Kæmpe klode på Aarhus Havn formidler viden om klimaet

Illustration: Climate planet

En imponerende, fem etager høj globus er landet på kajen i Aarhus midtvejs i det europæiske kulturår.

Her skal den de kommende tre måneder skabe opmærksomhed om klimaændringerne og ifølge planen inspirere gæsterne til at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

Globussen er både blikfang og biograf i udstillingen Climate Planet, for inde i maven på den store jordklode hænger endnu en jord­klode, der fungerer som lærred for en film om klimaændringerne og klodens fremtid.

Rundt om globussen udstiller en række virksomheder og organisationer, som med produkter og plancher både informerer om og inspirerer til, hvordan man kan træffe klimavenlige valg i hverdagen.

Med den megen snak om klimaændringer kan det synes besynderligt at tænke, at en gigantisk klode, en film og en udstilling skulle kunne ændre noget som helst, men det er Henrik Rud ikke i tvivl om. Han er idémand bag Climate Planet og direktør i KonceptAarhus:

»Vi tror, det er nemmere at anspore til handling, når vi kan illustrere udviklingen ved at vise en film med de konkrete ændringer. Hr. og fru almindelig-borger har svært ved at forholde sig til klimarapporter og klimaudvikling. Vi kan godt se, at klimaet forandrer sig, men hvad kan vi gøre ved det,« spørger han retorisk.

På Europa-turné

Henrik Rud henviser til en amerikansk undersøgelse, der viser, at 70 procent af befolkningen godt ved, at det står grelt til med klimaet, men at kun 20 procent ved, at de selv kan gøre en forskel. Det tal skal Climate Planet være med til at gøre større, og opgaven slutter ikke, når kloden bliver pillet ned i Aarhus. Herfra skal den på en tre år lang turné til 24 europæiske storbyer. I den forstand er formålet med projektet såre simpelt, mener Henrik Rud:

»Det er en stor forbruger­oplysningskampagne om Jordens tilstand, for hvis vi skal skabe en bølge af forståelse for alvoren bag udviklingen, er vi nødt til at øge antallet af dem, der ved, at de selv kan gøre noget for klimaet.«

Mottoet for kulturåret er ‘Let’s Rethink’, og samtidig er det en del af målet med Aarhus 2017 at ‘søge nye måder at agere på, nye måder at danne partnerskaber på, nye forretningsmodeller og nye vækstbegreber for at skabe bæredygtige løsninger’.

Når gæsterne kommer ind i den gigan­tiske globus i Aarhus, træder de ud i det mørke univers. Det eneste, der lyser op, er en mindre kopi af vores klode, som hænger midt i rummet. I sig selv er den kun et hvidt lærred, hvorpå fire projektorer bl.a. viser billeder af Jorden i realtid taget ude fra rummet. Illustration: Climate Planet

Dermed er Climate Planet landet det rigtige sted, mener Henrik Rud:

»Vi har gentænkt måden at kommunikere om klima på, og det er en del af dna’et i kulturåret. Vi kan næsten ikke gøre det bedre,« siger han.

Filmen varer en halv times tid, og bagefter bliver gæsterne ledt ud i oplevelses- og udstillingsområdet, hvor de kan finde inspiration til et klimavenligt liv.

Aarhus-virksomheden Johnson Controls, tidligere Sabroe, er hovedsponsor for Climate Planet og en af de virksomheder, der deltager i udstillingen. Og ifølge projekt­leder og maskinmester Carsten Kjær Hansen gør det en kæmpe forskel for miljø og klima, om de varer, den enkelte forbruger køber, er produceret på en bæredygtig måde eller ej:

»Forbrugerne vil gerne træffe de rette valg, og det vil vi gerne hjælpe dem med. Hvis du f.eks. ønsker at købe bæredygtigt legetøj til dine børn, kan du enten vælge produkter fra Lego, som bruger energieffektive produktionsanlæg og dermed er klimavenlig, eller du kan vælge legetøj fra Kina, som ofte bliver produceret under kummerlige forhold,« eksemplificerer han.

Climate Planet, ved Toldboden på Hack Kampmanns Plads 1, 8000 Aarhus C. 4.-23. juni 2017 specialforestillinger for skoler, uddannelsesinstitutioner, mm. 24. juni-6. august 2017 offentligt åbent med ca. 40 minutters forestillinger og op til 300 gæster pr. forestilling. Billetter til 75 kr. + gebyr kan købes på climateplanet.org.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fra det tidspunkt, hvor problematikken var defineret videnskabeligt, har den mestendels ført et liv i ingenmandsland blandt de sammenhænge, der bestemmer udviklingen i det moderne samfund.

Vort samfund ynder at beskrive sig, som om det var styret af én fornuft, som om, at den mangfoldighed af former for hensigtsmæssighed, der udmærker vores økonomiske, personlige, politiske, juridiske, moralske, videnskabelige, uddannelsesmæssige, kompetencer alle var konstruktive og opbyggelige i forhold til en og samme højere fornuft, mening, rationalitet, hensigtsmæssighed. Men dette "som om" er mest af alt et bekvemt selvbedrag, et mentalhygiejnisk trick.

Der kan selvfølgelig appelleres til Individet med dets personlige og moralske engagement i udviklingen, sådan som det sker med denne installation. Problemet er bare, at individet ikke bestemmer rammen for, hvad der er muligt individuelt.

Det mulige falder i en ramme, - det politiske system, - de økonomiske vilkår, - det teknologiske stadie, - en moralsk kontekst, - et retssystem, - m.m.

Problemstillingen er stor og ubekvem, hvorfor den spilles videre fra den ene kontekst til den anden, uden at det store forpligtende og integrerende Must manifesterer sig i relation til de løsrevne sammenhænge.

Det politiske system spiller aben videre til markedet, sin egen kunstige økonomiske teori om markedets iboende lovmæssigheder, "som om" at markedet alene kunne løse problemerne. (Det er den implicitte argumentation, som samtlige regeringer her til lands har benyttet sig af, sammen med resten af den vestlige verden)

 • Men markedet, den økonomiske rationalitet er mere problemet end løsningen.

Det politiske system spiller den også videre til individet; Spørg ikke hele tiden om, hvad samfundet kan gøre for at rede dig fra dig selv! Spørg dog om, hvad du kan gøre for at rede dig fra dig selv! (den her udstilling falder i kategorien)

 • Individet, den økonomiske, politiske og moralsk agent er problemet, ikke løsningen.

Donald Trump har en gang for alle bevist, hvor hamrende irrationelt det moderne såkaldte markedsorienterede vestlige demokrati er. Sat over for de største selvskabte problemer, som vort samfund har skabt for sig selv, så stikker han som leder for den frie verdens individer hovedet i busken. Det er det ultimative eksempel og bevis på, at lortet ikke virker, at det ikke bygger op om nogen højere fornuft.

Den erkendelse mangler. Det hjælper ikke at nogle tusind århusianere går lidt rundt og piner sig selv med udfordringen; "hva me dig sjel, hva ka du gøre". https://www.youtube.com/watch?v=yrx4i_jIJeo

Det store oplysningsarbejde handler om samfundet. Det handler om at forstå, hvordan det svage individ i denne ramme er magtesløs, og at rammen har spillet fallit.

Der skal en anden orden til, en anden ramme.

 • 6
 • 3

En fin ide, gad ved hvor mange tons CO2, der er medgået til denne fine globus. Hvis man vil gøre noget alvorligt ved CO2-udledningen, hjælper hverken glober eller copy pastning af hinandens eksempler, heller ikke den populære sport at klandre diverse politikere. De mest effektive midler til at beskytte vor klode går man udenom. Det er: 1. nedsætte eller bremse op for befolkningseksplosionen. Så længe befolkningstallet øges med en størrelse som svarende til Frankrigs indbyggerantal årligt (!), så vil der være et stigende behov for fossil energi. Den stigende befolkning er det største problem. Stigende sultproblemer tærer på skov- og naturarealerne, for den stigende befolkning vil gerne have noget at spise. Hvis Climate planet kunne pege på løsninger på dette problem, ville det være ganske fint.

 1. Man skal nedsætte forbruget af fossil energi. Det er ikke nok at snakke om det medens olieforbruget stiger voldsomt, der skal gøres noget ganske alvorligt ved problemet. Det mest effektive er at erstatte fossile energi med noget andet, her er atomenergien det mest effektive, suppleret med VE. Det viser sig, at klimatilhængerne desværre er stærke modstandere mod at benytte mere atomenergi, nu er argumenterne i Ingeniørens debatsider den høje pris, som de mener den medfører, her benyttes tal fra England, der ligger prismæssigt i top. IPCC er enig i at atomenergien skal udvikles, mon Climate Planet kan bidrage med noget her?

 2. Den værste udleder af drivhusgasser er den stigende flytrafik, der aflever CO2 og den langt mere effktive drivhusgas - vanddamp - højt oppe i atmosfæren, hvor der endnu ingen mætning er af disse.

Man kunne effektivt spare en masse udledning af drivhusgasser, hvis man rationerede flytrafikken, man kunne fkes. starte med 10% nedgang i flyafgange. Måske kunne Climate Planet bidrage med flere forslag?

Jeg har ikke de store forhåbninger om fremtiden, hvor klimadebatten fortsætter i samme spor. Altså uden at bidrage med andet end ord. Ingen løsninger i sigte

Men måske er det fint nok. Vi har tidligere haft højere globale temperaturer. Ifølge klimaeksperter ville isbjørne og koralrev være forsvundet i den holocæne periode, hvor vi havde subtropisk klima i Danmark. Og det var ikke kun en lokal begivenhed.

 • 2
 • 9

Befolkningseksplosionen er stoppet. Det er derfor vi "kun" vil være 10-11 milliarder mennesker i år 2100. Selv i u-lande får kvinder kun 2,5 børn i snit, og tendensen er nedadgående. Der er kun ganske få lande hvor kvinderne føder flere børn, men de lande er helt uden betydning i klimamæssig sammenhæng.

 • 5
 • 1

Er det en form for maoistisk/stalinistisk diktatur du forestiller dig skal danne rammen? Eller noget Alternativt?

Erik, er det en kommentar til mit indlæg? Nej, jeg har ikke forestillet mig noget som helst, jeg har peget på de ting, der skal løse problemet. Man løser ikke problemet med at opstille en globus eller snakke om problemet, så fortsætter forbruget af den fossile energi. Så skal vi fortsætte med af snakke - eller skal vi gøre noget effektivt for at løse problemet?

 • 1
 • 3

Befolkningseksplosionen er stoppet. Det er derfor vi "kun" vil være 10-11 milliarder mennesker i år 2100

Erik, den sædvanlige undskyldning for ikke at gøre noget. Befolkningstallet stiger stadig, uanset hvordan du masserer udtrykkene. Her er en tæller: http://www.worldometers.info/da/

Spørgsmålet er om vi skal marchere for klimaet? Det hjælper ikke på andet end samvittigheden. (en sådan march i Californien måtte aflyses pga frost og snevejr). Men kom gerne med andre forslag end mine. Men måske klarer naturen det med en vis tilpasningsperiode?

 • 1
 • 3

Befolkningstallet stiger fordi de der er født reproducerer sig selv (i snit 2 børn pr. kvinde). Det summer sig op til 10-11milliarder mennesker i år 2100. Hvis du skal forhindre det, så er du nødt til at forbyde folk at få børn. Eller slå milliarder af asiater og afrikanere ihjel. Det er nok ikke realistisk.

 • 3
 • 0

Hvis du skal forhindre det, så er du nødt til at forbyde folk

Jeg vil ikke forhindre noget, jeg peger blot på de væsentligste klimaproblemer, som du ser ud til at give op overfor. Hvis ikke man kan stoppe befolkningstilvæksten, så må vi jo nøjes med at skrive om problemet, det hjælper heller ikke. Det hele ender med den sædvanlige taktik - man sender aben videre til landbruget, og tager på flyferie til Thailand med god samvittighed. . Du glemmer for resten vist, at Kina for længst har løst problemet med sin 1-barnspolitik. Og de er ved at blive overhalet af Indien, der har en anden politik på området.. Man med fordel bruge milliarderne af midlerne til klimaaftalerne til at få indført børnebegrænsning. Det burde Parisaftalen have haft med i deres program.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten