Kæmpebatteri skal opsuge sol og vind
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpebatteri skal opsuge sol og vind

I en af de tomme reaktorhaller på det bakkede og forblæste Risø poserer et nyt element i fremtidens elforsyning. Det er et containerstort batteri af en vanadiumtypen, som kan blive et af svarene på at få en varierende strømproduktion fra sol og vind til at stemme overens med et ligeså svingende elforbrug.

I praksis forbindes det 15 kW store batteri med to vindmøller, et solcelleanlæg og en dieselmotor i et lokalt net. Forbruget udgøres af ladestik til en Toyota Prius hybridbil og af en kontorbygning, hvor varmeanlæg, aircondition og andre belastninger kan styres individuelt. Systemet kaldes tilsammen Syslab, og ideen er, at forskerne her kan teste samspillet mellem alle de forskellige elementer i praksis.

Lang levetid

Seniorforsker Henrik Bindner, Risø/DTU, har i et par år forsøgt at købe et stort batteri og endte med at få fat i et canadisk fabrikat, VRB Power Systems. Batteriets styringsdel er specialudviklet, da standardmodellen er målrettet til anvendelse inden for telekommunikation.

Batteriet, der har kostet 750.000 kroner, er anskaffet som en del af et projekt, der er støttet af Energinet.dk med PSO-midler (Public Service Obligations - en afgift, som elkunderne betaler).

»Vi har valgt et vanadiumbatteri, fordi det kan tåle rigtig mange op- og afladninger, og fordi elektroderne ikke slides rent fysisk, og batteriet derfor forventes at have en lang levetid,« siger Henrik Bindner.

Han fremhæver ligeledes fordelen ved, at man kan ændre og udbygge på forholdet mellem effekt og energikapacitet ved simpelthen at sætte flere celler ind i systemet og fylde mere vanadium/svovlsyre på tankene, som udgør elektrolytten i batteriet.

»Batteriet kan i princippet holde evigt, hvis man blot udskifter membranerne i cellerne. Membranerne er den del. der bliver slidt i processen,« siger han.

Batteriet er som nævnt på 15 kW og kan lagre i alt 120 kWh. Den lagrede strøm kan sendes tilbage med bare 25 procents tab. Det er ifølge Henrik Bindner en normal effektivitet for batterier, men højt i forhold til for eksempel brintlagring af strøm. Her bruges strømmen til at drive en elektrolyseproces med, hvor vand spaltes til ilt og brint. Når man skal bruge strømmen igen, sendes brinten ind i en brændselscelle, som producerer strøm - og ved denne samlede proces tabes 60-70 procent af energien.

Ny systemstyring

Med den forholdsvis lille effekt og kapacitet kommer batteriet først og fremmest til at fungere som et korttidslager for vind- og solstrøm - fra minutter til få timer. Det betyder, at systemet kan opretholde en balance mellem forbrug og produktion, og at anden produktion ikke behøver at kunne regulere så hurtigt og starte/stoppe så hurtigt og ofte.

I første omgang er Henrik Bindner og flere andre forskere i gang med at teste alle det omfangsrige batteris funktioner igennem for at få verificeret batteriets data.

Næste trin er at lade batteriet indgå som komponent i Syslab-systemet, hvor det skal bruges til at udvikle en systemstyring med. Styringen skal tage udgangspunkt i, at alle komponenterne i systemet er intelligente og kan kommunikere med hinanden

»Vores idé er at undersøge, om man ved hjælp af automatisering kan udvikle en decentral måde at styre tingene på. Altså om man kan udnytte, at komponenterne er intelligente og dermed undgå en central styring af systemet fra et kontrolrum,« siger han og tilføjer, at det fra et kontrolrum vil blive meget vanskeligt at bevare overblikket over et system med så mange aktive komponenter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten