Kæmpe kollaborativ robot løfter 170 kg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe kollaborativ robot løfter 170 kg

Imponerende tager den sig ud, Aura-robotten. Til gengæld kræves der noget plads til styreskab og gulvmontage. Illustration: Morten Vittrup Lund

De kollaborative robotter får nu deres egen Goliath i form af kæmperobotten Aura, der blev vist frem i Odense i sidste uge.

Med en højde på over to meter og en løfteevne på 170 kg minder robotten af statur mere om en traditionel industrirobot end en kollaborativ robot, men den danske forhandler, Egatec, understreger, at Aura-robotten kan sikkerhedsvurderes på lige fod med eksempelvis en UR-robot.

»Det er 100 procent en kollaborativ robot,« siger Alberto Botarelli, eksportchef i Egatec, som i PR-materialet kalder Aura for en andengenerations kollaborativ robot – også kaldet cobot.

Blødt skum rummer sensorer

Ud over størrelsen udmærker robotten sig ved at være pakket ind i blødt skum spækket med sensorer, der gør, at robotten stopper ved enhver kontakt eller berøring. Den kan således programmeres til at standse, hvis et menneske kommer inden for en afstand af 20 centimeter.

»Man har ikke brug for afskærmning. Og så kan man samtidig gøre både griber og emne kollaborativt ved at benytte samme skumkappe på dem som på selve robotten,« forklarer Alberto Botarelli.

Han understreger, at det naturligvis ikke er selve emnet, der skal pakkes ind, men at kunne tænke sig, man benyttede en form for fikstur rundt om emnet.

Reelt kan robotten fungere som både en traditionel industrirobot og en kollaborativ robot, idet den kan arbejde i forskellige tempi.

Ved at etablere en sikker zone rundt om robotten – eksempelvis i form af én eller flere laserskannere – kan Aura holde et tempo på op til to meter pr. sekund, så længe der ikke er personer i nærheden. Er der det, sænkes tempoet automatisk til cobot-tempo.

Anvendes på bilfabrikker

Med en rækkevidde på 2,8 meter og en løfteevne på 170 kg åbnes der for nogle nye anvendelser end de velkendte mindre robotarme.

Comau, Auras italienske producent, er ejet af den amerikansk-italienske bilkoncernen FCA Automotive Group – Fiat-Chrysler – så det ligger lige for at anvende robotten i bilindustrien. Her benyttes den da også allerede, lyder det fra såvel Egatec som Comau.

»Alle andre kollaborative robotter har en løfteevne på langt under 100 kg, men på eksempelvis bilfabrikker har du ofte behov for at kunne løfte emner som bilsæder, der vejer langt mere,« forklarer softwareudvikler Nicolau Scaraffia fra Comau, der var taget med Aura til Odense for at vise den frem på Egatecs Automationsdag.

Giver det mening?

Spørgsmålet er, om det i en dansk kontekst overhovedet giver mening med en kollaborativ robot af den størrelse. Det gør det, understreger Alberto Botarelli, som påpeger, at robotten for eksempel vil kunne anvendes til større håndteringsopgaver, hvor det ellers ville kræve involvering fra både cobot og menneske.

»Den største forskel er, at Aura er et system, ikke bare en robot. Comau er startet med den her store robot, men i den nærmeste fremtid vil teknologien blive brugt på også mindre robotter.«

Aura-robotten kommer officielt til salg på det danske marked i begyndelsen af næste uge. Listeprisen er 150.000 euro, svarende til 1,1 mio. kr.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først