Kæmpe-meteorit i Peru hjælper rumforskere

Braget ved Andesbjergene i Peru var forårsaget af en kæmpe meteorit, fastslår direktøren fra det Peruvianske Geofysiske Institut, Ronald Woodman.

»Vi er nu overbeviste om, at der var tale om en meteor,« siger han til Los Angeles Times om det 20 meter brede krater, der stadig mistænkes for at gøre folk i området syge.

Geologer i området har fundet fragmenter fra meteoren i området, men det er stadig uvist, hvad meteoritten består af. Ifølge Ronald Woodman er der tale om en meteor af metalliske substans, mens andre geologer mener, at meteoritten er af sten.

Meteor vejede mellem fem og ti ton

Ifølge eksperter fra det peruvianske kernekraftinstitut var der formentlig tale om en meteorit med en diameter på en meter, da den ramte jorden, hvor den skabte rystelser, der blev målt til 1,5 på richterskalaen.

»Vi har at gøre med en meget sjælden begivenhed, og hvis størrelsen er på en meter i diameter, så taler vi om en meteorit på mellem fem og ti ton,« siger Henning Haack, lektor på Geologisk Museum, der ikke finder grund til at betvivle oplysninger fra geologerne i Peru.

"Frisk" meteor giver præcise modeller af nedslag

Ifølge Henning Haack er nedslaget især interessant for folk, der forsker i kratere, fordi det kan hjælpe til at bestemme alderen på måners og planeters overflade med langt større præcision.

Når overfladen på objekter i rummet skal bestemmes, tæller forskerne nemlig antallet af kratere og udregner statistisk, hvor gammel overfladen er.

Men med kun yderst få observationer af friske kratre har forskerne svært ved at kende objekternes størrelse i forhold til krateret og dermed er aldersbestemmelserne usikre - eksempelvis på Mars.

»Krateret og meteoritten sammenholdt med øjenvidneberetninger om meteorens bane, samt satellitobservationer kan kalibrere forskernes modeller af meteornedslag, så de bliver meget præcise,« siger Henning Haack.

Meteor burde lyse om kap med solen

Trods geologers bekræftelse af meteornedslaget i Peru undrer Henning Haack sig dog stadig over, at flere lokale ikke har meldt om et voldsomt lysglimt.

»En meteor af denne størrelse burde nemlig lyse så kraftigt, at den blænder folk,« siger han.

Den sidste store meteorit, som forskerne fandt, faldt ned i Sibirien i 1947 og var på omkring 23 ton. Øjenvidner berettede om en lyskugle, der syntes lige så kraftig som Solen på himlen. 106 huller efter meteorfragmenter blev efterfølgende fundet i området.