Elforbruget i danskernes elskede sommerhusene er steget med 90 procent i løbet af 30 år og er nu lige så stort som elforbruget for Odenses samlede boligmasse.
83 procent af sommerhusene blev i 2008 opvarmet med direkte elvarme, viste en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut.
Det er dyrt – især i vinteråret og i de store luksussommerhuse, der udlejes det meste af året, og hvoraf en del rummer moderne bekvemmeligheder som pool, sauna og spa.
For ægteparret Niels Sloth og Kirsten Andersen satte et årligt elforbrug på over 30.000 kWh gang i de grønne løsninger i sommerhuset ved Fjellerup Strand på Djursland. For med 135 m2 bolig plus en indendørs pool på 18 m2 og udlejning året rundt var det ganske enkelt for dyrt at bero energiforbruget på el alene.
Gode råd fra Energitjenesten Her er Energitjenestens gode råd til dig, der overvejer at varme dit sommerhus op med grøn energi: I et sommerhus behøver du ikke store anlæg, der producerer for meget energi. Typisk vil det være nok med en luft-luft-varmepumpe, en ny brændeovn, et solvarmeanlæg eller solceller. Husk at efterisolere sommerhuset, før du installerer dit grønne energianlæg. Isolerer du bagefter, bliver dit anlæg nemt for stort, og du producerer en masse varme til ingen nytte. Udskift elvarmtvandsbeholderen med en multifleksibel solvarmebeholder. Vælg vakuum-rørfangere som solfangere, hvis du bruger huset fra oktober til marts. De har en relativt højere vinterydelse end almindelige plansolfangere. Sæt via styringen gerne elpatronen til at slå til på de kolde vinterdage – typisk ned omkring 10-15 frostgrader – hvor et solvarmeanlæg må give fortabt. Bruger man sit sommerhus hele året, vil en solfanger anslået kunne levere op til 70-80 procent af den energi, man på årsbasis bruger til vandopvarmning. En luft-luft-varmepumpe kan nedsætte elforbruget til opvarmning med mere end 50 procent, men det kræver god isolering og helst også energiruder for at få jævn varme i huset.
»Generelt har de store sommerhuse et kæmpe elforbrug, og jeg tror måske ikke, det er noget, man har været opmærksom på, specielt ikke hvad angår udlejningssommerhuse. Men i vores tilfælde ville vi gerne have bragt forbruget ned, for det var en alt for stor post på budgettet,« fortæller Niels Sloth, som gerne vil banke en pæl igennem myten om, at det er en god fidus at udleje sit sommerhus.
Ikke med et årligt elforbrug på 32.300 kWh dengang i 2002, da ægteparret købte huset. Og alt eventuelt overskud er gået til vedligehold.
Holder poolen på 30 grader
Derfor fik ægteparret først efterisoleret taget, og dernæst fik de udskiftet alle 40 termoruder til lavenergiruder. Det var smart, konstaterer Niels Sloth i dag, for ud over det nemme og billige i at få alle ruder skiftet på én gang har det sparet 20 procent af energiforbruget og givet bedre indeklima.
Næste etape bestod af montering af 15 m2 solvarmepaneler samt opsætning af styringsautomatik til poolen.
Styringen gør, at poolpumpen kun kører en tredjedel af døgnet, og at det elektriske varmelegeme på 9 KW afkobles, når huset står tomt. Styring på pumpen alene sparer et tomgangsforbrug på op imod 8 kWh pr. dag, anslår Niels Sloth.
Solvarmen kom op i starten af 2013, og den har indtil nu leveret varmt brugsvand hele sommeren samt holdt vandet i poolen på 30 grader. Det er et stort anlæg til et sommerhus, erkender Niels Sloth, men anlægget stopper automatisk, hvis der bliver produceret for meget varme.
Efterlyser integrerede løsninger
Med et stort sydvendt tagareal kunne næste grønne projekt sagtens blive solceller, fortæller Niels Sloth, ligesom trelagsvinduer, varmepumpe og måske udskiftning af en ældre brændeovn sikkert også kommer på tale på et tidspunkt.
Sloths regnestykke Hustype: 135 m2 sommerhus i træ fra 1986. Anvendes cirka 180 dage om året. Installationer: Efterisolering af taget (ca. 5.000 kr.), udskiftning af termo- ruder til lavenergivinduer (30.000), 15 m2 solvarmepaneler (80.000 kr.) og styring til poolen (ca. 10.000 kr.). Total investering: 125.000 kr. Samlet årsforbrug: Forventet 20.000 kWh i 2013 i forhold til 32.300 kWh i 2002. KWh varme pr. m2: Ikke opgivet. Samlet tilbagebetalingstid: Ikke opgivet.
Men han undrer og ærgrer sig over, at der ikke findes færdige hyldevareløsninger til overvågning og styring af energiforbruget i et sommerhus, så man også derigennem kunne barbere forbruget yderligere ned.
Hvorfor ikke koble radiatorer og andre energikilder på det trådløse netværk frem for at bruge producentens eget proprietære system? spørger Niels Sloth.
»Det, jeg efterlyser, er integrerede løsninger. Det kunne være superfedt med en app, hvor man kunne samle det hele. Der må virkelig være plads til forbedringer på det punkt,« lyder det fra Niels Sloth, som opfordrer udlejningsbureauer eller energirådgivere til at tage teten og tilbyde løsninger.
Som eksempel angiver han, at ægteparret stod på fuldstændig bar bund, da de ville installere styringen til poolen. Og de kom kun møjsommeligt i mål med projektet, fordi de fandt en elektriker, der selv så potentialet i teknologien og derfor gjorde en ekstra indsats.
