Kæmpe succes: Raket fløj lodret over otte kilometer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe succes: Raket fløj lodret over otte kilometer

»Flemming, du er et geni!«

Sådan lød ordene fra missionsleder Kristian von Bengtson, da den danske raket Sapphire strøg lodret mod stjernerne klokken 12.40 søndag i Østersøen øst for Bornholm.

Flemming, med efternavnet Nyboe, er manden, der har knoklet i flere år på at programmere et system til at styre raketforeningen Copenhagen Suborbitals' raketter, der har en tendens til at flyve skævt.

Da Sapphire tændte sin motor begyndte den at hælde en anelse til siden, men som om en person balancerede raketten på sin pegefinger, rettede den ind og strøg lodret mod himlen.

Foto: André Christensen

Den nåede over den forventede maks-højde på 8 kilometer, helt nøjagtig 8,3 kilometer, og det er kun muligt, hvis den har fløjet uhyggeligt tæt på lodret.

Sidste år fløj raketten Smaragd formentlig også til over 8 kilometer, men højden blev ikke verificeret. I år er den verificeret til 8,3 kilometer, og selvom missionen slet ikke handlede om at flyve højt, så er det en klar danmarksrekord.

Raketten nåede en hastighed på 1.239 km/h, hvilket er lige under lydmuren, og da motoren brændte ud i fire kilometers højde, var Sapphire kun 75 meter væk fra en fiktiv lodret linje over affyringsplatformen Sputnik. Da raketten nåede sit toppunkt var afstanden til den fiktive linje 188 meter.

»Det kan stort set ikke gøres bedre. Jeg er ekstremt tilfreds,« lyder det fra Flemming Nyboe

Læs også: Se opsendelsen af Sapphire-raketten

Nu står raketbyggerne efter al sandsynlighed med en teknologi, der kan implementeres på den næste raket Heat 2X, der skal opsendes til næste år. Copenhagen Suborbitals er med andre ord et vigtigt skridt tættere på stjernerne, og rummet, hvor det er planen, at raketbygger Peter Madsen skal ud engang i fremtiden.

Til gengæld udløste raketten aldrig sin hovedfaldskærm og er derfor gået tabt i Østersøen.

Årsagen er, at systemet til at udløse hovedfaldskærmen er styret af en højdemåler. Når raketten har nået sit højeste punkt, kaldet apogee, bliver der udløst en mindre faldskærm, men hovedfaldskærmen bliver først udløst i tre kilometers højde. Men efter apogee begyndte systemet at måle forkert og troede, at raketten bevægede sig op. Ifølge Flemming Nyboe er det en ærgerlig fejl, men kan f.eks. løses ved at have et system, der udløser faldskærmen med en timer i stedet.