Kæmpe kabel til havmøllepark trækkes nu i land
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe kabel til havmøllepark trækkes nu i land

Havvindmølleparken Kriegers Flak bliver netop nu koblet til fastlandet.

Tirsdag formiddag begyndte Energinet arbejdet med at manøvrere et 43,5 kilometer langt kabel på land ved Rødvig. Det er Energinet, der står for at koble havmøllerne på elnettet, så energiproducenten Vattenfall kan lede strøm fra møllerne på havet til de danske stikkontakter.

»Det er virkelig spændende. Vi har ventet på den her dag i to et halvt år, og nu er den her. Projektet bliver endnu mere virkeligt, når vi trækker den første forbindelse fra vand til land,« fortæller seniorkonsulent Martin Johansen fra Energinet til TV ØST.

Læs også: Historisk billig havvind: Vattenfall vil bygge Kriegers Flak til 37,2 øre pr. kWh

Selve anlægget til nettilslutningen, der består af en række sø- og landkabler og udbygning af tranformerstationer, forventes færdigt i slutningen af 2018.

Kablet er på rette vej

Søkablet blev transporteret til kysten ved hjælp af luftpuder, og herfra bliver det trukket ind i et rør under kystlinje og videre op på land. Det er installationsfartøjet NKT Victoria, der står for, at kablet bliver transporteret sikkert ind fra havet.

Hvis vejret er dårligt, kan vinden få kablet til at svinge i vandet. Derfor var der også en række følgefartøjer og dykkere i vandet, hvis der skulle opstå problemer.

Installationen er indtil nu foregået som planlagt, fortæller Martin Johansen til Ingeniøren.

Strøm til fastlandet i 2022

Dette er det første af to kabler, som der skal installeres henover de næste par uger. Arbejdet med det første kabel forventes at blive afsluttet i weekenden.

Kriegers Flak bliver verdens billigste havvindmøllepark med en pris på 37,2 øre/kWh.

Det er svenske Vattenfall, der står for at anlægge mølleparken på 600 MW.

Men hvorfor lave kablet nu hvis det først skal bruges i 2022? Der er selvfølgelig en grund men hvad er den?

  • 1
  • 1

[quote id]
Kriegers Flak bliver verdens billigste havvindmøllepark med en pris på 37,2 øre/kWh.
[/quote]
Det er ikke helt sandt. Både Dong Energy og EnBW har vundet koncessioner på 3 havmølleparker, med 0 støtte.

Om de bliver dyrere eller billigere end Kriegers Flak, afhænger således alene af om den tyske markedspris til den tid generelt er højere eller lavere end 37,2 øre/kWh (den er pt kun omkring 22 øre/kWh).

Endvidere har Dong Energy betinget udbuddet på bl.a. at elprisen lever op til deres forventninger, men EnBW stillede vist ikke sådanne betingelser.

Det er dog sandt så langt, at den første af disse parker først idriftsættes i 2023, så Kriegers Flak kan jo nå at være den billigste i ca 1 år.

  • 11
  • 3