Kæmpe gangbro og 140 meter højt tårn skyder op ved Langelinie

Københavnerne kan om få år lade søndagsturen langs Langelinie gå over en 65 meter høj gangbro med et spænd på 160 meter, der fører over i et 150.000 kvadratmeter stort område med boliger, kontorbygninger og et tårn, der rager op i 140 meters højde.

Om fire år står de første bygninger klar og bliver dermed er central del af den byudvikling i København, der skal finansiere den 15 milliarder kroner dyre metrocityring.

Arkitektfirmaet 3xNielsen har udformet det spektakulære projekt omkring marmormolen i Nordhavnen for Arealudviklingsselskabet bag metrocityringen. Projektet omfatter også FN's samlede danske aktiviteter på 45.000 kvadratmeter.

Endnu står det nye kvarter kun som en model, men FN's nye kontorer skal efter planen stå færdige i løbet af 2012. Og ATP, der ejer grunden på spidsen af Langelinie, er enig med Arealudviklingsselskabet, som ejer den såkaldte marmormole, om, at projektet skal føres ud i livet.

»Langelinie og Østerbro forbindes på en unik måde, til glæde for både virksomheder og turister i området. Vi er glade for at kunne medvirke til, at projektet bliver en realitet,« siger ATP's direktør, Lars Rohde.

Byggeriet hæver havnens pris med fem milliarder kroner

Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard (S), der er hovedparthaver i såvel arealudviklingsselskab som metroselskab, kan også lide projektet. Ifølge hende bliver området et nyt vartegn for byen.

»Jeg er utrolig glad for, at vi nu får mulighed for at åbne endnu et af Københavns smukke havneområder op,« siger hun.

Når Nordhavnsområdet omkring Århusgade også er udviklet med boliger og erhvervsbyggeri, er havnen blevet knapt fem milliarder kroner værd, hvis grundpriserne udvikler sig, som kommunen har planlagt efter. For at få dem til at stige, kræves dyr infrastruktur. For de eksisterende veje kan ikke klare presset fra en ny bydel.

Derfor har Københavns Kommune allerede forpligtet sig til at anlægge en tunnelforbindelse til 1,8 mia. kr. mellem Nordhavnen og Lyngbyvejen. Og snart kommer formentlig planerne om en havnetunnel fra Langelinie op til overfladen igen.

Havnetunnelen har tidligere værre fremme. Men med de nye byudviklingsplaner er det et spørgsmål om tid, før den gamle aftale mellem Københavns Kommune og regeringen om en havnetunnel bliver konkret.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Billede nr. 1 kan ses i stort på http://www.arealudvikling.dk/marmor3b_larg... og der kan man se at søndagsturen skal foregå i skilift.

Jeg ved ikke hvad det er at arkitekter og Kbhs´kommune ikke fatter, men langelinie er stort set den eneste del af havnen der ikke er blevet ødelagt af BÆton byggerier (incl. Ingeniørhuset) og så gud-døde-mig om ikke der skal bygges en kort udgave af Fehmarnbroen på Københavns eneste fri-sted.

Lad os nu få noget kultur istedet for højhuse og tivoli-gøjl.

 • 0
 • 0

Ja, det er egentligt meget underligt: Alle er enige om at beton er grimt Alligevel bliver stort set alt (inclusive prestigebyggerier) bygget i beton. Hvordan kan det være?

 • 0
 • 0

Gad vide hvem der skal benytte alt den plads? Hvis der bygges 150.000m2 og FN aftager 45.000m2, er der jo 100.000m2 til at komme af med. For der er jo ingen problemer med at komme af med alle de tomme lejligheder i Ørestaden!?!...Men måske det kun er kontor landskab der skal bygges?

Eller handler det om at Ritt - den røde lakaj - bare vil have et monument som hun stå bag...Øv at ATP forvalter mine penge...For jeg ville ikke forurene udsigten...

 • 0
 • 0

@Loldrup:"Alle er enige om at beton er grimt" - må jeg udfordre dig på din retorik i den sætning - eller vil du selv uddybe hvem "alle" er i denne sammenhæng :-P

Beton er jo mange ting - og næsten alt byggeri idag baserer sig på beton - skønheden kommer i samspillet med omgivelserne og de følelser arkitekterne tegner med ind byggeriet - samt den yndefuldhed som ingeniørerne kan skabe med gode statiske beregninger.

Derudover - så er det jo et kæmpeskridt for København som Metropol at der kommer så imponerende et byggeri på tegnebrættet - det kan være med til for alvor at placere København byudviklingmæssigt i den europæiske førertrøje.

Og det er nødvendigt - idagens økonomiske klima er kampen om arbejdspladser og gode hjerner bygget på at landene kan tilbyde spændende metropoler at placere investeringerne i.

 • 0
 • 0

Jeg låner lige titlen på en bog af Arne Gårdmand, for den forekommer mig altså ualmindeligt dækkende i dette tilfælde: Hvad skal vi med den bro - andet end som monument for "pinger" der gerne senere vil kunne prale med at have sat deres præg på byen?

Jeg har i hvert fald svært ved at se det konkrete, funktionelle behov for den bro - så stor er trafikken mellem Langelinie og Marmorkajen vist heller ikke, og jeg har svært ved at se, at behovet skulle vokse så drastisk, at det berettiger til at bruge mange millioner på en bro (den kan næppe være helt billig). Den vil selvfølgelig give en flot udsigt, men den kunne man jo give adgang til på anden vis...

Skulle det gå efter nytteværdien burde man nok nærmere arbejde med ambitiøse cykelforbindelser henover havnen. Allerede i dag udgør havnen en barriere, der sender et meget stort antal cyklister ud på større og mindre omveje, og med den kommende udbygning af Nordhavnen vil det antal vokse.

 • 0
 • 0

Jeg vil nu klappe hesten, spise lidt brød til, hælde en kop kaffe op, og smække benene op på bordet. Mon ikke dette projekt forsvinder ud i horisonten, som mange andre store luftkasteller før dette. Der skal nok gå politik i sagen, og borgergrupper og andet godtfolk skal nok få sat en pind i hjulet, således at det i bedste fald udvikler sig til en 5-10 halvflade kontorbygninger, med uniforme og halvkedelig forsider, samt 100 P-pladser på bagsiden.

 • 0
 • 0

Syntes det er ok. at man bygger højt ved nordhavn, ørestad, og evt. også valby. Generelt savner jeg bare en helhedsplan for københavn, som kunne frede bymidten for højhuse.

De fleste højhus planer i København er også altid noget med en sørgelig beton klods på 80m som skal presses ind et af de mest attraktive steder, som f.eks. ved Tivoli, Christianshavn el. Havnefronten (IDA :-) ). Syntes man skulle tage og sætte pris på Københavns særbræg og gøre noget mere for at bevare bykernens udseende og den levende by. Selvfølgelig skal der være plads til andre stilarter, men det kan vel gøres med stil og respekt for de historiske bygninger.

Hvis man absolut skal bygge et højhus, så slå dog svenskerne i højden og byg et på et par hundrede meter i ørestaden! :-)

 • 0
 • 0

Mange, inklusive undertegnede vil helst bo i et stort parcelhus ved kysten.

Nemlig, helt enig. Jeg vil også gerne bo tæt ved skov og strand, indkøb og bodegaer og god offentlig transport til København på 10 minutter - og så skal det være billigt.

Mvh Søren

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten