Kæmpe solvarmeanlæg langs forstædernes motorveje
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe solvarmeanlæg langs forstædernes motorveje

Illustration: NØRGAARD SØRENSEN JESPER/POLFOTO

Solens gang over de triste jordstriber langs motorvejene kan snart give varme til mellem 500 og 600 huse. Vestegnens Kraftvarmeselskab (VEKS) forbereder sig nemlig på at opføre et solvarmeanlæg på 20.000 kvadratmeter i udkanten af København.

Anlægget får omtrent samme størrelse og ydelse som Danmarks hidtil største solvarmeanlæg, der ligger ved Marstal på Ærø.

Ifølge direktør Lars Gulev har Vestegnens Kraftvarmeselskab selskabet kig på områder langs Holbækmotorvejen og Køge Bugt-motorvejen, hvor jordpriserne er lave på grund af store støjgener.

Planen er, at anlægget skal producere 10.000 MWh fjernvarme, hvilket svarer til mellem 500 og 600 huses årlige varmeforbrug, og målet er, at solfangerne skal stå klar til det internationale klimatopmøde i 2009.

Solvarmeanlæg kan sænke varmeregningen

Varmeselskabet på den københavnske vestegn har regnet ud, at et solvarmeanlæg i den størrelse kan give en lavere fjernvarmepris end prisen hos de konventionelle kraftvarmeværker, fordi energiprisen er steget markant de seneste år, samtidig med at solvarmeanlæggene er blevet mere effektive.

»I første omgang er der tale om, at vi bygger solvarmeanlægget ud fra en rent kommerciel betragtning. At vi så også reducerer CO2-udslippet, er en miljømæssig sidegevinst,« siger Lars Gulev.

Solvarmeanlæg skal kobles på fjernvarmesystemet

I øjeblikket analyserer Vestegnens Kraftvarmeselskab de miljømæssige og økonomiske konsekvenser, før selskabet sætter et pilotprojekt i søen, men det står klart, at anlægget skal være stort for at løbe rundt.

Ifølge selskabets koster det cirka en fjerdedel per produceret fjernvarmeenhed at udnytte solvarmen i storskala sammenlignet med, hvis hver husstand sætter individuelle solvarmeanlæg op.

Når solvarmeanlægget bliver en realitet, skal det kobles på det københavnske fjernvarmesystem og minder dermed om den måde vindmøller kobles på elnettet.

For to måneder siden indviede Brædstrup Fjernvarme et solvarmeanlæg på 8.000 kvadratmeter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten