Kæmpe pariserhjul gør telefoner ubrugelige i København

Skandinaviens største pariserhjul på Axeltorv blokerer for brugen af IP-telefoni hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen på Kampmannsgade.

Styrelsen har siden torsdag i sidste uge, hvor hjulet blev sat op, haft problemer med dets IP-telefoni, og det viser sig nu, at det er pariserhjulet, der er synderen.

»Vi fik systemet nogenlunde op at køre i sidste uge, men så i weekenden begyndte vores telefonlinjer at få små spidsbelastninger. Det i sig selv er mærkeligt, da vi slet ikke har nogen telefoner åbne på det tidspunkt,« siger Bo Mortensen fra Center for IT ved Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

»Mandag og tirsdag oplevede vi så løbende problemer, hvor folk ikke kunne ringe ind eller bruge tast-selv-service,« fortæller han.

Styrelsen fik i dag onsdag en tekniker til at se på sagen. Han startede med at tjekke NT-boksene, men da de var fuldt funktionelle, så gik han en tur på taget.

»Jeg gik sammen med teknikeren op på taget, hvor vi kunne se, at vores luftbårne antenne peger direkte igennem hjulet,« siger Bo Mortensen.

Antenne skal måske fjernes

Det var driftstekniker Michael Vitrup fra Eltel Networks, der i dag var ude at se på sagerne hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

»Pariserhjulet lukker ikke helt af for signalet, da det består af en masse jernstænger, men det skaber en del forstyrrelser,« siger Michael Vitrup, der har en simpel løsning på problemet:

»Hvordan man ordner det? Ja, man fjerner pariserhjulet,« svarer han kækt.

Men da det ikke ligefrem er en mulighed, så forklarer han, at der skal findes et andet sted, hvor transmissionen kan modtages fra. Problemet er, at styrelsen i øjeblikket får sit signal fra Scandic Hotel ude på Amager. Men fugleflugtslinjen fra styrelsen til hotellet bliver afbrudt af pariserhjulet.

Løsningen er, ifølge Michael Vitrup, at antennen drejes eller fjernes, så det er muligt at finde et andet sted, hvor antennen kan modtage signal. Det kræver dog, at der laves en line-of-sight prøve, hvor det tjekkes, om et direkte signal er muligt. Det testes ved, om teknikere på henholdsvis afsender- og modtagerplads kan se hinanden visuelt med lygter eller lignende.

Når det mest optimale signalsted er fundet, så skal der søges om tilladelse til at oprette en transmissionslinje.

»Hvor langt tid det så tager, det er op til Telenor, men jeg har nu aldrig oplevet, at det er noget, der er trukket i langdrag,« siger driftstekniker Michael Vitrup.

Hjulet, der er 50 meter højt og har 42 lukkede bokse, giver en 13 minutter lang tur med udsigt over København. Det skal stå på Axeltorv i minimum tre måneder.

Emner : Bredbånd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 

Når man skal sigte og det med line of sight. Finde en bygningsflade eller fabriker én selv, som kan spejle signalerne indtil samme Pariserhjul nedtages. Eller hvordan det nu hedder, Mikrobølge links mæssigt!

 • 0
 • 0
     

Hvis nu samme leverandør havde fået den smarte ide at lave et rafting vandløb og gravet fiber over i processen, var det så heller ikke hans skyld?

Men bystyret får vel flere kontanter for tilladelsen til pariserhjulet, end fornuftige antenneforbindelser er værd.

 • 0
 • 0
   

Jeg troede formålet med debatten på Ingeniøren var at kommentere og debattere emnet i artiklen og ikke udpensle eventuelle svipsere samt gøre sig til dommere over for ingeniørens journalister.

Hvis man er utilfreds med stavefejl/overskrifter/billeder så kan man da bare kontakte journalisten direkte på mail. Så slipper jeg ihvertfald for at skulle læse jeres irrelevante meninger vedrørende korrektur og sensationsoverskrifter.

 • 0
 • 0
           

Men til sagen: Her kunne stå: "Kæmpe pariserhjul blokerer for den trådløse telefonforbindelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen." Men så lyder det jo ikke som et stort problem.

Hvis det havde været for to år siden i sommerferien, det var sket, havde det været mig, der skulle finde en alternativ løsning (planlægger ved Sonofon). Jeg vil sige, at det er en af de ting, der sker fra tid til anden når der anvendes trådløse forbindelser i de højere frekvensbånd, der kræver line-of-sight. Der er nye bygninger, der bliver bygget, kraner der bliver sat op midlertidigt og træer der vokser. Ikke nogen speciel sensation i det, men der skal selvfølgelig gøres noget ved det rimeligt hurtigt, da kunden selvsagt ikke er tilfreds med at den forbindelse, der virkede fint for et par dage siden, nu ikke virker længere. I København er det dog normalt ikke det sværeste, da der er flere muligheder for at finde en anden modsite.

 • 0
 • 0

og god artikel . så går der penittegryn i den, glad for jeg har gået så lidt i skole ikke bemærker fejlene, hvis de da er der.røg på skolebænken igen og denne gang oplevede hvordan man læste en big ig istedet for nyde historien sige ok det var en god bog. haha np dem om det jeg står af når der går overanalysering i det,ok nok om det.

nu ser det jo ingenøren så var det ikke federe tønker ok her er en fantastisk opgave hvordan kan den løses, her gar vi nogle ting vi ikke normalt har, så kan der laves forsøg.

kan forestille mig hjulet virker som en stor modtager og den suger signalet til sig , kunne man ikke male alle metaldelene med noget isolerende maling så signalet passerede igennem. med hensyn til sigte er det vel bare gå op på taget om natten bruge en laser så kan manvel straks se signalet.

nu lidt sjovt man vil opføre sådan et kæmpehjul midt i hovedstaden finder det malplaceret,

 • 0
 • 0

Når man skal sigte og det med line of sight. Finde en bygningsflade eller fabriker én selv, som kan spejle signalerne indtil samme Pariserhjul nedtages. Eller hvordan det nu hedder, Mikrobølge links mæssigt!

I min tid inden for radiokædebranchen, arbejdede man med forskellige former til undertrykkelse af refleksioner. Netop denne type af forstyrrelse/refleksion, som pariserhjulet giver, er lidt vanskelig at kompensere sig ud af med f.eks. diversity, hvorfor en form for refleksion, som foreslået nok vil være den simpleste løsning. Jeg tvivler dog på, at man kan finde en refleksionsflade, hvor Fresnells ligning netop går op, hvorfor den simpleste løsning er at indføre et ekstra hop med en aktiv repeater. Dette ville selv en radiokædemand i det hedengangne Statens Teletjeneste straks foreslå, som alternativ til at fjerne pariserhjulet.

 • 0
 • 0

Det var ikke kun tast-selv system der fejlede. Det var alle telefoner, som Telenor drifter med en luftbåren linje, ikke "svævende" antenne. Grunden til der er en retningsbestemt antenne til telefonerne er at Telenor ikke vil leje sig ind på TDC's linjer, og har derfor sat en antenne hso E&S som så peger på Radisson. Så IP-telefonien har været en misforståelse, det er ganske almindelige fastnet linjer.

 • 0
 • 0

Nu er der vel ikke så meget andet at debattere i denne artikel, problemets beskedne omfang taget i betragtning.

Grundlæggende synes jeg da, at det er fint og udviklende for journalistikken, at journalisten og redaktionssekretariatet får en tilbagemelding, der uden omsvøb påpeger, at den sensationelle overskrift ikke holder vand.

Det minder mig om overskriften, hvor et af formiddagsbladene med fede typer på forsiden skrev: "Bølle kastreret".

Inde i bladet viste det sig, at Bølle var en puddelhund.

Sådan holdt man salget oppe på en dag uden de helt store nyheder.

 • 0
 • 0

Vagn Bro,

Jeg er enig i at det er godt at give tilbagemeldinger. Men jeg går udfra at det er derfor journalistens email er øverst i artiklen. Så slipper man for at 'spamme' debatten med sådanne tilbagemeldinger.

 • 0
 • 0

[quote]det er ganske almindelige fastnet linjer.

Som åbenbart ikke er så "faste" endda.[/quote] Tjaah - hver teknologi har sine udfordringer. Fiber- og kobberkabler kan graves over, og der kan løbe vand i dem, radiobaserede løsninger kan få problemer med LOS og dæmpning pga. vejret. Stabilitet og kvalitet af en radiobaseret løsning er i praksis lige så god som fiber - det er jo ikke Wifi, der er tale om. Fiberen har dog fordele ift. kapacitet.

 • 0
 • 0

Jeg synes, at der er meget ordkløveri i kommentarerne, ikke bare i dag men også de fleste dage. Men det er umuligt at definere grænsen mellem ordkløveri og relevante kommentarer, så jeg vil bede alle læsere om at rette deres kritik af journalisterne direkte til disse som e-mail, så vi andre ikke behøver at læde den slags. om det hjælper ved jeg selvfølgelig ikke.

Bortset fra dette, synes jeg at artiklen er interessant. Byens luftrum er åbenbart ret frit, både til radioforbindelser og til forlystelser, og det forbavser mig egentlig at man så sjældent hører om interessekonflikter. Men som regel er det vel muligt at omgå den slags forhindringer, og det bliver vel leverandørens udgift at opstille en omvejskanal.

 • 0
 • 0
 

Kære debattører

Jeg har slettet en del indlæg fra denne tråd, da de ikke beskæftigede sig med artiklens indhold. De handlede alene om stavning, form osv.

Disse kommmentarer bedes - som der også udtrykkeligt står i debatreglerne: http://ing.dk/vilkaar - sendes direkte til journalisten eller redaktionen.

Debattører, der ikke kan respektere dette, vil få lukket deres adgang til debatten permanent.

Med venlig hilsen Julian Henlov, Community Builder, ing.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten