klar i slutningen af august - et år senere end planlagt. Til den tid vil de skræmmende indre billeder af ulykken også være væk, håber Helle Blæsbjerg fra Vejdirektoratet.

»I de første uger og måneder efter ulykken, så jeg altid ruinhoben for mig, når jeg var deroppe. Det er voldsomt - specielt fordi man ikke kan overskue, hvordan man skal komme videre, når man står over for sådan en ulykke - men da vi fik ryddet byggepladsen, begyndte vi at kunne se fremad. Når vi åbner til august, så har jeg det godt igen.«

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. september 2014 kl. 23:50

Ja det var lidt kort og forkert skrevet, jeg ved intet om sammensætningen af byggeledelsen på det projekt. Jeg har bare oplevet at ting kan være beregnet fint nok, men de der står med ansvaret for udførelsen går med hovedet under armen, og da jeg tilfældigt kørte forbi den bro lørdag formiddag var det indtryk man fik ikke en plads med styr på tingene. Men det er jo lidt ubrugelig gætteri og subjektiv efterrationalisering.

2
28. september 2014 kl. 20:07

Helt enig, men til forskel fra fejlberegningen i Jylland var det ret tydeligt at den rejste forskalling på broen over Helsingørmotorvejen ville kræve mere end almindelige understøttelse når der skulle beton i. Jeg tror ikke det er en ingeniørfejl med en byggeledelse der har sovet i timen. Heldigvis kom ingen alvorligt til skade. Ærgerligt at Medieforliget tilsyneladende har lukket for redaktionen på ing.dk på om søndagen.

1
28. september 2014 kl. 10:16

Så skete det igen, denne gang ved Gammel Holte på Helsingørmotorvejen.

Det er endnu uvist, hvor lang tid brokollapset på Helsingørmotorvejen lørdag aften kommer til at forstyrre trafikken på den travle strækning. Det oplyser Nordsjællands Politi her til morgen.</p>
<ul><li>Vi skal have nogen til at undersøge broen og finde ud af, hvorfor den er styrtet sammen, og det skal vi her i formiddag, siger vagtchef ved Nordsjællands Politi Palle Jørgensen, der endnu ikke vil ud med, hvem der skal rydde op efter sammenstyrtningen.</li>
</ul><p>Politiet regner først med at have et mere klart overblik over situationen i løbet af formiddagen søndag.</p>
<p>Trafikanter på den travle motorvejsstrækning må derfor fortsat indstille sig på at blive dirigeret uden om området, der ligger mellem frakørsel 13 ved Gl. Holte og frakørsel 14 ved Nærum.

Vi kan ikke forvente at der bliver satset stort på at få ryddet vejen i en fart, snarere at der bruges tid på at finde den billigste entreprenør i hele EU til opgaven.