Kæmpeballoner snurrer sig til strøm 300 meter over jorden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpeballoner snurrer sig til strøm 300 meter over jorden

Svævende balloner fastspændt til jorden med 300 meter lange elledninger er buddet på fremtidens vindkraft fra det canadiske firma Magenn Powers.

Systemet med navnet Magenn Power Air Rotor System (Mars) er en heliumballon med en generator i »maven«, der genererer elektricitet fra ballonens rotation om sin egen akse.

Den første model på 30 meter i bredden rammer markedet i 2008 og har en kapacitet på 10kW.

Ballonerne holdes oppe af både helium og af deres egen rotation.

»Helium tillader ballonen at stige til større højder end vindmøller. Mars indfanger den vindenergi, der er til rådighed i 200-300 meters højde. Mars' rotation genererer endvidere Magnus-effekten, der giver et ekstra løft,« hedder det på Magenn Powers' hjemmeside.

Den generede strøm bliver overført via elledningerne, ballonen svæver i, til en transformerstation og derefter ført videre til elnettet til brug med det samme eller lagring med akkumulatorer.

Ballonen hænger udspændt i en højde over jorden, som ifølge Magenn Power giver fordele over for traditionelle vindmøller.

»Kystlinje- eller off-shore-placering er ikke nødvendig for at indfange vind højere oppe. Mars kan installeres tættere på elnettet ved at nå vindene 300 meter over jordoverfladen,« hedder det på virksomhedens hjemmeside.

Effektiviteten af ballonerne bliver på 40-50 procent, men ifølge virksomheden selv vil et Mars-system på grund af lave produktionsomkostninger være billigere pr. produceret elektricitetsenhed end konkurrerende vindkraftsystemer.

Magenn Power oplyser, at ballonerne ikke giver problemer for fugle og flagermus, da de på grund af deres størrelse er lette at detektere for luftens indbyggere.

De største balloner forventes at blive 100 meter i bredden.

Dokumentation

Magenn Powers hjemmeside

Hvad sker der så, hvis en ballon punkterer eller river sig løs. Det vil da være et kæmpe område, den kan risikere at falde ned på.
Det er vel trods alt mere begrænset, hvor langt en vindmølle kan nå omkring?

  • 0
  • 0

Der er klart et problem med at holde den op mod vinden, altså den brede side mod vinden, idet vinden vil dreje den således at den brede side ikke altid vender op mod vinden, hvilket kraftigt reducerer effektiviteten, og turbulens der opstår i forbindelse hermed - vil kun gøre det værre.

Hvad mere er: i en kraftig storm med lokale trykforskelle vil den blive blæst ned og ud til siden. endvidere er den forudbestemt til nærmest at være en magnet for Lynnedslag, noget som risikerer at ødelægge generatoren, ligesom lynet vil søge ned ad elledningerne mod jorden.

Desuden er lynnedslag og en heliumfyldt ballon ikke ligefrem den mest fredsommelige cocktail jeg kan komme i tanke om.

  • 0
  • 0