Kæmpe Mars-krater er fyldt med to kilometer tyk is
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe Mars-krater er fyldt med to kilometer tyk is

Illustration: ESA

Is er efterhånden er almindeligt syn på Mars, når rumfartsagenturernes robotter undersøger den røde planet. Seneste har ESA-sonden Mars Express sendt unikke billeder hjem af det 82 kilometer brede Korolev krater - fyldt med is.

Billederne af krateret er taget med sondens High Resolution Stereo Camera ved fem overflyvninger. Billederne er siden blevet stykket sammen til et billede, der viser kraterets to kilometer høje kanter troner op i landskabet, mens en kappe af is fylder det ud.

Isen er knap to kilometer tyk og fastholder et lag af konstant kold luft over krateret. Det sikrer, at isen ikke varmes op og smelter. På den måde er krateret altid fyldt med is, skriver ESA i en pressemeddelelse.

Mars Express er efterhånden en gammel sonde, der blev sendt op helt tilbage i 2003, hvor også landingsfartøjet Beagle landede på overfladen, men var ude af stand til at åbne sig ordentligt.

Læs også: Europa godt på vej til Mars

Sonden afgørende for nye opdagelser

Mars Express fungerede dog upåklageligt og er stadig afgørende for nye opdagelser på den røde planet. Det var fx Mars Express, der gav italienske forskere data fra sit instrument MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding Instrument), så de kunne afgøre, at der var tegn på en enorm underjordisk sø under sydpolen på Mars - en sø, der kunne minde om Vostok-søen, som er fundet under Antarktis her på Jorden.

Mars Express har de seneste år fået følgeskab af flere nye rumfartøjer, herunder ESA’s ExoMars, der for otte måneder siden også kiggede nærmere på Korolev-krateret med sit CaSSIS-kamera som led i sondens arbejde med at analysere gasser i planetens tynde atmosfære.

Korolev kraterets sider fotograferet af ExoMars. Illustration: ESA/Roscosmos/CaSSIS
Emner : Mars
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan undre sig over hvorfor indsatsen med at finde spor efter liv på Mars ikke koncentreret omkring den frosne sø i Korolev Krateret?
Man må da formode at det er et mere oplagt sted at søge, da et evt. uddød liv nok vil være at finde indefrosset i denne permafrost, istedet for at bore på de store sandede sletter, som man pt. er igang med?
???

 • 9
 • 1

Nu spørger jeg måske dumt, men hvad er det for noget luft som isen køler ned? - og hvorfor skulle isen dog smelte uanset denne effekt? (Der er jo i forvejen rigeligt koldt på Mars velsagtens) :)

 • 1
 • 0

Det samme tænker jeg om polerne, hvor der også er is.

Man bør jo udnytte den danske ekspertise hvad angår iskerneboringer, og så få et borefartøj afsted så vi kan undersøge nogle iskerner, måske bare 5-20 meter nede.

Det er nogle gange som om man går udenom den varme grød, og ikke går efter det mest oplagte, i stedet finder man de mest tørre ørken lignende steder, at køre rundt i.

 • 1
 • 3

Jeg tror at folkene bag ESA-sonden har den teori at kraterets høje kanter og selve beliggenheden tæt ved en af polerne sikrer en ret kold temperatur som ikke varierer meget over året. Derfor kan det være muligt at 'gryden' har en helt anden og tykkere atmosfære end resten af planeten, men jeg vil nu gerne få bekræftet at isen er frosset vand; det burdevel en spektralanalyse kunne afgøre?

John Larsson

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten