Kæmpe gasudslip i USA er stoppet ... men nu vælter advokaterne frem
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe gasudslip i USA er stoppet ... men nu vælter advokaterne frem

Vi erklærer os ikke-skyldige.

Sådan lyder standard-reaktionen fra gasselskabet SoCalGas, hver gang et nyt søgsmål fra advokater bliver hamret op på deres dør.

Efter at selskabet langt om længe fik stoppet den gaslækage, der sendte 80.000 ton methan ud i atmosfæren, gjorde indbyggere syge og ødelagde Californiens klimaambitioner, kæmper selskabet nu for at stoppe strømmen af advokater.

Læs også: Sådan skal Californiens gaslækage standses

Statsanklagerens kontor i Los Angeles har anmeldt firmaet for fire lovovertrædelser, herunder at firmaet har undladt at fortælle om udslippet af farlige luftarter. Miljøorganisationer og indbyggere er også på barrikaderne, og SoCalGas kæmper for at dæmpe vreden og forsikrer, at de vil komme med en plan, der skal råde bod på omkostningerne for miljøet og folks sundhed.

»Til indbyggerne i Porter Ranch og de omkringliggende samfund: Jeg vil gerne fortælle jer, at vi anerkender den ødelæggelse gaslækagen har haft for jeres liv ... Jeg ved, at intet, jeg siger, kan ændre fortiden, men jeg ved, at målbare handlinger er vigtigere end mine ord,« lød det fra chefen for SoCalGas Dennis Arriola til avisen Los Angeles Times.

Målinger viser, at luften nu skulle være ren i flere område, og 1.800 familier er nu vendt tilbage til deres hjem med besked om, at de kan blive boende, hvis de ikke kan lugte gas og ikke får det skidt. 5.774 familier er dog stadig midlertidigt evakueret, og de første 4.000 erstatningsbeløb er blevet sendt ud til indbyggere i området.

L.A. er afhængig af det skrantende lager

Gasfirmaet har nu sendt folk ud til de andre 114 gasbrønde i gaslageret i Aliso Canyon, der er et af USA's største lagre og er afgørende for at forsyne Los Angeles med gas. Hver brønd vil tage mellem 20 og 30 dage at inspicere, og det er endnu uklart, hvornår arbejdet er færdigt. Imens har selskabet totalt forbud mod at sende nyt gas ned i lageret.

De lokale myndigheder har nu overtaget kontrollen med lageret og er i gang med en omfattende undersøgelse af, om selskabet har handlet uforsvarligt.

Udslippet har kostet SoCalGas mellem 1,7 og 2 mia. kroner indtil videre, og politikerne strides nu om gaslagerets fremtid. Selvom der er bred enighed om, at et nyt gasudslip vil være rigtig skidt, så er lageret helt afgørende for, at det sydlige Californien kan klare en vinter med gas. Gasforbindelserne mellem lagrene i Californien er nemlig ikke så udbyggede, at man bare kan hente gas ind fra andre lagre. Og p.t. er der kun gas i Aliso Canyon til et år - hvis vinteren er mild.

Omvendt er det offentlig kendt, at lagerets mange brønde er helt tilbage fra 1954, og de seneste år har der konstant været repareret på dem.

I en video fra miljøorganisationen Environmental Defense Fund (EDF), ses den normalt usynlige methangas tydeliggjort af infrarødt kamera strømme op af fra det underjordiske bjergkammer i Aliso Canyon.