Kæmpe meteorit halet op af russisk sø

For det uindviede øje er det bare en stor, mørk sten som så mange andre. Men der er alligevel en god grund til, at dykkere har brugt store dele af sommeren på at gennemtrawle bunden af en russisk sø i jagten på netop denne sten.

Meteoritten, som stenen rettelig er, stammer nemlig fra den 10.000 ton tunge meteor, der med en gigantisk knald eksploderede over Chelyabinsk den 15. februar i år. Byen ligger i Ural-bjergene i det centrale Rusland.

Den efterfølgende trykbølge rystede bygninger og splintrede glasruder, så 1.500 mennesker blev såret.

Samtidig blev fragmenter fra meteoren, der havde en estimeret diameter på 17 meter, spredt over et stor område. Det mest interessante bevis var, da isen på Chebarkul-søen blev gennembrudt, så der opstod et hul på seks meter i diameter.

Læs også: Test af Caterpillar hårdføre smartphone med gravemaskine-ringetone

Nu har dykkerne så fundet meteoritten på 13 meter dybt vand. Den var halvanden meter lang ved fundet, men selv om eksperterne brugte en slæde til at trække meteoritten op på land, gik den i tre stykker under håndteringen, skriver nyhedsbureauet Ria Novosti.

Under vejningen af de to største stykker gik viseren til 570 kilo, før vægten gik i stykker, og derfor er den samlede vægt endnu ukendt. Alligevel var lokale eksperter tilfredse med fundet.

»Det her er faderen til de stykker, vi tidligere har fundet i området,« sagde Sergei Zamozdra, der er forsker ved det lokale universitet i Chebarkul til nyhedsbureauet Ria Novosti.

Zamozdra regner alligevel med, at meteoritten er blandt de ti største fund i verden.

Se (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24550941) fra BBC om fundet

Se eller gense nedslaget fra februar

Emner : Asteroider
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

ing.dk skriver:

"Det mest interessante bevis var, da isen på Chebarkul-søen blev gennembrudt, så der opstod et hul på seks meter i diameter."

  • En meteor på 1,5 m laver lagt større ravage i isen på en sø end et hul på 6 m.
  • Som jeg formodede tidligere er det varmen i meteoren, der har dannet hullet med konvektion i søens 13 m vand.
  • Afkølingen er sket så hurtigt, at meteoren revnede; den metode benyttedes i bjergbrug inden krudtet opfandtes.

At afkøling ved konvektion er effektiv ses også på den meget lavere vandtemperatur på 10 km dybde end temperaturen på 10 km dybde i jordskorpen. Mon den effekt er med i klimamodellerene?

Mvh Tyge

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten