Kæmpebevilling til nyt DTU-center der skal udvikle metoder til den grønne omstilling
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpebevilling til nyt DTU-center der skal udvikle metoder til den grønne omstilling

I anledning af VKR Gruppens 75-års jubilæum i år har Villum Fonden uddelt en forskningsbevilling på 150 mio. kr til et nyt forskningscenter på DTU med titlen 'Villum Center for Science of Sustainable Fuels and Chemicals' under ledelse af professor Ib Chorkendorff.

Ib Chokendorff vandt konkurrencen om en ny stor forskningsbevilling til et af de danske universiteter. (Foto: Mikal Schlosser)

»Centeret kommer til at udnytte mange grundvidenskabelige discipliner, men vi har et klart teknologisk sigte,« siger Ib Chorkendorff.

Hvis vi skal omstille samfundet til at fungere uden brug af fossile brændstoffer, skal der udvikles og videreudvikles bedre teknikker til energilagring og produktion af kemikalier.

»Mange af de metoder, der findes i dag, fungerer ikke særlig godt,« siger Ib Chorkendorff, som bl.a. vil studere elektrokemiske metoder til hydrogenering.

Forskningen i det ny center vil ske inden for en af de tre teknologier, som Bill Gates i december 2015 under klimatopmødet COP21 i Paris fremhævede som vigtige at videreudvikle.

Læs også: Bill Gates med energi nummer 3: Fotoelektrokatalyse

Ib Chorkendorff og DTU har arbejdet med fotoelektrokatalyse i mange år og er også kilde til denne grafik.

Ib Chorkendorff peger bl.a. på muligheden for at lave ammoniak (NH3) direkte i samme proces, hvor man ved lav temperatur med vedvarende energi spalter vand (H2O) til brint og ilt.

Samarbejde med andre universiteter

Ud over DTU, hvor flere institutter bliver involveret, vil centeret, der er oprettet for en periode på otte år, også have deltagelse af forskere fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Stanford University i Californien. Sidstnævnte sted drejer det sig om en forskningsgruppe ledet af Jens Kehlet Nørskov, der tidligere har været professor ved DTU.

Det nye center var et af to forslag fra DTU til Villum Fonden som respons på en indbydelse til at foreslå ‘et forsknings- eller udviklingsprojekt med potentiale til at yde et signifikant bidrag til den langsigtede beskyttelse af jordens klima, miljø og/eller biodiversitet’.

I konkurrence med forslag fra andre universiteter blev Ib Chorkendorffs center efter en vurdering af international komité udpeget som det, fonden ville støtte.